Hogyan kell rizst főzni, hogy jó legyen? (tudásbázis kérdés)
Először is jó minőségű rizst kell venni. A praboild feliratú szinte mindig jó.
Én a nyers rizst átmosom párszor vízben és utánna kb 2-szer annyi víz, mint a rizs plusz só. Először nagy tűzön főzöm ,amíg jól felforr, utánna leveszem kis tűzre. De azért forrjon ám! A fedő picit megnyitom a lábos szélén. Ezután figyelem, ha leforrt róla a víz és még nincs megfőve, akkor öntözgetek rá még vizet, de ekkor már ne sok vizet, inkább többször keveset. Valamikor egyáltalán nem kell utánna öntenem vizet. Villával ellenőrizheted, hogy van e a lábos alján még víz, vagy esetleg kezd odasülni a rizs. Általában mindig szép gurulós lesz a rizs és megdícséri a férjem!
Én úgy főzöm, mint Mágika:
Bögrével mérem, olajon átfuttatom, aztán 2-szeres mennyiségű vizzel felengedem.
Ezután sózom, és beleteszek 2 dl bögrényi rizshez kb 5 dkg Ráma margarint. Ettől nagyon kellemes ízű lesz és nem száraz.
Ha van otthon zöldségem, borsó, bab, kelbimbó, répa, teszek bele, attól nagyon finom zaftos lesz.
A családom nem szerette eddig a rizst, most igen sűrűn főzzük. A vendégeink is nagyon dicsérik! Próbáld ki először a rámásat, aztán a többit.
visszatérve: felforralom a víz és az adalékok után, még megkeverem, aztán lekapcsolt tűzhelyen a maradékhőnél hagyom készre párolódni.
A rizst fehérre pirítom olajon. Aztán felöntöm kétszer annyi vízzel, teszek bele ételízesítőt, egy fej vöröshagymát. Nagy lángon hagyom amíg felforr, aztán tartalékon főzöm, gyakori kevergetéssel.
Soha nem áll össze, nem ragad le.
Szió!
Nekem azt tanitották hogy forró vizzel kell felönteni.
hozzávalók:1 csésze rizs, másfél csésze viz, egy kisebb fej vöröshagyma, 1 kávéskanél vegetta, étolaj, petrezselyem zöld, só
A lángra vastagabb elosztót teszek, villany lapnál ez nem kell,olajon aranysárgára megpiritom a rizst és felengedem a vizzel, beleteszem a többi hozzávalót, felforralom, forrás után elzárom a lángot, de a lapon hagyom, hogy még meleg maradjon, lehedem kb20 percre. Nagyon puha és szemekre széteső lesz a rizs. Izesithetem borsóval, kukoricával, ezeket a hagymával, petrezselyem zöldjével együtt teszem bele.
1 csésze rizs -2 csésze forró víz.
Rizst pirítom, rá a forró víz,bele húsleveskocka esetleg más ízesítők.Lefedem szorosan,lángot elzárom alatta,konyharuhákkal jól körültekerem.Kb.20 pec múlva tálalható.
Véleményem szerint a rizs fajtájától is függ mennyi víz kell hozzá.
Én is kb úgy csinálom ahogy rózsazsa. Csak a hagymát hagyom ki belőle.
Ezzel a módszerrel nem lesz ragacsos a rizs.
Mi kicsit extrémen csináljuk, de fini, már annak aki szereti a curryt:
Kb fél liter rizst kiválogatunk; egy szűrűvel jó alaposan forró vízzel leöblitjük; majd "főzőedénybe" öntjük; teszünk rá egy kanál margarint; rátesszük a fedöt de a nyílást bezárjuk rajta; 2 perc mikro; jól elkeverjük; 2 perc mikro; 1 evőkanál vegeta + pici curry (ízlés szerint); forró 1,1 l vízzel felöntjük; visszatesszük a fedöt, amit most nyitott állapotba állítunk; 20 perc mikro és kész.
Én így csinálom:
Olajon átfuttatom a rizst, aztán 2,5-szeres mennyiségű vizzel felengedem, dobok mellé egy leveskockát, kb 5 percig forralom, aztán lefedem, még egy konyharuhával is letakarom, kb 20 percig hagyom saját levében párolódni.
A leveskockától színe is lesz és íze is.
Huh!Köszönöm szépen!
Remélem legközelebb sikerülni fog!:)
Én nem írtam ilyen részletesen ,de így kell csinálni a lényeg a forróviz.
A legtöbb ismerősöm is hideg vizzel csinálta a rizst,mióta a forróvizes változatot csinálják mindig sikerül nekik
A rizst mindig két és félszeres vizzel kell felengedni.
A rizst kicsit átpiritod zsiradékon ,közben a megfelelő mennyiségű vizet felteszed forrni.amikor meppíritottad a rzsít ovatosan felöntöd a FÓRRÓ vízzel,ízesíted készre főzöd.A legjobb az hogyha a felöntött rizyt előmelegített sütőbe teszed és ott párolod ki.
További ajánlott fórumok:
- A szó vége legyen -as vagy-es(nem kell felváltva)
- Hogyan készítsem a rizst, hogy "pergő" legyen, a szemek külön maradjanak?
- Hogyan kell barna rizst főzni?
- Hány percig kell főzni a kukoricát, hogy ne legyen kemény?
- Milyen ételt kell főzni szilveszterkor és újévkor, hogy sok pénzem legyen?:))
- Hogy készítsem el a zacsis rizst, hogy az ne legyen tapadós, hanem szépen szétváljanak a szemek, "gurulós"maradjon?:-)