Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Főoldal » Fórumok » Babák & Mamák fórumok » Ha megcsináltattam a genetikai vizsgálatot akkor lehet autista a kisfiam? fórum

Ha megcsináltattam a genetikai vizsgálatot akkor lehet autista a kisfiam? (tudásbázis kérdés)


2007. dec. 12. 06:55
A genetikai vizsgálat nem mutatja ki, ha autista..., de miből gondolod, hogy az? Inkább forduljál orvoshoz.
2007. nov. 9. 12:01
DE, nyugi, miért lenne az???
2007. nov. 9. 12:00

Mi okozza az autizmust?


Az autizmus okai továbbra sem ismertek. A tudósok úgy vélik, hogy idegtani/idegrendszeri rendellenességről van szó, amely hatással van az agy működésére. A vizsgálatok azt mutatják, hogy az autizmussal rendelkező emberek agyának szerkezete és formája eltér az átlagostól.


Vannak emberek, akik génjeiket tekintve másoknál hajlamosabbak az autizmusra. Nem szokatlan az sem, hogy egy családban több gyermek is autista. Az ASD-vel rendelkező gyerekek egy részének immun- és biokémiai rendszere is problémásan működik. Ezek a gyerekek gyakran rosszul reagálnak bizonyos ételekre, mosóporra stb.


A kutatók számon tartanak különböző valószínű okokat. Egyrészt úgy tűnik, hogy a betegség genetikus és örökölhető, ugyanakkor egy sor betegség (például Fragile X szindróma) is valószínűsítheti, vagy pedig az, ha a terhesség alatt az anya szervezetébe káros anyagok jutottak. Az elmúlt évek során többen is hangot adtak a félelmüknek, hogy a csecsemőkori himlőoltás és az autizmus között összefüggés van. Bár ez nem valószínű, de nem létezik meggyőző, a fentieket megcáfoló bizonyíték.


Elméletek az autizmus okairól


Az agy fejlődési rendellenességei


Az elmúlt húsz évben jó néhány, az autista személyek agyát vizsgáló kutatás, számtalan agyi rendellenességet fedezett fel. Azonban az észlelt elváltozások, rendellenességek nem köthetők mindig és egyértelműen csak az autizmushoz.


A genetikai okok bizonyítékai


1970 előtt a kutatók biztosak voltak abban, hogy az autizmus a hideg, szeretetlen szülői gondoskodás eredménye (ez volt a "jégszekrény-anya elmélet"). Azonban a későbbiekben az derült ki, hogy a betegség gyakorisága nagyobb testvérek, egypetéjű ikerpárok esetében. Ez bizonyítani látszik azt, hogy az autizmus genetikai eredetű. Azóta ezen a területen rengeteg kutatást végeztek, azonban még nem sikerült megérteni a betegség genetikai természetét.


A környezeti tényezők hatása


Az autizmus kialakulásában sokan tulajdonítanak fontos szerepet különböző környezeti kockázati tényezőknek. A hetvenes években összefüggést figyeltek meg a születéskori rubeola és az autizmus között. Egyes elméletek szerint kapcsolat áll fenn a terhesség alatt az anya szervezetébe jutott gyógyszerek, kémiai anyagok és a gyermek autizmusa között. Azonban erre sincsen meggyőző bizonyíték.


Gyermekkori himlőoltás


A közelmúltban a gyermekkori himlőoltás számított az autizmus valószínű okának. Az elmélet számtalan heves vitát váltott ki, illetve sok szülő ennek hatására visszautasította a kanyaró, mumpsz és rubeola ellen védő MMR oltást.


Pontosan ez történt az Egyesült Királyságban. 1988-ban az egyik vezető londoni kórház kutatói csoportja publikálta vizsgálatainak eredményeit, mely szerint az autista gyerekek egy része irritábilis bélszindrómával rendelkezett. A tanulmány szerint a gyerekek nagy részének szülei állították, hogy a tünetek csak az MMR oltás után jelentkeztek a gyermeken. Azonban a kutatók kételkedtek abban, hogy az MMR oltás növelné az autizmus kialakulásának valószínűségét. Ugyanakkor ugyanebben az időben más kutatók arra jutottak, hogy a széles körben használt himlőoltásban található higanyt tartalmazó tartósítószerek hozzájárulnak a betegség kialakulásához.


A média arról is beszámolt, hogy a himlőoltást megkapott gyerekek között gyakoribb a fejlődés visszamaradása. Ezek a gyerekek normálisan fejlődtek 2-3 éves korukig, amikor hirtelen hanyatlási tüneteket kezdtek mutatni: elvesztették beszédképességeiket, társas kommunikációs képességeiket, esetleg kevésbé tudták kifejezni saját és megérteni mások érzelmeit, illetve szokatlanul, súlyos esetekben agresszívan viselkedtek.

Bizonyos genetikai, kromoszomális és anyagcserés rendellenességekkel rendelkező egyének esetében gyakrabban fordul elő autizmus. Azonban az autista gyermekeknek csak egy kisebbségénél figyelték meg ugyanazokat a rendellenességeket.

2007. nov. 9. 10:10

Igen, mert azt nem lehet genetikai vizsgálattal kimutatni. De ne is gondolj erre! Miért lenne autista? Van a családotokban ilyen gyerek?

Gondolj arra, hogy az életben semmire sincs garancia,felesleges olyan dolog miatt aggódni, ami meg se történt. Van még nagyon sok betegség, ami valóságos tragédia, de ezeket a gondolatokat iktasd ki!

2007. nov. 8. 08:50
Igen, lehet. Szerintem nem genetikai az autizmus.
2007. nov. 8. 08:47
Szia! Az autizmus nem kromoszóma-betegség tudtommal, úgyhogy sajnos a genetikai vizsgálatból erre nem lehet következtetni.
2007. nov. 8. 08:40
Ha megcsináltattam a genetikai vizsgálatot akkor lehet autista a kisfiam?

További ajánlott fórumok:


Minden jog fenntartva © 2005-2021, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Facebook