Főoldal » Fórumok » Hobbi & Otthon fórumok » Hónap végi spórolás: nagyanyáink és saját ötleteink: fórum

Hónap végi spórolás: nagyanyáink és saját ötleteink: (beszélgetős fórum)


95394. fehérke111 (válaszként erre: 95391. - Forrest2010)
2018. júl. 7. 18:48
Anyócám anno jó alaposan megmosta, és a krumplisfazékban (hiába, ez egy hisztis csapat volt: a héjában főtt krumplinak külön fazék dukált, pedig több vízben is lesúroltuk a krumplit főzés előtt :-))) egyben főzte meg. Úgy emlékszem, hogy amikor már villával bele lehetett szurkálni (vigyázva, hogy a főzővíz bele ne jusson :-))) akkor kellett kiemelni, megbontani és láss csodát: gyönyörű szálas volt a tök belseje. Én nagyon rácsodálkoztam, addig nem is hallottam ilyenről :-)))
95393. Százas Evelin (válaszként erre: 95392. - Guruljka)
2018. júl. 7. 15:45

A sajttal vigyázni kell, elég durva tüneteket tud okozni.

Istenkegyalult töknek hívta azt a szétesőset a nagyanyám. Volt a kertben. :-)

95392. Guruljka (válaszként erre: 95391. - Forrest2010)
2018. júl. 7. 13:49

A héjára nem emlékszem, de tényleg széthullt.

Nem érdekel, meddig áll el télen, mert nincs kamrám, ahol ezt kipróbálhatnám.


Én ma sem fogok tököt enni. Köles, vegyes zöldség, sertéskaraj.., majd rögtönzök valamit.


Vettem tegnap egy darab nagyobb zöldpaprikát is, hagymát is.

Viszont sajnos a sajtnak, amit pár napja vettünk, alighanem baja van, kellemetlen mellékízét éreztem.

95391. forrest2010 (válaszként erre: 95385. - Dodi44)
2018. júl. 7. 10:48
az " istengyalulta tök" ha jól emlékszem zöld foltos , pöttyös ? a héja , darabokra kell vágni , úgy megfőzni és szétesik szálakra , mintha gyalulva lenne , sokáig eláll ősszel , télen ?
95390. forrest2010 (válaszként erre: 95385. - Dodi44)
2018. júl. 7. 10:45
melyik akác ? fehér ? rózsaszín ? piros ? sárga ?
95389. Százas Evelin (válaszként erre: 95388. - Ab61752c45)
2018. júl. 7. 10:01
A nyúlba töltött madarat? Nemigen eszek nyulat. Nem mintha valami bajom lenne vele. Valamikor volt otthon. Ott lógtak pár napig felakasztva, érlelni. Merthogy az úgy a jó.
95388. ab61752c45 (válaszként erre: 95375. - Százas Evelin)
2018. júl. 7. 08:33
állítólag most is csinálnak,jó előre meg kell rendelni,gondolom aranyáron.
95387. ab61752c45 (válaszként erre: 95379. - Dodi44)
2018. júl. 7. 08:31
Bacher Iván,a cukkini.a főhős úgy lehetett vele,mint te.
95386. ab61752c45 (válaszként erre: 95377. - Guruljka)
2018. júl. 7. 08:30
nem,én mellette állok.
95385. Dodi44 (válaszként erre: 95384. - Forrest2010)
2018. júl. 7. 08:23

" tököt szeretnék ültetni , ha találnék eccer magot :)"

Igen, de az egy szurke heju sutotokre gondoltam,,,

de sosem lehet tudni, hogy megmaradna e miutan kikelt?

GYuri baratom kert tolem akacfa magot, ki is kelt neki, de ugy tizcentis magassaga utan mindegyik elpusztult in Sao Paolo.

95384. forrest2010 (válaszként erre: 95379. - Dodi44)
2018. júl. 7. 06:43
Dodi ! meg se kóstoltad még soha ? pedig ha szereted az uborkát :) szereted a tököt :) a cukkini kettejükből lett összeházasítva ! és igenis fincsi ! sütve , rántva , párolva....... és a dinnye is 1 másféle tök :) azt szereted !!!!! :D és " istengyalulta " tököt szeretnék ültetni , ha találnék eccer magot :)
95383. forrest2010 (válaszként erre: 95372. - Ab61752c45)
2018. júl. 7. 06:37
finom is :D tudom , h inkább ennél húst hússal :( de megkóstolhatnád , mert naggggyon fincsi :) az én lányom is szokott olyat , és sajnálom is , h régen eszembe se jutott :) pedig cukkinis lecsót már ettem kb 35 ? 40 ? éve is :) és ízlett :) de cefetül :)
95382. forrest2010 (válaszként erre: 95368. - Icuska538)
2018. júl. 7. 06:31
mindig volt valami amire rásütötték valamiért h ártalmas , lehet , h most a zöldség a " soros " éppen az a fajta :(
95381. fehérke111 (válaszként erre: 95375. - Százas Evelin)
2018. júl. 7. 06:05

Egri csillagok - Vicuska lakodalma. Úgy emlékszem, hogy borjúba (marhába?) pakolták a többit, és talán fürj volt a vége, a legbelső.

Ez az egyenkénti sütés jó trükk :-)))

95380. Százas Evelin (válaszként erre: 95377. - Guruljka)
2018. júl. 7. 05:48

Az már csak nem akadály... Más technikával kell azt csinálni.

Azt is egy főzős műsorban láttam, hogy a jó nagy disznót a hasánál elvágva, laposan kiterítve egy gödörbe tették, valamivel letakargatták, és fölötte tüzet gyújtottak. Na valahogy úgy.

95379. Dodi44
2018. júl. 7. 05:33

Halljatok e, en meg olyan ehes sosem voltak,pedig volt mar olyan hogy egy par napig nem volt mit ennem, hogy a cukinit meg birtam volna enni...

Egye aki szereti! Egeszsegere...

95378. Dodi44 (válaszként erre: 95362. - Ab61752c45)
2018. júl. 7. 05:28

Akkor mi rokonok vagyunk?

-mert en is szeretem a krumplit nyersen, es a csicsokat is. Sutni meg ugy szoktam, hogy jol megmosom, koromkefevel lesurolom, es ugy feldarabolom hasabokra es ugy sutom meg hejastol.

95377. Guruljka (válaszként erre: 95375. - Százas Evelin)
2018. júl. 6. 23:33
A marhát is csak bevágnád a sütődbe, ugye? :D
95376. Marcsi_BD (válaszként erre: 95330. - Forrest2010)
2018. júl. 6. 21:11
Igen, eddig is így csináltam, és maradok is a héj nélkülinél 😊😊😊
95375. Százas Evelin (válaszként erre: 95374. - Ab61752c45)
2018. júl. 6. 19:12

Én láttam olyat, hogy egy nagy pulykába libát, abba csirkét, abba foglyot, abba valami még kisebb madarat töltöttek.

Mér nem marhával kezdték? Abban több elfér. A marhában disznó, disznóban bárány, ésatöbbi. Ha ez egyáltalán megsülne valamikor, akkor se enném meg. :-)

Én biztos úgy csinálnám, hogy előbb mindent egyenként megsütnék, aztán dicsekednék, hogy milyen ügyes vagyok.

95374. ab61752c45
2018. júl. 6. 18:46
azannya,töltött nyúlban,töltött galamb.igaz,már hónap eleje van.töltött csiga,azt meghagyjuk hónap végére. gasztroangyal.
95373. Százas Evelin (válaszként erre: 95371. - Guruljka)
2018. júl. 6. 18:03

Ha koviubit teszek el, vagy salátát készítek, a száránál mindig megnyalom, addig vágom, amíg keserű. Velem nem bacik ki.

Keserű tököt még nem ettem. Biztos van olyan is. Ha egyszer édes is van, mért ne lenne.

95372. ab61752c45 (válaszként erre: 95370. - Százas Evelin)
2018. júl. 6. 17:56
a lányom valami cukkinis tésztát csinál.szeretik.
95371. Guruljka (válaszként erre: 95367. - Mezei Virág)
2018. júl. 6. 17:53

Elolvastam a német cikket, azt ajánlják, ha az elkészítés előtt megkóstolva keserű a tök(féle), akkor 1. köpjük ki, 2. ne készítsük el.


Azt se magyarul, se németül nem értem, hogy ha a keserű ízért felelős gént "kikapcsolták", az hogyan éledhet fel újra. De ez mindegy is, ha pocsék az íze, nem kell megenni.

2018. júl. 6. 17:37

A cukkini héja fontos dolog, zsenge korában anélkül egyszerűen szétesne. Se tölteni, se rántani nemigen lehetne.

Én mindig rajtahagyom, ameddig csak lehet. Az öreg tökön persze már nem. De én még azt is kirántom. Kicsit vékonyabbra vágom, kiszedem a magját, finom. A kicsi tökből sosem szedem a magot ki. Az a legjobb, amikor már ott vannak a magocskák, de még puhák.

95369. ab61752c45 (válaszként erre: 95366. - Guruljka)
2018. júl. 6. 16:43
a szárán maradt,mégis nehéz volt.
95368. Icuska538
2018. júl. 6. 16:33
Én azt gondolom nem kéne pánikot kelteni már látom másik fórumba is kitették a mérgező zöldségek listáját.Igy terjed a valós vagy esetleg valótlan hìrek.
95367. Mezei Virág (válaszként erre: 95346. - 18e07f228e)
2018. júl. 6. 13:51

Honnan veszed, hogy a cukkini héja mérgező?

Sok helyen írják, hogy héjastól ehető.

Ezt azért én is megtaláltam, de nem a héja, az egész mérgező, ha keserű.

[link]

Rendes körülmények között a tökfélék, a cukkini rendkívül egészséges zöldségféle, amiből gond nélkül annyit ehetünk, amennyit csak akarunk. Idén azonban akár az egészségünket is veszélyeztethetik a nyári aszályos idő és a kánikula miatt. Ezért óvakodjunk a keserű ízű töktől és cukkinitől.

95366. Guruljka (válaszként erre: 95361. - Ab61752c45)
2018. júl. 6. 13:48
Ha a szárán marad, akkor a nagy darabot is könnyű hámozni. De ha leszedve "aszalódik", akkor szárad rá a héja vagymi.
95365. Guruljka (válaszként erre: 95364. - Fehérke111)
2018. júl. 6. 13:47

Egy-két hetet talán.

Lehet, Anyunál is állt már egy ideje, mire ideadta.

További ajánlott fórumok:


Minden jog fenntartva © 2005-2024, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook