Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Főoldal » Fórumok » Hobbi & Otthon fórumok » Hogy kell besamel mártást készíteni? fórum

Hogy kell besamel mártást készíteni? (tudásbázis kérdés)


1 2
31. evi108
2012. szept. 5. 17:27

Sziasztok!

Én nem a hagyományos módon csinálom a besamelt, mert nem teszek bele zsíradékot. Csak liszt és tej. Általában jól szokott sikerülni, de most kicsit "kásás" lett: érezni benne a lisztet. Nem tudjátok, mit lehet csinálni vele? Meg lehet még javítani?

2012. febr. 29. 11:21
Én mindig olajjal csinálom, laza rántás, hideg tejet beleöntöm és kézi habverővel simára keverem míg be nem sűrűsödik. Imádom nagyon :) Egyik kedvenc kajám, hogy az elején a rántásba reszelek pár gerezd fokhagymát, azt öntöm fel tejjel, majd reszelek bele 20 dkg sajtot. És kész is a sajtszósz :) Tésztával isteni
29. vero77
2012. febr. 29. 11:10
Sziasztok! A besamel mártáshoz hogy kell kimérni a hűtőből kivett vajból (olvasztás nélkül) 2 evőkanálnyit? :) Vagy tudja valaki, hogy a 10 dkg vaj hány evőkanálnak felel meg? Köszi!
28. 1da9380ac7 (válaszként erre: 27. - Cicus183)
2011. ápr. 3. 11:56
Kézihabverővel simára tudod keverni amíg készíted,mi még forrón teszünk bele 1-2 tojássárgáját.Így színe is lesz.:)
2011. ápr. 3. 11:47

KÖSZI .Bea. azt hittem kivágom. Mert csomós lett . Turmixszal meg oldottam. Sz.dió sincs. Margarinnal csináltam. Ehető. Párolt borsóhoz gondoltam.

Ja és hol van igazi tej? mert a piacon is adnak kocsiról,ami tiszta víz. Köszi,még egyszer.

2011. ápr. 3. 11:29
Illata és íze a vaj és a tej illatára ,ízére emlékeztet...Tehát csak vaj!:)
2011. ápr. 3. 11:20
Sziasztok miért kell a tejnek forrónak lenni és csak vaj JÓ?? Olaj nem? Nincs vajam.
2011. febr. 17. 22:14
Akkor tényleg sürgös volt ;))))
23. 44d5abb30c (válaszként erre: 22. - 6f731e9185)
2011. febr. 17. 19:46
Ja, csak szombaton fogom megcsinálni: Dubarry-sertésszeletet akarok sütni és arra kell a besamel:)) Ma voltam bevásárolni hozzá, azért kellett most a recept, hogy tudjam mit kell beszerezni.. Ha esetleg még szombaton is érdekel, akkor majd megírom az eredményt!:D
2011. febr. 17. 14:25
na sikerült???
2011. febr. 17. 11:06

2 ek. vaj

2 ek v. hagyma felaprítva

2 ek liszt

2 ek tejszín

1/2 l tej

bors

őrölt koriander


Tejet felforraljuk, majd félre tesszük.

A vajat felhevítjük, hozzáadjuk a lisztet és megpirítjuk. Lassan felöntjük a tejjel, közben habverővel szoktam keverni. Kicsit sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a hagymát (ezt én néha a vaj pirítása után rögtön hozzáadom és egy picit még pirítom, hozzá adok egy csipet őrölt koriandert és a tejszínt (ebből is többet szoktam - érzés szerint "meglöttyintve").

Egyet rottyan és kész.


Nagyon finom!

20. 44d5abb30c (válaszként erre: 18. - Wagnerur)
2011. febr. 17. 10:48
Szuper, köszi!:))
19. 44d5abb30c (válaszként erre: 16. - 6f731e9185)
2011. febr. 17. 10:47
Köszönöm, így már meg tudom csinálni!:)))
2011. febr. 17. 10:46

Az iskolai tankönyvemből írom neked ezt!


Vaj:0,14 kg

Liszt: 0,12 kg

Só:0,02 kg

Tej: 0,9 l

Cayenne-i bors: 0,005 kg


A vajat felmelegítjük, hozzá adjuk a lisztet és felhabzásig pirítjuk. Hozzáöntjük a forró tejet, és habverővel állandóan keverve kiforraljuk. A sóval és a cayenne-i borssal ízesítjük, majd jól elkeverjük.

A mártást szűrőruhán, vagy szűrőszitán átszűrjük.


A fenti recept 10 főre van megadva.

17. 6f731e9185 (válaszként erre: 16. - 6f731e9185)
2011. febr. 17. 10:45
ja és amíg be nem sűrűsödik égjen alatta a gáz!!4
2011. febr. 17. 10:44

na akkor, ha felöntötted a tejjel még kavargatni kell de ez egy két három perc és meglátod, hogy sűrű lesz...

akkor nem lesz csomós, ha fokozatosan adagolod hozzá a forró tejet és habverővel kevergeted.

tuti, már rengeteget csináltam!!!!

15. 44d5abb30c (válaszként erre: 13. - 6f731e9185)
2011. febr. 17. 10:44
Igen értem és azután???:))
2011. febr. 17. 10:42

Sziasztok! Sürgősen szükségem lenne tutibiztosanszuper besamel-mártás receptre. Amiket eddig próbáltam, sajnos egyik se sikerült! Mit csinálhatok rosszul?? Olyan lisztes-darabos lett, olyan nyersízű..:((

Kérlek, részletes receptet küldjetek, amiben minden benne van, mert pl.: "főzd amíg sűrű nem lesz"- ezzel nem megyek semmire, ellenben a főzd kb. 5-6 percig, míg sűrű nem lesz, ezzel már igen!:)))

Nagyon köszönöm mindenkinek előre is!!!!:-X

2011. febr. 17. 10:42

nekem van:)

5 deka lisztet 5 deka vajonlassan aranybarnára pirítod, majd felöntöd fél liter FORRÓ tejjel.

Aztán sózod, borsozod.

Ha ízesítést akarsz, keverhetsz bele sajtot vagy fokhagymát.

2011. febr. 17. 10:39
Besamel mártás - tud valaki tuti receptet? HELP!!!
2008. júl. 27. 10:16

BesameL(tejmártás)

hozzávalók:14dkg vaj 14dkg liszt só szerecsandió 1L tej

Világos,vajas rántást készitűnk 8nem piritjúk,csak hevitjük) majd habverővel való keverés mellett forró tejjel felengedjük.Simára keverjük és a tüzhelyszélén lassan egyenletesen 10 percig forraljuk. Megízesitjük sóval,reszelt szerecsendióval.Tetejére apró vajdarabkákat tördelünk hogy ne bőrösödjön be.

egyszerü és nem lehet elrontani csak az arányokat kell betertani ebből a mártásból sok ételhez készithetünk tejföl és más füszerhozzá adásával finomabnál finomabb ételeket. a fantázia ne szabjon határt ha kigondolsz egy új ételt. jó étvágyatRáczné Erzsi

10. Polli
2008. jún. 15. 13:36

Besamel-mártás

Hozzávalók:


2 evőkanál vaj


2 evőkanál liszt


fél l tej



Elkészítés: A tejet felforraljuk és félretesszük. A vajat felforrósítjuk, belekeverjük a lisztet, és nagyon lassú tűzön megpirítjuk. A forró tejet állandó keverés mellett, apránként hozzáöntjük. Amikor elkészült, sóval és borssal fűszerezzük.

Változatok

Tej nélkül: a tejet helyettesítsük tyúkhús- vagy hallevessel.

Mustáros-tojásos: a besamelhez adjunk 3 főtt, összedarabolt tojássárgáját és 1 kávéskanál mustárt.

Sajtos: keverjünk a besamelhez 2 dkg reszelt sajtot.

Hagymás: a besamelhez hozzáadunk 2 evőkanál apróra vágott újhagymát, egy csipet koriandert és 2 evőkanál tejszínt.

2008. jún. 15. 13:35
BESAMELMÁRTÁS (TEJMÁRTÁS) Végy 5 dkg vajat, 5 dkg lisztet, 3 dl tejet, sót, törött borsot. A vajból és a lisztből készíts világos rántást, ezt öntsd fel a forró tejjel, s (például habverővel) keverd simára. Sózd, borsozd, s kis tűzön főzd néhány percig, hogy besűrűsödjön. (Van, ahol reszelt szerecsendióval is ízesítik.)
2008. jún. 15. 12:05

KÖSZI NEKTEK.

SZÉP NAPOT.

MEGMENTETTETEK.

2008. jún. 15. 11:57
kiss= kissé
6. 9c8432d068 (válaszként erre: 5. - Szandera)
2008. jún. 15. 11:56

És még mehet bele: só,őröltbors,reszelt sajt,tejföl.

Ki hogy szereti,de a só,szerecsendió,bors nagyon fontos bele.

Sűrűsége attól függ,mire használnád.

Ha tepsiben sütsz húst sattal,sonkával,karfiollal,brokkolival stb,és azt öntöd le,legyen sűrűbb,ha zöldségfélékre, pl. karfol,brokkoli stb,akkor kiss hígabb is lehet.

2008. jún. 15. 11:49
Egy csipetnyi szerecsendiót szoktam reszelni és azt beleteszem. Isteni :)
2008. jún. 15. 11:48

Szia :o)


Vajat olvasztasz, lisztet futtatsz benne, majd mikor megfelelő, vagyis kezd változni a színe, de nem barna! - figyelj jól és folyton keveresd, felöntöd tejjel és tovább kevergeted, míg neked megfelelő sűrűséű lesz.

2008. jún. 15. 11:47
1 dl olvasztott vaj, 15 dkg liszt, nem meg piritani,és 2-3 dl tejjel felengedni és sürüre főzni izesiteni , fehérbors, szerecsendió só stb attol függ mihez használjuk édesen vagy sossan
2008. jún. 15. 11:46
Besamelmártás: A vajból és a lisztből világos rántást készítünk, fehér habzásig hevítjük, majd forrásban lévő tejjel felengedjük, sóval ízesítjük.
1 2

Minden jog fenntartva © 2005-2018, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Sitemap | Facebook