Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Főoldal » Fórumok » Szépség & Egészség fórumok » Ha a macskám állán van egy tályog szerű dudorodás, annak eltávolításához altat az állatorvos? fórum

Ha a macskám állán van egy tályog szerű dudorodás, annak eltávolításához altat az állatorvos? (tudásbázis kérdés)


1 2
szept. 30. 11:52
Mire az állatorvos újra dolgozik, helyre jött a cica. De figyelem továbbra is a szőrét. Vettem nekik vitamint is, lehet, hogy az is segített.
31. Mézes-Krémes (válaszként erre: 29. - Cilabogyó)
szept. 30. 08:21
Örülök, hogy megoldódott a problémátok.
30. Mézes-Krémes (válaszként erre: 28. - Andi6020)
szept. 30. 08:20
Nekem sem! Totttál igazad van! :)
29. cilabogyó (válaszként erre: 24. - Mézes-Krémes)
szept. 29. 17:35
Ami miatt nem vittem ezidáig, az az, hogy az egyik rendelés háromig tart. Négyig dolgozom. A másik, akihez mindig is járunk, nem dolgozott. Ezért kényszerültem itthoni kezelésre. A hyperol, az oxycort, no meg a csodaszer, az Aloe First csodát művelt. Már semmi baja. Igaz a múlt pénteken voltam a mezőgazdaságiban, és ott ajánlottak egy bolhairtó sprayt, azzal lekezeltem és utána javult. Ugyanezt a márkát ajánlották az állatos boltban is, de nem ugyanez.
28. andi6020 (válaszként erre: 27. - Mézes-Krémes)
szept. 29. 16:34
Ha mindig mindenben egyetértenek, akkor mindketten hazudnánk. Az meg kinek kell? Nekem nem.
27. Mézes-Krémes (válaszként erre: 26. - Andi6020)
szept. 29. 15:53
Ja, dehogy baj. Nem lehet mindig mindben egyetérteni. :)
26. andi6020 (válaszként erre: 25. - Mézes-Krémes)
szept. 29. 15:52
Értem amit írsz. Ettől még lehet más a véleményem. Nem baj az.
25. Mézes-Krémes (válaszként erre: 23. - Andi6020)
szept. 29. 15:36

Andi, nem a spórolás miatt nem egyből ehhez nyúlok, hanem azért, mert az otthon általunk kimosogatott tályog másnapra már csodálatosan szép szokott lenni. Akkor meg minek basztassam a macskát, ha látom, hogy szép a sebe, és extra gyorsasággal gyógyul? Maximum 2 napon belül úgyis kiderül, ha nem így van, és akkor azonnal doki.

Nem is tudom megszámolni hány tályogot kezeltem így ki én magam, és mindig napokon belül begyógyult a seb.


Nagy méretű tályognál, szar helyen lévő tályognál, vagy olyannál, amihez nem engedi a macskám hogy hozzányúljunk ott nem szarozunk, egyből doki. De ilyen szerencsére ritkán van. És hála a jó égnek koránál fogva már tályog is egyre kevesebb, ahogy öregszik. :D Az elmúlt évben talán 2x volt neki... De amikor még nagyon vehemens volt akkor havonta 2 simán beficcent.... Kb. 0-24 tolhattuk volna az antibiotikumot belé.

24. Mézes-Krémes (válaszként erre: 22. - Cilabogyó)
szept. 29. 15:23
Szerintem is érdemes lenne elvinni inkább.
szept. 29. 15:09

Én azért csak nem spórolnék egy nyamvadt antibiotikumon.

De ti tudjátok.

22. cilabogyó (válaszként erre: 21. - Mézes-Krémes)
szept. 29. 15:03
Tavaly előtt látta. de akkor már múlóban volt neki. Akkor mondta ezt az allergiát, de már akkor nem adott neki semmit. Most szintén múlik már neki, de muszály lesz orvossal beszélni róla.
21. Mézes-Krémes (válaszként erre: 20. - Cilabogyó)
szept. 29. 15:00

Orvos látta már a cicát?

A szomszédunk macskájáról annyit tudok, hogy ő ezekre allergiás, és rajta ilyet nem is lehet emiatt használni. Azt mondjuk nem tudom, hogy ha bolhás lesz egyszer, akkor vajon hogyan irtják ki belőle a bolhát majd?

20. cilabogyó (válaszként erre: 19. - Mézes-Krémes)
szept. 29. 14:55
Folyamatosan bolhátlanítva van. Nem látok benne bolhát. Lehet, hogy a Fronline-től olyan?
19. Mézes-Krémes (válaszként erre: 18. - Cilabogyó)
szept. 29. 14:51

Sajnos nem tudok. A szomszéd macskája a bolha/kullancs nyakörvben lévő anyagra allergiás, neki volt ilyen a nyaka, ennyit tudok.

Ha bolhanyál allergiás, akkor gondolom bolhás is. Akkor bolhátlanítani kéne, nem? :) És nincsen több bolhanyál sem.

18. cilabogyó (válaszként erre: 17. - Mézes-Krémes)
szept. 29. 14:36
Rendes, embereknek való sebgyógyító. Sajnos vényköteles, de háziorvos is felírja. Nem tudsz valamit macska bőrbetegségre? A nyaka körül kis göbök, amit kivakar véresre, néhol hullik a szőre is. Állítólag bolhanyál allergia.
17. Mézes-Krémes (válaszként erre: 16. - Cilabogyó)
szept. 29. 14:24

Ezt a spray-t nem ismerem.


Én is így gondolom. Bár hozzá teszem, hogy kezdő macskásként nem így indultam én sem. Az elején mindig futás volt azonnal a dokihoz. Egy idő után, amikor már sokszor láttam hogy mit csinál a sebbel, és mivel kezeli, hogyan kezeli, már tudtam a folyamatot. Ha meg otthon minden stressz nélkül el tudom látni a sebet, amit a macska meg is enged nekünk, akkor miért ne? :) Ráadásul már annyi tapasztalatom bőven van benne, hogy ránézésre meg tudom mondani, hogy mihez nyúlhatok hozzá, és mi az, amihez inkább jobb, ha nem. A legutóbbi tályog egy ilyen volt pl., és jól felismertem a dolgot.


Az a durva, hogy én már a macskám illatából is tudom, hogy mikor alakul nála egy tályog. Megváltozik a szaga, és ez a szag erősödik. Tök durva, de tényleg így van. Az évek meg a rutin, bakker! :D

16. cilabogyó (válaszként erre: 15. - Mézes-Krémes)
szept. 29. 14:03
Így igaz. Amit lehet kezelünk otthon. Az oxycort sprayt ajánlotta máskor az állatorvos a hyperolos lemosás után. Egyszerű sebeknél mindig ezt alkalmazzuk. Viszont amikor gennyes volt, nem nagyon gyógyult, így vinni kellett. A cicáknak nagyon stresszes várakozni a kutyák között.
15. Mézes-Krémes (válaszként erre: 11. - Alnisa)
szept. 29. 13:56
Én nem azért nem rohanok azonnal az orvoshoz egy tályoggal, mert nem tisztelem a macskámat. Hanem azért, mert totál feleslegesnek tartom stresszelni őt egy ilyen úttal akkor, ha otthon is meg tudom csinálni azt, amivel az orvos indít. Ha nem javul 1-2 napon belül látványosan, akkor azonnal orvos.
14. Mézes-Krémes (válaszként erre: 5. - Papája)
szept. 29. 13:38

A tályog mindig kifakad magától is egy idő után, ha eléggé "beérett".


Egyébként igen, tényleg érdekes, mert az én cicám egy elég agresszív természetű macska, és a sebtisztítást mozdulatlanul szokta tűrni. Igaz, hogy morog közben ránk, de tűri, engedi, nincsen botrány. Mintha tudná, hogy az neki jó lesz.

szept. 29. 13:34

Szia! Kijárós harcos macskám van, így jó pár tályogon túl vagyunk már így 10 év után.


Ha házilag akarod a kifakadt tályogot kezelni, akkor a következőt tedd:

Emberi gyógyszertárban lehet kapni hyperol tablettát. Ezt a leírás szerint feloldod egy vízben, és vattával a sebet bekened vele. Ügyelj rá, hogy ne menjen máshová, csak a sebre belőle. Macska szájába, szemébe, fülébe SEMMIKÉPPEN ne kerüljön egy csepp sem, és csak a sebre kend rá, máshová ne. Valószínűleg fehéresen kisebb/nagyobb mértékben habzani fog ha rákened a seben. Ettől nem kell megijedni, ez ilyen, ez a jó. Eztán lekened betadinnal. Ezt mondjuk 2-3 alkalommal csináld meg az első napon. De 2x minimum. Ha minden oké, akkor másnapra már nem valószínű, hogy szükséges a hyperol, mert látni fogod, hogy gyönyörű szépen gyógyul a seb, és már nem gennyes, és nincs is az az tipikus, jellegzetes, majdhogynem édeskés szaga. Ekkor már csak elég a betadinos ecsetelés is. Ha nem javul látványosan, vagy újra begyűlik, akkor azonnal állatorvos. Nekünk az esetek 99%-ban elég otthon kezelni, másnapra már látványos a javulás, harmadnapra szépen szokott gyógyulni.


Orvos esetében: A mi orvosunk ezért se nem altat, se nem bódít, hanem ugyan így látja el a tályogot ahogy fentebb leírtam. Onnan lestük el a módszert. :)

Aztán ha nem javul a szitu, csak utána jön az antibiotikum meg a bódításos tisztítás. Legutóbb sajnos így jártunk. Ő azt mondja, hogy elsőként meg kell próbálni altatás meg gyógyszer nélkül, mert ha ettől 1-2 nap alatt csodásan gyógyul, akkor teljesen felesleges ezekkel terhelni a macska szervezetét. Ez eddig mindig bejött, egy alkalmat kivéve.

Legutóbb egy olyan tályog volt a füle tövénél amihez nem mertem hozzányúlni már. Ott a sima ecsetelgetős kezelés sem jött be, mert 2 büdös, csúnya maradt, és 2 nap múlva újra begyűlt. Így legutóbb bódításban lett nagyon alaposan kipucolva, és gyógyszert is kapott a macska.

szept. 29. 11:21
Nekem volt ilyen a cicámnak. Mindenképpen kell az állatorvos, mert antibiotikumot kapott. Az, hogy a genny kijön, még a baktérium marad. Sajnos egy fertőzés könnyen elviheti.
11. Alnisa (válaszként erre: 6. - Fórumnyitó (anonim))
szept. 29. 08:17

Igen vidd el, kap antibiotikumot!

Ne vigye már egy szaros fertőzés!

Tiszteljük már meg annyival az állainkat, hogy nem otthon mókolunk velük. Nekik is jár a normális orvosi ellátás.

10. andi6020 (válaszként erre: 8. - Papája)
szept. 28. 22:51
Nemá. Kell az az antibiotikum.
9. timycat (válaszként erre: 6. - Fórumnyitó (anonim))
szept. 28. 22:41
Van, át kell mosni, antibiotikumot fog kapni. Ha nem tisztítják ki rendesen újra felgyűlhet, sőt rámehet a fogára is a gyulladás.
8. papája (válaszként erre: 6. - Fórumnyitó (anonim))
szept. 28. 22:38
A macskának 7 élete van. Nem kell vinni orvoshoz. Tisztogassad, fertőtlenítsd és rendbe jön 1-2 nap alatt.
7. andi6020 (válaszként erre: 6. - Fórumnyitó (anonim))
szept. 28. 22:22
Érdemes. Az antibiotikum amit majd kap, jól fog jönni.
szept. 28. 21:31
Közben estére kifakadt neki is. A genny nagy része kijött és a duzzanat is kisebb lett. Én tettem rá fertőtlenítőt viszont így kérdéses van-e értelme állatorvoshoz elmenni.
5. papája (válaszként erre: 1. - Fórumnyitó (anonim))
szept. 28. 19:50

Osztom Andi véleményét.

Volt egy macskám, akinek az arcán jókora tályog alakult ki. Néhány nap után magától kifakadt. Az is lehet, attól fakadt ki, hogy a mancsával ő is tisztogatta.

Kamilla teával mostam, nyomkodtam, öblögettem és szépen kitisztult, meggyógyult. Az volt az érdekes, hogy nagyon örült a macsek ennek a kezelésnek, szinte élvezte. Nyomta a pofáját a kezemhez. Úgy látszik jól esett neki a kezelés.

4. andi6020 (válaszként erre: 1. - Fórumnyitó (anonim))
szept. 28. 18:38

Nem hiszem. Tályogot én is fakasztottam, meg mostam takarítottam öblítettem a macskámnak.


De persze bármi is lehet.

3. Mazee (válaszként erre: 1. - Fórumnyitó (anonim))
szept. 28. 17:49

Biztosan bódítani fogják. Ha nagy a tályog, akkor pedig altatni.

Jobbulást a cicának!

1 2

További ajánlott fórumok:


Minden jog fenntartva © 2005-2021, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Facebook