Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Főoldal » Fórumok » Hobbi & Otthon fórumok » Hogyan szoktassam le a kutyámat a csavargásról? fórum

Hogyan szoktassam le a kutyámat a csavargásról? (tudásbázis kérdés)


1 2
32. ina87
2017. jún. 18. 18:11
olyan helyet néz neki,ahonnét nem tud ki menni csavarogni
31. júliusi (válaszként erre: 1. - Almira:))
2017. máj. 30. 12:06
Látom régi a kérdés, de végül megoldódott a probléma?
2013. okt. 10. 10:32
Kb.2 éve befogadtunk egy ivartalanitott,chippes szuka kutyust.Kiderült,hogy menhelyi kutyus volt és az előző örökbe fogadótol nap mint nap megszökött.Ő föladta.Mi befogadtuk,nagy kertes házba,3 gyerek szeretgeti,ha akar a lakásba heverészik.A keritést körbe tégláztuk.Mégis napi szinten szökik mi rohanunk utána.Visszafordul.megnéz aztán mint a rakéta árkon-bokron,sajnos főutvonalon át.Már a kapun is alig merünk kijönni mert szinte félrelök és uzsgyi.Felmerült,hogy visszavisszük a menhelyre,mert egyszerüen nem találunk megoldást.
29. almira:) (válaszként erre: 26. - Hirtelencsiga)
2010. febr. 24. 10:25

Köszi!

Amúgy a hívással most már nincsen gond (csak eleinte volt). A legnagyobb baj az, ha akkor szökik el, amikor senki sincs otthon és nincs aki behívja. Igaz, ilyenkor is hazatalál, de én igazából azt szeretném, ha egyáltalán nem menne ki :)

28. hnora (válaszként erre: 27. - Nikike1988)
2010. febr. 23. 15:43

Szia!


Abszolút igaz, nekem golden retriever volt a szökős kutyám (a kerítésmászó). Ilyen fiatal korban ráadásul még nem alakulnak ki a "rossz" beidegződései. Olyan lesz, mintha mindig kölyök lenne.


De ez nem pótolja a foglalkozást: ha nem lesz neki elég érdekes a körülötte lévő világ, ha nem mozog eleget, akkor attól még szökhet, hogy nem csajok után kajtat. Nálunk például ketten vannak, egész nap elvannak együtt, így a szökéssel nincs baj. (van helyette az ásással, a kukázással és a virágok rágcsálásával)


Egyébként a kutyának a séta, a "vadászat" irtó nagy élmény, az életének és ösztöneinek szerves része. Fontos nagyon, hogy ha nem is minden nap, de legalább heti 1-2-szer a kertben tartott kutya is részesüljön ebben. Különben unalmában szökni fog.


A villanypásztorról csak annyit, hogy elvileg nem túl erős az áram benne, de mégis irtóra fáj ám. Egy ismerősöm kipróbálta: mezítláb odament (mert a kutya lábán sincs cipő, ami szigetelne), megfogta, és azt mondta rettenetes volt (bár nyilván nem halt bele).

Szóval én ezért próbáltam minden lehetséges módon elkerülni. Egyébként nagyobb állatáruházakban érdemes megkérdezni, én Bp-en az AniVet-ben vettem volna.


A behívást nagyon érdemes gyakorolni, nálunk a két fiúnak már-már játékszámba megy, hogy ha nagyon eltávolodnak, akkor szólók nekik, és csak úgy repülnek:) Volt már, hogy nem tudott időben fékezni, és belém csapódott :) Nálunk egyébként a "hozzám" a behívás, a "gyere" pedig a követés - amikor nem veszem pórázra, de elindulok, és körülöttem csámboroghat.

2010. febr. 23. 13:36

sziasztok az én kutyusom labrador kan és 4 hónapos.

Nemsokára ivartalanítva lesz mert úgy gondolom neki is csak jobb lesz ha nem "hívja a természet"

Az előző kutyám szökős volt:S Hiába magas a kerítés.Ez sem volt akadály...


Tényleg igaz az hogy az ivartalanított kutyusok sokkal nyugisabbak?Itt leginkább arra gondolok hogy a többi kutyával szemben nyugisabbak e?

2010. febr. 23. 12:57

Szia!

Nekünk egy fél éves tacsi fiúnk van. Szerencsére a kertböl nem tud megszökni, mert szuper jó (kutyabiztos) a kerítésünk. Viszont sokat gyakoroltuk a behívást. Az a fontos, hogy bármikor, bármilyen körülmények között is jöjjön a hívó szóra. Ez nagyon sok türelmet és idöt igényel. Elöször csak kis távolságra szabad elengedni, majd visszahívni és megjutalmazni. Majd a távolságot fokozatosan növelni kell. Ez tényleg akár hónapokat is igénybe vehet. Fontos, hogy mindig ugyanazt a behívó szót használd, és mindig jutalmazd meg és dícsérgesd. Mivel a kutyus most már fél éves, ha nem nagyon figyel arra, hogy "Gyere", akkor valamilyen másik szóval kezd el erre tanítani.

Sok sikert és sok örömet a kutyushoz!

25. bared
2010. febr. 23. 11:19
sajnos a zöld zebra kapcsolata monorierdőn van, most néztemcmeg(( nekem debrecenben kéne(( tud valaki?((
2010. febr. 23. 11:02

Sziasztok! Köszi az ötletet az "ivartalanítási akciókról", nem is tudtam, hogy van ilyen! De, most majd utánanézek, mert a 22 ezer, amit írtam tavalyelőtti ár :(

A nyakörves villanypásztorról még nem is hallottam, hacsak nem az a rádiófrekvenciás, amiről írtam már. De én sem szimpatizálok vele.A hagyományos villanypásztor biztosan jó lenne, de nem tudom hol lehet beszerezni, hogyan működik (hálózatról vagy akkumulátorról), nem túl erős-e benne az áram, plusz hogyan kell felszerelni...:(

Úgyhogy egyenlőre úgy döntöttem, hogy csak felügyelet mellett engedem ki a kutyát a kertbe. Mert ő egyébként a lakásban alszik és napközben is sokat van bent. Persze rossz lesz így neki, mert nagyon nagy a mozgásigénye, de nem tudok mást tenni (amíg nincs villanypásztor).:(((

Ma reggel is az utcáról hozta be valaki!

23. hnora
2010. febr. 22. 21:37

Ivartalanítási akciót a Zöld Zebra szokott szervezni, őket érdemes megkeresni.

A nyakörves villanypásztor jóval drágább, mint a "hagyományos", és ha jól tudom, ny-európában már nem forgalmazzák, mert az áramütés - akármilyen kicsi is - ártott a kutyák gerincének/csigolyáinak.

Ha már mindenképp szeretnél, akkor én inkább a másikat javaslom (ha lehet ilyet)

22. pgiz (válaszként erre: 15. - Almira:))
2010. febr. 22. 17:24
Mielőtt nagyon drágán ivartalaníttatnád, nézz körül a neten az akciókról.Az ebben résztvevő állatorvosok olcsóbban, nem ritkán féláron végzik el a műtétet.Állatvédő alapítványok állják a fennmaradó költséget /amíg el nem fogy a pénzük/.
21. Ata06
2010. febr. 22. 17:15
Hát.., erről nem hallottam,de biztos nem olcsó!
20. almira:) (válaszként erre: 19. - Ata06)
2010. febr. 22. 17:07
Hát, lehet hogy megfontoljuk a villanypásztort! Ami azt illeti még mindig ez tűnik a legjobb és legbiztosabb megoldásnak. Meg úgy hallottam létezik valami rádiófrekvenciás "láthatatlan kerítés" is, amihez egy nyakörve szerelhető érzékelő kell - de azt hiszem elég drága.
19. Ata06 (válaszként erre: 15. - Almira:))
2010. febr. 22. 16:58

Én még mindig javaslom a villanypásztort!

Állitólag 20000Ft.-ért egy nagyobb terület megoldható vele! A kutyi nem tud kimenni, a többi nem tud bejönni! Nem fáj nekik, csak megijednek!

Nem ráz, inkább csak csip! Ha már hozzászokott meg se fogja probálni! Attól még az ivartalanitás elengedhetetlen! Bár most még, neki szerintem ez csak egy jó muri!

18. almira:) (válaszként erre: 17. - Hnora)
2010. febr. 22. 16:57
Köszi:) Igen, az ivartalanítás már nem sokat várat magára, közben pedig a kerítést reparáljuk. Új drót felhúzása nem egyszerű, mert nagy (kb.1000 négyzetméter) a kert.
17. hnora
2010. febr. 22. 16:50

Csak az előttem szólókhoz tudok csatlakozni: ivartalanítás és kerítés megerősítés. Kan kutyám úgy sétáltatta meg magát, hogy kimászott a kerítésen. Ezen nem segített sem a nevelés, sem a rendszeres, minden reggeli egy órás séta. Már a villanypásztoron gondolkodtunk, amikor mellé került egy másik kan, és elkerülhetetlen lett az ivartalanítás. Utána is ment volna, de megerősítettük a kerítést, és mivel már nem hajtotta olyan erős "vágy", nem érte meg neki a küzdelmet...

Két éve volt a műtétjük, azóta nyugi van. Nincs szökés, nincs egymással verekedés. Akkor se megy ki, ha nyitva van a kapu (pl autóval állunk ki). Persze előfordul nagyon ritkán olyan, hogy utánamegy annak, aki az utcán söpröget/havat lapátol, és akkor fut egy kört a környéken (5 perc).

Fél éves kutyánál én biztos, hogy azonnal megoldanám a kerítés-problémát - ha mást nem, húzz elé egy drótkerítést, mert ha szokásává válik, akkor nehéz dolgod lesz. Ilyenkor még nem a hormonjai hajtják, és minden egyes "sikeres" szökés tovább rontja a helyzetet...

A szukát pedig azonnal ivartalanítanám, főleg a náluk oly gyakori daganatok megelőzése miatt is. A 10 az jutányos ár, mi annyit fizetünk minden évben EGY kutya oltásaiért. Nekünk a kettő együtt két éve, chipezéssel és gázzal (kíméletesen) altatva volt 50.

16. almira:) (válaszként erre: 13. - Ata06)
2010. febr. 22. 16:45
Tényleg nagyon aranyos, főleg mert hihetetlenül játékos és vidám :)
2010. febr. 22. 16:44

Köszi a hozzászólásokat!

Hamarosan ivartalanítani fogjuk (nálunk 22 ezer), de attól tartok azután is csavarogni, legfeljebb nem lesznek következményei :) Leginkább azonban attól félek, hogy elüti valami, vagy megmérgezik (sajnos volt már erre példa a környékünkön).


Próbáljuk nevelgetni...

Amikor hazajön megdicsérjük, de ez sajnos nem tartja vissza a szökésektől :( Az valóban jó lenne, ha akkor tudnánk őt megszidni, vagy megrázni (ez valóban nagyon hatásos módszer, már kipróbáltuk) amikor elindul, csak sajnos nagyon nehéz rajtakapni. Amikor pedig az utcán "fegyelmeztük", legközelebb már akkor sem jött, amikor hívtuk, mert félt, hogy megint kikap.

Amúgy nagyon tanulékony, fogékony kiskutya, csak hát ugye a kíváncsiság hajtja...

14. lilimia (válaszként erre: 13. - Ata06)
2010. febr. 22. 16:29

Melyik kutya nem aranyos? :D

Jó, az amelyik épp az ember karját tépi le... :P

13. Ata06 (válaszként erre: 6. - Almira:))
2010. febr. 22. 16:26
Különben nagyon aranyos lehet!
12. lilimia (válaszként erre: 6. - Almira:))
2010. febr. 22. 16:25

A szökés a fajtájából is ered. A pulik terelő kutyák, a vérükben van a szabadság, a nagy terek, a kalandozás.

Ne foltozgassátok a kerítést, hanem próbáljátok meg jól megcsinálni, esetleg a tövéhez odarakni téglákat, hogy ne nagyon tudja kikaparni a földet.

Az alapengedelmességi képzés is sokat javíthat a helyzeten, ha tanul tőletek, akkor jobban fog kötődni is. Mindamellett amit Ata is leírt, fontos, hogy csak akkor szidjátok le, ha rajtakapjátok a szökésen, amikor hazaérkezik dicsérjétek meg, jutalmazzátok. Ez is erősíti benne, hogy otthon jó/jobb. :)

11. lilimia (válaszként erre: 5. - 064209f635)
2010. febr. 22. 16:21
Ivartalanítás. Örülj neki, hogy csak 10ezer, felénk 24ezer...
10. Ata06 (válaszként erre: 5. - 064209f635)
2010. febr. 22. 16:17

Erre valóban az ivartalanitás a megoldás!

Ez nemcsak a nem kivánt szaporulattól ment meg, hanem pl: a gennyes méhgyulladástól is- ami nagyon veszélyes! Ez a műtét pedig még többe kerül!:(

2010. febr. 22. 16:13

Ő még kicsi,igy tehát jókat játszik!:)

Az egyik lehetőség a villanypásztor, a másik a tanitás!Minden alkalommal leguggolva juti falattal magadhoz hivni! Rá kell jönnie, hogy bent jobb, mint kint! Ha nem jön be, akkor érte menni és megrázni őt a nyakánál- a mamáját utánzod igy- és rá morogni, hogy :-Rrrrrosssz kutya! Evvl is a mamáját utánzod, merthogy ő is morog!

2010. febr. 22. 16:11
Nem,MÁR nem tudod leszoktatni róla!
2010. febr. 22. 16:09

Sziasztok!

A kis csavargó:fél éves, puli és szuka.

2010. febr. 22. 16:08

Egy kertes házban lakom, ahol a kertet egy élősövény vesz körül, amellett pedig egy régi, rozoga drótkerítés fut. A kiskutyám (fél éves puli) nemrég felfedezte, hogy ezen a dróton számos lyuk van, amin ő könnyedén ki tud bújni! Azóta folyton az utcán szaladgál... Próbáltuk befoltozni a "réseket", de a helyzet reménytelen!

Van valami ötletetek arra, hogy hogyan szoktathatnám le a kutyámat a csavargásról?

2010. febr. 22. 16:07

A mi kutyánk szuka és egy nagy ribi... mikor tüzel akkor állandóan szökik...

olyankor bezárjuk, de reggelre bent van nála kb 4 kan:S:S:S


Mi sem tudunk mit tenni vele...

Állítólag ivartalanítani kell és lenyugszanak...

csak az egy 10-es:S

2010. febr. 22. 16:06

Szia!


Ahogy mát Ata is kérdezte: nem, kor? Na és az is lényeges, hogy milyen fajta, és mennyi ideje van nálad?

2010. febr. 22. 16:05
hát ez engem is érdekelne...
1 2

További ajánlott fórumok:


Minden jog fenntartva © 2005-2019, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Facebook