Főoldal » Fórumok » Hobbi & Otthon fórumok » Hogyan kell só-liszt gyurmát készíteni? fórum

Hogyan kell só-liszt gyurmát készíteni? (tudásbázis kérdés)


2011. dec. 13. 20:35

Egyszer ajándékba készítettem egy lámpát. A lámpatest alapja egy agyag virágcserép volt, ezt raktam körbe házikókkal. Cseréppel együtt sütöttem ki, lyukat hagyva az elektronikának.

A natúr testhez piros lámpaernyőt vettem. Egyedi lett. :)

Azt hiszem, egy könyvben láttam az ötletet még az ókorban. :)

27. missztika (válaszként erre: 18. - Hajan71)
2011. dec. 13. 17:19
Szia, én szeretném ha elküldenéd a főzött gyurma receptjét! Előre is köszönöm!
26. ipi (válaszként erre: 25. - Mreich)
2009. jan. 11. 19:32
Nekem nagyon furcsa lett: A sütésnél felpúposodtak, a slevegőn szárításnál összeaszalódtak....Segítség!!!
25. mreich
2008. nov. 28. 13:36
Sziasztok! Mi éppen ma csináltunk só-liszt gyurmát a kisfiammal. 20 dkg liszt, 20 dkg só, 125ml víz és két evőkanál étolajból. Először a lisztet és a sót kell alaposan összekeverni, utána pedig lassan hozzágyúrni a vizet és az olajat. A művek elkészítése után először szárítani kell egy hétig szabad levegőn vagy gyorsabban sütőben fél órát a legalacsonyabb fokozaton nyitott ajtónál, majd fél óránként már csukott ajtónál 50 fokkal emelve a hőmérsékletet 150 fokig. Szárítás után pedig még ki lehet égetni kb 200 fokon, de figyelni kell, meg ne égjen, főleg a vékonyabb helyeken. Egyes részeket le is lehet takarni alufóliával, nehogy túlbarnuljanak, míg a többi világos marad. A végén színtelen lakkal célszerű lekenni vagy fújni a kész alkotást. Jó munkát mindenkinek!
24. aszili (válaszként erre: 13. - DOMA)
2008. nov. 24. 20:02
Szia DOMA! Megtennéd, hogy leírod, hogyan kell kiszárítani a só-liszt gyurmát? Nagyon köszönöm!
23. enci2
2008. jún. 7. 09:40
Só-liszt-vízből.
22. ipi (válaszként erre: 21. - Johnnyweiss)
2008. ápr. 12. 14:41
Köszi, én pedig mezőgazdi boltban kaptam, épp útban volt egy :)
2008. márc. 16. 16:39
Borkősavat én gyógyszertárban szoktam venni.
20. ipi
2007. nov. 30. 08:49
Hol lehet beszerezni a borkősavat?
2007. nov. 29. 22:07
Házi sólisztgyurma elkészítése: 60 dkg sima lisztet, 30 dkg sót és 5 evőkanál olajat összekeverünk egy nagy edényben. Hozzáadunk 2-3 pohár vizet. ha a tészta ragacsossá válik, akkor tegyünk még hozzá kevés lisztet. Könnyen kezelhetőnek kell lennie. Színezhetjük is, ételfestékkel, pár cseppet hozzáadunk majd jól összegyúrjuk. Ha illatos gyurmát szeretnénk, akkor keverjünk bele egy kis gyümölcsízű zselatinport. Nejlonban és hűtőben tárolva 3 hétig is eláll
2007. nov. 12. 10:33
Sziasztok! Én csak most olvastam az oldalt, nekem is van jó főzött gyurma receptem, ha valakit esetleg még érdekel.
17. Egnisz (válaszként erre: 13. - DOMA)
2007. okt. 20. 10:36
Engem érdekel! Írd le légy szíves, köszönöm. :)
2007. okt. 17. 11:28
Csak olajat ne!!!
2007. okt. 9. 19:25

Bocsi, csak most jöttem fel.

A receptet egy amerikában élő barátnőmtől kaptam. Főzni / illetve sütni kell, de ugyanúgy ki lehet sütni a remekmű elkészülte után. Szinezni bármivel lehet. Temperával is, vagy ha ehetőre készítitek, akkor céklával, hasonlókkal.


Tehát a hozzávalók:

1 csésze (finom)liszt

1 csésze víz

1 evőkanál olaj

1/2 csésze só

1 teáskanál borkősav


Mindezeket össze kell keverni csomómentesre.

Majd egy teflonedénybe önteni, s sűrű kevergetés közben megsütni. Így kapsz egy jól gyúrható gyurmát. Ha nem használjátok, akkor nejlonban vagy műanyagedényben tartsátok hűtőben, különben nyúlós lesz. 3 hónapig felhasználható.


Sok sikert!

14. a6d535a76f (válaszként erre: 9. - Ec63a7fc29)
2007. okt. 9. 09:31

Szia!

Engem is értesíts erről a receptről! Köszi!

13. DOMA
2007. okt. 9. 08:29

Olyan só-liszt gyurma "tuti receptem" van, amit ki lehet égetni, és nagyon szép az eredmény.

Leírom az arányokat, és a hozzávalókat, hátha valaki kipróbálja:

2 csésze finom liszt, 2 csésze finom só, 1 cslste víz, 2 evőkanál étolaj.jól össze kell gyúrni, hogy könnyen formálható legyen./a tészta ne ragadjon az ujjunkhoz/ Ha nem használjuk el az egészet, 2-3 napig a hűtőben fóliába csomagolva eláll. Ha valakit érdekel, hogyan kell kiszárítani - sütni szívesen leírom

12. birogaby (válaszként erre: 9. - Ec63a7fc29)
2007. okt. 8. 14:24
Írd le,engem is érdekelne!
11. 3cbdff671e (válaszként erre: 9. - Ec63a7fc29)
2007. okt. 8. 13:25
Légy szi, ide leírni!
2007. okt. 7. 23:07
én temperával előre megszoktam színezni. érdemes egyszerre többet készíteni, műanyagban téve a hütőbe eláll.
2007. okt. 7. 21:56

Nekem van olyan gyurma receptem, amit otthon készítesz, s olyan mint a play-doh.

Érdekel valakit? Vagy ide is leírhatom?

8. Nefi
2007. okt. 7. 16:21
Olajat ne tegyél bele,mert a mienk méterről bűzlött,olyan avas lett.
7. cbdccb9466 (válaszként erre: 5. - 3cbdff671e)
2007. okt. 7. 15:30
Szívesen.Mi nagyon szeretjük,és egy kis fatáziával gyomó mindent lehet belőle készíteni.Gyöngyöt beleszúrni,festeni.Tök jó karácsonyfa díszek lehetnek belőle,vagy ajándék,ékszertartó tálka,stb.
6. Suhi
2007. okt. 7. 15:18
2007. okt. 7. 15:17
Köszi
4. 8ef78160df (válaszként erre: 3. - Cbdccb9466)
2007. okt. 7. 15:15
én is ezt a receptet tudom, + még hozzá 1ek olaj.
3. cbdccb9466 (válaszként erre: 2. - 3cbdff671e)
2007. okt. 7. 15:09
ugyanannyi só kell mint liszt,(10dkg-10dkg)és annyi víz,hogy kemény legyen.Sütőben is lehet sütni,úgy gyorsabb,de a levegőn is megkeményedik,kiszárad.Ha sütőben sütöd,nagyon alacsony hőfokon,mert megbarnul.Csak szárítani kell.kb.50 fokon.
2007. okt. 7. 14:17
Azt is szeretném tudni, hogy sütőben kell e kiszárítani, ha igen kb. mennyi idő alatt hány fokon?
2007. okt. 7. 14:16
Só-liszt gyurma bevált receptjét keresem.

További ajánlott fórumok:


Minden jog fenntartva © 2005-2024, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook