Főoldal » Receptek » Kenyerek, péksütemények receptjei » Házi fonott kalács - cserépedényben recept

Házi fonott kalács - cserépedényben recept

A Házi fonott kalács - cserépedényben hozzávalói:
# 1 kg liszt
# 1 csapott evőkanál só
# 150 g porcukor
# 180 g olvasztott vaj
# 2 tojássárgája
# reszelt citromhéj
# 150 g mazsola
# 40 g élesztő
# tej szükség szerint
# tojássárga a megkenéshez


A Házi fonott kalács - cserépedényben elkészítési módja:
1.) Az élesztőt kevés forró tejben egy csipet cukorral megfuttatjuk. 2.) Kissé megmelegítjük a lisztet, és összekeverjük a megkelt élesztővel, majd hozzáadjuk a sót, a porcukrot, a meglangyosított vajat, a tojássárgát, a reszelt citromhéjat + annyi langyos tejet, amennyit felvesz. Fontos, hogy a tészta inkább kemény legyen, ne lágy! 3.) Jól összegyúrjuk a tésztát, és hozzáadjuk a forrázott, rumba áztatott mazsolát, majd meleg helyre tesszük, és duplájára kelesztjük. 4.) A megkelt tésztát lisztezett deszkára tesszük, és 3 egyforma részre vágjuk. Minden egyes részből rudakat sodrunk, majd mindhárom rudat összefonjuk. (Épp úgy, mint a hajunkat! :o)) 5.) A megfont kalácsot kivajazott Pataki tálba tesszük, és kelni hagyjuk. 6.) Megkenjük tojássárgával, megszórjuk durva kristálycukorral, és a hideg sütőbe tesszük. Begyújtjuk a sütőt. Így a Pataki tál a sütővel együtt melegszik fel, benne a kaláccsal. (A Pataki tálat a sütés előtt egy órával célszerű vízbe áztatni, hogy jól megszívja magát.) 7.) A kalácsot rövid idő alatt, kezdetben forró, majd mérsékelt lángon készre sütjük. Ha a kalács teteje túl korán barnulni kezd, takarjuk le sütőpapírral! 8.) A kész kalácsot a tálban hagyjuk kihűlni, majd felszeletelve vajjal, kakaóval tálaljuk.


Kategória: Kenyerek, péksütemények receptjei


A házi fonott kalács - cserépedényben elkészítési módja és hozzávalói.

Ha ez a recept tetszett, az alábbiakat is ajánljuk figyelmedbe:


Minden jog fenntartva © 2005-2024, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook