Hónap végi spórolás: nagyanyáink és saját ötleteink: (beszélgetés)
itt falun csak az ócska szén volt,aztán bezárt a tüzép is.
bevitte a zsákot,de nem történt semmi.hát a mi kutyánk kölke
Amut utóbb árultak sparhelteket, már a 80-as években, azoknak nagyon hamar kilukadt a sütője, mert az a vékony lemez átrozsdásodott.
Az biztos. Habár volt jó "szén" is, az a nagy fajta német brikett, csak nagyon drága volt.
Egyszer már átrakattuk, de elég régen. Lehet, hogy már kellene. Mikor ideköltöztünk, a házban még sokan fűtöttek fával illetve szénnel az ilyen cserépkályhákban. Aztán volt, aki gázt vezettetett bele, volt, aki áramot, volt, aki lebontotta, és konvektort vett helyette. Mostanra már alig van ilyen, mert sok lakást felújítottak az örökösök illetve az új lakók. A legtöbb helyen már cirko van.
... én a Metr.ba láttam/vettem először szárított gombát :) én is szeretek vele ízesíteni , legalábbis az aromásabbakkal , mint a rókagomba is :) mikor a múlthónapba voltunk Törökbálinton a temetőbe , hazafelé bementünk a Metr.ba is vettem is 3 cs gombakrémlevest , 1-1 kanállal használok belőle a frankfurti levesbe is :)
Mi sokat járunk horgászni,,,és ugye szemetes helyre nem lehet leülni.Kapirgálással kezdődik a menet!
Van minden ,,,
Polgih. nézett volna ha visszakap:))
... a román kályha után nálunk is olajkályha volt de azzal is finom meleg volt , csak 1 idő után nagyon drága lett az olaj :( mikor még bent laktunk 74-ről 75 telén is azzal fűtöttünk csak aztán 75-be központilag gázfűtést csináltak a házban minden lakásba :( na onnantól fogva még levegő se volt a konvektorokat nem szerettem :( :(
nem értem az embereket.miért kell mindent lerúgni,földönteni,hogy miért jó ez?
az unokaöcsémé az erdő.hát nem nagy,de mi lemondtunk róla,az apámnak az volt a végakarata.talált jó pár zsák szemetet,belenézett,hát kié volt,a polgármester helyettesé.
Emlékszem a karikákra is. Mikor anyukám palacsintát sütött levette a karikát. Már nem tudom, hogy a nagyobbat is, vagy csak a kisebbet, de arra emlékszem, hogy bizony volt egy kis füst.
... hát igen !!! hamá' szedik , akkor azért gondolhatnának az utánuk érkezőkre is :( viszont régen a hatalmas pöfeteget ha látszott h az már elöregedett-kukacos , azt tényleg felrúgták itt is :( :(
mikor az apám építette a házat pár mekkelekkel,valami csövön jött át a meleg.örültek,mint a majom a farkának,hogy milyen jó meleg van.aztán,mikor megjött a tél,majd halálra fagytunk.a mi szobánkban olajkályha volt.mikor a szerelő meglátta,majd röhögőgörcsöt kapott,ki volt ez a nagy hülye,aki ezt kitalálta.
Jól néz ki ez a gomba. Biztosan finom is.
... nagyon klasszak voltak azok a sparheltek , biztos h ki kellett tapasztalni azokat is h mit ? milyen hőfokon ? Anyósom csodálatos sütiket , húsokat tudott rajta/benne készíteni , nálunk már nemcsak Pesten , de itt a faluba is már a 60-as évekbe gáztűzhelyünk volt , a barátnőméknél még előbb is néhány évvel :) hát lényegesen kényelmesebb volt :)
Igen! Szárításra nem gondoltam,bár az őzlábnak ,jellegzetes íze nincs.Vargit én is szárítottam.Sok mindenbe jó(mit jó,,,isteni) csak olyan furi volt látni a teli csomagtartót, meg a letiport erdőt,és a felrugdosott sok féle más gombát,csikket,szemetet.De ez már más téma.
mindenfélét lehet szárítani szerintem,mikor még a teszkóban volt élelmiszerbolt,ott is lehetett kapni.igaz aranyáron.
ja,csak 30 éve itt olyat nem lehetett kapni,csak a pocsék szenet.
Nem is voltak olyan rosszak azok a sparheltek. El se tudom képzelni most, mikor a sütőmben van alul/felül fűtés, grillezés és hőlégkeverés olyan hőfokon, amilyenre állítom, hogy az anyukám süteményei mégis miért lettek jók a sparhelt sütőjében. Pedig azt a sütőt nem lehetett szabályozni, legfeljebb azzal, hogy nagyobb lánggal égettük a fát, vagy ha túl melegnek tűnt a sütő, csökkentettük a hőt.
... és ezt nem kell időnként átrakatni ? mint a fával fűtöttet ?
Nálunk most is cserépkályha van fűtésre. Eredetileg fatüzeléses volt, de már gázzal működik.
... régen sokat rántottam nagy őzlábat , nem 1-2 db-ot tényleg sokat :) 1x láttam olyan udvari szárítót amibe felaprított gombát szárítottak tálcán , iszonyatos ára van a szárított gombának / is / jó ! azt nemtom h őzlábat szoktak-e szárítani ? szomszédnénim használta is a szárított gombát ilyen-olyan ételeket kicsit megbolondítani :) csak használt az ízüknek :) :)
Géza barátoddal van még kapcsolatod?
Beleolvastam az írásokba :)valamelyik nap volt nálam is vargányás tojás ,és még alszik pár db a fagyóban.:)
Itt most csupa ónoseső minden ,jó visszagondolni az őszi gombázásra:)Őzláb tényleg rengeteg volt ,2 nap múlva letarolták! Mi afrancot tesznek vele amikor kettőnknek 2 db elég, a fagyóból meg nem is olyan jó?
Ma inkább a kandalló-kályhák mennek, nekem is az van. A füstelvezetése más, mint a sima kályháé, ezért hívják kandallónak. Jó vastag lemezbőlkészülnek, nagyméretű füstcsővel,és elég tágas a tűzterük.
A fabrikettel könnyű begyújtani.
Nem azokról a nyitott kandallókról van szó, mint amit a filmekben látni, hogy hatalmas, nyitott, és farönkök égnek el benne.
A fabrikett után hamu is alig marad, elég hetente kétszer kihamuzni.
... volt 1 kolléganőm innen a faluból ők itt vettek a hegyen 1 nyaralót , ami alul tégla felül fából volt , ők nem nyaralónak vették , mesélte akkoriba h lent kandallójuk volt és a fenti kis szobákba csövön volt vezetve a meleg levegő , végülis alváshoz nem kell akkora meleg :)
... aztán néhány éve a neten láttam 1 hkályhás pasit aki teljesen hasonló elven működő kandallót épített és már fotózta a kezdetektől fogva az egész munkáját :) nagyon tetszett :) :)
... nekünk átfolyós gáz vízmelegítő bojler volt és azzal szerencsénk is volt az viszont klassz volt :)
hát szintén ott álltuk körbe,aztán leheltük a kályhát.a fürdőszobában,mert ugye az is volt,olyan vízmelegítő volt,ami alá be kellett gyújtani.de mivel a tartály kicsi volt,az első fürdőző után el is fogyott a meleg víz.akkor melegíthettük a sparhelten.hát ez előbb volt,úgy hatvanas évek elején.nem is értem az apám miért volt ilyen.ki kellett volna verni a balhét,milyen szolgálati lakás az,ahol megfagy az ember,később meg az utcasarokról hordja a vizet.
nekem kőműves csinálta a kéményt,aki Irakban is dolgozott.orrán-száján dőlt a füst.még hogy öregkoromra kandallót.elegem volt a favágásból,hamuzásból,kormozásból,samottozásból.a pocsék szén úgy összeégett,hogy kalapáccsal kellett szétverni.
rókagombát mi is szedtünk,mivel kevés volt, csak a töltelékbe volt jó,na meg rántott őzlábat.mikor megláttam az akácosban azt a rengeteg guszta gombát,na menjünk,ez gyilkos galóca.aki pár nappal később szedte megörült neki.a szülők,a két gyerek meghalt,a harmadik életben maradt.
További ajánlott fórumok: