Hogyan lehetne mókusokat vonzani a kertbe? (beszélgetés)
Igen. :)
Köszönöm szépen!
Rézfarkúról még nem hallottam.
Hol élsz? Európában?
Frankfurt ezen reszen szerintem nincsenek mokusok.
aränylag közel a Main, es ott sehol nincs autos forgalom...
de persze patkänyt azt lättam mär...
Egy frászt.
Az angolok is tele vannak cicókákkal is, és a mókusok vidáman futkosnak a kerítésen is. Nem voltam még ilyan helyen ott, hogy a kertbe kinézve ne legyen mókus. Igaz, azok nem vörösek, de attól még cukik. Több a bokor, fa náluk.
aham...
csak olyan elmeleti kerdes volt, mert mostansäg nem visz feletek az utam...
Gondolom erdő, park közelsége is fontos lehet, ahonnét hozzád vándorolhat. Jó búvóhely, mint pl. sűrű bokrok, farakások, madárodúk. A kertben van-e kellő nyugalom a számukra, nem zavarja-e cica, kutya őket, legyen friss víz. Csábító számukra a tölgy, diófa vagy fenyő.
Én csábítgathatnám őket, nincs a számikra élettér. Örülök, hogy van rigó, rézfarkú és cinke az udvaron.
Akkor itt van az eb elhantolva. Van akinek mókusa van, van akinek macskája.
Mikor még élt a cicám, a pici tóhoz nem tudott egyetlen madár se jönni, mert cica mindig a tó partján mozizott. Nézte a halakat. Ez is megváltozott.
van több madäretetöm is, de mokus nincs a környekemen.
budaörs.
viszont vannak macskäk a szomszedoktol.
Lehet kapni mókus odút, mint madár odút is. Ha van kedved összebarkácsolhatod te is minta alapján, és kirakod a fákra.
Egyszer azt olvastam, a madarak azt az odút preferálják, aminek a bejárata keletre néz. A mókusoknál nem tudom van-e ennek jelentősége.
en is szeretnek mokusokat.
az en nyaralomban meg sosem lättam egyet sem.
te mivel csalogattad öket oda?
bär, biztosan a nyaralo helyszine a fontos, mert fa, bokor itt nälam is lenne eleg.
van diofa meg mogyoro bokor is.
Üresek a mogyorók? Ezt hogy érted?
Nem lehet, hogy ők eszik le... a nyaralóban évek óta nincs dió és nem a fák betegsége miatt, hanem letermelik a mókusok. A tanyán tavaly jelentek meg, nem hagytak diót nekünk.
Hihetetlen mennyiséget összeszednek, elrejtenek, aztán felét elfelejtik hova dugták 😂 és kerül elő a föld alól, de a varjak is kifosztják a mókus raktárt ha észreveszik hol van összehordás, a legszebb mikor a vaddisznók jönnek rá... rumlis népség.
A mókus a kajára megy, de tőlünk félnek. Itt sokat látok, tegnap kerékpárral majdnem elütöttem egyet mert elbambulva üldögélt az erdei ösvényen. Ezeket nem lenne könnyű megszelídíteni, legfeljebb ha a kicsi kiesik az odúból és te neveled fel, az kezes lehet.
A Kanári szigeteken sok mókus van, fiam mondta. A túristák kézből etetik őket. Pedig sok helyen ki van táblázva hogy etetni a mókusokat tilos. Haraphatnak, a nyálukkal fertőzéseket terjeszthetnek.
Bostonban en NY-ban esznek a kezedbol. Az Isle os W. meg azert hires a mokusokrol, mert ott vorosok vannak, ami nalunk a notmalis.
En a szomszed cicait szeliditem.
Lehet, hogy még korai, szerintem amint melegebb lesz előbújnak, aktívabbak lesznek.
Nálunk, a nyaralónk kertjében, késő tavasszal/nyáron elevenek, főleg reggel és délelőtt csapnak nagy futkározást, ugrálást a fákon/ bokrokon. 🌞🐿️