Főoldal » Írások » Hobbi & Otthon témák » Hogyan született a Barbie baba?

Hogyan született a Barbie baba?


Ruth Handler 1959-ben alkotta meg a Barbie babát. Az ötletet az adta neki, hogy látta kislánya, Barbara papírbabákkal játszik és felnőtt szerepeket próbál ki. Akkoriban a legtöbb játékbaba csecsemő vagy kisgyerek formájú volt, így Ruth felismerte, hogy egy felnőtt külsővel rendelkező baba piaci rést pótolhatna.
Hogyan született a Barbie baba?

A Barbie babához az inspiráció pedig a német Bild Lilli volt, aki eredetileg egy szőke, magas karikatúra figuraként született meg Reinhard Beuthien grafikusnak köszönhetően és kelt életre a Bild című újság hasábjain. Lilli bevetette csáberejét, ha valamit el akart érni a férfiaknál. A könnyűvérű szőkeség óriási sikernek örvendett, így babaként is kiadták. A Lilli babákat eredetileg felnőtt ajándéknak szánták, melyekhez Bild újságot és több divatos babaruhát is csomagoltak. Később aztán gyerekek számára is gyártották, ekkor már babaházakkal és bútorokkal kiegészítve. A gyermekjátéknak szánt Lilli babákat Európa szerte árulták, így találkozott velük egy útja során a Mattel játékcég társalapítója is. Ruth Handler miután visszatért az Egyesült Államokba a Mattel csapattal elkezdett dolgozni a baba amerikai változatán. Így született meg Barbie, akit először 1959. március 9-én mutattak be a New York-i International Toy Fair-en. Az első Barbie babák fürdőruhát viseltek és szőke vagy barna hajú modellek voltak. A Barbie baba hamarosan nagy népszerűségre tett szert és a gyártó elkezdte kiegészítőkkel, ruhákkal és bútorokkal bővíteni a termékpalettát. A Mattel a Bild Lilli minden jogát megvette, így a 60-as évek elejére ez a baba eltűnt a Bildből és a boltokból is.


Az idők során a Barbie sok kritikát kapott, különösen a testképre gyakorolt hatása miatt. A baba vékony testalkata sokak szerint káros üzenetet közvetített a gyerekek felé. A kritikáknak köszönhetően a Mattel 2016-ban bemutatta a Barbie Fashionista sorozatot, amely különböző testalkatú (pl. magas, alacsony, teltkarcsú), bőrszínű és hajtípusú babákat tartalmazott, hogy jobban tükrözze a valóságot.
Írta: Zsebóka, 2024. június 12. 18:35
Fórumozz a témáról: Hogyan született a Barbie baba? fórum (eddig 4 hozzászólás)

Ha tetszett, az alábbiakat is ajánljuk figyelmedbe:


Minden jog fenntartva © 2005-2024, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook