Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Főoldal » Fórumok » Hobbi & Otthon fórumok » Hogyan lehet kiszedni a penészfoltot a szines ruhából? fórum

Hogyan lehet kiszedni a penészfoltot a szines ruhából? (tudásbázis kérdés)


2009. febr. 17. 11:38

Szia. Nekem van egy pár házi praktikám:


Ha a fehérneműben új a penészfolt, akkor a legcélszerűbb 20%-os citromsav-oldatba áztatni a ruhadarabot. Citromsav helyett ecetsavoldatot is használhatunk. Az áztatás mindig több órán át történjen. A folt eltávolítása csak így lesz eredményes.


Ha csipke penészes: 1evk. sóból, 1evk.szalmiákszeszből és 3 dl tiszta alkoholból álló folttisztító keverékkel tisztíthatjuk meg.

A keveréket kis vattadarabkával juttatjuk a foltra, és egy kis idő múlva a csipkét bőséges tiszta vízzel kimossuk.


Színtartó ruhaanyagból is eltávolíthatjuk a penészfoltot, ha 1 dl vízhez 1 evk. szalmiákszeszt és 5 evk. hidrogén-peroxidot keverünk, és a foltos részt ezzel a folyadékkal átitatjuk, majd néhány perc múlva alaposan kiöblítjük. Az öblítést többször kell megismételni.


A gyapjú penészfoltjait legjobb szappanos vízben áztatni, amihez egy kevés kálium-karbonátot is adunk. Az áztatás addig történjen, ameddig a folt el nem tűnik. A végén langyos vízben jól öblítsük ki.


Kisebb bőrárukról (öv, sapka, kesztyű) a penészt úgy távolíthatjuk el, hogy kellő méretű, jól záródó üvegedénybe tesszük a megtisztítandó tárgyakat és az edénybe mellé helyezünk külön tartóban szalmiákszeszt (A szalmiákszesz a bőrtárgyakkal ne érintkezzen). Az edényt egy napra fedjük le. A szalmiákszesz gőzei a foltokat megsemmisítik.

2009. febr. 17. 11:27
Semmivel......a patyolatban sem tudták kiszedni:((
3. cel
2009. febr. 17. 11:24
Nálam eddig csak az ecetes olló vált be:))
2. dus
2009. febr. 17. 11:24
Klórmentes Clorox-al vagy trisóval próbáld meg. (zöld flakonos) Nekem nem penészt, hanem olajfoltot szedett ki a kettő kombinációja mustár-sárga ruhából.
2009. febr. 17. 11:15
Hogyan lehet kiszedni a peneszfoltot a szines ruhabol?

Minden jog fenntartva © 2005-2018, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Sitemap | Facebook