Főoldal » Fórumok » Hobbi & Otthon fórumok » Hamburgerzsemle fórum

Hamburgerzsemle (beszélgetős fórum)


1 2
59. aa35c27f5c (válaszként erre: 57. - D71ef05a8e)
2012. márc. 25. 07:47

Grillserpenyőben sütöm a husit, előtte a zsemlét is megpirítom picit, ezzel nincs is baj:)

Azt hiszem, megtaláltam a végleges receptet, jobb úgysem lesz. Kívül-belül puha, bár puffancs jellegű. Amint írtam, évek óta keresem az igazi receptet, most feladom :D Megtartom az utoljára kipróbáltat, maradunk ennél :)

58. 4b6a2525df (válaszként erre: 48. - Krisztacskaaa)
2012. márc. 24. 06:38
Ehhez a mennyiségű liszthez 11-gr-ot
57. d71ef05a8e (válaszként erre: 18. - Aa35c27f5c)
2012. márc. 23. 23:29

Egyet kell értenem Veled sok tekintetben. Én már akkor magam sütöttem a kenyerünket, péksüteményeket, amikor itthon még nem volt divat a kenyérsütés, és a kenyérsütőgép, mert Finnországban ez természetes volt, ott tanultam meg. De vannak ízek és állagok, amiket itthon nem lehet elérni. Mint ahogy az igazán finom nagymama-féle házi süteményt meg a cukrászdák nem bírják összehozni.


Az adalékanyagokon túl egyébként a sütési körülméyek, technológia és technika sem ugyanaz. Gondolj csak a kemencében és a sütőben sült kenyérre, vagy a serpenyőben és a grillrácson sült húsra.


Szóval olyan, mint a mekiben, sajnos nem lesz. De az ízbéli haosnlóságban szerintme nem a zsömle a döntő: kettévágva pirítsd meg a grillrácson a zsemlék két felét is, a húspogácsa ne magyaros "fasírt" legyen, mert az a legjobb zsemlét is elrontja, és ne a nagyi csalamédáját tedd rá meg olcsó trappistát, hanem hasonlóan fűszerezett ecetes uborkát, hagymát, sajtot. Tapasztalat, hogy ezek így együtt felelnek az élményért, nem csak a zsemle számít.

56. d@nu (válaszként erre: 55. - Aa35c27f5c)
2012. márc. 23. 19:33
Nem, sajnos, de örülnék, ha annyira értenék a keltekhez. :)
55. aa35c27f5c (válaszként erre: 54. - D@nu)
2012. márc. 23. 18:24
Értem :) Pedig kezdtem örülni, hogy egy pék is ide tévedt :D
54. d@nu (válaszként erre: 53. - Aa35c27f5c)
2012. márc. 23. 16:35
Azt írtam, "nálunk van olyan pékség" :)), azaz helyben, a városban. Nem vagyok pék, de viszonylag rendszeresen sütök kelteket, kenyeret.
53. aa35c27f5c (válaszként erre: 52. - D@nu)
2012. márc. 23. 11:34
Írtad, hogy "nálunk"---pék vagy vagy úgy nagy általánosságban írtad a nálunkat?:)
52. d@nu (válaszként erre: 51. - 17edc27aec)
2012. márc. 23. 10:46

Nem írtál hülyeséget csak azt, amit másoktól hallottál. Másképpen készítik a tésztát a pékségekben, másképpen a pizzériákban és megint másképpen házilag, ráadásul 2 háziasszony, 2 pékség vagy 2 pizzéria sem ugyanazt a receptet használja. Nálunk van olyan pékség, ahol reggel összedobják a kovászt, kb. 12 órája van, hogy beérjen, ezalatt felügyelik, hogy ez meg is történjen, majd este dagasztják, kelesztik, formázzák, újra kelesztik és fatüzeléses kemencében reggelre kisütik. Eszerint kb. 1 nap egy kenyér elkészítése, de régen ez még hosszabb folyamat volt. A háziasszonyok ezzel szemben többnyire "nem állnak" egy napot egy kenyér vagy egy kalács fölött, más technológiákat, alapanyagokat használnak és másak a körülmények is.


A tönkölyt nem ismerem (nem használtam még), így ezügyben nem tudok véleményt mondani, de ha fehér tönköly, akkor a beltartalmi értékein túl nem hiszem, hogy nagy különbség lenne a folyamatokban.

51. 17edc27aec (válaszként erre: 50. - D@nu)
2012. márc. 23. 10:00
Tényleg nem akarok hülyeséget írni a kelt tésztákról, nem sütöttem még kenyeret sose. De talán még arra gondoltam, hogy tönköly lisztből elkészítve a hamburgerzsömle ugyanolyan lehet-e mint a sima lisztből készült.
50. d@nu (válaszként erre: 45. - 17edc27aec)
2012. márc. 23. 09:27
A kelesztési idő első sorban a hőmérséklettől és a tészta összetevőitől függ. Van olyan tészta is, amit szándékosan hűvös helyen, lassan kelesztenek (pl. a bejglit is, ami egyébként egy omlós tészta - azaz nem kelt, még ha tartalmaz is némi élesztőt). 25 fokon 3 óra alatt a legtöbb tészta túlkel.
2012. márc. 23. 09:24
Még valami..most olvastam Limara oldalán hogy télen szobahőmérsékletű vizet kell haszálni, nyáron hideget. Én kicsit meg szoktam melegíteni hogy gyorsabban keljen, lehet azért kel túl. Lassan csak rájövök az összefüggésekre :D
48. krisztacskaaa (válaszként erre: 38. - 17edc27aec)
2012. márc. 23. 09:13

600-650 g liszthez 20 g friss élesztőt szoktam tenni. Lehet hogy sok...

Ma este majd kipróbálom kevesebb élesztővel és reggelig hagyom kelni. Van tippetek mennyi élesztőt tegyek?

47. aa35c27f5c (válaszként erre: 46. - 17edc27aec)
2012. márc. 23. 08:51
Igen, igen, azt tudom, hogy meleg kell neki, de én is úgy tudtam, hogy túl tud kelni a tészta
46. 17edc27aec (válaszként erre: 44. - Aa35c27f5c)
2012. márc. 23. 08:48
Elhiszem, de szerintem a fő probléma az lehet, hogy nincs túl melegben a tészta:) A baktériumok (ami az élesztőben van) Melegben szeretnek szaporodni. A legjobban 25-30 fokban érzik jól magukat:)
2012. márc. 23. 08:45
Nem akarok itt zavart okozni senki fejében, én még nem sütöttem kenyeret sose. De annyit tényleg tudok tanácsolni, hogy a tészta folyamatosan melegben legyen, kb 25 fok. És legalább 3 órát keljen, mert 1 óra az szerintem nagyon kevés.
44. aa35c27f5c (válaszként erre: 43. - 17edc27aec)
2012. márc. 23. 08:41
Egyébként általában minden receptnél kb 1-másfél óra kelesztést írnak :)
43. 17edc27aec (válaszként erre: 39. - Aa35c27f5c)
2012. márc. 23. 08:24
Nem. Pincér a szakmám, élelmiszer és mikrobiológiai ismeretekből tanultunk az élesztőröl is. Szereti a meleget, de abban biztos vagyok, hogy egy óra az kevés a tésztának ahhoz, hogy megkeljen:)
42. 17edc27aec (válaszként erre: 40. - D550c57e19)
2012. márc. 23. 08:20
Hmmm...hát anyám szokott csinálni karácsonykor beiglit, ő legalább 8 órán át kelteti a tésztát letakarva, bedunsztolva, és én sosem éreztem rajta élesztő ízt:)
41. d550c57e19 (válaszként erre: 27. - Aa35c27f5c)
2012. márc. 23. 08:18
én sem:) holnap próbálom ki de eddig minden bevált , még a kenyér is:)
2012. márc. 23. 08:16
én úgy tudom ha Sokáig kel túlkel és akkor élesztő íze lesz.
39. aa35c27f5c (válaszként erre: 38. - 17edc27aec)
2012. márc. 23. 08:13
A hozzászólásaidból ítélve azt hittem, szakmabeli vagy :)
38. 17edc27aec (válaszként erre: 33. - Krisztacskaaa)
2012. márc. 23. 08:07

Nem hiszem, lehet túl sok élesztőt teszel bele?:)

Egyik haverom pékségben dolgozott, ő mondta, hogy a normális kenyeret 8 órán át dagasszák, a pékek este 9 kor nekiálltak tésztát gyúrni, és hajnalra lesz belőle kenyér. Az auchanos zsömle azért olyan levegős, mert ők nem várnak annyi ideig, hogy megkeljen a tészta, inkább különböző adalékanyagokkal helyettesítik az élesztőt.

37. aa35c27f5c (válaszként erre: 31. - 17edc27aec)
2012. márc. 23. 07:54
Köszönöm a tippet, majd jelzem, hogy volt -e különbség :)
36. aa35c27f5c (válaszként erre: 33. - Krisztacskaaa)
2012. márc. 23. 07:54
Szerencsére, még nem jártam így, bár számít, hogy mennyire friss az élesztő (legalábbis szerintem)
35. aa35c27f5c (válaszként erre: 34. - F64f0d9a69)
2012. márc. 23. 07:53
Én úgy vagyok vele, hogy megsütöm...imádok sütni és főleg díszíteni :D Aztán egy meg, aki akarja :D
34. f64f0d9a69 (válaszként erre: 30. - Aa35c27f5c)
2012. márc. 23. 07:52

A legtöbb receptet csak olvasgatom, mert nálunk kevés édes sütemény fogy.

Már az olvasás is hízlaló! :DDD

33. krisztacskaaa (válaszként erre: 31. - 17edc27aec)
2012. márc. 23. 07:51
nem kel túl a tészta és összeesik mikor sütöd? néha a kenyérrel így járok
32. krisztacskaaa (válaszként erre: 30. - Aa35c27f5c)
2012. márc. 23. 07:49
hova tűnt a link amit írtál? elküldöd priviben kérlek?
31. 17edc27aec (válaszként erre: 26. - Aa35c27f5c)
2012. márc. 23. 07:49

Igazából meleg konyha kellene a tésztának a pihentetésre. A pizzatésztát is több órán át pihentetik 25 fok körüli melegbe, hogy jól belevegősödjön. Gyúrd meg délelőtt a tésztát és majd délután kisütöd:) (Ha van időd rá)

De az élesztő miatt ügyelni kell arra, hogy melegben legyen. Pl ablak elé téve ahol süt a nap és fekete ronggyal letakarva.

Sok sikert;) Remélem jobb lesz az állaga.

30. aa35c27f5c (válaszként erre: 28. - F64f0d9a69)
2012. márc. 23. 07:48
Én mostanában a tortadíszítésre kattantam rá :) Mindig találok egy új hobbit :D
1 2

További ajánlott fórumok:


Minden jog fenntartva © 2005-2024, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook