Ha Gyesen/Gyeden lévő kismama terhes lesz, és a Gyes vagy Gyed ideje alatt szül, milyen járulékokban részesül az utolsó szülést követően? (tudásbázis)
Gyed és gyes alatt nem jár táppénz.
DE visszamondhatja a gyedet és a gyest is bármikor, és ha a munkaviszonya, közalkalmazotti, köztisztviselői jogviszonya fennáll, elmehet táppénzre, amikoris a fizetése alapján számolnak neki táppénzt.
Tehát nem kell visszamenie dolgozni, csak lemondani az éppen folyósított ellátásról és a táppénzes igazolásokat elküldeni a munkáltatójának.
És az sem biztos, hogy a gyed uannyi lesz, mint az elsőnél...
Sziasztok!
Végre találtam egy élő fórumot, talán tudtok segíteni...
Közalkalmazott vagyok/voltam (kb 140e bruttó), 2006 novembertől táppénzen, utána 2007 márctól tgyás, majd gyed - kisfiammal. Most újra babát várok. (októberre) Közben emelték a fizetésem is(170e br). Mi lenne számomra a legjobb megoldás?
Köszönöm a segítséget...
Sziasztok!
Szeretném a segítségeteket kérni.2006. áprilisában szültem az első kislányomat,most jár le a gyedem.Közben terhes lettem.Kérdésem az lenne, hogy nekem ha jól számoltam sehogy nem lenne meg a 180 ledolgozott napom novemberig.Így akkor a gyes után kapnám a köv. tgyást és gyedet?Válaszotokat előre is köszi
szia win! köszönöm a választ.
Sajnos nincs meg a 180 napom, mert a kisfiammal voltam itthon. Tudod azt szeretném kalkulálni, hogy ha nem mennék vissza, tehát nem lenne meg a 180 bizt.napom, akkor mennyit kapnék?!
41400.-ft-ot a 138.000.-(két havi minimálbér) harmincad részére számoltam ki. A kisfiamnál tgyás-ra 79e, és gyed-re is kb 74e-ft-t kaptam. Tudod az első babánál szinte semmi bajom nem volt, most viszont sokkal rosszabbul viselem és fáj a hasam, nem szivesen mennék vissza és a bölcsöde se venné fel ilyen gyorsan a kisfiamat.
Itt a forumon olvastam azt is hogy a szabit érdemes kivenni, igaz nem irták miért.
A szabadságot muszáj kivenni mindenképpen a munkaviszony elején? Pocakkal jobb lenne ha a végén nem kellene menni.
Köszönöm mégegyszer a gyors válaszodat!
Ha 2008-ban szülsz, akkor azt fogják nézni, 2007. január 01-től a szülésig van-e 180 bérezett napod.
Vagy a szülés előtti naptól közvetlenül visszaszámolva.
Neked, ha visszamész dolgozni, akkor ez lesz a jó, mert még meglehet szülésig az idei évben a 180 napod.
41.400.-? Ez mi?
Visszavenni kötelesek, már ha időközben nem szűnt meg a státuszod, a cég, stb.
Ha bejelented, hogy vissza akarsz menni dolgozni, akkor először ki kell venned a felhalmoizott szabidat, majd munkába állhatsz.
Éppen nem kell megmondani, hogy kismama vagy, de ki fog lógni a lóláb, ha majd nyilvánvalóvá válik, hogy Te ezt már akkor is tudtad, mikor bejelentetted, hogy jönnél dolgozni. Mondjuk egy nagyon kora terhesség esetén (pl. már 7 hetesen visszamész) még elhihetik, hogy Te sem tudtad.
(Én egy időben helyettesítettem egy gyedes anyukát, ő ezt csinálta. Visszamanet dolgozni, majd nemsokára közölte, újra babát vár. De amikor visszament még tagadta. Utólag persze mindenki ki tudta számolni, mi, merre, mennyi, és hát nem voltak a legjobb véleménnyel róla....)
Én is kérdezgetnék tőletek, mert nem világos.
Akkor ezek szerint ha nekem a kisfiam 2006. januárban született és az új baba 2008-ban születik, akkor melyik évet veszik figyelembe?
Ez nem segiti elő a gyerekek születését...
Szoval mindenképpen vissza kell menni dolgozni, mert egyébként 41.400-ft-ot kap az ember a tgyás-ra és még kevesebbet a gyed-re. Azért pocakkal nehéz lesz, mert nekem pl. majdnem a 9-dik hónapig dolgozni kell és.
Egyáltalán kötelesek visszavenni? Meg kell mondani hogy várandós vagyok?
köszönöm a válaszokat
"A terhességi-gyermekágyi segély összegének megállapítása
Ha a kezdőnapot megelőző év január 1-jétől a tgys kezdőnapjáig van 180 napi jövedelem
A terhességi-gyermekágyi segély összegének alapjául szolgáló napi átlagkeresetet a táppénzre vonatkozó szabályok szerint kell megállapítani, ha a biztosítottnak– az ellátásra jogosultsága első napját megelőző naptári év első napjától a terhességi gyermekágyi segélyre való jogosultságot megelőző napig – az ún. irányadó időszakban 180 naptári napi jövedelme van.
Ha a szülési szabadság kezdőnapját megelőző január 1-jétől a szülési szabadság kezdetéig nincs 180 napi jövedelem
Ha az anyuka nem rendelkezik a terhességi-gyermekágyi segélyre jogosultságot megelőző évben és a szülési szabadság kezdő napját közvetlenül megelőzően sem 180 naptári napi, figyelembe vehető jövedelemmel, akkor a terhességi-gyermekágyi segély alapja a jogosultság kezdő napján érvényes minimálbér kétszeresének (2008-ban 138.000 Ft) harmincad része.
Ha azonban a biztosított – pénzbeli egészségbiztosítási járulékalapot képező – tényleges jövedelme az irányadó időszakban nem éri el a minimálbér kétszeresét, akkor a terhességi-gyermekágyi segélyt a tényleges, ennek hiányában pedig a szerződés szerinti jövedelem alapján kell megállapítani."
Forrás: [link]
Itt mindenről olvashatsz:
táppénz, betegszabadság, tgyás, gyed, gyes
(Egyébként én most játszottam ezt végig. Ha a lányom 4 nappal előbb születik, még 2007ben, akkor a fizum alapján kaptam volna azt a tgyást, amit a fiamnál. Mivel akkor a tgyás szmításánál a 2006os évet vették volna figyelembe, amikor még volt 180 napom.
Így viszont, hogy a tgyásom 2008. január 4én indult, már a 2007es évet kellett nézni, amikor csak a 15 nap betegszabadságom volt. Így már nem a fizetésem alapján, hanem az általános szabály -minimálbéres- alapján számoltak.)
Szakmabeli vagyok, de én is újra meg újra elolvasom, biztos, ami biztos. :)))
Egyáltalán nem csodálom, ha valaki, aki nem járatos benne, azt sem érti, amit kérdez, mert iszonytosan meg van bonyolítva.
Bocs, ha nem voltam egyértelmű!
Tehát, ha kiveszed a szabid, ami mondjuk legjobb esetben is max. 60 nap körül, majd elmész táppénzre, akkor abból a szabadsághoz jön még 15 nap betegszabadság.
(Az egyszerűség kedvéért vegyük a 60 nap szabadságot.)
Így lesz a tgyás előtt 60+15=75 nap bérezett napod.
A szabály szerint, ebből NEM számolhatnak neked tgyást, mert nincs mag a 180 nap (hiányzik 105, a példánál maradva). Ezért az általános szabály lép be, a minimálbér 2xesének a 70% lesz a tgyás és abból még levonások is vannak. Az nettó 80.000.- körül van havonta.
Ha megszerzed a 180 napot szülés előtt, akkor a rendes, aktuális béred lesz újra az ellátások alapja, akkor megint a 120.000.- körüli tgyást kapod.
Ha egyáltalán nem mész vissza, tehát a szabadságot sem veszed ki és táppnzre sem mész, hanem gyesen maradsz végig, akkor is ugyanez a helyzet, mert akkor semennyi bérezett napod nem lesz.
Ha a szabit nem veszed ki, de táppénzre mész, szintén az általános szabályok alapján számolnak tgyást, mert akkor csak a betegszabadság 15 napja lesz a bérezett napod.
Csak és kizárólag abban az estben fogod a szerződés szerinti béred alapján kapni újra a tgyást, ha lesz 180 nap figyelembe vehető jövedelmed, legkésőbb a tgyás megkezdéséig.
Arminka, Kitta!
Ha elmentek szabira, -amit egyébként ki kell adni, és teljesen mindegy, a munkáltató "hovatartozása" ugyanaz a Munkatörvénykönyv vonatkozik mindre itt Magyarországon- majd táppénzre, akkor a következő a helyzet:
A táppénzt a bérből fogják számolni, az rendben is van.
A tgyásnál a szabadság és a táppénz első 15 napja( ami betegszabadság) számít. A tgyás annak jár a bére alapján, aki a szülést megelőző évben, vagy a tgyás folyósítását közvetlenül megelőzően 180 napi bérrel rendelkezik.
A szabadság és a 15 nap betegszabadság nem lesz 180 nap!!!
Ilyen esetben a mindenkori minimálbér kétszeresével számolják a tgyást, kivéve, ha a tényleges bér ennél alacsonyabb, mert akkor azt veszik alapul.
Szóval, ha nem mentek vissza dolgozni (tehát nem lesz 180 friss bérezett napotok) és a béretek több volt, mint a jelenlegi minimálbér (69.000.-) 2xese, akkor a tgyás 138.000.-x0,7 mínusz levonások.
szia Kitta!
Ez akkor szuper rám nézve, mert én csak azért mentem volna vissza, hogy legalább annyit kapjak mint az első gyereknél. Én francia cégnél dolgozom és szingli nő az összes vezető igy én se számíthatok semmi jóra. Az tényleg butaság hogy nem adják ki, hisz amikor visszamegy az ember akkor hónapokig nem dolgozik az miért jó nekik, és ugy tudom részletekben nem is lehet kivenni. Sajnos ahogy olvasom a netet ebben a témában, tényleg cég függő, hogy hol hogyan van. Egyébként jövöhéten lehet bemegyek a tb-hez és megkérdezem hogy milyen lehetőségek vannak jogilag stb. Ha megtudok valamit jelzem feléd!
szia arminka!
Igen a cégnél azt mondták,hogy a másodikkal is annyi jár tgyás és gyesre mint az elsővel.Nekem azt mondták,hogy nem vehetem ki a szabit,hogy újra terhes lettem.Majd ha a második után vissza megyek dolgozni akkor kapom ki egyben az egészet.De több mint 100 napom lesz,nem tudom miért nem vehetem ki most!Az egyik ismerősöm megigényelte a munkahelyén,és ő megkapta.Nem tudom lehet ez is munkahely függő?Hát nálam sem igen korrigálják a fizut,nem az a fajta cég ez(japán).De azért érdekes,hogy nem ugyanazok a szabályok vonatkoznak minden cégre.
Szia Kitta73!
A munkahelyeden mondták, hogy ugyanannyit kapsz tgyás-ra és gyedre mint az első gyermeknél? Állitólag ha az ember kiveszi a szabit a gyes alatt, akkor arra az időre ugye annak az összegét és a gyest is kapja az ember, plusszban akkor szokták korrigálni a bért. A szabi lejárta után ujra gyes lesz, és a megszületett baba után jön a tgyás, gyed..Egy anyuka a neten ezt irta,nem tudom, hogy igaz-e!? persze a munkahelytől is függ, mert nálam biztos nem korrigálnák a fizut, de itt most a többi juttatás a lényeg.
szia arminka!
Én ugyanebben a cipőben járok.Nekem a kisfiam okt.-ben volt 2éves,tehát már a gyest kapom.Közben terhes lettem,ezt jeleztem a munkáltatómnál.A gyesem okt.-ben járna le,a babával szept. végére vagyok kiírva szülni.Tehát 1-2 hét lesz a kettő között.Kérdeztem a cégnél,hogy ilyenkor mi jár,kivehetem e- a szabikat,vagy menjek el táppénzre.Ott azt a választ kaptam,hogy a születéséig,csak a gyesre vagyok jogosult.Ha megszületik,utána jár a tgyás és a gyed ugyanúgy.Kb. 70 nap szabim van,még azt sem kapom ki,pedig nagyon jól jönne.Nem tudom a jogszabályok mit írnak elő,nekem a cégnél ezt mondták.Ha nem így van ,bocsika.
sziasztok!
Tanácsotokat szeretném kérni, 2006.01.25-én született a kisfiam,tehát most 2 éves 2 hónapos lassan, gyesen vagyok itthon vele. Ma tudtam meg hogy kistesoja lesz. A kérdésem az hogy menjek vissza dolgozni 180 biztosított napra (amiből lejön a szabi idöm, nem tudom mennyi?!), és utána kapok tgyás-t, gyedet? Mert igy még majdnem 4 évig 23e ft-ot kapnék, vagy vegyem ki a szabit és utána menjek táppénzre? ha van ilyen lehetöség egyáltalán és amig meg nem születik a kisteso addig gyest kapnék , utána járna a tgyás?
köszönöm a segitséget előre is!
Sziasztok!
Én most a 2,5 éves ikreimmel vagyok gyesen és amíg iskolába nem mennek addíg még fog is járni.Azt nem tudom ha terhes lennék és majd megszületik a 3. baba akkor mi fog járni?Lehet választani azt amivel többet kapok,vagy autómatikusan a 3. baba után jár majd a gyed,gyed??
További ajánlott fórumok:
- Hogy tudhatom meg, hogy a munkáltató fizeti-e utánam a kötelező magánnyugdíjat és egyéb járulékokat?
- Kell 2 helyen egyszerre fizetni az adókat és járulékokat?
- 4, vagy 6 órás bejelentett munkaviszony mellett nem kell fizetnem a vállalkozói járulékokat?
- Könyvelésben mit jelent az ÁFA átvezetése, járulékok átvezetése? Miért kell?
- Ha a magánvállalkozó bejelentett 30 napra (határozott idejű munkaszerződéssel)a fizetésből levont járulékokat hova kell befizetni?
- Rehabilitációs járadék - őstermelői jarulékok