Főoldal » Fórumok » Hobbi & Otthon fórumok » Hogy lehet olcsón parkosítani az udvart? fórum

Hogy lehet olcsón parkosítani az udvart? (tudásbázis kérdés)


1 2
2009. okt. 26. 18:20
Én is magam gyüjtöttem össze minden féle virágtöveket,leginkább az évelő fajtákat,kollegáktól,ismerősöktől,és már helyem sincs további terjeszkedésre.A növények meghálálják a gondozást,egyik szebb mint a másik,és nem került egy fillérembe sem.
46. Ica és Laci (válaszként erre: 45. - Andix)
2008. júl. 2. 12:58
Szia andix!Most néztem meg ezt a topikot és most olvasom,tavat akarsz csinálni.Nézd meg az adatlapom mi 3 éve csináltunk tavat valoban kell rá pénz,de nem sok.Kiástuk a medret fekete foliát raktunk bele duplán szélére köveket a foliára mosott rostált sodert,bele a vizet az öntözőcsatornábol a fiuk horgásztak nekem kárászt.Hoztak u.o.hínárt is a vizbe,de lehet szedni nádat sást gyékényt is ,ezt nagy cserépben a viz szélébe állitod.Ma már a halak le vannak cserélve koipontyokra,néhány kertészetböl vett vizi növény is van.Körülötte pedig a fantáziád a határ,hogy mit ültetsz.Jó szórakozást hozzá!Ha elkezded irj hogy megy!Icu.
45. andix
2008. jún. 27. 22:27

Esztella!

Valóban igaz hogy nem kell drága növény a kertbe hogy szép legyen.Amennyire tavasszal elvoltam keseredve mára olyan boldog vagyok ha akad egy kevés időm hogy leüljek és pihenjek a kertben.Semmi drága virágot nem vettem(100-500 ft-ig)egy párat ami drágább kunyiztam és mára nagyon szép a kertem.Már ott tartok hogy kerti tavat kellene csinálni mert hely van bőven de az valóban pénz kérdése.Egy-két kő a sziklakertbe,esetleg egynyári virágok amiket magról tudsz szaporítani feldobja a kertet,de még mindig a kunyizás a legocsóbb.Sok sikert és kitartást,hidd el sikerülni fog.

2008. jún. 12. 09:48
Sziasztok,bocsi de egy pár napig nem volt időm géphez ülni.DE ez nem jelenti azt hogy elfelejtettem ezt az oldalt.Kedves esztella 100, osztom win véleményét arra a 20 négyzetméterre vonatkozóan.Szerintem nem az ad örömet egy kertben hogy megveszem a drága virágokat beültetem és nézem ahogy nöl.Igenis nem kell félni akár ismerösöktől kérni egy-két tövet és szerintem az egyszerüség a legfontosabb.Miért ne lehetne szép az egyszerü virág?Fogj hozzá,sikerülni fog!!Sok sikert!Icu.
43. böbe83 (válaszként erre: 42. - Win)
2008. jún. 3. 11:05
köszönöm. Nagyjából megterveztem mi, hogy lesz, most majd a növénygyűjtés jön, addig is kitettem egy -két régi növényemet állványra. Szerintem szerzek egy-két lilaakácot az sok van a rokonságnál. meg megpróbálom az ötleteket hasznosítani. De úgy látom a szomszédpktól legkönnyebben tűzliliomot, és íriszt tudok kérni, az árokpartokat már benőtték. Nem akarok nagy virágoskertet, mert lesz kutya is. Köszi még egyszer
42. win (válaszként erre: 38. - Böbe83)
2008. jún. 3. 10:50

Ha elég sűrűn beülteteed virágos növényekkel a gazos területet, akkor azok elnyomják a gazt.

Mi ezt csináltuk, mert egyrészt nem szeretjük a katonás sorban álló virágokat, másrészt sem kedvem, sem időm 2 hetente virágoskeret kapálni. A krókusz az első és a krizantém az utolsó, ami virágzik, közötte folyamatosan valami. Van ibolya, nárcisz, tulipán, kis meténg, nagy meténg, árvacsalán (ezek azért jók, mert amikor levirágzik elég erősen hajt és sűrű levéleztetet növeszt, nem enged teret a gazoknak), többféle liliom, pünkösdi rózsák, gyöngyvirág, margarétafélék, árvácska, körömvirág, íriszek és még egy csomó minden, ami nem jut hirtelen eszembe. :)))

A szélére molyhos madárhúrt és borsos varjúhájat ültettünk. Gyorsan szaporodik, igen dús lesz és még virágzik is. Jól elhatárolja a gyepet a virágos kerttől és megakadályozza, hogy a fű benőjön a virágok közé.


Ezek mind olyan növények, amik szaporíthatók különösebb tudás és speciális igények nélkül. A nagy többség olyan, hogy a legtöbb kertben van egyik is, másik is. Ha kérsz 5-6 helyről 2-2 féle növényt, máris rengeteg fajta növényed van, és senkinek nem kell lecsupasztani a kertjét, így szívesebben adnak.


Érdemes arra odafigyelni, hogy milyenek a viszonyok. Hátra mindig a magas növényeket kell tenni, elölre a kicsiket. Kerek, ovális (minden oldalról körüljárt virágos esetén), természetesen ez úgy módosul, hogy kézépre a legmagasabbat, és aztán, kifelé egyre alacsonyabbakat.

A fényigényt is figyelembe kell venni, különben nem fogod elérni azt az eredményt, ami egyébként kihozható a növényekből.

Ha nagyobb, egybefüggő területet teleültetsz, akkor tegyél lépőkövet (pl. régi, letisztított tégla), hogy ha metszeni, virágot vágni, stb. kell, akkor ne taposd el a növényeket. A levelek úgyis benövik, és az év nagy részében nem látszik, hogy ott vannak, nem lesz "lyuk" a növények között.


Sövényt is lehet így szaporítani: pl. a fagyal és a buxus hajtásait levágod, ledugod és locsolod. Szépen megered. Erre a célra azokat az ágacskákat el lehet kérni, amit a már kifejlett sövény rendszeres metszésénél levágnak. Sokan szívesen odaadják, hiszen nekik az hulladék.


Persze így nem lesz egyből tökéletes kerted, kell 2-3 év, viszont fillérekből megoldható.

41. esztella100 (válaszként erre: 40. - Ica és Laci)
2008. jún. 3. 06:49

Kedves Ica és Laci!

Van egy kb.20 négyzetméteres rész a nappali ablaka alatt,ahol egyenlőre csak a gyom nő.Befüvesíteni nem akarom,mert van két nagy kutyus,akik miatt akkor kerítést is kéne csinálni!A kövezés pedig nagyon sokba kerülne.

Van valami klassz ötletetek?

40. Ica és Laci (válaszként erre: 39. - Böbe83)
2008. máj. 25. 09:59
Na azért ne add fel!Méiért nem füvesited be azt a részt ami túl problémás?Abba is lehet elszórtan évelőket,örökzöldeket ültetni.Ami közelebb esik a házhoz oda csinálj egy kis virágoskertet.Nekem az a rész van befüvesitve ahova örökzöldek vannak ültetve,a ház eleje virágoskert.Ötleteket úgy gyüjthetsz ha nézegeted a más kertjét.
39. böbe83 (válaszként erre: 38. - Böbe83)
2008. máj. 25. 09:22
ja és szegélyvágó , meg ami árammal működik nem alkalmas a hegyoldalra, mert addig nem ér el semmilyen zsinór. De apám megígérte jön a benzines szegélynyíróval :)))
38. böbe83 (válaszként erre: 36. - Ica és Laci)
2008. máj. 25. 09:19
Hát az a helyzet, hogy nálunk tányleg nagyon nagy a kert, és van igazi hegyoldal. ott lakhat jeti is, mert még amikor az orgona nyílt, vhogy fel lehetett menni, de most teli van csalánnal, indákkal... Az elülső kert, meg hiába kapálgatom gazos... talám azt lehetne rendbe hozni. De most halt meg a fűnyíró is, a szegély vágót is most vettük, és a damillal való hadakozást feladtam. Valamivel beültetem. De nem tudom, hogy lesz. Nem tudom mennyi időm lesz a kertre... vmi egyszerűt szeretnék, egy kicsi virágoskerttel. Köszi azért a tanácsokat, és egy-két jól fejlődő növényt majd szerzek innen onnan :)
37. esztella100 (válaszként erre: 34. - Ica és Laci)
2008. máj. 25. 09:09
Sziasztok!Jó elhiszem,amit írsz,sajnos nekünk,akkor nincs hozzá érzékünk.Nem azt mondom,hogy csúnya a kert,de szeretném,ha szebb lenne!
2008. máj. 23. 14:02
Szia böbe!A jetit hagyd had szelidüljön emberré.A hegyre is volt ötletünk:összehordtuk az összes épitési törmeléket és betakartuk földdel.Lehet rá ültetni borostyánt ami befutja idővel.A szomszéddal valóban igy ismerkedhetsz meg legkönyebben ha kérsz a meténgjéböl.Ha nem laknál ijen messze,adnék néhány virágot.
35. böbe83 (válaszként erre: 32. - Ica és Laci)
2008. máj. 23. 08:28

Nekünk még mindig lakik jeti :)

örülök a fórumnak, most költöztünk télen kertes házba, még egy fél hegyünk is van :) még van mit alakítani, legalább egy.két ötlet. Esetleg így ismerkedhetek a szomszédokkal : láttam milyen szép meténgje van, letéphetem a felét ? :D

34. Ica és Laci (válaszként erre: 33. - Esztella100)
2008. máj. 23. 08:15
Szia esztella!Elhiszed ha elmondom,hogy varrónő a szakmám és nem kertész?De imádom a természetet.A virágok többsége úgy került hozzám,hogy kértem,cseréltem na persze vettem is ezt nem tagadom.Nem állítom,hogy semmit nem kell rá költeni,de nem jellemző a kertre,hogy drága virágok lennének benne.Az örökzöldeket vettem,a tóhoz a köveket gyűjtögettük.Ha elég közel laknánk egymáshoz szivesen adnék belőlük neked is.
33. esztella100 (válaszként erre: 32. - Ica és Laci)
2008. máj. 23. 06:27
Csodálatos a kertetek,de azért ehhez szakértelem,és pénz is kell,nem is kevés.Bocs,de nekem ez a véleményem!
2008. máj. 16. 11:09
Mi 3.5 éve költöztünk be és egy elvadult telkünk volt,talán még a jeti is itt lakott.Mára már szépen kialakult a kert a lakás az udvar.Teszek fel képeket az adatlapomra ott megnézhetitek akit érdekel.A lényeg,hogy nem kell drága virág meg fa meg bokor.Ne féljetek kérni akár idegentől is virágmagot vagy kis fa hajtását vgy akár növényt!Amikor már van néhány fajta,lehet cserélngetni is.
31. 5cb4354c81 (válaszként erre: 28. - 53cc09e608)
2008. máj. 5. 09:06
Nagyon szép a kerted!!! A mienk soha nem lesz ilyen:-(( Legalábbis nem mostanában.
30. Akymo
2008. máj. 4. 23:49
Én most kezdek neki a kertem rendezésének , remélem itt kaphatok ötleteket közöttetek :-D
29. 53cc09e608 (válaszként erre: 22. - Kustiov)
2008. márc. 14. 09:00
Miért, mi bajod a tujával ???Nálam gyönyörűek !!
2008. márc. 14. 08:59
Én magam parkosítottam , van 120 tuja egy ezüst fenyő , egy gyönyörű másik fenyő 10 fekete fenyő , rózsafák rózsabokrok különbőző bokrok ..és egynyáriak kimértem megterveztem , és beültettem ,hagytam helyet a medencének és van egy szabad tér és egy sziklakert ,mindenkinek nagyon tetszik . Mindent magam bújtottam csak a rózsafákat vettem .. és pár tuját .Azt is azért mert nyertem a virágos városon ...és útalványt kaptam ,amit kertészetben lehetett levásárólni !
27. andix (válaszként erre: 7. - 7934d1ac97)
2008. márc. 13. 20:49
Megérkeztek a virágaim,nagyon szépek tényleg.Köszönöm az ötletet.Szia.
26. Dina2 (válaszként erre: 22. - Kustiov)
2008. febr. 21. 09:57
A tuja sem mindig unalmas, ha erre gondoltál. vannak különleges szinü és formáju fajok, amit nem látsz minden második kertben.
25. pitypangg (válaszként erre: 22. - Kustiov)
2008. febr. 12. 19:07
Tuját miért ne?
2008. febr. 12. 19:06
T
2008. febr. 12. 10:54
a lenyeg tudd milyen a talaj es fenyviszonyok,mennyire eri a szel,kell tudni milyen fekvesu terulet(eszaki,deli.....Azutan fontos(szerintem) minden evszaknak megefeleoen kell elhelyezni novenyt,ez legyen cserj,fa, virag.kell ismerni a noveny eletet es igenyeit.
2008. febr. 12. 10:52
csak tujat ne tegyel!!!!!!!
21. ccd9bb7d17 (válaszként erre: 19. - Szanád)
2008. febr. 6. 08:51

apránként csináljuk,gödör kb tavalyelőtt készült,idén veszünk tófóliát azthiszem...

a sziklakertem is 3évig csak domb volt virágokkal,igaz abbol sem volt sok,de sziklakertnek hívtam,piszkáltak is miatta...ősszel került bele pár kő is,lassan alakul...

20. ccd9bb7d17 (válaszként erre: 18. - Win)
2008. febr. 6. 08:49

ja,olyanunk van...jééé.akkor van tavam:))

nálunk magsan van a talajvíz egyébként is,szivattyúval járnak vízórát olvasni mert az akna 3/4ig vagy tele van állandóan....szóval most is van tavam ha úhy nézzük,mert a gödörben van jó adag víz,majdnem félig:)

19. szanád (válaszként erre: 17. - Ccd9bb7d17)
2008. febr. 6. 07:43
majd apránként csináljátok,mi tavaly csináltuk , és már akkor szép volt,de még idén még fokozni szeretném a szépségét ....folytatása következik, mert még kéne 1-2 kő ,még növények a tóba és köré stb
18. win (válaszként erre: 17. - Ccd9bb7d17)
2008. febr. 6. 07:40
Esetleg egy jó nagy eső után? Máris kész a tó! ;DDDDD
1 2

További ajánlott fórumok:


Minden jog fenntartva © 2005-2023, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook