Hagymás bableves (beszélgetés)
Káposztás tészta: borssal és cukorral eszem :)
Eddig egy embert ismerek, aki ugyanígy szereti.
Bizonyos levesekhez lehet kenyeret enni, szokás... nincs is jobb mint egy bableves, vagy gulyás frissen sült cserepes héjú házi kenyérrel, jó vastagra szelve :) De én pl. szeretem a gulyáshoz a frissen sült házi pogácsát is... Persze tudom hogy nem a legideálisabb, de akkor is isteni :)
Érdekes egyébként, itt amúgy pl. sok levest esznek, és általában elég egészségesen táplálkoznak, mégis minden leveshez esznek kenyeret...
A káposztás tésztát nálunk pl. mindig borssal ettük, de a férjemék cukorral ették, úgy is finom.
Ami nekem nagyon érdekes volt, az pl. a krumplis tészta tejföllel, de amikor megkóstoltam, az is ízlett...
Gulyas- es bableveshez lehet, mert egytal etel.
Van, aki meg a husleveshez is kenyeret evett; foleg a regi idosek, akik a haboruk idejen eltek.
Leveshez nem eszünk hagymát. Sőt, kenyeret sem...
Az a sült szálas hagyma, amit trapiti említett, inkább főzelékfeltétként használatos nálunk, főleg ha hús is van hozzá. Nekem pl. felfordulna a gyomrom cukorral megszórt káposztás, túrós tésztától. Van, aki meg csak így eszi, ízlés dolga.
Én kétféle bablevest szoktam főzni.
Az egyikben csak bab, hagyma és csülök van. Mikor megfő, paprikás rántást készítek hozzá és pici tejjel felöntöm.
A másik, a Jókai bableves. Mindkettőt szeretjük.
Mondjuk nem bablevest , de babfőzeléket ettem már szálasra aprított sülthagymával :) van aki az aludt tejbe szeret aprítani nyers hagymát v a kocsonyájára :)
Egyik kolléganőm a bablevesbe nem tesz zöldséget , tésztát is minimálisat , a nevelőotthonban , ahol dolgoztam , volt , h tejfölös habarással készült a bableves .
Mi otthon sosem ettük így, a férjemék családjában úgy eszik hogy tarkababból van a bableves (csak bab, répa nélkül, habarva, főzéskor nincs benne hagyma), a lilahagymát kockázzák, pár perccel hamarabb kicsit megsózzák és azt eszik hozzá úgy hogy a tányérba beleszórják tálaláskor. Nekem ismeretlen volt, de isteni.
Nálunk meg általában csülkös bableves van tarkababból, répával, rántás és habarás nélkül.
Amióta Norvégiában élünk inkább vörös (apró szemű) babot használok, nagyon finom és sokkal gyorsabban elkészül.
Szokták mondani, ahány ház, annyi szokás. Én még soha nem hallottam olyanról, hogy nyers hagymát szeleteljenek egy kész bablevesbe, de ettől még lehet ilyen szokás.Én vöröshagymás rántást készítek a bablevesekbe.Pl. én soha nem ettem a paradicsommártást húsgombóccal úgy, hogy bőven meglocsolom tejföllel. De a férjem úgy szereti. :D
De ugyanígy a lecsót is rengetegféle képpen lehet elkészíteni. Én azt mondom csabai kolbásszal a legfinomabb és sok kolbásszal és sok tojással! :D
Szóval ki így, ki úgy szereti, a bablevest is. :)
Bablevest, nyers -lila- hagymával, igen.
(olyat, hogy hagymás bableves nem ismerek)
További ajánlott fórumok:
- Elrontottam a bablevest, hogyan tudnék még javítani a helyzeten?
- Egy kiadós bográcsban készült Jókai bableves után milyen könnyen elkészíthető desszertet adnátok?
- Az elsozott ételt, hogy hozzátok "elfogadható" állapotba? pl.csülkös bableves?
- Hány napig áll el a Jókai bableves a hűtőben?
- Csülkös bableves, recept segítség.
- Nemszeretem a babfőzeléket, viszont a bablevest igen.