Hónap végi spórolás: nagyanyáink és saját ötleteink: (beszélgetés)
Ugye nem haragszol meg, hogy mas madar tollaval ekeskedek?
Vannak akik azt mondjak:
Azt hogy megoregedjunk, azt nem tudjuk megvaltoztatni.
De azt, hogy felnojunk, azt eltudjuk odazni...
Mi így tanultuk, és énekelni is kellett:
Союз нерушимый республик свободных
Сплотила навеки Великая Русь.
Да здравствует созданный волей народов
Единый, могучий Советский Союз!
De igen!!!
sak mar a ket vilag kozott lebegve, neha akaratlanul is magyarizalok...
Hat az aldozas nem egy a bermalkozassal csak nehany emberfeleknek... Csak ugye neha kilog a lo lab, a hamis "profetaknak"...
"Igen, "elftarsak", a nagymise utan talalkozunk a parthazban!"
Tudud pajtas az en drotszamaram az egy ketto kozotti kedvenc volt, szurke tankosokosokat, mar abbahagytak a gyartasat, de meg az egybe uleses es uj tabnkosokat meg nem kezdtek el csinalni. Azok voltak a meg fekete tankosok, es a nagy kerekgumiulesesek, amelyek meg a hatso ulesuket kulon kellett megrendleni, de az en unokabatyam meg nem a ketuleses modljat vette, es ugy jotott el hozzam, meg a sebessegmeros es kilometerszamlalo nelkul. De mar a biciklis rendor nem tudott vele utolfogni! unoka batyam is otthn volt a mesterkedesekben, es egyszereuen , csinalt egy muanyag "borbol" bevont koska ullest, jo szivaccsal puhitva. Csak a konstrukcioja erossege tekinteteben egy harom milimeteres hajlitott lemezzel volt a sarvedo a vazhoz csavarozva, ami egyuttal a sarvedot es az ules szilardsagat is biztositani volt koteles! De az ragaszkodott is a vazho , de egyszercsak az egyik katyu eros hajlliotasa a lemez becsuletebe gazolt, es a ssarvedo a lemezzel a vazho erositese fule, mindket oldalan felmondta a szolgalatat! igy jott a munkajs kisegitese egy lancsegitsegere bizva, amelyt a biztonsag biztositasara valasztottam, ket nyolcmilimeteres csavarral es dupla raszoritott anyakkal es alatetekkel kivaloan teljesitett is!
Ket nap hossza volt szikseges, a Dubrovnyik eleresehez! De megerte! Nem kife;ejtve a szarajevoi balesetunket, amelyben egy hatszazas asztava hetulrol belenkszaladt, ugy hogy az elso lukharitoja folott az en kipufogo csovem egy likat utott a masik auon huto viznek az tartojaa van, de a zaszztavaban a motorja hatul volt. De jottem a rendorok, es mivel az volt a torvenyuk, ha egy jugo kozlekedesi balesetbe kerul, egy kulfoldivel, akkor az automatikusan a kulfoldi hibaja! Akkor is ha a jugo megy teneked! Amit azzal bizonyithattunk, hogy az en kipufogom hatul van es az o autoja elejen volt a lemezen a lik! Nyolc ezer ujdinaromba kerult. Es ott lattam, amikor a Zasztavas jugo a neki adott nyolc ezer dinarombol haromezret a rendornek adott belole!!!
Nem tudom, ugyan miert, de amikor az amcsik Szarajevot bombaztak, egyaltalan nem ereztem igazsagtalannak...
Laudétur!
Laudetur Jesus Kristus
(Oltar boy voltam.)
Azt írtad, dicsértessék. Én meg fitogtatom a latin tudásomat. (Bocsáttassék ez meg nekem!)
Dicsértessék = Laudétur!
Dodi azt gondoltam fiatalabb vagy. :)
Arra bizony sokan beszélik a magyarnyelvet még most is.
Egyetértünk.
Ez is van a világon.
Jó kis motorok voltak azok a Csepel Danúviák, az egyik elsők között volt nekem is, később vettem használt Pannóniát, kicsit később pedig egy újat.
Sokszor felmentem a Kékes tetőre vele.
Hát igen, soha nem lehet tudni h mikor hol kivel futunk össze.
Dicsertessek!
65-ben unokahugommal elhataroztuk, hogy lemegyunk Raguzaba, amit mar akkor Dubrovnyiknak hivtak.
neki is indultunk az en kis 125ccm Danuviammal.
Jol fel is malhaztunk, de nem avegig a terkepen az eros szinnel jelolt utat valaztottuk, hanem ahogy egy kicst a varju szall! Igy aztan lekerultunk a "beton utrol" es Tuzlanal, olyan utra kerultunk, hogy hiaba volt az szep szinnel a terkepre ra rajzolva, az uton valosagban akkora katyuk voltak, hogy kerektoroknek is hivhattuk volna. Hat a kereke nem tort el a mocimnak, de a hatso ules felfogoja, ami a hatso sarvedo gyenge felerositese nyujtott, az szepen letort! Hat megkezdodott az en sziszifuszi megoldas keresesem, ujra felerositeni az ulest! Kifundaltam, hogy ehu felmeteres hosszu kozonseges kutya lanc is ket nyolcas csavarral meg teszi a szuksegeset, inseges idomben, messze a szerszamaimtol! elindultam a vasas boltokban, tuzlaban(ami egy kis varoska) lancot keresni. Mivel szerbul nem tudtam, csak nemet es angol szavak maradtak mankomnak. de egyikkel sem mentem semmire. Egyszer mar kifogytam a turelembol es magyarul hozza tettem, hat egy altlagos lanc, hat nem erti??? Erre a legnagyobb meglepetesemre egy hatso hang megszolalt a kiszolgalok kozul, : hat dehogynem! Ertem en! Nemettel, angollal semmire sem mentem, de Magyarral igen! Megoldottuk az ideiglenes megoldast, ujra biztonsagos volt a hatso ulesem at a hegyeken sarajevon keresztul!
További ajánlott fórumok:
- Trisót keresek, nagyanyáink tisztítószerét. Lehet ilyet kapni mostanában valahol?
- Ötletek, tippek, nagyanyáink házipraktikái
- Óvodai SZMK. Ti hogyan, milyen módokon gyűjtötök pénzt a kispajtásoknak? A mi ötleteink kifogyóban...
- Tudja valaki, mit használtak fogzásra anyáink, nagyanyáink?
- Avonosok! Ti mivel szoktátok fellendíteni a forgalmatokat? Osszuk meg egymással ötleteinket!
- Természetes kozmetikumok (ahogy nagyanyáink csinálták)