Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Főoldal » Fórumok » Lélek & Szerelem fórumok » Hajléktalanok...miért? fórum

Hajléktalanok...miért? (beszélgetős fórum)


A cikk, amelyhez ez a fórum nyílt, már nem aktív.

1 2 3 4
2011. jan. 16. 15:19
Irtam jó pár sort a hajléktalanokról és most nemtalálom!Segítene valaki hová lett amit irtam!
90. hjfb
2009. máj. 8. 13:18

Első diplomám megszerzését követően 2 nappal, felhívott egy volt évfolyamtársam. Megkérdezte akarok-e hajléktalan szállón dolgozni. Mivel nem akartam a diplomás munkanélküliek táborát gazdagítani beálltam szocmunkásnak. A szállón eltöltött másfél év nagyon tanúlságos volt. Rengeteg pénz folyik ki ellenőrizetlenül a szociális háló ezen részén.


2004 januárja két diplomám közül abszolváltam az elsőt. Egy volt évfolyamtársnőm rá két napra telefonált, hogy mindenképpen férfi munkatársat keresnek egy VIII.kerületi hajléktalanszállóra. 25 évesen nem akartam anyámékon élősködni és folyamatos kereset után kellett néznem. Hát elvállatam.


Az államigazgatás ezen szférájában, ha nem is a legjobban, de tűrhetően lehet keresni (éves bérlet, 50 % MÁV, ruhapénz stb). Igaz, ha a munka színvonalát és veszélyeit vesszük figyelembe, akkor a pénz szinte semmi.


A szállón eltöltött másfél év sok mindenre megtanított, jobban beleláttam a hajléktalanság problémáiba, érdekes embereket ismertem meg, illetve megtapasztaltam azt a pofátlan harácsolást, amit a szféra vezetői visznek végbe. Továbbá megtanultam, hogy kis fogaskerékként szavam nincsen, de ha nagyon ugrálok még ki is rúghatnak.Ha van egy ötleted ne hozakodj elő vele, mert lázadó vagy és nem értesz hozzá. Szóval előtte puha ember voltam, de ott megkeményedtem mind fizikailag, mind lelkileg. Ennél nagyobb posványba nemigazán lehet kerülni.TÉNYEK:

Állam bácsi költése hajléktalan/év viszonylatban: 850.000HUF


Ez az összeg tekintve a budapesti hajléktalanok számát, igen jelentős. Az állami intézményekben ennek a felhasználása roppant "hatékony" módon történik. Ha a benntlakók számát tekintjük, akkor ebből max. 2-300 ezer HUF jut el hozzájuk szolgáltatás (áram, melegvíz, egyéb infrastruktúra használata) lévén a többit elnyeli a gépezet. A szálló állapota katasztrófális, nem emberi körülmények uralkodtak. A vizesblokkot (padlótól a plafonig penészes fal) egy jóérzésű ember nem nevezte volna annak. A nagyobb lakószobákban 26 fő lakott (minden másodiknak van tévéje - ez rendszeresen leterhelte az elektromos hálózatot és gyakran elment az áram), majdnem Auschwitz. Ez a lakószám számtalan konfliktus oka (te horkolsz, korán kelsz és zörögsz a zacskóiddal, részegen randalíroztál, hangosan tévéztél stb.) Emellett csótányok garmadával, poloskák mindenhol. Mi lenne ha ezt a pénzt lakástámogatásra vagy szociális bérlakások építésére fordítanák?


Állami szervek tesznek be egymásnak: hivatalos papírok megszerzése (bőrgyógyászat, tüdőszűrő etc)


Sokan jöttek hozzánk hamis EÜ papírokkal. Egy szállón, mint írtam 16-26 főlakott egy szobában. Elképzelhető, hogy milyen közegészségügyi kockázatot okoz, ha egy aktív TBC-s, rühes, tetves etc ember kerül ekkora közösségbe. Számtalanszor jöttek emberek hibátlan ÁNTSZ bőrgyógyászat (8 napnál nem régebbi papír kell, elvileg pucérra kell vetkőzni, vizsgálat, majd fertőtlenítés) és tüdőszűrő papírokkal, majd haltak meg vagy vitték őket tüdőgondozóba 1 hónap múlva.


TILTÓ-/FEKETELISTÁT nem lehet vezetni emberi jogokra hivatkozva. Így gyakran előfordult, hogy vissza kellett vennünk olyan embert, akit nagy nehezen kiraktunk a szállóról agresszivitás, verekedés miatt (bővebben lásd.: Hajléktalanmaffia). Engem is többször támadtak meg. Előfordult, hogy egy késsel nekem támadó ember még 3 hétig a szállón lakhatott!


Szálló felújítása 1 o. munkával: 40 millió HUF


Az első osztályú munka min. 4 hónapig tartott. A kivitelezés színvonala maximum 3. osztályú volt. Továbbá építőipari tapasztalataim alapján legfeljebb 10-15 millió volt a reális költsége. Jah sikerült egy olyan mozgássérült rámpát összehozni, ami a szabadban van és télen esély sem volt segítség nélkül felmenni rajta kerekesszékkel.


Pályázaton nyert összeg, hajléktalanok számítástechnikai képzésére 5 millió HUF


Életem első pályázata, amit meg is nyertem. Az 5 darab komoly multimédiás PC 6 hónapig rohadt becsomagolva a központi intézményben, mire kihozták a szállóra. Felszerelték őket, de mivel az internetet nem lehet bekötni, ott porosodnak az egyik teremben. Bekapcsolni nem lehet őket még a szocmunkásoknak sem, pedig ők 1 db PII-es gépen dolgoznak az ügyeleti irodában. Ami számtalanszor elszáll, mert a csótányok rövidzárlatot okoznak benne.


Vezetőim szakmai képzettsége: 0 mínusz 1


Egyszer alkalmam volt a vezetők számítógépein dolgozni. Nekik már régen 2 db korszerű P4-es ketyegett az irodában. Ahol sikerült megnéznem egyikük szakmai önéletrajzát. Főiskolai papírral, heti 15 óra munkával (ennyit kegyeskedett bejárni a 40-ből) majd 3x annyit keresett mint én egyetemi diplomával +OKJ papírral. Fingja nem volt a hajléktalan ellátásról, a szakmai értekezleteket nem volt képes normálisan levezetni. Az önéletrajz kb úgy nézett ki, hogy azt egy ált. iskolás is megírta volna bármikor. A formázásáról már nem is beszélnék. Konfliktusmegoldó képesség 0, szarkavarás a háttérben 100.


Hajléktalan maffia: Nagydarab sittesek vs. rokkantnyugdíjasok


Tiltólista hiányában számtalan olyan embert sikerült felvenni/újra felvenni, akik már többször ki lettek ebrudalva a szállóról. Odakinn a kocsmában vagy akár benn a szállón is rendszeres volt a fenyítés, a rokkant kisöregek lehúzása. Sok ilyen ember simán megélhetne, de kényelmesebb a taták 25-27 ezres rokkantságijából havi 10 rugót levenni. Éltek mint Laci Hevesen. Tanúskodni semelyik öreg sem mert, szóval ismét kezdődött aharc, mondva csinált vádakkal kirakni a maffiózót.


Rovarirtás amikor kijöttek az írtók volt, hogy nekünk kellett segédkezni, mert ők sem merték felnyitni az ágyat annyi csótány hemzsegett benne. Volt, hogy könyékig érő gumikesztyűben, manuálisan nyomkodtam el a dögöket a kezemen. 1 évbe tellett mire kiharcoltam, hogy ne a sima sprickolós technológiát, hanem zselés technikát alkalmazzanak az irtásban. A sprickolóstól simán tovább rohangál az állat és 6 hét múlva ismét lehetett rovarirtást kérni. Gondolhatjátok mennyibe kerül egy 3 szintes épület teljes irtása!


ADOMÁNYOK


Nem nálunk történt, de egyik szolgálat kapott egy csomó új farmert adományba. Asszem 5000 db-ot. Kb. 500 db jutott el a hajléktalanokhoz. A szolgálat rengeteg munkatárásról köztudott, hogy kilósruha boltot működtet másodállásban.


Irracionális adminisztráció


Első találkozáskor készíts interjú a klienseddel.A kitöltendő papírok száma 50 oldal!!! Egy szocmunkásnak 12-16 lakója van. Az interjú alapján állítod össze a gondozási tervet. 50 oldal papírt egy normális emberrel sem lehet kitölteni. Nemhogy te írogatod a kódokat (roppant elmésen a kliens monogramja és születési dátuma) és a bejegyzéseket. Magyarul az ember segítése helyett egy nagy papírhalmazt látsz és azt töltögeted folyamatosan. Ja az érkezést követően muszáj 10 napon belül kitölteni a dokumentációt. Ha az ember 2 hét múlva eltűnik/elmegy bármi, akkor feleslegesen ültél 3 órát egy részeg, tetves, vagy akár TBC-s emberrel egy szobában!


IKT-infrastruktúra alkalmazása 0

Majd a kitöltött 50 oldanyi papírt vidd fel Excel-táblázatba (mivel én értettem hozzá egyedül, én vezettem). Nem Accesbe, mert ott még meg is lehetne találni. Ha egy ember 2 hét múlva elment, akkor feleslegesen dolgoztál. Ja internet nincsen, havonta 3,5 lemezen küldjed be az adatbázist a központnak.


Hát ez lenne egy apró betekintés a hajléktalanszállók életébe.

A hajléktalan nem szól bele, hogy mennyit költöttek rá, éppen ezért nagyon sok lehetőség van a panamázásra. Ezt ki is használják a vezetők.


Mutant, a volt szocmunkás

2009. ápr. 25. 17:51

Szervusztok!


Az a szégyen, hogy sokan idejutottak, akár egyedül, vagy családdal léteznek olyan helyek, ahol lehet munkát kapni és ennek fejében kapnak fizetést. Ilyen hasonló fórumon szóvá tettem, hogy ezek a melegedők, akik betérnek oda csak szegényes zsiros kenyeret kapnak. A szociális munkás feladata, aki az utcákat járja, főleg télen, mert nincs fedél a fejük felett szállóra pedig nem mindenki akar sajnos menni, mert elopják azt kis holmijukat inkább az utcán alszanak. Közöttük is akad értelmes ember.

A Könyves Kálmán krt-on müködik az Önkormányzati Hivatal otthontalanok számára. Ebben az ügyben Családsegitő Szolgálat is nyujt információt.

Megszüntek az olyan munkahelyek, ahol létezett, de akkor még több helyen munkásszálló és aki dolgozott, de főleg vidékieknek biztositták.

Ezzel nem igazán lehet dicsekedni. A furcsaság az egészben ezekre minimális pénzt forditanak, pedig lehetne támogatni jobban. Különben is a szociális miniszter asszony milyen jogon vett fel majdnem 4 millió ft-ot? Inkább a rászorulokra és a szegényeknek adhatta volna a pénzösszeget.

Szivélyes üdvözlettel: Anyuci91

88. b38fef89a3 (válaszként erre: 87. - Moonlight1984)
2008. dec. 3. 18:51

Hát igen. Én jártam úgy, hogy bolt előtt koldult egy örgebb férfi, csak hitelkártya volt nálam, kp nem, mondtam neki, hogy pénzem nincs, de itt egy finom gyümölcsjoghurt. Erre: köszi de én azt nem szeretem. Jah...


Én azért hiszem, hogy vannak olyanok, akiknek lehet segíteni. Például egy segélyszervezet támogatok havonta egy kisebb összeggel, aminek a célje, hogy az afrikai szegények legalább tiszta vízhez hozzájussanak. Remélem, hogy tényleg az ő vizükre költik a pénzt. Bár én igazából az állatokat sajnálom, meg a Földet amit tönkrevágunk, állat- és környezetvédő szervezeteknek adakozok amikor tudok. Remélem ha esetleg én leszek egyszer bajban, nekem is ad valaki. Bár igazából ezt kétlem...

2008. dec. 3. 17:13

Vannak hajléktalanok,akiket sajnálok,de a nagy többséget nem igazán...

Akik a gyerekeikkel koldulnak,nálam az mindennek a teteje.Kb 2 éve egy nő ült iszonyatosan sovány kislányával a metró lejáróban,A nőn kabát,csizma,míg az iszonyatosn sovány 3-4 éves gyerek retkes zokniban,pulóverben vacogott,kócosan,koszosan.

Egy szendvicset adtam neki,felcsillant a kis éhes szeme rögtön!Ahogy az a gyerek falta...a szívem úgy megfájdult...

Az anyja meg elhordott mindennek,mert nem pénzt adtam.Az ilyennek nem is adok,akartam,de ezek után 10 forintot is sajnálok!Így legalább aznap biztosan evett az a szegény kisgyerek,mert amit koldul,úgyse a gyerekre költi..

86. b38fef89a3 (válaszként erre: 85. - Katácskák)
2008. dec. 3. 16:40
Igen, szerintem is pillanat alatt lehet hajléktalanná válni. Például mi nem iszunk, nem dohányzunk, nem kávézunk, semmilyen káros szenvedélyünk nincs. Viszont nem sikerült saját lakásra valót összehozni, albérletben lakunk, és nem jövünk ki a fizetésemből (feleségemnek nem sikerül állást találni), minden hónapot mínusszal zárunk, mostanra már van több mint félmilliós adósságunk. És nem autóvásárlás vagy üdülés miatt, hanem egyszerűen mert enni, közlekedni kell, ruhát venni néha kell stb. Az én munkaszerződésem egy hónap múlva lejár. Már három hónapja keresek munkát, semmi új eddig. Szülők nem tudnak eltartani minket egy hónapnál tovább (munkanélküliek, nyugdíjasok stb.). És ami a legszörnyűbb, hogy mindketten diplomások vagyunk, éveket dolgoztunk a szakmánkban, és most meg akár az utcán is találhatjuk magunkat. Legalább az adóságot nem tudják behajtani, mert igazából nincs értéket képviselő dolgunk (a rozzant kocsink kb. 150000-et ér, ennyi...)...
85. katácskák (válaszként erre: 3. - Aranyalma)
2008. nov. 15. 09:20

Volt olyan Ismerösöm, Aki nagyon Híres Ügyvéd volt.

Elvesztett egy pert, és tönkrement lelkileg, de annyira, hogy az utcán találtam rá - amin nagyon meglepödtem.

84. PixX
2008. okt. 28. 12:52
Hát a negatív oldalt, mint írtam én sem kedvelem...
83. 9bbaa658f2 (válaszként erre: 81. - PixX)
2008. okt. 28. 10:26
A munkám miatt sokszor találkozom velük,sajnos a negatív oldallal.Bár tudom van aki nem tehet róla és küzd ellene ezekkel nincs is baj mert mindent megtesznek,magukért.Engem azok bosszantanak akik durvák és agresszívak ott áll velem szembe nadrágján látszik most pisilte össze magát és kioktat és elküld a k.... a...-ba.Ezeket nem tudom sajnálni.
82. PixX (válaszként erre: 78. - 5464505f6a)
2008. okt. 27. 21:09
Vagy az vagy egyszerűen annyira hozzászokott az életéhez, h nem akart feljebb jönni, és örült h csak gyűjti a pénzt. Nem egy ilyen esetről hallottam...
81. PixX (válaszként erre: 79. - Anita123)
2008. okt. 27. 21:08

A rendesebbeknek mi is szoktunk adni. Pl. volt egyszer h édesanyám lerobbant, és egy hajléktalan férfi sietett a segítségére, mert a többi kedves embertársunk, mintha észre se vette volna.

Azóta akárhányszor arra megyünk, mindig adunk neki.

Ez egy pozítiv dolog. De rögtön itt az ellentétje... szintén édesanyámmal történt, autóba ült a pirosnál, jött egy hajléktalan, kajára gyűjtött pénzt. Nem volt anyunál apró, papírt pénzt meg nem szokott nekik adni, mert mi sem vagyunk annyira jómódúak... lényeg a lényeg, volt nála egy szendvics, meg pár müzli szelet. Ezek felkinálta, mire a hajléktalan közölte h " b*szd meg a szendvicsedet te k*rva!


Nah az ilyen szerintem maradjon is hajléktalan...

2008. okt. 27. 20:49
"A kozmoszban a matéria mennyisége állandó. ha léteznek olyanok, akik szükségletüket sem tudják biztositani, az csak azért lehetséges, mert másoknak a szükségletet meghaladó mennyiség áll a rendelkezésre. A többlet pontosan akkora látszathatalmat jelent, amekkora hiányt okozunk felhalmozásunkkal másoknak. "
2008. okt. 27. 20:18
Nagyon sajnalom a hajlektalanokat!Csak sokszor megordul a fejembe,h mi miatt van ott es,h vajon mire kolti a kapott penzet?Neha szoktam adni nekik penzt.De csak az "olyan" embernek akin latom,h tenyleg nem tudna dolgozni.Beteg...
78. 5464505f6a (válaszként erre: 77. - PixX)
2008. okt. 27. 19:47
Lehet,h az a pénz nem az övé volt,hanem a "koldusmaaffiáé"
77. PixX
2008. okt. 27. 14:35

Tényleg sok olyan hajlékatalan van aki nem önhibájából van az utcán, de akad aki igen.

Viszont nagyon sok olyan lehetőség és szervezet van aki segít az ilyen embereknek alkalmi munkát találni.

Egyébként pedig, nem mindenkit kell sajnálni, mert votl olyan eset h télen megfagyott a hajléktalan és több mint másfél millió volt nála... Nem kis pénzt koldult össze...

Vannak hajléktalan szállok, ahova betudott volna menni, és annyi pénzből egyéb helyeken is tudott volna aludni. Most lehet mondani h koszos volt valószínűleg, és h nem tudott volna szállodába menni, meg ilyenek. De ha akart volna, tudott volna változtatni.

76. arben
2008. szept. 12. 15:11

Sok hajléktalan nem önhibàjàbol vàlik az utca lakojàvà.........

tapasztaltam,hogy a nagypapàkat,meg nagyikat kisemmizik,vagy a férj börtönbe kerül ,a csalàd meg nem vàrja haza,meg még sok-sok ok.

Nekem a szivem szakad meg amikor télen a melegruhàimban,cigizve,vagy meleg innivalot kortyolva,esetleg szendvicset ràgcsàlva vàrom a vonatomat az àllomàson,a màsik meg éhezik,fàzik,és nincs hazautja...............

mög a nyàr hagyjàn,de Istenem télen..................

2007. máj. 11. 00:20
Hú,én ma nem tudok komoly lenni.....de egyet értek.A jótékonykodás nem kellene hogy szallagcím legyen,mert akkor már nem önzetlen cselekedet!
74. 4c35511f0b (válaszként erre: 72. - 71372f31c5)
2007. máj. 11. 00:02
Ez lenne a normális nem?
73. mazsi-drazsi (válaszként erre: 72. - 71372f31c5)
2007. máj. 11. 00:01
jó ismerőseid vannak
72. 71372f31c5 (válaszként erre: 71. - Pp)
2007. máj. 2. 00:01
igen, ez a trendiseg tenyleg kulcsszo...ami egeszen dobbenetes szamomra ezen a teruleten. en azzal a szemlelettel ertek egyet, hogy "segits es hallgass"...az ismeretsegi koromben szamos olyan ember van, aki nev nelkul, ismeretlenul evente szazezreket, vagy akar milliokat aldoz jotekonykodasra es a kutya nem tud rola, mert nem harsogjak vele tele a mediat. no, ok azok, akik nem trendiseg alapjan valogatnak...
71. pp (válaszként erre: 65. - 9a2354601b)
2007. máj. 1. 23:55
Láttam én cunami áldozatainak gyűjtő jótékonysági suligálát a II. kerületben, miközben épp a magyar termést és családok otthonait vitte el az ár- és belvíz... De akkor épp a cunami volt a trendi.
70. 4c35511f0b (válaszként erre: 69. - 4c35511f0b)
2007. máj. 1. 23:53
bocsánat: jutott
69. 4c35511f0b (válaszként erre: 66. - 71372f31c5)
2007. máj. 1. 23:53
Olvastam, azért juott eszembe...
68. 4c35511f0b (válaszként erre: 65. - 9a2354601b)
2007. máj. 1. 23:53
Ez így van, a PR...4évig tanultam, de egész életünkben lehetne...MINDENHOL az számít.
67. pp (válaszként erre: 60. - 71372f31c5)
2007. máj. 1. 23:51
Afrika bukott dolog. Kár vele példálózni szerintem.
66. 71372f31c5 (válaszként erre: 63. - 4c35511f0b)
2007. máj. 1. 23:51
igen, pont a napokban olvastam errol egy megdobbento statisztikat, hogy a magyar gyerekek hany szazaleka alultaplalt, ami nem feltetlenul mennyisegi, sokkal inkabb minosegi alultaplaltsagot takar...megprobalom megkeresni a cikket, mert egeszen ketsegbeejto adat szerepelt benne.
65. 9a2354601b (válaszként erre: 60. - 71372f31c5)
2007. máj. 1. 23:51
Ez így szépen hangzik. De nem minden Magyar járja be a világot, még a saját hazáját sem. Az információt az MTV 1-ből, az RTL-ből és a Népszabadságból nyer a többség. És amikor 100 Ft-ot lehet adni a Magyar Vakok Egyesületének, vagy a Szomáliai éhezőknek, akkor gyakran az utóbbi mellet döntenek, mert annak profibb és meggyőzőbb a PR-ja.
64. 5464505f6a (válaszként erre: 60. - 71372f31c5)
2007. máj. 1. 23:50
Hogy elképzelhetetlen?Hát lehet,hogy annyira nem.
63. 4c35511f0b (válaszként erre: 60. - 71372f31c5)
2007. máj. 1. 23:49

AZ pedig, hogy nem jártam, nem jelenti azt, nem olvasok róla s informálódok, ahogy s amennyire tudok.

A véleményem ettől nem változik a magyar gyermek is lefordul a székről az oviban, mert otthon nem evett...

62. 71372f31c5 (válaszként erre: 61. - 4c35511f0b)
2007. máj. 1. 23:49
egyetertunk
1 2 3 4

Minden jog fenntartva © 2005-2018, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Sitemap | Facebook