Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Főoldal » Fórumok » Hobbi & Otthon fórumok » Ha "'elfogy"' a Föld... fórum

Ha "'elfogy"' a Föld... (beszélgetős fórum)


Ez a fórum a következő cikkhez nyílt: Ha "'elfogy"' a Föld...

14. SzivembenHordalak (válaszként erre: 13. - Syria)
2017. okt. 20. 09:52
Vannak bizony, nagy AZ isten állat kertje!
13. syria (válaszként erre: 11. - Jeti)
2017. okt. 20. 09:33

Egyetértek, én is így működök.

A bevásárlószatyrok! Ha szemmel ölni lehetne, százával feküdnének a nyomomban hullák. Mintha a húsomba vágnának, azt érzem, amikor látom, hogy akár nem egy ilyen egyszer használatos ocsmányságért fizetnek darabonként 60-80 valamennyi forintot. Tudja, hogy vásárolni fog, mi a francért nem visz szatyrot?


Nemrég történt: az előttem vásárló férfi vett volna egy ilyen környezetszennyező cuccot. Odanyújtottam neki - ingyen - a saját patyolatvászon szatyromat (mondhattam volna azt is: adja cserébe azt a pénzt, amibe a hülye szatyor kerül). Csak nézett ki a fejéből, azt hitte, viccelek. Amikor rájött, hogy nem, blokkoltatott nekem egy csokit. Azt belepottyantottam a szatyrába, mondván: az unokái biztosan örülni fognak neki. Csak hápogott.

Baj van, nagyon baj van a fejekben (is).

12. syria (válaszként erre: 6. - Piroska52)
2017. okt. 19. 11:00

"A földet nem apáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön."

Az idézet egy bölcs indián szájából hangzott el sok évvel ezelőtt, aki figyelembe vette fiai, unokái és az azt követő generációk érdekeit is.


Csak fekete-fehér papírhulladékot használok begyújtáshoz, mert a reklámújságok a rengeteg festék miatt nem jók arra se, nem égnek rendesen. Összegyűjtöm, kapom a szomszédoktól is, akiknek nem fér a havonta egyszer ürített szelektívbe. Időnként elviszem a MÉH-be, egy-egy uras ebéd ára kijön belőle.


Ha már minden bennfentesnek lesz saját plázája, akkor jusson eszébe az ország vezetőinek a másik indián mondás: "Ha kivágtad az utolsó fát, megmérgezted az utolsó folyót, kifogtad az utolsó halat, rájössz, hogy a pénz nem ehető."

11. jeti
2017. okt. 18. 20:03

Az elég nagy baj lesz, de úgy látom, nem sokakat érdekel.Én személy szerint próbálok nem vásárolni felesleges dolgokat, minek a sok műanyag vacak.Próbálok spórolni az energiával, vízzel, és nem veszek műanyag zacskót, hanem viszek magammal, úgy megyek bevásárolni, és ha adni akarnak, szólok, hogy nem kérek.

Nem járatom feleslegesen a mosógépet, megvárom míg összegyűlik annyi szennyes, hogy tele legyen, így mosószerből is kevesebb fogy, és abból is próbálok környezetkímélőt használni.

És még sorolhatnám...

10. Mezei Virág (válaszként erre: 9. - Mezei Virág)
2017. okt. 16. 20:05
Emberek, vagy hasonlók lesznek... hogy legyen aki leamortizálja a bolygót. :(
9. Mezei Virág (válaszként erre: 8. - Michelle.r)
2017. okt. 16. 20:03

Ez bizony könnyen meglehet!

[link]


[link]

Emberhez hasonló létforma élt a Földön: jóval előttünk kihaltak

Lehet, hogy nem mi vagyunk az elsők, és mások is éltek a bolygón az evolúció előtt.

2017. okt. 16. 19:20
Nem fogy el. Egyszer majd elege lesz, és lerázza magáról az úgynevezett értelmes életet. Akkor majd lehet jajveszékelni. Néhány ezer év alatt regenerálódik, és új életet kezd. Emberek nélkül. Szóval szerintem nem a Földet kell óvnunk, ő magóvja magát.
2017. okt. 16. 14:23

Már az egy hatalmas lépés a mai világban, hogy az egyén szintjén felmerülnek ezek a kérdések és a saját környezetünkben nap nap után teszünk érte.

Én például ezeket:

- nem fogyasztok hús és állati eredetű terméket (egyrészt borzasztó környezetterhelő, hatalmas területeket pusztít ki a tartásuk, szörnyű életkörülmények között tartják őket és sajnálom is őket nagyon)

- nem veszek palackos vizet (akinek nem finom a csapvize, vegyen egy szűrőkancsót, vagy csapra szerelhető szűrőfejet)

- nem használok nejlon szatyrot, évek óta szövetszatyorral járok boltba

- nem pazarlom az áramot, energiatakarékos égőim vannak

- ahová lehet gyalog járok (ez nemrég van így, de büszke vagyok magamra)

- elértem, hogy a munkahelyem pdf-be nyomtasson minden doksit a papír helyett

- a használati cikkeimet nem cserélem le félévente, évente, csak akkor, ha már valóban javíthatatlan

- keresem a környezetbarát, természetes összetevőjű tisztító és tisztálkodószereket

- nincs 5 tonna felesleges cipőm/ruhám/táskám, kozmetikai cuccom, ami a szemétben végzi


És persze ezer meg egy dolog van még, amivel vigyázok a környezetemre, de az már inkább az állatokkal és az ő védelmükkel kapcsolatos.


Igenis a mi felelősségünk, hogy milyen állapotban van most a Föld és milyen állapotban öröklik az új generációk... a helyzet jelenleg nem túl biztató.

6. Piroska52 (válaszként erre: 5. - SzivembenHordalak)
2017. okt. 16. 13:37
igen van egy ilyen mondás,, azt hiszem úgy szól, a Földet nem apáinktól örököltük,hanem az unokáinktól kapjuk kölcsön,, ami emgem kiakaszt az sok fölösleges reklámújság, ami miatt tök felesleges időt energiát pazarolni mert az első mozdulattal a kukában landolnak,akkor meg kinek+minek mi szénnel+fával tüzelünk legfeljebb begyújtani jó
5. SzivembenHordalak (válaszként erre: 4. - Ikebana3)
2017. okt. 16. 11:24

Magunk alatt vágjuk a fát 😏

Nem is tudom hol olvastam egy olyan idézetet, hogy a Földet nem az apáinktól kaptuk, hanem az unokàinktól kölcsön. Valami ilyesmi volt

2017. okt. 16. 11:09
Éppen ezért a megújuló energia felhasználására kellene törekedni. A nap, a szél, a víz energiájának a felhasználására. vannak már ilyen törekvések, de sokkal több kellene. Nagyon veszélyes és az utóbbi 40 év tapasztalatai is ezt bizonyítják, az atomenergia felhasználása. Ha valamelyik reaktor meghibásodik vagy esetleg robban, beláthatatlan következményei lehetnek. Nálunk Paks. :( Jelenleg nincs a Földön olyan atomreaktor, ami 100%-ban biztonságos. A rádióaktív hulladék tárolása ugyanilyen veszélyes! Olyan szinten szennyezi a környezetet, hogy nem lehet ellensúlyozni a szelektív hulladékgyűjtéssel, a biogazdálkodással, a hulladék újrahasznosításával, stb, mert eltörpülnek az okozott kár mellett. De addig, amíg a befektetők abban látják a busás hasznot, addig ez nem fog változni. Az emberiség így a saját vesztébe rohan. A saját élőhelyét pusztítja el módszeresen.
3. SzivembenHordalak (válaszként erre: 2. - Syria)
2017. okt. 16. 10:50
Amikor nálunk is a munkahelyen kinyomtatnak sok papírt, ami annyira felesleges mert el tudnánk olvasni a számítógépen is.. És az a legszebb az egészben, hogy egy oldalas nyomtatást csinálnak.
2017. okt. 16. 10:33

A kutya a „nem én fizetem!” szemléletnél van elásva. Akik ezt mondják, azok szánalmasan szűk látókörűek.


A hivatalban hülyének néztek, amikor egy oldalra írtam le a hivatalos levelet, amit más háromra. Persze, nem azon a két oldalon múlik a világ. De tudni kell, hogy egy-egy ilyen levelet 20 helyre faxoltunk két példányban történő másolás után, vagyis már 44 elpazarolt oldalnál, a hozzá való festéknél tartunk. S ezt havonta többször is meg kellett ismételni.

Éveken keresztül mondogattam: nem kérnék fizetést, ha megkaphatnám az elpazarolt irodaszerek, a feleslegesen égetett villanyok, elpocsékolt vizek, a rosszul megtervezett, megépített hűtő-fűtő berendezéseken kárba menő energia árát. Biztosan többszöröse lenne a fizetésemnek.


Itthon helyi világításokat használunk, éjjel kihasználjuk az ablak előtti közvilágítás fényét. Persze, ha vendég jön, arra az 1-2 órára nem sajnáljuk felkapcsolni a csillárt.

Na és a víz! Ivóvízzel nem húzzuk le a WC-t kb. 8 éve. Sokan lehülyéznek, mert nem vagyok rest félretenni a mosóvizet, használni az esővizet.

A bajok már a gyerekeknél elkezdődnek. Az uszodában számtalanszor zárom el a kölykök után a zuhanyt, mert használat után, ki tudja miért, úgy hagyják.


„2016-ban az emberiség alig több mint 7 hónap alatt, augusztus 13-ára elhasználta a Föld egész éves erőforrás mennyiségét a Global Footprint Network jelentése szerint.

Az elmúlt 15 évben a túlfogyasztás világnapja 2 hónappal került előrébb, vagyis mintegy két hónapot rövidült az az idő, ami alatt az emberiség feléli a Föld egy évre szánt, megújulni képes erőforrásait.

S a bolygó kizsigerelése folytatódik. Magyarország is pazarol: ha rajtunk múlna, már május 8-án átlépnénk a fenntarthatóság küszöbét.” ( [link] )


Örülök, hogy a téma mást is érdekel. Kár, hogy a döntéshozókat szemmel láthatóan nem, mert akkor atomerőmű helyett pl. a szél- a napenergia hasznosítása lenne a fontos.

2017. okt. 16. 09:08
Fa, szén, földgáz, víz... És még sorolhatnánk. Milyen egyszerűnek tűnő dolgok ezek. Megnyitjuk a csapot, folyik belőle a víz, amit iszunk, amiből főzünk, amivel tisztálkodunk. Befűtünk a gázzal, ami meleget ad, ugyanúgy, mint a szén és a fa. Mi lenne, ha egyszer ezek elfogynának?

Ugrás a teljes cikkre: Ha "'elfogy"' a Föld...

Minden jog fenntartva © 2005-2018, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Sitemap | Facebook