Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Főoldal » Fórumok » Babák & Mamák fórumok » Hogyan működik a bejegyzés élettársi kapcsolat esetén? fórum

Hogyan működik a bejegyzés élettársi kapcsolat esetén? (tudásbázis kérdés)


júl. 30. 20:21

"Élettársak Ha az együtt élő élettársaknak közös gyermekük születik, szülőként mindketten jogosultak a gyermek után családi pótlékra és ezáltal családi kedvezményre is. Ebben az esetben a kedvezményt közösen érvényesíthetik mind év közben, adóelőleg-nyilatkozattal, mind az szja-bevallásban. Ha az élettársaknak nincs közös gyermekük, azonban valamelyiküknek előző kapcsolatából gyermeke született, akit közösen nevelnek, akkor a gyermek családi pótlékra jogosult szülője egyedül veheti igénybe a családi kedvezményt az év közben adott adóelőleg-nyilatkozattal. Erre élettársa nem jogosult, ő csak az szja-bevallásban érvényesítheti a kedvezményt, ha azt párja megosztja vele.

Ha az élettársi kapcsolatban élő nő várandós lesz, a magzat utáni családi kedvezményt csak ő veheti igénybe (az Szja törvény alapján), amit az szja-bevallásban oszthat meg párjával. Abban az esetben viszont, ha az élettársak kapcsolatukat közjegyzői nyilvántartásba vetették és az egyéb feltételek is fennállnak (lásd 2. pont), a kedvezményt közösen érvényesíthetik, mind adóelőleg-nyilatkozattal, mind az szja-bevallásban. c) Egyedülállók A kedvezményt egyedül veheti igénybe a magánszemély, ha a gyermek után családi pótlékra csak egyedül, önmaga jogosult, mert például gyermekét egyedül neveli. "

6. Oneday (válaszként erre: 1. - Fórumnyitó (anonim))
júl. 30. 20:15

Szia.

Ezt találtam :


"Az élettárs akkor jogosult az általa nevelt, nem saját (élettársával nem közös) gyermek után családi pótlékra és a családi kedvezményre, ha a gyermekkel együtt él, és az élettársi kapcsolat legalább egy éve szerepel a közjegyző által vezetett Élettársi Nyilatkozatok Nyilvántartásában. "

5. Magdi985 (válaszként erre: 4. - Birebora)
júl. 30. 14:03

Teljesen igaz!

Fizetni ugyanúgy kell érte, ha szétmennek akkor pedig ugyanúgy procedúra, mint egy válás.

Ráadásul ha bármelyikük most házas először, akkor igényelhetik az első házasok adókedvezményét, ami két éven keresztül havi 5000 Ft.

júl. 30. 13:57
Nem értem, míg elmennek a közjegyzőhöz és kifizetik a nem kevés pénzt addig már elmehetnének az anyakönyvvezetőhöz és összeházasodhatnának.
júl. 30. 13:51
A közjegyzőhöz kell menni. Azonban azt sokan nem tudják, hogy a bejegyzett élettársi kapcsolat azonos neműek között működik. Külön neműeknek, ha nem akarnak összeházasodni, akkor ugyanúgy a közjegyző előtt, de egy más jellegű jog nyilatkozatot, élettársi nyilatkozatot kell tenni.
2. Guruljka (válaszként erre: 1. - Fórumnyitó (anonim))
júl. 30. 13:43
Telefonon felhívod a helyi önkormányzat szociális osztályát. Ott megmondják.
júl. 30. 13:14

Van egy párom. Vele 2019.09 hótól lakunk együtt az ő házában.Lakcimkartya is ekkor készült.

Én nekem van egy fiam aki nem a páromtol van. Most született egy közös gyerekünk. Azt az információt kaptuk hogy ha bejegyzett élettársak vagyunk akkor igényelheti mindkét gyerekre az adokedvezmenyt meg ha a fiam nem is tőle van.( Én jelenleg csak a fiam után tudom érvényesiteni mert csak akkora összegű a fizetésem. Jelenleg cseden vagyok.) az a kérdésem hogy visszamenileg is belehet jegyezni hogy élettársak vagyunk? Mármint 2019.09 hónaptól? Vagy csak az adott időponttol pl most 2020.08 hó? Köszönöm szépen

További ajánlott fórumok:


Minden jog fenntartva © 2005-2020, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Facebook