Hónap végi spórolás: nagyanyáink és saját ötleteink: (beszélgetős fórum)
A sajttal vigyázni kell, elég durva tüneteket tud okozni.
Istenkegyalult töknek hívta azt a szétesőset a nagyanyám. Volt a kertben. :-)
A héjára nem emlékszem, de tényleg széthullt.
Nem érdekel, meddig áll el télen, mert nincs kamrám, ahol ezt kipróbálhatnám.
Én ma sem fogok tököt enni. Köles, vegyes zöldség, sertéskaraj.., majd rögtönzök valamit.
Vettem tegnap egy darab nagyobb zöldpaprikát is, hagymát is.
Viszont sajnos a sajtnak, amit pár napja vettünk, alighanem baja van, kellemetlen mellékízét éreztem.
" tököt szeretnék ültetni , ha találnék eccer magot :)"
Igen, de az egy szurke heju sutotokre gondoltam,,,
de sosem lehet tudni, hogy megmaradna e miutan kikelt?
GYuri baratom kert tolem akacfa magot, ki is kelt neki, de ugy tizcentis magassaga utan mindegyik elpusztult in Sao Paolo.
Egri csillagok - Vicuska lakodalma. Úgy emlékszem, hogy borjúba (marhába?) pakolták a többit, és talán fürj volt a vége, a legbelső.
Ez az egyenkénti sütés jó trükk :-)))
Az már csak nem akadály... Más technikával kell azt csinálni.
Azt is egy főzős műsorban láttam, hogy a jó nagy disznót a hasánál elvágva, laposan kiterítve egy gödörbe tették, valamivel letakargatták, és fölötte tüzet gyújtottak. Na valahogy úgy.
Halljatok e, en meg olyan ehes sosem voltak,pedig volt mar olyan hogy egy par napig nem volt mit ennem, hogy a cukinit meg birtam volna enni...
Egye aki szereti! Egeszsegere...
Akkor mi rokonok vagyunk?
-mert en is szeretem a krumplit nyersen, es a csicsokat is. Sutni meg ugy szoktam, hogy jol megmosom, koromkefevel lesurolom, es ugy feldarabolom hasabokra es ugy sutom meg hejastol.
Én láttam olyat, hogy egy nagy pulykába libát, abba csirkét, abba foglyot, abba valami még kisebb madarat töltöttek.
Mér nem marhával kezdték? Abban több elfér. A marhában disznó, disznóban bárány, ésatöbbi. Ha ez egyáltalán megsülne valamikor, akkor se enném meg. :-)
Én biztos úgy csinálnám, hogy előbb mindent egyenként megsütnék, aztán dicsekednék, hogy milyen ügyes vagyok.
Ha koviubit teszek el, vagy salátát készítek, a száránál mindig megnyalom, addig vágom, amíg keserű. Velem nem bacik ki.
Keserű tököt még nem ettem. Biztos van olyan is. Ha egyszer édes is van, mért ne lenne.
Elolvastam a német cikket, azt ajánlják, ha az elkészítés előtt megkóstolva keserű a tök(féle), akkor 1. köpjük ki, 2. ne készítsük el.
Azt se magyarul, se németül nem értem, hogy ha a keserű ízért felelős gént "kikapcsolták", az hogyan éledhet fel újra. De ez mindegy is, ha pocsék az íze, nem kell megenni.
A cukkini héja fontos dolog, zsenge korában anélkül egyszerűen szétesne. Se tölteni, se rántani nemigen lehetne.
Én mindig rajtahagyom, ameddig csak lehet. Az öreg tökön persze már nem. De én még azt is kirántom. Kicsit vékonyabbra vágom, kiszedem a magját, finom. A kicsi tökből sosem szedem a magot ki. Az a legjobb, amikor már ott vannak a magocskák, de még puhák.
Honnan veszed, hogy a cukkini héja mérgező?
Sok helyen írják, hogy héjastól ehető.
Ezt azért én is megtaláltam, de nem a héja, az egész mérgező, ha keserű.
Rendes körülmények között a tökfélék, a cukkini rendkívül egészséges zöldségféle, amiből gond nélkül annyit ehetünk, amennyit csak akarunk. Idén azonban akár az egészségünket is veszélyeztethetik a nyári aszályos idő és a kánikula miatt. Ezért óvakodjunk a keserű ízű töktől és cukkinitől.
Egy-két hetet talán.
Lehet, Anyunál is állt már egy ideje, mire ideadta.
További ajánlott fórumok:
- Trisót keresek, nagyanyáink tisztítószerét. Lehet ilyet kapni mostanában valahol?
- Ötletek, tippek, nagyanyáink házipraktikái
- Óvodai SZMK. Ti hogyan, milyen módokon gyűjtötök pénzt a kispajtásoknak? A mi ötleteink kifogyóban...
- Tudja valaki, mit használtak fogzásra anyáink, nagyanyáink?
- Avonosok! Ti mivel szoktátok fellendíteni a forgalmatokat? Osszuk meg egymással ötleteinket!
- Természetes kozmetikumok (ahogy nagyanyáink csinálták)