Hogyan spórolsz? (beszélgetés)
Mindeig akció termékeket próbálok venni, már mint abból főzik, ami akciós. Ha tartós élelmiszer, akkor veszek pár csomaggal belőle, hogy akkor is tudjak belőle főzni, ha éppen csillagászati áron van a boltban.
Nem veszek márkás ruhákat, nem igazán értem miért jó 30 e ft-t polót venni.
Ha valami nagyobb összegű pl háztartási gépet veszek, akkor próbálok utána nézni, hogy jó döntés legyen, ne menjen tönkre 2 év alatt. Ott szívesebben áldozok egy drágább, megbízgható márkára.
Utazásnál, mindig jól megnézem az árakat, ár érték arányokat, van e belépő a szállás árában, elhelyezkedést, stb, hogy végül tényleg ne ráfizetés legyen.
Nálunk nem ég az egész lakásban a lámpa mindenhol, csak ahol aktuálisan tartozkodunk, nem karácsonyfa a lakás, hogy mindenhol égjen a lámpa.
Én ezekkel próbálok meg spórolni.
Nálam a spórolás nem játszik. Senki ne nagyképűségnek vegye ezt a kijelentést. Igaz, hogy a spórolást a takarékosság szinonimájaként is lehet értelmezni, de nálam a spórolás inkább olyan "fogához veri a garast" kategória.
Inkább használnám helyette a takarékoskodást. Észszerűen takarékoskodni. Tanítani kellene nemcsak a gyerekeknek, hanem sok felnőttnek is.
Volt időszak, amikor túl költekező voltam. Leszoktam róla. Már nem vásárolok feleslegesen. Korábban olyan dolgokra is költöttem, ami csak megtetszett, de nem volt rá igazán szükségem. Csak betettem a kosárba. Azóta fejlődtem.
Már nem vásárolok ész nélkül. Viszont amit megkívánok, azt nem vonom meg magamtól. Itt élelmiszerre vagy élvezeti cikkekre gondolok.
Szóval nálam a "spórolás" az észszerű takarékosságot jelenti.
Az öregtésztás kenyér Limarától. Én annyit változtattam rajta, hogy 3 sütésnyi öregtésztát gyártok előre, ennyi nem romlik ránk.
+ dagasztáskor a tésztába nem teszek friss élesztőt, hiszen az benne van a hűtős öregtésztában.
Lisztet, vizet már nem méregetem, megszokta szemem az állagot. 2 kávéskanál só.
Első kelés után a tésztát 2x kihúzogatom, amennyire tudom, utána összehajtom. Utolsó kelés egy ruhával bélelt lisztezett kosárban. Fedeles vaslábasban sütöm. Sütőpapírral emelem bele, mert a lábast előtte sütővel együtt forrósítom, és volt szerencsém párszor megégetni magam. Azért kell a fedő, hogy eleinte gőzben süljön. Bevágas után be is lehet spriccelni vízzel.
Enyém ritkán cserepes, sajnos a gázsütő nem tud 250 fokot. De jó így is.
Tudatos vásárlás, bevásárló lista, inkább alapanyag mint készétel.
Esetleg piac, de már sokszor ott drágábbak a zöldségek/gyümölcsök, mint a boltban...
Tisztító/tisztálkodószerek, papíráru diszkontból (Tompa) évente 1-2x. (persze ha van hely tárolni)
Érdemes kipróbálni 1-1 drágább termék olcsóbb változatát...pl. cif súrolókrém helyett tökéletesen megfelel nekem a lidl-penny hasonló súrolója...ahogy az tescos expert márka fürdő és konyhai tisztítója is jól működik.
Öblítőkkel is szoktam kísérletezni...nagyon bejön most a Violetta és a Tesori...
Napi boltba menetelt lehetőleg kerülni.
Péksüteményt/kiflit/sütit otthon készíteni (ha van rá lehetőség, tudás, kedv és igény).
Spórolni?
Inkább azt mondanám: nem költekezek.
Ahogy mondod, HA olyanok. Mert vannak termékek, amiből kuponnal is drágább, mint kupon nélkül egy másik. Pl. márkás száraztészta. Viszont érdemes venni ilyenkor elemet, egeret, kisebb háztartási gépeket, ha szükséges.
Mióta itthon sütöm a kenyeret, ritkábban járunk boltba. Kevesebb csábítás, hogy velem jöjjenek olyan tárgyak, amelyek nem voltak tervben.
Szia! Én most indítottam egy klubot ebben a témában, ha van kedved csatlakozz. Hátha tudunk tippket adni.
Általában saját márkás dolgokat vásárolok, 1-2 dolog van amihez csak a márkás dolgokat veszem meg.
Ígyekszem nagyobb bevásárlást tartani így nem kell a közeli drága kisboltban vásárolni és kevesebb fölösleges dolgot veszek.
De én is elcsodálkozom hónap végén hogy hova tűnik a pénz.
Van már ebben a spórolásos témában nagyon sok topik. Olvass bele! Biztosan találsz számodra megfelelő, követhető módszert.
Hogyan, mivel spórolsz?
Nem kell spórolnom. Jól osztom be a jövedelmem.
További ajánlott fórumok:
- Fórumozás, de hogyan?
- Te is szerető vagy? Hogyan éled meg a dolgokat?
- Down-szűrés: vérvétel vagy amniocentézis. Avagy hogyan válik a babavárás aggodalommá?
- Ti mennyi pénzből éltek havonta és hogyan viselitek az esetleges pénzügyi nehézségeket?
- Pénztárca kímélő részletek - hogyan spórolsz?
- Hogyan spórolsz / mivel lehet spórolni?