Használsz lestyánt fűszerezésre? (beszélgetős fórum)
Hasonlít a mi gulyásunkhoz, csak sokféle zöldséggel készül.
Megkérdezhetem, hogy a csorbának mennyi leve van? Bő lére főzzük vagy rövidebbre?
Össze sem lehet hasonlítani a szárított és a friss lestyánt. Százszor jobb, ízesebb, illatosabb a frissen szedett. Persze én is használok szárított fűszereket. :)
Sokféle csorba létezik... Múlt hétvégén Falusi (paraszt) csorba volt marhahússal.
Falusi vagy paraszt csorba
60 dkg marha hús (Vagy disznó, csirke)
1 db répa
1 db petrezselyem
1 db kisebb zellegumó
1 közepes fej hagyma
1 nagy marék zöldborsó
1 nagy marék zöldpaszuly
4 db krumpli
2-3 db paradicsom
3-4 darabka ecetes lében eltett paradicsompaprika
olaj, só, bors, csombor, petrezselyemzöld
1 szép szál leostyán (figyelem: a friss fűszernövénynek inzív íze van!)
tálaláshoz: tejföl és erőspaprika
A húst felkockázzuk és az aprított hagymával megdinszteljük kissé, majd felengedjük vízzel, enyhén megsózzuk.
A zöldségeket megpucoljuk, felaprítjuk.
Mikor a hús félig megfőtt, hozzáadjuk a zöldsegeket, fűszerezzük es kb. 20 percig főzzuk. Ezután jöhet bele a krumpli, zöldborsó, zöldpaszuly.
Frissen tálaljuk tejföllel és erőspaprikával.
Én is szeretem a lestyánt, de leginkább szárítva találkozom vele. Egyszer kaptam frisset, nagy örömmel használtam el.
Hogyan készíted a csorbát? (Tudom, egyfajta leveses étel.)
Nálam a kertben van, már fel is magzott.
Nemsokára új, friss, zsenge leveleket fog hozni :)
Igen. :)
Húsleves, krumplileves! Hmmm!
Mi is használjuk, főleg a husilevesbe és imádjuk az ízét. Párom először nagyon vonakodott tőle, hogy beletegyem a jó kis levedbe, mondván, elrontom vele. De mikor kész lett és megkóstolta.....!!!!
Azóta szinte követeli, hogy ki ne felejtsem a levesből!
Nagyim pl. a főzelékekbe is tesz belőle...