Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Főoldal » Fórumok » Hobbi & Otthon fórumok » Hogyan kell tortillát készíteni házilag? fórum

Hogyan kell tortillát készíteni házilag? (tudásbázis kérdés)


1 2
47. 'szti (válaszként erre: 42. - Merida)
2007. nov. 23. 15:02
nekem van egy receptem, annál a töltelék sajtos-tejfölös csirkemell és paradicsomszósszal van leöntve és átsütve sütőben
46. 1a50c86bb0 (válaszként erre: 45. - D@nu)
2007. nov. 23. 14:23
Ezt idáig nem tudtam, de itt leesett :)) A másikról amúgy még nem hallottam.
45. d@nu (válaszként erre: 44. - 1a50c86bb0)
2007. nov. 23. 14:21
Aha, ez a spanyol tortilla - ami nekem egy krumplis tojásrántottát juttat az eszembe. Amiről a topik szól, az a mexikói tortilla - az pedig egy kenyérféle. Én igen rácsodálkoztam, amikor először szembesültem vele, hogy ezt a két ételt ugyanúgy hívják... :D
2007. nov. 23. 13:48
Itt nemzeti eledel a tortilla, de krumplis tortilla, tehat semmilyen lap vagy pita nem kell hozza, krumplibol, tojasbol es hagymabol keszul.
43. d@nu (válaszként erre: 42. - Merida)
2007. nov. 23. 13:27

Szia!

Én mexikói fűszerezésű hússal és zöldségekkel, de ha chilis babot főzöl, azt is belerakhatod. :)

42. Merida
2007. nov. 23. 11:16

Sziasztok!

Ti mivel szoktátok megtölteni ezeket a tésztalapokat?

41. d@nu (válaszként erre: 40. - Loni)
2007. jún. 29. 09:44
Mostanában nem járok arra (itthon vagyok a bébivel és vidéken lakunk), de régebben évekig dolgoztam a környéken. Az üzleteket is jól ismerem, sokszor vásároltam ott. :)
40. Loni (válaszként erre: 39. - D@nu)
2007. jún. 29. 06:18
Nagy átépítések voltak arra. Nagyon sokat jártam a Keleti felé, és a buszról láttam mindig. Évekig. Ahhoz lusta voltam, hogy leszálljak. Biztos most is megvan, csak minden átalakul ott is. Egyébként szoktál arra járni? A sütödétől három utcával feljebb, a garai téri piac utcájában jó kis ruházati boltok vannak. Némeilyik csak nagyker, de sok van, aki egyéni vevőt is kiszolgál.Egészen olcsón lehet venni ruhákat. Sok piacos és butikos is onnan viszi az árut.
39. d@nu (válaszként erre: 38. - Loni)
2007. jún. 28. 23:19
Lehet, olyan kis "környezetbe simulós" az üzlet... :D Eddig akárhány embert küldtem oda vásárolni, egy sem találta meg elsőre. Sőt, már én is mentem el mellette. Pedig igazából kiböki az ember szemét. :D
38. Loni (válaszként erre: 37. - D@nu)
2007. jún. 28. 18:13
Lehet, hogy még működik a pékség, csak én vagyok vak!!!!
37. d@nu (válaszként erre: 36. - Loni)
2007. jún. 28. 17:18

Tényleg? Nemrég még hozott onnan pitát a párom. :(((



Egyébként megtaláltam a receptet, végül is egy sima kenyértészta.


Pita



Hozzávalók 10-15 db-hoz


1 kg liszt

3 dkg élesztő

0,5 teáskanál cukor

0,5 evőkanál só

minimum 0,5 l langyos víz


Kevés langyos vízben elkeverjük az élesztőt és a cukrot, a sóval elkevert liszthez adjuk és annyi vízzel gyúrjuk ki, hogy lágy kenyértészta állagú masszát kapjunk. Letakarva 1 órán át kelesztjük. Ezután átgyúrjuk, lisztes kézzel 10-15 golyót formálunk belőle, ezeken 15 percig pihentetjük. Közben a sütőt előmelegítjük, nagyon fontos, hogy a lehető legforróbb hőmérsékletre (250-300 fok).

A golyókat jól belisztezve kb. 0,5 cm vastagra, pitanagyságúra nyújtjuk. Sütőpapírral bélelt vagy kilisztezett (nem vajazott!) tepsire rakjuk úgy, hogy a legelőször kinyújtott korong kerüljön be először és úgy, hogy az eddig alul lévő fele az most a tepsiben felülre kerüljön. Kb. 2-3 percre betoljuk a sütőbe. A sütőablakon nézzük, amikor felpúposodik (szétválik) a tészta, megfordítjuk és a másik felét is zsemleszínűre sütjük (az sem baj, ha fehér marad, mert nem szabad kiszárítani). Tálba szedjük, konyharuhával letakarjuk, különben ropogós és kemény lesz.

Jól fagyasztható és mikrozható.



Hát ennyi. Nekem néha nem éppen középen válik szét, azaz az egyik fele vékonyabb lesz, ilyenkor nem egyszerű a töltelék bepakolása, de a saját friss kenyér íze feledteti ezt. :D

36. Loni (válaszként erre: 35. - D@nu)
2007. jún. 28. 16:59
A múltkor buszoztam arra, és már nem láttam. De majd újra megnézem.
35. d@nu (válaszként erre: 34. - D@nu)
2007. jún. 28. 16:56
Most nézem, budapesti vagy - ez a pitasütő a keletitől van néhány percre, ha érdekel.
34. d@nu (válaszként erre: 31. - Loni)
2007. jún. 28. 16:55
Pitarecept: előkerítem mindjárt, egyébként ritkán sütöm én, mert pitasütőnél 10 db-ot kb. 400 Ft-ért lehet venni, és ha népes a vendégsereg, akkor a fene sütöget annyit.
33. Loni (válaszként erre: 32. - 'szti)
2007. jún. 28. 14:12
Nem, nem túl macerás. És nem kell sokat mosogatni. :)
32. 'szti
2007. jún. 28. 14:11

pitareceptre en is vevo vagyok :-)


meg ahogy nezem ezt a tortillavariaciot is kiprobalom, ha kevesbe maceras a palacsintanal

31. Loni (válaszként erre: 30. - D@nu)
2007. jún. 28. 13:55
És gyrost hogyan készítesz? Ott is te sütöd a pitát vagy veszed? Amit nálunk lehet kapni, az tölthetetlen, mert mindig kilyukad a közepe.
30. d@nu (válaszként erre: 29. - Loni)
2007. jún. 28. 13:38

Hát ez szuper! Gratulálok és örülök, hogy finom lett!


Igen, így belegondolva, a 2,5 dl víz egy kicsit nekem is soknak tűnik, mert egy másik receptben a 30 dkg-hoz kell 1,5 dl és egy normál kenyér esetében is csak 6-6,5 dl kell 1 kg liszthez. Hát ezekhez képest...


Mindenképpen ki fogom próbálni, mert általában gyrost szoktunk vendégváráshoz készíteni és jó lenne kicsit újítani. :D

29. Loni (válaszként erre: 28. - D@nu)
2007. jún. 28. 13:28

Na, elkészült a mű. Egyet már meg is töltöttem, és befaltam.

Szóval: a megbeszélt recept szerint készítettem el: 5 dgk liszut, 10 dkg kukoricaliszt és 2,5 dl meleg víz. Nos, ez egy igen híg, folyós "tésztát" ad ki. Nem lehet nyújtani. Így raktam még bele kukoricalisztet és egy fél maréknyi lisztet. Csak úgy saccra, amíg a tészta nyújtható lett. Kb 5 perc alatt elkészült. (Még sohasem dolgoztam kukoricaliszttel, nem tudtam, hogy mennyi idő kidolgozni.) Kicsit pihentettem.

Azután jött a nyújtás. A sütőpapírral nagyon jó dolgozni, könnyű volt vele kinyújtani. Azt hittem, hogy sok-sok papírt el kell használni. De nem. Ugyanis amit leszetsz a tortillákról, azt újra lehet használni.

Az első kicsit sótlan lett. Ha valaki csinál, érdemes megkóstolni az elsőt a só miatt.

Beletettem a serpenyőbe, kb 1 perc múlva a papír nagyon könnyen lehúzható róla. Csak ott szakad el, ahol nagyon vékony a tészta.

És azután úgy ránézésre sütöttem.

A végeredmény:

9 db lapot kaptam, kb akkorák, mint a palacsinta. Kicsit nehezebben hajtogatható, mint amit a boltban vagy a gyorséttermekben lehet kapni. Érdemes alufóliába betekerni még melegen. Úgy puhul.

Egyet kicsit túlsütöttem. Olyan lett, mint a chips. Azt belemártogattam a csilibe, úgy ettem meg. Nem rossz! Ha legközelebb vendégvárót készítek, ilyen chips-et sütök, feltörömféltenyérnyi darabokra, és teszek rá egy kiskanál csilisbabot. Szerintem jópofa "sörkorcsolya" lehet.

És a kész lapra, mint a palacsintára tettem salátát, paradicsomot, grillezett húst, mustárt és vékony szelet sajtot. Feltekertem, és hamm bekaptam.

Nincs vele nagyon nagy macera (kisebb, mint a palacsintasütéssel), és egészen finom lesz. Árban pedig jobban megéri, mint boltban vásárolni (én a múltjor 800 Ft-rt láttam 6 lapos csomagot). Egyzser érdemes kipródálni. Neked is ajánlom, d@nu! Köszi a receptet.

Lassan a töbit is kipróbálom.

28. d@nu (válaszként erre: 27. - Loni)
2007. jún. 28. 11:49
Affenébe! Na sebaj, írásban is jó lesz! :))
27. Loni (válaszként erre: 26. - D@nu)
2007. jún. 28. 11:37

Még nem. Most voltak itt kicserélni a gázórát. Szellőztetek, azután kezdem a műveletet. Majd részletesen beszámolok róla.

Sajnos, a webkamerát lelökte a macska, így élőben nem tudok közvetítést adni a nagy hadműveletről....:))))

26. d@nu
2007. jún. 28. 10:09
Vajon készül már az a tortilla?... ;))
25. Loni (válaszként erre: 24. - D@nu)
2007. jún. 27. 18:00
Holnap majd kinyitom a sütőajtót is. :)
24. d@nu (válaszként erre: 23. - Loni)
2007. jún. 27. 17:56

:DDDDDDDDDD

Csak fokozatosan, nehogy elkapkodd! :DDDD

23. Loni
2007. jún. 27. 17:50
Na, ma a sütőpaírt is megvettem. Holnap lesz a nagy nap!
22. d@nu (válaszként erre: 21. - Loni)
2007. jún. 26. 19:48
Én is azzal kezdeném. :DD Mellesleg az elvileg tényleg tortilla recept, a többi pedig csak hozzá hasonló. Hát, remélem, sikerül és finomat fogtok falatozni! :)
21. Loni (válaszként erre: 20. - D@nu)
2007. jún. 26. 19:44
Az utolsó receptedet fogom kipróbálni. Ezt a sütőpapírosat.
20. d@nu (válaszként erre: 19. - Loni)
2007. jún. 26. 19:41
Hajrá! Beszámolót kérek, ha jól ment, akkor lehet, még én is sütök ezen a héten. :))
19. Loni
2007. jún. 26. 19:40
Ma megvettem a kukoricalisztet a házi tortillához. Lehet, holnap nekiállok.
18. Loni
2007. jún. 14. 18:00

na jó! ennyit már nem tudunk befalni. Tortillamérgezésünk lesz! Segítség!!!


Egyébként köszi! :) Majd válogatok és beszámolok.

1 2

További ajánlott fórumok:


Minden jog fenntartva © 2005-2021, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Facebook