Hónap végi spórolás: nagyanyáink és saját ötleteink: (beszélgetés)
Igazad van, valamikor nálunk is reggel konyak, délben konyak...
utána jöhettek a többi, de ma már jobban érzem magam nélkülük. És végülis ez a lényeg.
Kedves egészségetekre, mind a kocsonyát, mind a borokat és egyéb finomságokat.
Micsoda dolog! Üdítőt inni most!!!! Ja, persze, ha valaki vezet, annak nem lehet, de aki nem, annak igen! Nálunk egy Teleki Pinot Noir elfogyott, most bontottunk egy Varga csendes rosét. Fordítva kellett volna, most már mindegy.
Egyébként hogy a topik főzős témájánál maradjak, jól megdermedt a kocsonyám. Ez mindig lutri. Emlékszem, anyukám hogy izgult annak idején, hogy milyen lesz a kocsonya. Azt hiszem, most büszke lenne rám. Arra viszont nem, hogy a sok bőrkét, és a farkakat kidobom. Magamnak sem bocsátom meg, mert ételt kidobni vétek, de ha nem eszi meg senki!!!!
Nem maga citrom alkalmatlan emberi fogyasztásra, hanem a héja.
Olyan gombaölő szerekkel kezelik, ami rákkeltő, beleivódik a héjba, (néesetleg a húsába is) és nem lemosható. A viasz, a permetszerek langyos, almaecetes vízben áztatás után lemoshatóak, a gmbaölő szerek azonban nem.
Az Alidban, Spárban is láttam kiírva citrom és narancs esetében, hogy milyen szerrel van kezelve és a héja emberi fogyasztásra nem alkalmas.
Én sütibe venni szoktam zacskós reszelt citromhéjat, bízom benne, hogy az nem ilyen kezelt citrom héja. Vagy bio citromot veszek.
Ebben nincs igazad. Ráadásul az egyik fajta szer, amivel kezelik beszívódik a belső szöveteibe is. Juditnak teljesen igaza van, én most tényleg tudatosan vállaltam a 3 citromnyi rizikót.
Szódabikarbónás vizben áztatom 2x aztan jól megkefézem megmosom tiszta vizzel és ok.
A bikarbona oldja a vegyszereket.
:))) :))) :)))
Jaaaaa! Amikor 2 kannibál ebédel:
- Szereted anyádat?
- Persze!
- Akkor vegyél még!
Én megértelek, sokan vannak így ezzel és a figyelmeztetés ellenére megeszik.
Elgondolkodtató, és biztos így látod te is, az emberek nagy többsége akkor veszi komolyan az egészségmegőrzést, mikor már tapasztalatból tudja milyen nagyon betegnek lenni. Van aki még akkor se.
Tudtam, hogy nem kezeletlen, de elhatároztam, hogy nem ettől a 3 citromtól fogok elhalálozni.
Egy napig vízben ázott, és azt is tudom, hogy ez inkább csak az élvezeti értékén emelt némileg.
:))
Ezt a nagymamásat nem igazán értem, kifejtenéd?
De erről az jutott eszembe, nem biztos, hogy a birka volt öreg, lehet hogy az én fogaim gyengék már??? :D
Mint kiderült, a palóclevesnek főzött birkám 30 évig csak szopni márt a mezőre az anyjával, utána kezdett el legelni. Mindegy, majd kivadászom a húsfalatkákat, és holnap még külön főzök rajta egy sort, és utána vissza. Mert ugye kaját nem dobunk ki.
A csirkepörköltem viszont finom lett. Éhen nem maradok. :))
Elnézéseteket kérek ha némelyik témában jobban beleásom magam, ezért kicsit több az ismeretem mint azoknak, akiket más dolgok érdekelnek. Ez csak azért van mert kemoterápiával legyengítették az immunrendszeremet. Más sok éve így élek, mindenben elővigyázatosabbnak kell lennem mint egészséges társaimnak. nem csak az immunrendszerem, az egész szervezetem, és a testem is gyenge sajnos. Bár az egészséges is lehet ugyanilyen elővigyázatos. Ez nem csak a citrom héjára vonatkozik.
Napsugár látod, még vegyszer sem volt, mégis azt tanította édesanyád hogy alaposan mosd meg a gyümölcsöt. És most mit mondana, mikor ilyen mértéket ölt a vegyszer használat?
Nem akarlak kiábrándítani, de bio gazdaságban is permeteznek. A kén és a rész engedélyezett szer ott is. Természetesen jól lemossuk ezt is, de bizony vannak már olyan szerek is, amiket azért használnak pl. a citromnál, hogy minél tovább tárolható, és szállítható legyen. Erre fel is hívják a figyelmünket, és amit nem kezelnek íj módon, azt jelölik. Na ezt szabad reszelni, és sütikébe tenni.
Amit én erről tudok: bio = totál vegyszermentes, azaz már a termőtalaj sem volt vegyszerrel, gyormirtóval, semmivel sem kezelve minimum az elmúlt 3 évben.
Egyébként minden növénytermelő köteles vezetni a "méreg-naplót", amelybe tételesen beleírja, hogy az általa termelt, árult zöldséget, gyümölcsöt mikor, mivel vegykezelte utoljára, mivel annak lebomlása előtt, tilos áruba bocsátani.
Vagyis a néhib a piacon ellenőrzi az őstermelőket, ill. a nagy- és kiskereskedők kötelesek bemutatni a számlát, hogy amit árulnak, honnét származik.
Még "vegyszer sem volt a világon" :)) amikor édesanyám már arra tanított, hogy citromot, minden zöldséget, gyümölcsöt, stb. alaposan mossunk meg: ki tudja milyen kézzel fogdosták össze mások. És nem riogattak bennünket lépten-nyomon a mérgező permetszerekkel, hasonlókkal. És itt vagyok már egy pár éve, élek és virulok. :)) Legyen szép karácsony!
Amelyik citromnak a héja emberi fogyasztásra alkalmas, arra rá van írva. Címkézve van. Én eddig csak az ALDI-ban találkoztam ilyennel. Sajnos ritkán jutok el oda, ezért ha alkalmam nyílik veszek többet. A citrom levét bonbonos szilikon formákban lefagyasztom, a héját lereszelve kis dobozban. Persze ezeket is előtte folyóvíz alatt kefével alaposan megmosom, mert a termesztés során ugyanúgy permetezték mint a tárolás előtt kezelteket.
Nem hiszem el hogy erről nem tudtok.
Éveken át a csapból is az folyt hogy a citrom héját nem szabad felhasználni mert szállítás előtt, ránk nézve erős méreggel kezelik hogy hosszabb legyen az eltarthatósága. majd kitalálták, hogy a citromok egy részét nem kezelik, és jelölik hogy a héja ezeknek emberi fogyasztásra alkalmas. Viszont itthon sem lehet sokáig tartogatni, mert néhány nap alatt elkezd rohadni. tehát megvesszük, mihamarabb felhasználjuk.
További ajánlott fórumok:
- Trisót keresek, nagyanyáink tisztítószerét. Lehet ilyet kapni mostanában valahol?
- Ötletek, tippek, nagyanyáink házipraktikái
- Óvodai SZMK. Ti hogyan, milyen módokon gyűjtötök pénzt a kispajtásoknak? A mi ötleteink kifogyóban...
- Tudja valaki, mit használtak fogzásra anyáink, nagyanyáink?
- Avonosok! Ti mivel szoktátok fellendíteni a forgalmatokat? Osszuk meg egymással ötleteinket!
- Természetes kozmetikumok (ahogy nagyanyáink csinálták)