Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Főoldal » Fórumok » Babák & Mamák fórumok » Hogyan szoktassam le a cumisüvegről a kétévest? fórum

Hogyan szoktassam le a cumisüvegről a kétévest? (beszélgetős fórum)


1 2
47. Marica2007 (válaszként erre: 46. - Uracsvivi)
2010. febr. 18. 06:42
Szia!Az én kisfiam még nem töltötte be a 2-őt mikor elvettem tölle az üveget.Ezzel én is így voltam vagyis azzal hogy 1 hétig keveset ivott és kezdtem megijedni de nem adtam fel.Én azért vettem el tölle a cumisüveget mert volt éjszaka hogy több mint fél liter tiszta vizet megivott és 2 szer tisztába is kellett tennem vagy ha netán tulaludtam a dolgot még ágyat is kellett húznom és ebböl besokaltam.Én vettem neki poharakat micimackósat halacskásat stb mikor mit láttam meg és mindig úgy raktam őket hogy napközbe kéznél legyenek és mindig volt benne innivaló és mikor gondolt eggyet ivott nemkellet neki külön kinálgatni.Nállam bejótt a dolog.Vissza állt a vízmennyisége.Hozzáteszem mi is ittunk tejet reggel de ahogy kezdett pohárból inni ő automatikusan szivesebben itta pohárból a tejet is mint üvegből.De ez miden gyereknél máskén működik.A barátnőm kislány a nyáron lessz 4 éves és reggel a kakaóját oviba menet előtt csak üvagböl hajlandó meginni.Sok sikert a továbbiakban.
2010. jan. 20. 15:09

Reggel éa s este cumisüvegől issza az én majdnem kétévesem a kakaót.

A nappali folyadékot is cumisüvegből issza de szívesen iszik pohárból is.Na ezért egyik nap nem adtam neki cumisüveget és három napig csak pohárból adtam neki inni.De így csak kb 2 deci folyadékot ivott egész nap többet nem volt hajlandó elfogadni,ezért visszaadtam neki az üveget.Inkább így igyon minthogy valami baja legyen attól hogy nem iszik eleget.

45. sajert
2010. jan. 15. 23:41

29-én lesz két éves a fiam, és ő is az esti tejét cumisüvegben kapja. Egyébként egyedül eszik (villával, kanállal), iszik pohárból, de az esti tej csakis cumisüvegben képzelhető el.


A fiam se alszik el, ha ott vagyunk mellette, játszik velünk, beszélget, az istenért se aludna el. Babakocsiba soha nem aludt. Már pár hetesen is ugye mindenki mondogatta, vigyem sétálni, majd elalszik, ááááááá, volt hogy másfél órát sétálgattam, aztán nézgelődött, mikor megunta meg üvölött, így aztán hazafele, kezembe a gyerek, a kocsit meg egy kézzel toltam. Még most is csodálkozva nézem, amikor babakocsiba alszik egy gyerek.

2010. jan. 15. 23:13

Köszi mindenkinek a választ. Az a helyzet, hogy a cumink kezd lestrapálódni és elgondolkodtam, hogy muszáj-e újat venni. Mert hát a fogai pl...

Én sem gondoltam kiráncigálni a kezéből, a kompromisszumos ötletek érdekeltek, melyek mindkét félnek megfelelnek:-) (pl. 33.)

43. trapiti (válaszként erre: 40. - Giga455)
2010. jan. 15. 20:39
:) kellenek ezek a meghitt pillanatok
42. trapiti (válaszként erre: 41. - Egypt)
2010. jan. 15. 20:38
Igen, ha lezajlik a szokásos szertartás, beteszem az ágyába, be kell tenni neki egy cd-t (mindig ő választ) ami nagyon halkan szól, és mire végetér, addigra alszik. Nálunk úgy alakult, hogy mindig egyedül aludt el, 6 hetesen hoztuk haza, és mivel előtte is egyedül aludt el, ez megmaradt. Ha mellette vagyunk, játszik, szeretget, és véletlenül sem alszik :)
41. egypt (válaszként erre: 38. - Trapiti)
2010. jan. 15. 19:39

És elalszik egyedül?

Nekem most ez a gondom, hogy csak a kezemet fogva alszik el a kisfiam mellettem, utána viszem fel az ágyába. De mostanában majdnem minden éjszaka felébred és átjön hozzánk, és néha vissza se tudom vinni a helyére, mert felébred, mintha megérezné.

40. giga455 (válaszként erre: 38. - Trapiti)
2010. jan. 15. 19:23

jaj de drága. Olyan megható :-)

Igen ezek a szertartások nagyon fontosak a lelki békéhez. Attila pl. nem alszik csak és kizárólag a saját szobájában a saját ágyában. Amióta ülni tud még a babakocsiban sem. Nekem a számat piszkálja szopi közben, beledugdossa az ujját, és azt várja hogy megharapjam (persze csak gyengéden) és nagyokat kacag hozzá, persze cicivel a szájában :S

39. e3cb7b027d (válaszként erre: 35. - Trapiti)
2010. jan. 15. 16:36
Mennyire, hogy igaz!!!!!!!!!!!4
38. trapiti (válaszként erre: 37. - Giga455)
2010. jan. 15. 14:28

Igen, szerintem is.

Luca nem szopott, mivel örökbefogadott baba, viszont ugyanazt a szertartást igényli most is minden este ill. lefekvés előtt (ha itthon alszik, akkor délután is) mint újszülött korában. (Gondolom ha anyatejes lett volna, akkor a cicit kérné)

Ugyanúgy fekszik be az ölembe, ugyanúgy issza cumisüvegből a tejet (még tartani is nekem kell, pedig egyébként önállóan eszik), ugyanúgy bújik hozzám, játszik a hajammal, az arcommal stb. mint kisbaba korában. És ez így van jól, mindkettőnknek szüksége van rá. Ha ennek része a cumisüveg, akkor része, nem szabad változtatni rajta. :)

37. giga455 (válaszként erre: 35. - Trapiti)
2010. jan. 15. 14:21

bezony

pl. a cuminál, cumisüvegnél szerintem ugyan az lehet a helyzet mint a cicinél. Nyilván ezzel pótoljuk, ha valami oknál fogva nem tud szopizni a gyerkőc. De neki a dudi (én így hívom) ugyan olyan biztonság, mint mondjuk az én fiamnak a cici. Már én is szeretném leválasztani, de erőszakal, hazugsággal semmit nem lehet elérni, csak lelkileg megy tönkre a gyerek, és nem fog megbízni bennünk, márpedig a későbbiekben az komoly problémát okozhat.

36. c62e5b7d24 (válaszként erre: 35. - Trapiti)
2010. jan. 15. 14:12
egyetértek.
35. trapiti (válaszként erre: 25. - C62e5b7d24)
2010. jan. 15. 14:02

Az "elvitte a cica, manó akárki" típusú szédítésnek nagyon nem vagyok híve. Részben mert a gyerekeknek maguktól is vannak félelmeik, megvannak a maguk "démonjaik" nem kell még ijesztgetni is őket. Másrészt mert úgy gondolom, attól hogy gyerek, még nem hü**e. Én fontosnak tartom, hogy tiszteljem annyira a gyerekemet, hogy - nyilván számára érthető módon - elmondom neki, mi miért történik és nem szédítem olyasmivel, ami csak feszültséget okoz neki.

Egyébként nemcsak cumisüveg témában, hanem az élet bármelyik területén úgy gondolom, nem szabad a gyerekeket átverni, jobb megbecsülni őket azzal, hogy értelmes emberi lényként kezeljük őket...

Vannak a cumisüveg-ügynél nehezebb kérdései is egy két évesnek, amikor bizony nagyon meg kell fontolni, mit válaszolunk.

Nálunk sokan rácsodálkoznak, mennyire "felnőttként" kezeljük Lucát, pedig csak próbálunk értelmes válaszokat adni a kérdéseire úgy ahogyan azt ő is képes befogadni. Ennek viszont megvan az eredménye is, a gyerekek sokkal többet képesek megérteni a világ dolgaiból, mint ahogyan azt a felnőttek gondolják, és ebben a mi dolgunk hogy segítsünk nekik. Ha nem így teszünk, csak a szorongásaikat növeljük, ami senkinek sem tesz jót.

34. trapiti (válaszként erre: 33. - Giga455)
2010. jan. 15. 13:57
Igen, egyetértünk, az semmiképpen nem jó, ha egész nap a szájában lóg a cumisüveg (vagy a játszócumi). De szerintem is az, ha a napi 2 tejadagot cumisüvegből issza meg, az semmiféle problémát nem okoz, szerintem a fogaknak sem, hiszen nem ázik egész nap cukorlében a foga (a cukros tea, üdítő stb. egyébként pohárból is épp olyan káros) főleg ha mellette megvan a napi 2-3 fogmosás is...
2010. jan. 15. 11:52
Igaz mi nem ittunk soha cumisüvegből, de szerintem se kell erőltetni a leszoktatást. Arra kell vigyázni hogy ne lógjon folyton a szájában, főleg ha édes lötyi van benne, mert tönkre mennek a fogai (egy ismerősöm fiának állandóan a szájában volt a teás cumisüveg, úgy jött-ment, hogy lógott a szájában- tiszta feketék voltak a fogai a kisgyereknek). Valaki írta hogy elfogadja a szívószálat, lehet kapni ilyen szép mintás itatópoharat amiben szívószál van, hátha napközben elfogadja azt is, meg lehet kapni cumisüveghez ilyen leszoktató cumit, ami megpróbálja utánozni a pohár szélét, mégis úgy néz ki mint egy hagyományos cumi, és a jól megszokott üvegre rá lehet csavarni. Erőltetni nem érdemes, csak megmakacsolja magát, és még erősebben ragaszkodik hozzá. Esetleg együtt elmenni poharat választani hátha az általa választottból szívesen iszik.
32. tündér74 (válaszként erre: 22. - Trapiti)
2010. jan. 15. 11:30
Bizony szerintem is tévedés. Ebben a korban főleg fontos, hogy tejet /babatejet!/ igyanak a kisgyermekek.
2010. jan. 15. 10:25
Az én fiam most 9.-én lett 2 éves. Reggel ébredéskor csak cumisüvegből hajlandó inni. Teát, limonádét, vagy gyümölcslét teszek bele.Napközben rendessen iszik pohárból. Még a tejet is elfogadja. Nem értem miért kéne leszoktatni róla ha ez neki megnyugtató. Ezt még akkor is megteheti ha oviba fog menni és még mindig igényli.
30. c9b1fd22de (válaszként erre: 28. - Pipőci)
2010. jan. 15. 10:24
nekem már nagy a kislányom de non sokáig cumis üvegezet erös 3éves koráig én ugyvettem észre h ez vmi fajta biztonságot ad a gyereknek akárhová mentünk nála volt:)ez mellett ivott rendesen pohárbol is,no vok a leszoktatás hive baromságnak találom!nekünk felnötteknek is vannak biztonság kereső és nyujtó dolgaink ha a babáknak ez jelenti igenis hagyni kell:))
29. Pipőci (válaszként erre: 22. - Trapiti)
2010. jan. 15. 10:11
Napi fél liter tej adása javasolt a kisgyermeknek. Én kecsketejet adok neki, az nagyon egészséges.
28. Pipőci (válaszként erre: 23. - C9b1fd22de)
2010. jan. 15. 10:10
Én sem nagyon... :) Te hogyan csináltad vagy nem csináltad?
2010. jan. 15. 10:10

Érdekes volt olvasni a hozzászólásokat. Az én nagyfiam is tápszeres volt és cumisüvegből itta a folyadékot. Úgy két éves kora körül márcsak az alvás előtt használta és az volt a fontos napközben, hogy tudja, hol van. Aztán elindult a beszoktatásra az oviba és néhány hétig a hátizsákjába bele kellett tennem az üveget -de szigorúan titokban-, aztán végül önállóan elhagyta. Mintha elfelejtkezett volna róla... :)

Most a kisebbik fiam másfél éves. Iszik pohárból is, de meghagytam neki az üveget, mert bőségesebb így a folyadékfogyasztása.

Igazából -bár én is tudom, hogy az üveg használata nem tesz jót a fogaknak- én meghagyom neki, ameddig akarja. Nem teszem őt ki egy olyan helyzetnek, hogy ukkmukkfukk elveszem az üveget és ő napokig, hetekig stresszel majd érte. Lesz még lehetősége stresszelni eleget az életben... :(

Van egy ismerősöm, ő mesélte, hogy náluk a cumi volt a gond. Ő is elvette a lányától, de a kislány este még be is lázasodott a stressztől, hogy hol a cumi, rosszul aludt, napokig nem találta a helyét, hát visszaadták neki. Azt mondja, amikor a kislány elsőbe ment és valami szokatlan, rossz dolog történt vele vagy csak szimplán nagyon elfáradt, amikor hazaért, bebújt az ágyba és 10-15 percig cumizott, aztán letette és ment minden tovább.

Én azt gondolom, néha jobb hagyni a dolgokat a maguk medrében folyni. Én amúgyis annak a híve vagyok, hogy ezek a kisgyermekek tudják, mikor minek jött el az ideje. Érzik.

Egyébként Jucus, miért akarod leszoktatni a gyerkőcöt az üvegről?

26. enci80 (válaszként erre: 25. - C62e5b7d24)
2010. jan. 15. 09:52
Igen,ezért is mondtam,hogy tuti sokkoló lehet először a picinek.Nálunk bevált,de minden gyerek máshogy reagál:(
25. c62e5b7d24 (válaszként erre: 24. - Enci80)
2010. jan. 15. 09:34
Barátnőm azt mondta a lányának, hogy elvitte a cica. A kislány belenyugodott, ám pár hét múlva mentek vidékre, ahol megláttott egy macskát az udvaron, akinek sírva könyörgött, hogy adja vissza a cumisüvegét:( Szóval csuda tudja mi a jó megoldás, mindenesetre az eset után pár héttel magától tette le a cumit és nem kérte többet.
24. enci80
2010. jan. 15. 09:10
Itt a fokozatos leszoktatás szinte kizárt,úgyhogy szerintem az "ellopta a manó" vagy valami hasonló a célravezető,biztos sokkoló szegénynek,de kb.1-2 hét türelem,és nem lesz aztán gond remélhetőleg.A gyerekek még gyorsan alkalmazkodnak...
2010. jan. 15. 09:07
Miért kéne leszoktatni??hm..ezt no igazán értem:(
22. trapiti (válaszként erre: 21. - Aysel)
2010. jan. 15. 08:23

"Ilyenkor már nem olyan fontos a tej. Más élelmiszerekből is tudod pótolni."


Ez egy óriási tévedés!!!

21. Aysel
2010. jan. 15. 01:24
Ne tegyél bele tejet.Az én gyerekeim sokáig cumisüvegből ittak, e csak tejet. Próbálj meg teát bele tenni, lehet, hogy elhajítja. Ilyenkor már nem olyan fontos a tej. Más élelmiszerekből is tudod pótolni.
2010. jan. 15. 00:46
Sziasztok! A gyereket nem szabad erőltetni, semmit nem ér így el az ember, sőt.. Ha 3 éves koráig iszik cumisüvegből, nem baj.. Még ezek szerint nem fejlett annyira. Majd ha eléri azt az érettséget, majd cumisüvegből nem lesz hajlandó inni, mert ő már "nagy".. :)
19. 8696017fc8 (válaszként erre: 17. - Tündér74)
2010. jan. 14. 23:16
en igycsinaltam:mikkor mar avizet teat cseszebol itta,egyszeruen kidobtam az oszes cumis uveget.szerencsem vlt.hamarmegertette ,hogy nincs .
18. tündér74 (válaszként erre: 16. - Trapiti)
2010. jan. 14. 23:16
Én is úgy csináltam mindent, ahogy te, hagytam mindig, hogy a saját tempójában sajátítsa el a dolgokat. Erőltetni úgysem lehet semmit a piciknél.
1 2

Minden jog fenntartva © 2005-2018, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Sitemap | Facebook