Hogyan kell tortillát készíteni házilag? (tudásbázis kérdés)
És ez már a vég... Találtam egy ilyet is:
Hozzávalók a tortillához:
5 dkg búzaliszt
10 dkg kukoricaliszt
só
2,5 dl meleg víz
A kétféle lisztet és a csipetnyi sót egy tálban összekeverjük, majd a vízzel fokozatosan rugalmas, sima tésztává gyúrjuk. 15 percig pihentetjük, majd annyi részre osztjuk, ahány tortillát szeretnénk. Mindegyik adagból golyót formálunk, és két réteg sütőpapír között kb. 2 mm vastagra nyújtjuk. Egy teflonserpenyőt felmelegítünk. A felső sütőpapírt lehúzzuk, és a tortillát a másik sütőpapírral együtt a serpenyőbe tesszük úgy, hogy a sütőpapír van felül. Ha a tészta kissé megszikkad, óvatosan lehúzzuk a papírt. Kb. 2 perc múlva a tortillát megfordítjuk, még egy percig sütjük a másik oldalát. Az elkészült tortillát alufóliába csavarjuk, majd a többi tortillát is kisütjük és tálalásig melegen tartjuk. Tetszés szerint tálaljuk.
Találtam még neked a receptgyűjteményemben is:
Vegetáriánus kenyér I. (egyszerű csapáti)
Hozzávalók
50 dkg finomliszt
5 dkg vaj
kevés só
meleg víz
A langyos, megszitált liszthez adjuk a sót, meleg vízzel lágy tésztát gyúrunk és nagyon jól kidolgozzuk. Letakarva 60 percig pihentetjük, majd a tésztából akkora darabokat veszünk ki, hogy 3 cm átmérőjű golyókat tudjunk gyúrni belőle A golyókat a lisztezett gyúródeszkán lelapítjuk, kb. 15 cm átmérőjű, nagyon vékony kerek lappá kinyújtjuk. A tetejét belisztezzük. Egyszerre több lapot készítsünk elő. Palacsintasütőben süssük meg a lapok mindkét oldalát. Akkor jó, ha a tészta kezd elszíneződni és felhólyagosodni. Ezután helyezzük a tésztát rácsos lapátra, tartsuk nyílt lángba és süssük tovább. Vigyázzunk, hogy el ne égessük. Ha megsült, kenjük be vajjal a tetejét, és egymásra halmozva lefedve tartsuk.
Vegetáriánus kenyér II. (fűszeres csapáti)
Hozzávalók
50 dkg barnaliszt
5 dkg vaj
1-1 kiskanál őrölt mustármag, őrölt római kömény, őrölt paprika
1/2 kiskanál őrölt koriander
só
meleg víz
Elkészítési módja teljesen megegyezik az egyszerű csapátiéval, a különbség csak annyi, hogy a fűszereket is a liszthez keverjük. A fűszerek mennyiségét természetesen ízlés szerint lehet változtatni.
Látom nekem szánod a kísérleti nyuszi szerepét.
Vállalm. Majd mindegyik receptről beszámolok - hoyg nekem hogyan sikerült, és nekem hogy ízlett.
De mint tudjuk - ízlések és pofonok...
:)
erre emlékeztem :-)
a felhólyagosodás az én fajtámra is jellemző
Aha.
Hát, én ezt be nem másolom neked, mert iszonyú hosszú, de részletesen leírja, hogy hogyan kell a dolognak festenie:
Ez kb. ok is, egyszer egy főzős műsorban láttam, egy indiai nő így készítette el, ahogy ezen a honlapon leírják. Szerintem hajrá, lehet, hogy először érdemesebb búzalisztből készítened, hogy tutira sikerüljön, lásd, hogy milyennek kell lennie az állagának és utána megpróbálhatod kukoricaliszttel is.
Aztán írd meg, hogy milyen lett, hogy mi is meg merjük csinálni. :DD
A csapati az indiai "megfelelője", ugye?
Láttam egy filmet, hogy Indiában hatalmas kőgolyókon (lehet, hoyg nem az, csak én láttam annak) sütik ki.
Közben kiarától is jött egy receptötlet. Íme:
Hozzávalók:
30 dkg liszt
4 ek olaj
1 tk só
1/2 cs sütőpor
víz
Elkészítés:
A lisztet tálba szitáljuk, hozzáadjuk a sót, a sütőport és az olajat.
Langyos vízzel fokozatosan lágy tésztává gyúrjuk. Befedve 15 percig pihentetjük. 12 egyforma méretű golyót formálunk a tésztából, amiket lisztezett deszkán nagyon vékonyra kinyújtunk úgy, hogy kb. 18-20 cm átmérőjű lepényeket kapjunk. Vaslapon (vagy öntöttvas serpenyőben, de ha nincs, akkor vastag aljú serpenyőben) zsiradék nélkül sütjük, amíg a tészta felhólyagosodik. Ekkor megfordítjuk és a másik felét is megsütjük. A készeket melegen tartjuk.
Jövő héten (vagy már a hétvégén) kipróbálgatom, amiket írtatok!
igen
az eredeti receptben asszem nincs tojás, tej sem, csak víz és kukoricaliszt, de erre nem vennék mérget
én szoktam csinálni, bár nem az "igazi", mert az sütőlapon készül
szóval én ugyanúgy csinálom, mint a rendes palacsintát, csak kukoricalisztből (2 tojás, 20 dkg liszt, 2 deci tej, pici só)
További ajánlott fórumok:
- Hogyan kell házilag zsemlemorzsát készíteni? Mivel lehet megdarálni?
- Tudja valaki, hogyan kell készíteni teljes kiőrlésű lisztből zsömlét vagy kiflit házilag sütőben?
- Hogyan kell templomi/áldoztató ostyát készíteni házilag?
- Hogyan kell házilag majonézt készíteni?
- Hogyan kell kovászt készíteni házilag?
- Hogyan kell elkészíteni a Norbi féle Tortillát?