Hogyan csináljam életem első eperlekvárját? (tudásbázis kérdés)
Én évek óta Dr.Oetker dzsemfixet használok,3:1-ben.Teszek minden adaghoz egy citrom levét.
Leturmixolom a gyümölcsöt,mert nálunk nem szeretik a darabosat,az epret magtalanítottam is.Nanoszűrő betét van a turmixomhoz,könnyű volt.
A lábasba beleteszem a cukrot/gyümölcscukrot/,beleöntöm a dzsemfixet,összekeverem,felöntöm először kevesebb citromos lével,majd az összeset beleöntöm./1lt/Pár percig forralom,csavaros üvegbe szedem,ép tetőt teszek rá,fejreállítom pár percre.Utána mehet a kamrába.Még sose romlott meg.
Ne szomorkodjatok, szerintem később jó lesz.
Kell egy kis idő, hogyg összeérjen.
Régen én is ilyen zselésítőt használtam, csak később tértem át a befőző cukorra.
Vannak olyan oldalak, ahol jó recepteket lehet találni, pl: Margit2 honlapja vagy a serpenyo.hu
Remélem nem moderálnak ki, nem reklámozni, segíteni szeretnék. Én ezekről gyűjtök jó recepteket.
ne legyél! nem dzsemfixszel csináltad ugye? mert azok mind folynak kezdetben és kell nekik pár hét akár 1-2 hónap is, hogy besürűsödjön. nekem tavaly a feketeszeder valamint a ribizli lekvár csinálta ezt, hogy folyt, mondtam magamban, na ezt jól elszúrtam, aztán ősszel néztem, hogy mintha nem is az lenne, totál "bezselésedett" magától...!
várj pár napot és majd meglátod, kezd sűrűsödni..:)
amúgy lehet a modern lekvárok 2 perc alatt kész vannak, de azok szerintem NEM lekvárok...tele tartósítószerrel, zselével, brrrr inkább a cukor és a 3 órán át való főzés
ha megpenészesedik, az csak attól van, hogy nem volt az üveg alaposan kimosva és nincs egy kis szalicil a tetejére szórva(ezt akkor kell, amikor már megdermedt a teteje, miután kimerted az üvegekbe, és mikor fogyasztja az ember ezt simán leszedi egy kiskanállal..azt nem kell megenni)
ráadásul ezeket(eper, meggy, szeder, ribizli stb) kis üvegbe érdemes eltenni, mert előbb kocsonyásodik...)
Melyik recepted csináltad
Ha még meleg, ne aggódj, másnapra talán már nem lesz olyan híg.
Én befőző cukrot használok, rá van írva a zacskóra a felhasználás. Teszek bele kg-ként 2 evőkanál citrom levet és a kimosott lecsepegtetett üvegeket kb. 1-2 kanál rummal öblítem ki és rögtön teszem bele a lekvárt.
Sziasztok!
Ha valaki jár még erre,elkészült a remekmü ami úgy néz ki,hogy nem lett a legjobb,üvegen keresztül vizsgálgatom,de nekem úgy tünik mintha elég hig lenne.Mit ronthattam el?:((((((((Kibontani még nem bontottam ki,lehet akkor jobban látnám és akkor annyira nem lesz elszomoritó.
Amennyi súlyú az eper megtisztítva, feleannyi cukrot használok, mert nem szeretjük a nagyon édeset, most pedig az eper minősége is kiváló, tehát szerintem nem kell több.
Az epret csumástul beáztatom 10 percre vízbe, hogy a földes szennyeződés leoldódjon, majd adagonként tésztaszűrőn folyóvíz alatt lemosom, majd konyharuhára, v.konyhapapírra kiterítem, hogy kicsit megszáradjon. Ezután kiszedem a csumákat, majd félbe, negyedbe vágom és beleteszem egy nagy edénybe, aminek az aljába fél dl.ecetet öntök.
Hozzákeverem a dzsemfixet, és felforralom. Forrástól számítva 5 percig főzöm, ha keményebb, 10-15 perc is kellhet, néha megkeverem.Ekkor beleöntöm a cukrot, azzal kevergetés mellett felrottyantom. Forrón üvegekbe töltöm,a tetejére késhegynyi szalicilt teszek és folpackot teszek rá és aztán a csavaros tetővel lezárom. Száraz dunsztba teszem, ami nálam azt jelenti, hogy párnák, paplanok közé, hogy lassan hüljön. A folpackot én azért használom, mert már többször használt tetőim vannak(pl.a boltban vásárolt sav.uborka teteje)ami a nyitás során lehet, hogy deformálódott.
Az ecetet a szép szín megőrzése miatt teszem bele és a cukrot is azért teszem a főzés végén.
Az igazi "nagymamás" lekvárok túl édesek szerintem.Az összes vitamin ki van főzve belőlük.
Szerintem finomabbak a friss gyümölcs ízű, kevesebb cukorral készült "modernebb" lekvárok.
Ez nagyon édes lesz!
Én max 40 deka cukrot teszek hozzá.
Előző este összenyomkodom a cukorral, hogy levet eresszen.Másnap, nagy fazékban, forrástól számítva, 3-5 perc, nagyon rövid idő elég, így marad finom az íze és szép a színe.akkor egyet rottyan a zseléfix-szel.
forrón üvegbe teszem és ahogy rácsavarom a tetejét, fejre állítom, így nem kell dunsztolni.10 perc után visszafordítom és hagyom lassan kihűlni.Nem romlik meg, nagyon finom.
én úgy szokom csinálni,hogy kézzel szét nyomogatom,1 kiló eperhez 80 deka cukrot rakok,kb egy órán át főzöm és utoljára beleteszem a zseléfixet.Evvel egy-kettő megvan és nem kell órákig főzögetni és lényegesen több marad belőle!Isteni finom
Ja és még forrón kell kiszedni az üvegecskékbe és száraz dunctba tenni,na ezt biztos nem jól irtam,de egye fene.Idén már 35 üveggel tettem el és még mindig lesz!
További ajánlott fórumok:
- Hozzámentem életem első szerelméhez....
- Használt autót veszek, életem első autója lesz. Mire kell odafigyeljek a vásárláskor, mit kérdezzek a kocsival és szerződéssel kapcsolatban?
- Segítsetek életem első nagy családi szentestélyét rendezem!!! Van valakinek ötlete a menüvel kapcsolatban?
- Életem első fitnessbérlete! Hatékony edzésötleteket kérek szépen.
- Életem első számlája
- Életem első fasírt sütése. ) Mit, hogyan?