Főoldal » Fórumok » Hobbi & Otthon fórumok » Hogyan kell sárgaborsófőzeléket készíteni? fórum

Hogyan kell sárgaborsófőzeléket készíteni? (tudásbázis kérdés)


1 2
2010. jún. 23. 13:09
Csak babérlevelet és egy kisebb vöröshagymát reszelek bele nó meg sót, de nem rántom be.
30. gyopár (válaszként erre: 26. - Gyöngyi)
2008. nov. 20. 09:39

Én is így szoktam, szerintem teljesen felesleges bele liszt, csak plusz kalória.


Persze tudom, hogy valaki szereti pl. a rántás ízét, én viszont nem.

29. 9df60c3431 (válaszként erre: 27. - Spinneli)
2008. nov. 19. 19:01
Köszi
2008. nov. 19. 18:56
Szerintem abszolút felesleges berántani, csak egy kicsit kevesebb vízzel kell főzni. Én són kívül semmivel nem szoktam ízesíteni, annyira intenzív íze van magától is. És ebben a formában már egészen pici babának is adható.
27. spinneli (válaszként erre: 20. - 9df60c3431)
2008. nov. 19. 18:47
kis vízzel keverd el alaposan a lisztet és azzal habard, így nem marad darabos.
2008. nov. 19. 17:58
Én nem szoktam berántani, addig főzöm kuktában, amíg szétfől és magától besűrűsödik.
2008. nov. 19. 17:44
bocsi, a rántáshoz kell!
24. 9df60c3431 (válaszként erre: 23. - Gyopár)
2008. nov. 19. 17:43
A habaráshoz kell!
23. gyopár (válaszként erre: 20. - 9df60c3431)
2008. nov. 19. 17:26
Nem kell bele lisztet tenni :)
2008. nov. 19. 16:47
szálas habverővel óvatosan kevergetni
2008. nov. 19. 14:45
hogy lehet ezt kiküszöbölni?
2008. nov. 19. 14:45
imádom a sárgaborsó főzeléket csak azt nem szeretem mikor a liszt darabos marad...
2008. nov. 19. 14:38
ugyanugy mint az előző hozzászóló, csak én pirospaprikát nem teszek bele.
2008. márc. 21. 19:39

Hozzávalók:

feles sárgaborsó

1 gerezd fokhagyma

ízlés szerint só

liszt

zsír

pirospaprika



Elkészítés:


A borsót megmossuk, kétszer annyi vízben feltesszük főzni, belerakjuk a sót, fokhagymát. Kb egy óra alatt puhára fözzük.

Majd zsemleszinű rántást készítünk, egy kávéskanálnyi pirospaprikát is teszünk bele, vízzel felengedjük s berántjuk a sárgaborsót.

2007. szept. 12. 18:49

Majdnem úgy mint a babot,lencsét. Megtisztitod, megmosod, langyos vizbe beáztatod előző nap. A vizet leöntöd másnap és uj vizzel töltöd meg, hogy bőven ellepje. Ha szereted a füstölt dolgokat akkor azt is beleáztatod alőző nap. Ha füstölttel készited vigyázz a sóra. Főzzd amig megpuhul. Sokáig tart, reggel tedd fel főni. Közben eglkészitheted a rántást,egy fej /ha fél kilónál több a borsó/ hagymát vágj apró kockára és piritsd meg félig majd tegyél rá lisztet rántásnak,piritsd tovább zsemleszinüre, vedd félre a tűzről. Ha kicsit meghűlt tegyél bele piros paprikát kb egy bő teáskanállal. keverd el és várd meg mig megfő a borsó és a füstölt belevaló. A rántást engedd fel vizzel keverd csomómentesre,keverd a borsóhoz, kislángon legyen

a főzés, vagy takarékon ha villanytűzhelyed van, amikor a rántást belekevered. Folyamatos keverés melett hagyd ujraforrni. Vigyázz mert puffog és megégethet.Állandóan kell kevergetni mig elkészül, felforr és kész. Ja közben kostold meg elég e a só benne és teljesen megpuhult a borsó. Jóétvágyat.

16. Éva
2007. ápr. 21. 21:48
Sós vízbe puhára főzöm majd zsemle színű rántást adok hozzá
2007. febr. 4. 13:37
addig fozom sos (vegetas) vizben amig pep lesz belole, akkor pedig egy kicsi vajat es tejfolt keverek hozza, sult vagy parolt hussal, tukortojassal, de akar piritott hagymaval, fasirttal vagy rantott hussal is szoktam tarsitani (mikor mi van itthon)
2006. nov. 21. 19:23

Én vöröshagymával csinálom és ételízesítővel. Külön szoktam valami feltétet hozzá, így nem főzök bele húst. És bármiféle zsiradék és sűrítés nélkül csinálom: ha csak annyi víz van rajta, ami épp hogy ellepi, akkor semmi szükség rá. Mikor már jól megfő, kezdenek a szemek kettáválni, szétmenni, akkor magától besűrűsödik: csak akkor már kevergetni kell.


És egyébként én is imádom. Érdekes módon a zöld "sárgaborsót" jobban szeretem, mint a sárga színűt.

2006. okt. 23. 19:43
imádom,igaz még sosem csináltam,mert a családom nem szereti, sajnos.Magamnak egyedül?
12. katmamus (válaszként erre: 10. - DODICA)
2006. szept. 29. 08:39
gratulálok a fini ebédedhez
11. eee466847e (válaszként erre: 7. - 7130b15964)
2006. szept. 27. 12:34
Biztosan kipróbálom, köszi!
10. DODICA
2006. szept. 27. 10:41

Köszi minden hozzászólónak! Nagyon jó ötleteket adtatok!

Közben el is készült. :) Füstöltként kolbász került bele, mert azt találtam otthon. Én ugyan kihagytam a borsot a gyerekek miatt, de még a páromat se zavarta. Alig akartam hinni a szememnek, amikor repetáztak, s mind megették.:)

9. 7130b15964 (válaszként erre: 8. - Juniperus)
2006. szept. 26. 22:41
Ugyan nincs mit, leírva nem hízlal! ;)
2006. szept. 26. 19:12
Ja, és ha valaki szereti a füstölt ízt, de nincs otthon füstölt husi vagy csak vegetáriánus stílusban akar nyomulni, akkor pl. a karaván sajtot is lehet bele tenni, főleg a széléből, annak intenzívebb füstölt íze van. Nem kell belőle sok, mert nem az a lényeg, hogy sajtos legyen, hanem, hogy a füstölt ízt megadja.
2006. szept. 26. 19:09
Nem szoktam bele rántást tenni, mert elég sűrű az magától. De persze ez az arányoktól függ. Én rakok bele sárgarépát is (egészben vagy félben, nagyságától függ). Meg csilit. Igaz, csilit szinte mindenbe teszek, egy kicsit összemorzsolom az ujjaim között (aztán rendszerint elfelejtek kezet mosni és megsiratom:)))
2006. szept. 26. 14:23
Én is így szoktam, mint az elöző hozzászólók....de egyszer kipróbáltam füstöltkockával, mit mondjak nagyon finom volt:)
5. eee466847e (válaszként erre: 2. - DODICA)
2006. szept. 26. 13:01
Hasonlóan készítem én is, sok vöröshagyma, bors.Egyre nagyon kell vigyázni, hogy a rántással el ne rontsd. Egyszer úgy jártam, hogy majdnem késsel kellett vágni, olyan kemény lett.
4. katmamus (válaszként erre: 2. - DODICA)
2006. szept. 26. 12:41
Az előbb lefelejtettem. Ha nem belefőzöd a füstöltet akkor kicsit süsd meg apró kockára szelve és a pörcöt tedd a főzelékbe , és a zsiradékba tedd a rántásnak valót, így izletesebb.
2006. szept. 26. 12:37
Egyszerűen. Tedd fel főni a sárgaborsót egy kis füstölt husival-szalonnával, vagy sonkával.Aprózz bele egy kicsi v. hagymát. só csinyján, bors , babérlevél ,esetleg 1 maggí husleves kockát. Főzd puhára, majd fokhagymás rántással süríted. Van aki tesz bele egy kis tejfölt is , de ez elhanyagolható.
2006. szept. 26. 12:26

Kérlek segítsetek!

Régen csináltam, de teljesen elfelejtettem, mivel is ízesítjük.

Viszont reklamál a család, mert úgy megkívánták. :)

1 2

További ajánlott fórumok:


Minden jog fenntartva © 2005-2024, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook