Hónap végi spórolás: nagyanyáink és saját ötleteink: (beszélgetés)
az unokaöcsém talán 14 éves volt,mikor meghalt az apám.aztán majdnem mindent ő csinált a sonka pácolástól a füstölésig.
szerintem is.bár én teszek bele egy kis vöröshagymát,héjastúl.
Nálunk fehér körömből főztük a kocsonyát, de füstölt fület-farkat, egy kis füstölt oldalast is főztünk bele, + a szemes bors és fokhagyma. Kocsonyába zöldséget mi sem főztünk. Szerintem ez is szokás, ízlés dolga.
... lehet , de ahány ház... :D én a fokhagymán kívül 1 fej vöröshagymát + egészborst is rakok bele :D én így tanultam :D
Ugy bizony és a jó kocsonyaba nem is kell még más csak fokhagyma.
Sokan zöldséggel főzik.
Az husleves
Értem. Nálunk ezek a disznóölési tudnivalók a családban ahogy mondani szokták: generációról generációra szálltak. Minden műveletet ahogy nőttünk, úgy bíztak ránk, és azzal tanultuk. Szerettem, bár betyárul el lehetett benne fáradni. :)
Vízvári Mariska (egyéb névváltozat: Vízváry), Viszkidenszky Mária Jolán Lujza (Budapest, 1879. május 27. – Budapest, 1954. január 9.) színművész, a Nemzeti Színház örökös tagja.
Érdemes rákeresni, egyébként szép kis nő volt. :D
Thury Zsuzsa is jól írt, elég sok könyve van.
Thury Zsuzsától a Mostohatestvérek megvan nekem. Igazából ifjúsági regény.
Már írtam, az umlautos a, azaz ä
a jobboldali altGr (a hosszú szóköz mellett), egyidejűleg a sima a.
szerettem. hasomló stílusban írt mint a Galsai Pongrác. 57 éves volt mikor meghalt,pár éve,a nagynénje Thury Zsuzsa.jó pár könyve megjelent,mint az ízlelők,de sokat írt a Népszabadságba is.a Mariska színésznő volt,talán a harmincas években.már rongyosra van olvasva a szakácskönyve.persze azokhoz a receptekhez már egy félmilliós fizetés,meg egy szakácsné kéne.T.Zsuzsától talán a francia kislányt olvastam.
Furcsa, de számomra egyik név sem ismerős. Tv-t nem nézek, esetleg olvasmányos?
Sajnos már meghalt,aránylag fiatalon.de az írásai számomra nagyon jók.én is már fiatal korom óta csináltam a vese-velőt,a disznóvágáskor mondtam,mit,hogyan csináljanak.az anyámat nem érdekelte,én meg a Vízvári Mariskán pallérozódtam.amúgy Bacher Iván,umlautom nincs,de ha lenne,akkor sem látnám ebben a sötétben.
No egész biztosan B.Iván is jól főzi (gondolom azért írtad ide a nevét), de én inkább magam állok neki, akár pacal, akár köröm, és a nagypapától tanult bográcsos módra összerakom, és megfőzöm.
Ahogy apósom a halászlé főzését ki nem adta volna a kezéből (csak az alaplé passzírozását bízta rám!), én a köröm és pacal főzés jogát tartom meg magamnak.
Persze, ha ipari méretekben 10-15 kg vagy még több, akkor egy szakképzett öreg szakácsot engednék érvényesülni. :)
Ha a ropogósra sütött hurkát-kolbászt is megeszed (bőrével együtt!!!), akkor a marha pacalt is megeheted ugyanúgy.
Egyik is, másik is legyen tesztességgel megpucolva, és akkor mindkettő nagyon finom a maga módján.
Mondjuk én a velőtől nem nőttem, meg csiga és hasonlók kimaradtak. Bármikor átengedem másnak. :)
életemben nem ettem,egyszer egy rokonunk,aki szakács volt,hozott.a szaftját megkóstoltam kenyérrel.
szerintem senki nem tudja ugyanolyanra csinálni.más a liszt,más a tej.igazán jó kocsonyát csak jól leperzselt disznó alkatrészből lehet csinálni,de ma már forrázzák.más meg a füstöltre esküszik .megpróbáltam,nem ízlett.mint a kovászos uborka fokhagymával.brr.
Szerintem azért nem ízlett a pacal, mert itthon nem levesnek főzzük, hanem olyan jó kis ragadósnak, mint a körömpörköltet. Tudod, amikor csak úgy ragad össze kezünk-szánk. Hu, most szívesen belapátolnék egy tányérkával.
A halat, a pacalt imádom, szerintem jól is készítem el, de mikor Erdélyben voltunk, a pacal levest nem tudtam megenni, és nem tudom miért nem. A halat szeretem sütve, rántva, imádom a harcsa paprikást.
Vannak nekem is "emlék ennivalóim", a főiskoláról (több mint 40 éve) hétvégenként amikor hazajöttem, anyukámmal mindig tejberizst főzettem, de volt, hogy krumplis buktát sütött, és azt ettük kakaóval vagy tejeskávéval, nem tudom elfelejteni, de nem tudom olyanra megcsinálni, mint Ő. 27 éve halt meg, a receptfüzete nálam van, abból sütöm a süteményeket, kalácsokat, de az anyukámé hiányzik. A fiam ha sütit kér, azt mondja: mamám kalácsát süssek.
Az unokáim a fánknak örülnek ennyire.Kérik is, hogy süssek.
A pacalt és az olajos halat szeretem, ruszlit még valamikor talán 40 évvel ezelőtt ettem. Úgy néz ki, meg vagyok én egészen jól nélküle.
ezért mondom ízlések,egyszer mondtam a munkatársnőmnek,hogy vegyen,akkor még jó volt.nem győzött szidni,még a macskájuk sem ette meg.meg a gyerekkor .nálunk nosztalgiából karácsonykor rántott hús van krumplisalátával,persze a halászlé után.egy barátnőm nagyon kedves anyukája készítette.meg amit Isztiméren ettem,egy folyós rántotta,csípős ecetes paprikával.nem nagy dolgok,de az ember 50 év után is emlékszik rá.
Na, ezt én sem. Alapból utálom a halat, de ez az áztatott katyvasz mindent visz.
Hát még az ecetes rántott hús.
Az éjszaka kimondottan langyos volt az idő. Ma sincs hideg.
most már csak kibírjátok,aránylag jó az idő.én,mint cipőtlen.
ne is mond a ruszlit.egy undor,azok a nagy darabok oszlanak a cukros lében.gyerekkoromban hordóban hozták,apró halak voltak,a boltos mérte ki,mint most a savanyú káposztát.nagyon szerettük,meg a szardíniát. a mostani a régi poros lába közelébe sem érhet.hogy miért csesznek el mindent?hát pénzért.
Jött az SMS: holnap érkezik a kályha.
Nem az első kályha.
Gyárilag tömítve vannak.
Az esetleges gázok a levegőnél nehezebbek, az ajtót meg folyton nyitogatjuk, sőt a kutya-macska bejáró is elég sűrűn használatos.
Ha valami baj lenne, a macska előbb esne össze, mint mi.
Hát még a szutyok... itt a Metró melletti kínaiba van szerencsém néha belátni, mert hátsó ajtó előtt megyek el buszmegálló felé. Gyalázat. Őket nem ellenőrzik?
Én is szeretem a krumplit,mert sokféleképpen el lehet készíteni,sok étel készíthető belole, de néha már unom, annyiszor kell készítenem! Párom nem unja enni!
Én meg vettem magamnak újdonságokat, és eszem! Neki aaazok nem kellenek...nem is adnék neked!😀
Nekem bejön mindegyik! Legjobban a bulgur! De mindenevő vagyok egyébként! Kivétel a pacal,a ruszli és az olajos hering....brrrr...
További ajánlott fórumok: