Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Főoldal » Fórumok » Szépség & Egészség fórumok » Ha nem akarok kombucha teát késziteni, hogyan tudom tartósitani a gombát? fórum

Ha nem akarok kombucha teát késziteni, hogyan tudom tartósitani a gombát? (tudásbázis kérdés)


2012. jan. 19. 09:46
vay melyhuto/1 evig ott is elall,en csinaltam ezt amikor del-amerikaban eltem.
2012. jan. 19. 09:45
szaritsd meg
9. 962d1104a6 (válaszként erre: 8. - 546185aeac)
2009. júl. 6. 12:46
Köszönöm!a gáz az, hogy nincs pincénk. Először gondoltam, hogy megpróbálom a kamrában csak úgy az alsó polcra tenni, de akkor vettem észre, hogy még kb 2 hónapja tettem palackozva kombucha teát és az úgy beindult ott hogy csak na! Hát lehet, hogy mégis csak a hűtőt kell kipróbálnom:(
2009. júl. 6. 11:46

A kombuchakészítés ideiglenes szüneteltetése


Egy gyakran feltett kérdés így hangzik: "Szabadságra utazom. Mit csináljak ez idõ alatt a kombucha gombámmal?" Kérdezzük meg ez ügyben Henneberg professzort (1926). Az Erjesztésbakteriológia kézikönyvének 379 oldalán ezt a javaslatot teszi: "Ha a teakvasz készítést egy idõre abbahagyjuk, akkor hagyjunk egy nagyobb maradékot a teakvasz edényben és ezt tegyük hûvös helyre. Így a gomba 3-4 hétig életképes marad. Az újrafelhasználás elõtt, a nagyon savanyú teakvasz maradékot ételecetként lehet hasznosítani. Ez arra az esetre is szól, ha a teakvasz véletlenül lett túl savanyú. "


Alapjában véve egyetértek Henneberg professzorral, akinek a könyveibõl sokat tanultam. Bár tapasztalataim szerint az õ általa megadott 3-4 hetes idõtartam túl rövid. Hûvösben, pl. egy 8-10° C-os pincehelyiségben a gomba hónapokig is életképes marad. Hallottam egyszer egy asszonyról, aki férje kívánsága ellnére már nem akart több kombuchakvaszt készíteni. Eltette a gombát a pincébe anélkül, hogy ránézett vona, abban a hiszemben, hogy majdcsak megromlik. De ezt a szívességet nem tette meg neki a gomba. Mivel a férje szomorú volt, hogy a feleség már nem erjeszt több kombuchát, az asszony újból felhozta néhány hónap múlva a gombát a lakásba, új erjesztést kezdett és ez sikerült neki.


Arra az esetre, ha a gombát hosszabb ideig egyedül kell hagynunk, az alábbi módszert ajánlom, melynél nem léphet fel károsodás: tegye be a gombát röviddel elutazása elõtt egy nyitott edénybe frissen cukrozott teával és a szokásos adag hozzáadott kész itallal. Tegye ezt az edényt gézzel letakarva egy aránylag hûvösebb helyre, pl. a pincében egy tiszta polcra. Az alacsonyabb hõmérséklet miatt jelentõsen lelassul a gomba aktívitása, de nem szünik meg. Így heteken keresztül magára hagyhatja. Önnel egyidejûleg a gomba is újra folytathatja majd a munkáját.


Idõnként azt a tanácsot is hallani, hogy tegyük a gombát egy csavaros üvegbe egy kis kész kvasszal együtt és az üveget tegyük a hûtõbe. Én feleslegesnek tartom a hûtõt hosszabb távollét alatt csak a kombucha gomba miatt mûködtetni, ha a tárolás a hûvös pincében éppen olyan jól beválik. Ezenkívül a gomba nehezebben fog beindulni a hûtõbeli tartózkodás után, mintha a pincében lett volna. A pincében a kevésbé alacsony hõmérsékleten az élettevékenysége nem csökken teljesen a nulla pontra. A hûtõben, ahol oxigén nélkül 4° C-on kell kibírnia, a mikroorganizmusok majdnem teljesen megszüntetik az élettevékenységüket és a feltételek megváltoztatása esetén többé-kevésbé hosszabb szakasz után, késlekedve kezdenek dolgozni.

2009. júl. 6. 11:42

Itt egy idézet egy oldalról : Mi van, ha elutazom, (a teagomba, v. bébi tárolása)


Ha a tea készítést egy időre abbahagyjuk, akkor hagyjunk egy nagyobb maradékot a teás edényben és ezt tegyük hűvös helyre. Így a gomba 3-4 hétig életképes marad. Légmentesen zárt üvegben indító, azaz kombucha teában hűtőbe téve a bébi gomba 2-3 hétre eltehető, ezzel lassítva fejlődését, érését. Ebben az esetben lassabban fog újraindulni a gomba. A kész teát ha légmentesen lezárod, az erjedési folyamat leáll, mert oxigén kell neki így akár hónapokig eltartható.

2009. júl. 6. 11:39
elég sokáig. de néha cseréld rajta a teát, és válaszd szét a rétegeket
2009. júl. 6. 11:34
milyen gombát?
4. 962d1104a6 (válaszként erre: 2. - 546185aeac)
2009. júl. 6. 11:32
Ha hűtőbe teszem igy el akkor meddig áll el? Nem akarom, hogy szegénykém elpusztuljon mert nagyon nehezen tudtam szerezni.:(
2009. júl. 6. 11:23
Szia! Én simán beraktam a fagyóba, mert már elég volt belőle, de soha többet nem olvasztottam ki, csak kidobtam. Állítólag, ha kiolvad, továbbtudod csinálni a teát. De hátha jön valaki, aki ki is olvasztotta :))
2009. júl. 6. 11:21
Szia. Én csak csinálok neki annyi teát, hogy bőven ellepje, egy kajatartó műanyag dobozba beleteszem a gombát, ráöntöm a kihűlt teát, és megy a hűtőbe.
2009. júl. 6. 11:17
Ha nem akarok kombucha teát késziteni, hogyan tudom tartósitani a gombát?

További ajánlott fórumok:


Minden jog fenntartva © 2005-2022, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Facebook