Hóhiszti: az a baj, hogy van hely és idő panaszkodni (beszélgetés)
Ha oda szeretnél állni kocsival a háza elé akkor hőbörög, hogy ne állj az ő területére, ugyanez a terület ha el kellene róla takarítani a havat akkor meg a városé. 🤷♀️
Egy csomó helyre, kereszteződésbe tett ki a város nagy műanyag tárolókban homokot, kiközölték bárki vihet belőle járdát szórni, de nem használják 🤷♀️
A hidegek előtt a piac sarkára vittek nagyszalmabàlákat, hogy bárki vihet belőle amennyi kell kinti cicának, kutyának házat bélelni, annak lett gazdája. Állítólag volt aki egyben vitt el nagybálát. A város eztán kisbálákat tett ki, hátha így nem 1-2 embernek jut.
Az embereknek nem tudsz jót tenni, mert vagy csak pampognak tettek helyett vagy visszaélnek vele.
Csatlakozom.
Apósom szokta mondani: "Ha esik, hagyjuk esni". Jobb is, hogy ebbe nem tudunk beleavatkozni. :)
Szerdán számomra is kihívás volt a - gyalogos - közlekedés, forgalmas helyen is. Örömmel láttam, hogy csütörtökre járhatóak voltak a járdák.
Ma viszont kellemetlenül érintett, hogy a belváros gyönyörű, hangulatos macskakövei - jelzem: letakarítva! - olyanok voltak, mint a korcsolyapálya. :S Anyagukból adódik, mert a szomszédos utcáé járható.
Állítólag a Román határnál határon innen jégbe fagyva, határon túl letakarítva. Ők megtudják csinálni?
De azt mondják ez van a Horvátoknál is.
Vicc ez az ország.
Korábban is voltak nagy havak és mindenki tudta a dolgát. Ha nem is első nap, de a másodikon járható volt minden út.
Korábban a Budakeszi úton éltem. A 22-es Korányi megállójához az erdőszéli sétányon lehet eljutni. Na, az nem volt eltakarítva. Viszont a vaddisznók járható csapásokat tapostak a hóban.:)
Az ónos eső kapcsán annyit közöltek, hogy mindenki vigyázzon magára.:D
Azt, hogy az önkormányzatoknál miért csak a működtetést tudják fenntartani és a hókotrók karbantartására már nem jutott azt értem.
Azt is értem, hogy nincs pénz hómunkásokra.
Azt nem értem, hogy miért ülnek össze és tetszelegnek a problémamegoldó szerepben reggel hatkor, ha az emberek egyébként is tudják a dolgukat ott, helyben.
Bocs, hosszú lettem és nem akarom mélyebben, konkrétabban!
Nálunk az utak alkalmatlanok a takarításra.
Kátyús, nyomvàlyús, így lehetetlen érdemben kotorni. Nem elég hogy rossz az útburkolat vagy nincs csatorna vagy ha van nincs karbantartva, így ha fel is sózzák nem tud hol elfolyni a hólé. A víz megáll az úton, bejut a repedésekbe és hiába sózták ilyen hidegben visszafagy, még több kátyú lesz. Van olyan bevezető út ahol előkerültek a burkolat alól a korábbi kockakövek.
A "közön" lespórolt pénz így üt vissza. Persze megint a lakosság szív.
Mondjuk még mindig biztonságosabb autóval (első vagy összkerekessel) közlekedni, mint gyalog, mert a járdák is rosszak, az autó esetében csak az autó törik és nem én.
Ja, megyei jogú város.
Értem én de, hogy egy kerületi polgármesternek sincs igénye, lehetősége arra, hogy az ő területén ne legyenek lassan 1 hete jégbe fagyva a mellékutak, buszmegállókban az odahányt hó miatt 50-60 cm-es göcsörtös lábnyomok az autók okozta keréknyomok miatti gödrök, hosszanti csúszós és balesetveszélyes barázdák és még sorolhatnám, azt nem hiszem. Vannak utak amelyeket tükörjég borít. És ez számos kerületben, csaknem egész Bp területén.
A metró aluljáró lépcsőkön középen eltakarítva a két szélére hányva, hogy véletlenül se tudjon a szerencsétlen kapaszkodni a korlátba (kolléganőim ecsetelték). Nem hiszem, hogy erre nincs megoldás. Autóval közlekedem, alig várom, hogy kiszálljak a kocsiból mert az autó feneke csúszik és szinte halálfélelmem van. Mondom ezeket úgy, hogy aki nálam lassabban megy az már áll. Óvatosan és körültekintően közlekedem. Mindig azt mondom érjünk oda 10 perccel később de egyben és egészben.
Azért nyígnak sokan, mert vagy nekik kell menni, vagy hozzátartozónak, akiért izgulhatnak. Debrecen nem akkora város, de a sűrűn használt utakat sem takarították el.
Azért aki fenntart egy autót, ilyen-olyan díjat fizet, elvárható lenne, hogy eltakarítsák ezt a pichányi havat időben.
Gyereket kérem, hívjon ha beért, és mikor hazaért.
Van olyan 600/óra parkoló, ahol nincs a bejárat megtisztítva, a belvárosban.
Régen sem a lakosok takarították el az autóutakat.
Én 2012, vagy ' 13 januárjában estem olyat, hogy eltört a bal csuklóm. Önkormányzati terület volt, de nem carakodtam velük, mert olyan, mintha lóval imádkoznék.:(
Igaz, mindenért divat ma picsogni. Ha hideg van, ha meleg, ha szél, ha hó, ha nincs miért nincs stb.
Viszont! Nem tudom más nagy városokban mi van de hogy szép nagy fővárosunkban csak a főutak vannak takarítva az biztos. És be volt harangozva és tudtuk. A polgármesterek mit csinálnak, illetve mit nem? Hómunkások? Idény munkások? Közmunkások? Munkanélküliek? Egy kis plusz pénzért dolgozók?
A lényeget nem írom: persze sehol nem kapott már hólapátot, és szidta a várost, hogy itt semmit nem lehet kapni.
Unoka 7 múlt, de már rég ott állt a szánkó a garázsban.
Amikor kis gyerek voltam kb 60 évvel ezelőtt, emlékszem Miklós napon (Dec. 6) térdig érő hóban mentünk este haza, miután felköszöntöttük a nagyapámat. Majd márciusban, 18-án megintcsak emlékezetes volt, merthogy akkor is térdig érő hó volt. Onnan emlékszem erre, mert bele kellett pisilni a nagy hóba, hogy emlékezzem később (ilyen idősen is) a nagy hóra március közepén.
Akkor tényleg mindenki tudta, mit is kell ilyenkor a nagy hóval csinálni, hogyan kell öltözködni, milyen cipőt, zoknit kell felvenni, stb.
A nagy hóhoz sok emlék kötődik. Olyanok, hogy a messze egyedül maradt Anyukám hogyan oldotta meg a hó ellapátolását, vagy az apósom hogyan kapott infarktust szintén hólapátolás közben.
Ezek a hideg, havas napok a gyerekkoromra emlékeztetnek...
Pontosan, ahogy írod. D
Szembeszomszéd tegnapelőtt kérte el a hólapátot, hogy kiássa az autóját, és induljon hólapátért. 6. éve laknak itt. Mi 11. de már az első évben gereblyétől kezdve hólapátig mindent beszerzett férjem. Második tél, hogy használnia kellett.
Pedig nem kertesből jöttünk ide.
Azért logikusan átgondolva, mivel nem szokott sok hó lenni, a legtöbb településre nem jut 100 hókotró, mert minek, itt a globális felmelegedés...
És ha nincs sok hókotró, ellenben sok az utca, a szélesebbekbe 2x kell bemenni = nem tudnak mindenhol ott lenni. Nekem érthető, pedig nekem is voltak gondjaim a hó miatt.
Régen és ma...
Nem lehet összehasonlítani a régi világot a maival.Írtam egy másik témában is itt erről. Most is csak ugyanazt tudom írni. Más világ volt, nem mérhető a mostanihoz. Régen igazi nagy telek voltak. Az emberek ahhoz voltak hozzászokva. Természetes volt, hogy havat kell lapátolni, és ha muszáj volt, akkor gyalogoltak hóban, jeges úton kilométereket. Azt is írtam, hogy edzettebbek voltak.
Nem volt ennyi autó az utakon, nem volt ennyi közlekedési baleset. A gyerekek élvezték a térdig érő havat, nyalogatták a jégcsapokat, ették a havat, csúszkáltak a jégen, átázva értek haza; és érdekes: nem voltak betegek.
Én nem török pálcát azok felett, akik panaszkodnak. Ez az idei hó valóban nem megszokott. Sok helyen nem takarították az utakat. Nem arról beszélek, amit az embereknek maguknak kell eltakarítani a házuk előtt.
Meg kellene értenünk, hogy akinek nem okoz gondot ez a hóhelyzet, az nyilván nem panaszkodik. Akinek pedig bármilyen okból nehézséget okoz a "rossz"idő (idős, fél az elcsúszástól, valahol önhibáján kívül elakadt az úton, és lehetne még sorolni, mi mindenért - oka van a panaszkodásra.
Erre a gondolatodra pedig: "Az emberek eleve feladatuknak érezték, hogy másoknak is jobb legyen, másoknak is segítettek, anélkül, hogy ennek a világ tanúja lett volna, le lett volna fotózva vagy filmezve. Mert belülről fakadt." - nos, erre annyit, hogy szerencsére ma is vannak olyan emberek, akik segítenek másokon. Így vagy úgy.
Hű, ez most nagyon hosszú lett. Akinek sok, lapozzon.
Sokan nem vagyunk hozzászokva, hiszen nem sokszor van ilyen idő;)
Ekkora már vagy 15 éve nem volt. A gyerekem mondta, hogy milyen régen volt már ilyen. Én meg azt mondtam neki, hogy fele ekkorát sem látott az elmúlt 36 évben;)
Igen, 1987-ben volt ilyesmi. Akkor is mindenki más lapátolt havat, de én nem. Lány vagyok, stb., de pl., az apám az első busszal, ment a távoli kerületben élő anyjához, hogy ellapátolja a havat, majd bement dolgozni, majd munka után ismét elment ellapátolni a havat és csak utána jött haza. Napokon át ezt csinálta, hogy ne az anyjának kelljen a ház előtt vagy a kertben lapátolni.
Na tehát, nem vagyunk hozzászokva. 3 éve élek kertesházban és eddig minden télen meglepett a hó valamivel.
Az első télen, bár csak 3 cm hó esett le éjjel és el is olvadt reggel 8-ra, de az egyszem valamire való fánknak 3 vatag ága letört a súlyától. Itt a hoxán tanultam meg, hogy havazásban ki kell menni és le kell verni a havat a fáról
Múlt télen, megint a mi tudatlaságunk miatt a december 23-i havazásban, összedőlt a pavilonunk, most már tudom, hogy nem hagyjuk rajta a ponyvát!
Idén leszedtük, így kutya baja nincs a pavilonnak, x időnként kimentem és levertem a havat a fákról és bokrokról.
Az előző 2 télen is lapátoltam ezerrel a havat, bár felesleges volt, mert mire végeztem, el is olvadt:DDDD
Na, idén a havazás más! Most nem olvadt el néhány óra alatt, ellenben néhány órán át lapátolni kellett.
Nekünk sincs igazán szerszámunk hozzá.
Nem tudom, hogy mennyi idős a 2 hólapátunk, mert az előző lakó hagyta itt. Elég rozogák, de a célnak megfelelnek;)
Van cirokseprünk is, szintén az előző lakótól, de én azokat nem szeretem. Vettem azt a sárga szőrű kerti partfist, azzal szoktam söpörni a havat. Jó merev a szőre, így pont jó.
A téligumin is szoktunk gondolkodni, de végül novemberben mindig lecseréljük, hátha...
Számomra az a jelenség érthetetlen, hogy emberek elfelejtik, hogy a saját házuk előtt az ő feladatuk a hó eltakarítás, jégmentesítés. Meg hogy hólapátjuk sincs 🤷♀️. Seperni is lehet épp, sőt a mostani hó a legtökéletesebben takarítható volt. Szabályosan élveztem letolni.
Nálunk annyira látszik az utcán, hogy ki szocializálódott társasházi lakásban és ki önálló házban.
Mennének a fődekre kapálni, akkor nem lenne idejük erre!!4
Amúgy régen ugyanez volt. Álltak az emberek a kocsma előtt, a kocsmában, a városháza előtt, vagy ahol összetalálkoztak, a kerítés mellett a szomszéddal, és akkor ott hőbörögtek. Annyi hogy most nem csak a szomszédodat hallod, hanem a települési FB csoportban a város másik végén lakót is, akiről 100 éve azt sem tudtad volna, hogy a világon van. Ez is a korunk velejárója, van haszna is azért, előfordulnak olyan posztok is pl., hogy meg kell találni valakit-valamit, akkor szuper hasznos tud lenni.
Az emberek ilyenek, mindenki azt hiszi, hogy az ő gondolatai, véleménye olyan fontos, hogy világgá kell kürtölni. Csak régen nehezebb volt megtenni, ha nem sikerült kitűnni valamivel, pl. azzal hogy egy hordóban éltél és sosem fürödtél, akkor lehet, hogy soha nem tudta meg senki a világmegváltó véleményedet egy-egy fontosabb társadalmi jelenségről. Most meg kiírod facebookra vagy a hoxára, aztán máris 100x annyi emberhez eljut, mint annak idején egy középkori jobbágy aki egy falu főterén ordibált.
Nemsoká itt a hőséghiszti 😎
Na, az engem kicsinál.
A jelenlegi helyzettel nincs problémám.
Igazatok van, elkényelmesedtünk, elszoktunk a téli idővel járó feladatainktól. Nekem nincs udvari vessző söprüm, a hólapátom is van vagy 10 éves, a téli gumit is csak akkor tetettem fel az utolsó nap, amikor látható volt, hogy tényleg itt a tél.
Na de mikor volt utoljára ekkora országos havazás? Nagyon régen!
'Eskü, nem szoktam sírni melegtől, hidegtől.
Ez az időjárás, tőlünk független.
Viszont, szerdán hajnalban térdig érő keresztbuckákon kellett átlépdelnem a Thököly úton, nem értem át a zöldben.
A buszra, buszról fel- leszállni erős kihívás volt.
Ahol élek díszburkolat van lerakva, szép de járhatatlan, főleg nem takarítva.
Én értem, hogy miről írsz!
Valóban ez van most, amit leírtál.
Még az is hólapátos fotót tesz ki pl. FB-ra, aki egy kiskanálnyi havat nem lapátolt el.
Nálunk is az önkormányzat posztolta ki, hogy mennyire ügyesek. Hát én nem ezt tapasztaltam. Persze, biztos azért, mert nem főúton lakok;)
Az emberek mindenért picsognak mostanában. Ha meleg van azért, ha kámnikula van azért, ha esik az eső azért, ha nem esik az eső, akkor azért, és még sorolhatnám.
És igen, ehelyett mindenki tehetne valamit magáért vagy másokért úgy, hogy nem posztolja ki lépten-nyomon, hogy bezzeg ő!
Röhejes, hogy felelőst keresnek azért, mert télen havazik. Eddig mindenki havat kívánt, most meg baj, hogy esett. Felelőst keresnek a kánikula miatt, a viharok miatt és mindenért is, pedig ez mind természetes. Ha júliusban esett volna ennyi hó, akkor érteném a meglepettséget, de így januárban nem igazán értem.
Azt is bírom, aki elindul útnak, elakad és akkor is felelőst keres, holott ő is megnézhette volna az időjárás jelentést. Ja, ő nem néz TV-t? Hát akkor tényleg nem ő felelős a saját döntése miatt, hanem mindenki más.
Na, ilyenekkel van valóban tele minden, mindig. Szánalmasnak tartom az ilyen embereket. Hát még azokat, akik azt hiszik, hogy az x helye, egy ilyen poszt miatt fog máshová kerülni....
További ajánlott fórumok:
- Szűzies életet élő, magányos (és emiatt örökké panaszkodó) lányoktól miért kap kosarat az ember?
- Mert panaszkodni jó.. (?)
- Mára megtanultam: aki látványosan szenved, panaszkodik,...
- 2éves kisfiam arra panaszkodik, hogy fáj a lába.Volt már valakinek hasonló, mitől lehet?
- Annyit panaszkodtak a nők, hogy nem háziasak a férfiak, nem...
- Szerintem a falunkban nem viszik kellő helyre a szelektíve szétválogatott szemetet, kinél panaszkodhatok?