Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Főoldal » Fórumok » Hobbi & Otthon fórumok » Hogyan kell elkészíteni a grízgaluskát? fórum

Hogyan kell elkészíteni a grízgaluskát? (tudásbázis kérdés)


1 2
2010. dec. 5. 21:40

Én is az egy tojás, csipet só, 3 csapott evőkanál búzadarára szavazok.

Nem kell azt a tojást felverni!

Egy titka van: 1 órát állni hagyni és UTÁNA MÁR NEM MEGKEVERNI!!!!!

Vajpuha!

32. 6e144430cb (válaszként erre: 17. - Yo-yo)
2008. dec. 18. 13:23
szódabikarbóna helyett próbáld ki a sütőport egyszer!az is ugyan olyan jó,és én jobban is szeretem
31. dundy
2008. aug. 28. 17:15

Ha én összekeverés után azonnal teszem a levesbe akkor tuti szét fő.Én 2 féle képpen csinálom.1.gyoer sürgős. Egésztojás+griz+kevés só+petrus( ha van időg aprítani)Kissé lágy legyen vagy kevésbé folyékony vagy hgy mondjam.Ez összekever 10 perc áll.Levest leveszem a túzről (ne forrjon)Kiskanállal beleszaggatom,közben visszateszem a tűzre, takarékra.Lassan gyöngyözbi kezd+5 perc lezárom.Nagyon jó!

A másik változatban, amikor ráérek, a fehérjét külön felverem habbá. valamivel könnyebb a galuska ( fog nélkülieknek kiváló). bocs a hülye viccért, anyu találta kia protézise miatt.

30. Donyta
2008. jún. 29. 11:05
Receptek között megtalálod! Amint összekevered már szaggathatod is a levesbe. Nem marad kemény és így hamarabb kész.
29. supin (válaszként erre: 26. - 1366d1807f)
2008. jún. 29. 10:19
Írigyellek! Nem továbbítanád az apjukomat??
2008. jún. 29. 07:10

Grízgaluska, ahogy én készítem:

Egy egészt tojást villával felverek. Sóval (ételízesítővel), borssal esetleg nagyon finomra vágott petezselyemzöldjével ízesítem. Három kanál grízt keverek villával a tojásba. Amint teljesen elkeveredett, állni hagyom egy kicsit (10 perc elég, de utána már nem szabad megkeverni!!!), majd a forrásban lévő leszűrt levesbe, vagy ha külön akarom főzni, akkor sós (ételízesítős) vízben kifőzöm.

2008. márc. 13. 12:56
LEGLÁBB 2 ÓRÁVAL HAMARÁBB KELL MEGCSINÁLNI, HOGY DAGADJON.
2008. jan. 4. 21:13

Nálunk apjuk a hadtápos, ő szeret főzni, én már nem annyira. Inkább a kertben gazolok.


Szóval, ő úgy csinálja, hogy felveri a tojás fehérjét habnak, utána teszi bele a sárgáját, azzal is veri egy kicsit. Utána teszi hozzá apránként a grízt. Ha már nem esik le a villáról akkor nem tesz bele többet. Sokáig kell állni hagyni, mert dagad még.


A húslevesből szoktunk egy kislábosba kimerni, és abba szaggatja. Ha megfőtt, akkor marad a lábosban és abból merjük a tányérba.


Mindig finom, puha lett még idáig.

25. M_Marcsa (válaszként erre: 22. - 6c78107ff2)
2008. jan. 3. 19:43
Én is szeretem keményen...A galuskát.
24. ae12cc5be5 (válaszként erre: 2. - Ildiko0914)
2008. jan. 3. 18:26
Én is így, de teszek hozzá egy kis szódabikarbónát, attól lesz puha.
23. eferzsike (válaszként erre: 5. - H.editke)
2007. okt. 22. 13:28
Ezt tudom díjazni. Igaz, hogy én 4 evőkanál / nem pupos/búzadarát rakok hozzá. A tojásfehérjét felverem habnak és azután rakom hozzá a sárgáját és a búzadarát. Nagyon finomra sikerül.Én még nem csalódtam benne
2007. okt. 18. 12:50
Talán most nevetni fogtok de nálunk azt szeretik ha kemény a galuska :) Úgy kell csákánnyal szétverni :D
21. monami (válaszként erre: 15. - Sarolta1954)
2007. szept. 13. 09:55
én ugyanígy készítem.....a lényeg hogy ne kavard keményre és hagyd pihenni főzés előtt.
2007. júl. 31. 13:46
Én is úgy csinálom, hogy 1 tojáshoz annyi dara, hogy nokedli sűrűségű legyen, bele só, petrezselyemzöld, néha kapart máj is. De ezt én mindjárt reggel elkészítem, 2-3 órát áll. Utána - én sosem a levesbe főzöm bele - sós vízben főzöm, az utolsó beleszaggatott galuska után kb. 10 percet, kiszedem a vízből, letakarom és tálalásig visszateszem a vizesfazékra. Melegen marad és meg dagad, puha lesz.
2007. jún. 12. 20:58
Az én grízgaluskám szódabokarbóna nélkül nő nagyra és marad puha. Nem kell bele szödabikarbóna!!!!!!!!!!!!!
18. toro32 (válaszként erre: 17. - Yo-yo)
2007. jún. 11. 23:36
én sose rakok bele szódabikarbónát és mindig lágy
17. Yo-yo
2007. jún. 10. 20:58
grizgaluska lelke a szódabikarbóna attól lesz lágy és könnyű
16. e71af41436 (válaszként erre: 14. - E71af41436)
2007. jún. 10. 20:16

nnnna....végülis sörétespuskába jó lett :)))

megettük,de nem lett puha...:(((

2007. jún. 10. 20:11
Én úgy készítem, hogy 1 tojáshoz kevés sót teszek, és villával felverem. Annyi grízt teszek bele, hogy a villáról lecsurogjon. Ezt a levesbe szaggatás előtt fél órával készítem el, és állni hagyom. Nekem mindig beválik.
14. e71af41436 (válaszként erre: 13. - Toro32)
2007. jún. 9. 21:12
holnap húsleves lesz és grízgaluska! :)megpróbálom :)
13. toro32 (válaszként erre: 12. - E71af41436)
2007. jún. 8. 22:23

ne tegyél bele vizet!!!!

csak tojás egy kis só(az előbb kimaradt:))és dara

egy tojáshoz kb 4 evőkanál dara kell(ez azért ne legyen szentírás,mert lehet nekem nagyobb a kanalam,de hozzávetőlegesen irányt ad)

12. e71af41436 (válaszként erre: 11. - Toro32)
2007. jún. 8. 14:23

nekem ezzel az a bajom,hogy a hígabb nokedli állag nem rémlik.

egyszer megpróbáltam és mindig öntögettem után,hol a vizet hol a grízt....

szerintetek mennyi grízgaluska lett?majdnem megitta az összes levesemet.... :DDDD

11. toro32
2007. jún. 8. 13:24

sziasztok

egy tojáshoz annyi darát tegyél,hogy hígabb legyen a normál nokedlitől és hagyd állni 10 percig.Utánna kanalazd a forró levesbe vagy a forró sós vízbe főzd két három percig utánna zárd el alatta a gázt és hagyd állni.Fincsi puha lesz,nem kell bele se olaj,se zsír.

2007. jún. 3. 13:28
én ha nem rakok bele zsiradékot akkor olyan kemény mint a beton. de ha teszek bele,akkor finom puha. :)
9. edb6c38cef (válaszként erre: 3. - Tinendo)
2007. jún. 3. 13:00
Így készítem én is, annyi a különbség, hogy az 5 dkg vaj helyett 2 evőkanál olajat rakok bele (az kábé ugyanúgy 5 dkg zsíradék). Tuti recept!
2007. máj. 30. 16:33
Csatlakozom az előttem szólokhoz, egy tojáshoz annyi dara kell, hogy nokedli sűrűségű keveréket kapjál és hagyd állni.
2007. máj. 1. 11:25
hát én azért megnézném hogy 1 tojás meg 5 kanál grizhogy azmennyire lesz ehető!!!!!
6. birogaby (válaszként erre: 5. - H.editke)
2007. ápr. 11. 22:07
Ehhez nincs már mit hozzáfuzni,ez tényleg egy tuti recept,én is igy készítem,és mindig sikerült.A darát sosem mértem,de én is kb.ennyit szoktam beletenni,mindig találomra csinálom.
2007. ápr. 11. 17:30

Tuti grízgaluska recept


Végy egy nagy friss tojást, verd fel egy bögrében.

Tegyél hozzá kis sót és 5 evőkanál búzadarát. Nyáron lehet apróra vágott petrezselyemzöldjét.

Hagyd állni 20-30 percet és kiskanállal szaggasd a levesbe. Szaggatás előtt már nem szabad összekeverni, mert kemény marad. Kb.5-7 perc alatt megfő (lassú tűzön fedő alatt), és utána ne tálald azonnal, fedő alatt a levesben hadd puhuljon egy kicsit.

Fontos hogy friss legyen a tojás, és a búzadarák között is van különbség ugyanúgy mint a lisztnél.

Én úgy szoktam a levesfőzést kezdeni, hogy rögtön bekeverem a grízgaluskát és utána kezdek a leves többi részéhez: zöldségpucolás, párolás stb.

4. 0c97fbb607 (válaszként erre: 2. - Ildiko0914)
2007. ápr. 11. 17:19
Én is hasonlóan csinálom.Egy tojáshoz,kb 2 kanálnyi búzadarát teszek(nem pupos),és villával összekutyulom,addig teszegetem hozzá apránként a búzadarát amíg,ha rajtahagyom a villát a tetején akkor belesüpped.10-20 perc mulva újra keverek rajta,ha besűrűsödött ,és már nem süpped bele újra akkor jó a tészta,ha lág teszekmég hozzá darát.
1 2

Minden jog fenntartva © 2005-2018, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Sitemap | Facebook