Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Főoldal » Fórumok » Hobbi & Otthon fórumok » Hagyományőrző parasztházak kedvelői és lakói fórum

Hagyományőrző parasztházak kedvelői és lakói (beszélgetős fórum)


10. rere73 (válaszként erre: 9. - Hippi62)
2010. okt. 26. 10:43
Galériás,tetőteres bizony :)
9. hippi62 (válaszként erre: 8. - Rere73)
2010. okt. 26. 09:14
Szia! Hát, szépen gyűlnek a negatívumok a nádtetővel kapcsolatban. Mi most negyedévente fizetünk ennyi biztosítást, az is bőven elég. Én éppenséggel takarékossági megfontolásból gondolkodtam ilyen tetőben, de ezek után már nyilvánvaló, hogy a rendszeres felújítási és biztosítási költségekkel már nem is olyan takarékos. Viszont a Ti 300 m2-es házatoknak óriási lehet a tetőfelülete, hacsak nem tetőtér beépítéssel annyi. Kíváncsian várom a képeket!
8. rere73 (válaszként erre: 7. - Hippi62)
2010. okt. 25. 17:46

Még eszembe jutott a biztosítás :)

Ugye itt nagy felelőtlenség lenne nem biztosítani,meg egyáltalán...az a normális ha van.

A havi díjunk 6000HUF! Ja,és mielőtt egy biztosító megkötné a szerződést egy ilyen házra,kiküld egy emberét,aki felméri milyen állapotban van a tető,mert ez feláras!Pl a Signal nem köt egyáltalán nádfedeles házra,és még sorolhatnám...

Ez sem elhanyagolandó tényező.

A fekvése tényleg nagyon fontos,megértem a problémádat!

Mi is napfüggők,fényfüggők vagyunk :)

Még a kedvünk is más egy olyan házban,amit átjár a fény....

Az ablakaink zsalugáteresek,még azt nem írtam.Ha teszek fel képeket,megírom.

Szép estét,szia!

2010. okt. 16. 09:46

Hát a 300m2-es ház valóban jó nagy - mármint a rezsit, karbantartást és nem utolsó sorban a takarítását illeti. Bár aki a tágas tereket kedveli, nehezen alkuszik meg mondjuk a harmad ekkorával. Sajnos csak kompromisszumokkal lehet az igényeknek megfelelő otthon kialakítása: ha nagy az üvegfelület és a tér, drágább a fűtés.

Szerintem is csak lakva lehet igazán kiismerni egy ház adottságait. Van Siófokon egy közvetlen part menti kis lakásunk, gyönyörű kilátással a tóra, de mivel északra néz, a nap soha nem süt be, amit a pár hetes nyári kánikulában még könnyen elvisel az ember, de az év többi szakában nagyon lehangoló és hideg. Ezt az érzést pedig csak azóta ismerem, mióta ez az apartman megvan, mert a házat amiben lakunk, egész jól körbejárja a nap.

A piros téglaburkolatot meglestem a képeid között, nagyon szépen megcsináltátok, elhiszem már sok munkát fektettetek az építkezésbe.

6. rere73 (válaszként erre: 5. - Hippi62)
2010. okt. 15. 11:44

A házunk is nagyon vastagon van nádazva(kb 40-50cm),de ugye mindegyik tetején ott a szegés,amit javítani kell és ritkul is,pont az ilyen kártevők miatt.

Mi is lakva futottunk bele ezekbe a hibákba,persze annak akinek van feleslege az könnyen megcsináltatja.

Ha tényleg a világos napos belső-tereket kedveled(mi is),akkor nem ajánlom:)Mi is ettől mászunk a falra télidőben,sötét,még így is(persze lehet csak nekünk).

Mivel időközben rájöttünk hogy nagy is és költséges is nekünk,így szeretnénk eladni jövőre,vagy utána.1550nm telek,300nm a ház,és az udvarburkolat 400nm,a kert parkosított.Mondanom sem kell,rengeteget dolgoztunk.

Örülök , ha segíthettem.

Mindezektől függetlenül szeretem és nagyon tetszenek ezek a hagyományőrző házak.

üdv!

5. hippi62 (válaszként erre: 4. - Rere73)
2010. okt. 14. 17:09

Egyáltalán nem írtál túl sokat, sőt, nagyon hasznos, eddig még valóban nem hallott jelenségről írtál a nádtetővel és rigókkal kapcsolatban. A badacsonyi ház, amit megnéztünk, nagyon vastagon volt nádazva, alatta más szigetelés nem is volt. Tudtam, hogy nem olcsó mulatság, de azért ennyit nem valószínű, hogy áldozni tudnánk a rendszeres felújítására, amit írsz sokkal költségesebb, mint ahogy eddig gondoltam. Már megérte elindítani ezt a témát! Én is a tágas, világos, napos belső tereket szeretem, ezért van némi ellentmondás a hagyományos parasztház és az én igényeim között. Bár a régi parasztházak jó hőszigetelése a vastag falak mellett pont a kicsi ablakfelületeknek köszönhető.

Szép lehet a hely is, ahol laktok, nem mindegy, mit lát az ember a házából, kertjéből hosszú éveken, évtizedeken át.

4. rere73 (válaszként erre: 3. - Hippi62)
2010. okt. 14. 16:19

Minket is nagyon megfogott a ház jellege mikor megvettük.Igaz,akkor még csak a falak álltak a tetővel,a többi,és ez volt a nagyobbik része,azt már mi csináltuk-csináltattuk,és még most sincs kész.Nincs színezve,még gyűjtőmódban állunk.

A falak ytongból készültek,a tető szigetelve van gyapottal,és err védőzáras fólia,majd a nád.Nagyon drága mulatság,mert évente romlik az állapota,nem is keveset,mi kiszámolva arra jutottunk,hogy amortizálódik 100ezret egy év alatt a nádtető.

7 éve élünk benne,jó a hőszigetelés,és nem a gyúlékonyság az amitől tartani kell,hanem a madarak,főleg a rigók garázdálkodása ami kiborít bennünket.Tépik a tetőt szó szerint,csak erről nem szívesen beszélnek....

Van olyan háztulajdonos(nádtetős),aki zöld hálóval betakartatta a drága tetőt hogy ne vigyék el a madarak....szó szerint.

Szóval drágább a tető,mintha bramac vagy más jobb minőségű fedése lenne.

Sajnos az építő nem gondolt sem kandallóra,sem más alternatívára,így gázfűtésünk van.

Belsőépítészetileg galériás,hatalmas belső térrel,az ablakok nem olyan kicsik,mint a 100évvel ezelőtt készültek,de nem is baj,mert a fényt jobb szeretjük,sokszor még ez is kevés.

Szóval a fény nálunk is gond,még így is,így eladásra szánjuk a házat,amint be tudjuk fejezni.

Földrajzilag örök panorámás hegyen vagyunk,így a kilátás meseszép,ha tiszta az idő még az ausztriai hegyvonulatot is látjuk.

Bocsi ha sokat írtam :)

3. hippi62 (válaszként erre: 2. - Rere73)
2010. okt. 14. 16:06
A legkedvesebb időtöltésem - most különösen, hogy ennyire ráérek - a neten az eladó parasztházakat böngészni. Van köztük néhány, amit el tudnék magamnak képzelni. A badacsonyi hegyoldalban, hatalmas panorámával is néztünk már eladó nádfedeles felújított, kibővített csodaszép házikót. Neked akkor van már tapasztalatod a nádfedél hőszigeteléséről is. Bennem azért még mindig van egy kis félsz a nád gyúlékonysága miatt. Biztosan nagyon pofás a házatok a piros muskátlikkal, szívesen néznék róla képeket. Egyébként olcsóbb egy ilyen stílusú ház megépítése? Bár a nádon és téglaburkolaton kívül gondolom a többi építőanyag már nem a hagyományos módszerrel készült. Gondolok itt a vályogra, vagy kőre. Nekem a régi belső építészet is nagyon bejön, ebben is ízlésesen el lehet rejteni a modern, minden kényelmi szempontból megfelelő gépesítést és berendezést, mint pl. a gázfűtés mellett egy búbos kemencéről működő padlófűtés. Szeretem a látszó gerendázatot is, bár ezekben a kis ablakos házakban ezt lehetőleg világos színben képzelném el, mert a sötét lakást nem szeretem, ez az egyik, ami kicsit zavarna egy ilyen autentikus parasztházban.
2010. okt. 14. 15:26

Szia!Új-építésű nádfedeles , verandás házunk van,hagyományos égetett piros téglás térburkolattal az udvaron,tele fahordókkal melyekben piros muskátlik vannak.

Nagyon szeretjük,igaz,belülről már modern.

2010. okt. 14. 15:24

Nagy vágyam az, hogy az ország valamely szép vidékének kedves településén akár egy régi, de hagyományőrző módon felújított, modernizált parasztházban, akár egy újonnan, de régi stílusúban élhessek.

Ha Te is így érzel, vagy már így élsz, beszélgessünk erről a témáról, ha szakértője vagy ezeknek házaknak, az még jobb.

További ajánlott fórumok:


Minden jog fenntartva © 2005-2021, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Facebook