Heti menü! Ti csináltok? Megéri? Hogyan állítod össze? Esetleg egy-két tipp? (beszélgetős fórum)
Most jut eszembe, hogy írhattam volna még a finomságokat, palacsinta, máglyarakás, zöldséges vagy gyümölcsös piték, pupusas ..
Nyámi nyámi .. 🤤
Nem, neked nincs szükséged rám 😉😘
Eskü, nem kekeckedni akarok, csak nem értem.
Tejfölös csirkepörkölt tésztával. Rakott krumpli. Rizses hús (csirkemellből vagy filézett combból). Tejszínes sajtos csirkeragu nokedlivel. Brassói. Kolbászos lecsó rizzsel. Rántott hús-sütőben sült krumplival. Mind elkészül egy óra alatt.
Na, leállok 😊
Persze, ez mind tényleg gyors.:)
Akkor meg ott a gond, hogy sokszor új dolgokat nézek ki. De igazad van, ha csinálok egy gyors főzeléket mikor nincs időm, az is nagyon jó.
De nincs az a főzelék se, ami ne készülne el fél óra alatt.
Mellette közben meg a tükörtojás, sült virsli, bundás kenyér, ha fasírtra épp nincs háromnegyed óra idő.
Ah de jo neked.:D
Mondjuk vszeg azért járok így mostanában mert van hogy mire kitalálom mi legyen vihetem a picit aludni és mire azzal végzek már a sütőben/tűzhelyen kéne hogy legyen az ebéd. 😄
Na meg amikor tudom mit szeretnék... csak hozzávaló nincs itthon.:D
Jaj ébredjenek már fel a fiúk, éhes vagyok!
Nekem meg az a fura, hogy ne tudjam kitalálni, hogy mit ennék. Inkább legtöbbször az a gond, hogy szűkíteni a kört, mert ezt is, azt is, amazt is. 😁
Az idővel sose volt gondom.
Ha nem konfitálni akarok, akkor egy óra alatt bőven megvan bármilyen étel, de ha sü is a hús 3 órát, akkor is lehet azalatt az idő alatt is mást is csinálni.
Idővel az ember rájön, hogy a főzés szervezés kérdése.
Pl. Nem a körettel kezdem, aztán mikor kész, nekiállok zöldséget hámozni a leveshez, hanem pont fordítva. Kezdem a leghosszabb időt igénylővel: elősütöm a húst, majd sütőbe teszem, mire elkészül, a petrezselymes krumpli is kész.
Vannak az egyserpenyős ételek, fél óra.
Vaaagy ... szalonnás hagymás sajtos nokedli ... 🤤🤤🤤
A tervezés mondjuk nem csak spórolás miatt jó szerintem.:) Illetve nem feltétlenül pénz spórolás. Én az idő miatt szoktam heti menüt tervezni. Ha azt ennénk amit megkívánunk akkor sokszor abból aznap nem lenne már semmi.:D
Néha nagyon nem tudom kitalálni mi legyen, így inkább összeírok pár receptet és akkor abból válogatok. De általában eltervezem, hogy menüt írok és abból nem lesz semmi. 😅
Dolgoztam, kuporgattam egész életemben annyit, hogy már megtehetem rég, hogy ne kelljen a gulyást maradék pörköltből főzni, szanaszét mállasztva az egyszer már megfőtt húst.
Nem tervezgetek, azt eszünk, amit éppen megkívánunk.
Valahol olvastam már erről. Az éttermek is úgy állítják össze a menüt, hogy az előző napi maradékot valamilyen formában fel tudják használni.
Alaplét nem fognak minden nap főzni.
Mikor tavaly elkezdődött a "Maradj otthon!" magam is ebben a heti, kétheti tervezésben gondolkodtam. De nem tudtam minden nap főzni a munka miatt. A lefagyasztott étel hamar elfogyott. Nem tartottam a tervet.
Ötletekhez juthat bárki olyan éttermek több hétre szóló menüiből akik ezt online is közzéteszik.
Én gyakran eszem spontán, ez a tervezés meg elég kötött dolog.
Azt nem bánom, ha valamiből marad másnapra is, de pl. szeretem a tökfőzeléket, mégsem ettem már vagy három éve. Borsófőzeléket is még tavaly ettünk valamikor.
Én alapból szeretek főzni, de pörköltet csak ritkán főzök.
Még nem jutottam el a kész ételek dobozolásáig, de szeretnék.
Van egy netes ismerős asszony, ő két hétre előre tervezi a menüt és ezzel együtt a vásárlást is. Nem írta le soha pontosan, de azt állítja, már azzal is sokat spórol, hogy egyik ebéd adja a másikat és nem enged a spontán ingereknek -úgy pénzben, mint energiában és időben.
Igaz, nem is nagyon tud vásárolni futkározni, régóta beteg.
Amióta a férje elhunyt és egyedül maradt, azóta a fia vásárol be neki, és a mai napig is úgy főz, hogy ha beesik hozzá valamelyik gyereke, nemcsak megeteti, de vinni is csomagol neki valami anya-főztjét.
Pl. a csirkepörkölt megmaradt szaftjába másnap virslit főzött, krumplival tálalta.
Ha kicsit tudatosabban "marad" kis szaft abból a pöriből és lefagyasztjuk, tényleg akár tésztával is jó lehet később.
A kenyeret, péksüteményt maga süti, habár pár éve kevesebbet, mert cukros lett. Nagyon fegyelmezett és tud vigyázni.
Én sosem tervezek így előre. Sokszor még aznap reggel sem tudom mit fogok főzni. Majdnem minden nap járok boltba, akkor megveszem a hozzávalókat, vagy abból dobok össze ami otthon van.
Pl: Máról maradt csomó nokedli, holnap csinálok hozzá valamit.
Sokszor csak 2-3 naponta főzök, jó a maradék is.:D
Soha nem készítettem tervet,mindig évszaknak megfelelő szezonális alapanyagot veszek piacon,termelőtöl.
Van marha,birka,disznó házivágású húsra ismeretségem.Fagyasztók,mindig tele.5 kgnál kevesebb pörköltet nem főzök.Dobozolom.
Mindig is szerettem főzni,sose rendeltem.
Nem kell kitalálni a jövő heti menüt, rengeteg étteremnek, kifőzdének van ilyenje a neten, lehet puskázni. Pl.:
h: Frankfurti leves - Juhtúrós sztrapacska
k: Tejszínes, tárkonyos leves - Marhapörkölt galuskával
s: Tejfölös gombaleves - Zöldborsós csirkemellcsíkok, párolt rizs
c: Gyümölcsleves – Rántott karaj, petrezselymes burgonya
p: Fejtett bableves - Túrós tészta
s: Tojásleves - Sertéspörkölt galuskával
v: Tyúkhúsleves - Rántott csirkecomb filé, petrezselymes burgonya
h: Tejfölös francia zöldségleves - Kelkáposztafőzelék csülök pörkölttel
k: Csontleves - Tejszínes, gombás csirkemell, tésztával
s: Daragaluska leves - Paradicsomos káposztafőzelék, natúr csirkemell
c: Zöldségleves - Sólet füstölt hússal, tojással
p: Hamis gulyásleves - Zöldbabfőzelék, fasírt
s: Paradicsomleves - Zúzapörkölt tarhonyával
v: Májgaluska leves - Nápolyi húsos rakott tészta
h: Pirított tésztaleves - Kelkáposzta főzelék sertés pörkölttel
k: Csontleves - Paradicsomos burgonyafőzelék natúr csirkemellel
s: Paradicsomleves - Sertés pörkölt galuskával
c: Zöldséges tarhonyaleves - Gombapaprikás galuskával
p: Magyaros burgonyaleves - Lencsefőzelék füstölt hússal
s: Tojásleves - Csülökpörkölt tésztával
v: Tárkonyos zöldségleves - Párizsi csirkemell, hagymás tört burgonya
h: Lencseleves csipetkével - Vargabéles vanília öntettel
k: Tejfölös zöldbableves - Orosházi tarhonyáshús, savanyúság
s: Tejszínes csirkemell raguleves - Krumplistészta
c: Gyümölcsleves - Sertéssült vadas mártással, spagetti
p: Fejtettbab leves kolbásszal - Gundelpalacsinta
s: Brokkoli krémleves - Székelykáposzta
v: Májgaluska leves - Rántott halfilé, petrezselymes burgonya, majonéz
Szerintem a fenti listából hónapokig lehet szemezgetni, variálni, ötletelni. 😊
Amikor még rendszeresen főztem, akor se csináltam heti menüt. Örültem, ha 3 napra előre megterveztem, megszerveztem a főtt ételt; általában egytálételeket, amiket 2-3 napig is ehettünk. (Én és a naponkénti főzés nagyon távol áll egymástól.) Kivétel a jeles ünnepek, akkor már csak a boltzárak miatt is kell előre tervezni – de ez természetes. Akinek van ideje, kedve, annak megéri előre tervezni.
Persze. Mondjuk nem főzök mindennap, egy héten 1-2 alkalommal rendelek, néha meg hozok egy-egy menüt valamelyik kifozdéből.
Az olaj árán én is ledöbbentem a minap. Én tartok is itthon többféle olajat, így nem mindig csak az étolaj fogy.
Én is beosztással vásárolok, mi hárman vagyunk, igaz a fiam 22 éves (serdülőkorához képest most kimondottan keveset eszik), de nekem azért ennél több megy el.
Szerencsére (legalábbis ezidáig) nem vagyok ilyen szigorú korlátok közé szorítva.
Értem, de az alap élelmiszereket is egyszer/többször meg kell venni.
Ami azért elég szép összeg.
Én legutóbb az étolaj mintegy 30%-os áremelkedésén döbbentem le.
További ajánlott fórumok:
- Mit csináltok, ha egy szakítás után folyamatosan síró görcsötök van?
- Mit csináltok, ha hosszabb ideig fáj a fejetek?
- Mit csináltok október 23-án?
- Ti mit csináltok akkor, ha a 13 éves kamasz fiúval nem lehet otthon bírni?
- Ti mit csináltok ha a párotok tök ellentétesen neveli a gyereket, mint ahogy ti szeretnétek?
- Könyvelni szeretnék otthon. Tudnátok egy-két oldalt ajánlani, ahol esetleg felfrissíthetném a rég tanultakat?