Főoldal » Fórumok » Babák & Mamák fórumok » Ha a gyerek nem tudja az idegen nyelvet, attól még mehet szakközépiskolába? fórum

Ha a gyerek nem tudja az idegen nyelvet, attól még mehet szakközépiskolába? (tudásbázis kérdés)


1 2
34. Dócy
2012. márc. 18. 20:19
Köszönöm mindenkinek a tanácsot!
33. zebracsikó (válaszként erre: 32. - Pan Dóra)
2012. márc. 18. 09:32

SZakértői vizsgálatot csak szülő kérhet.

Kezdeményezheti az oktatási intézmény, de csak szülői beleegyezéssel.

32. Pan Dóra (válaszként erre: 29. - Dócy)
2012. márc. 18. 08:23
A szakértői vizsgálatot kérheti a szülő is. Ha gondolod, keresd fel a helyileg illetékes bizottságot, mondd el, mi a problémád, és ők majd pontosan elmondják, mi a teendő.
31. zebracsikó (válaszként erre: 27. - Dócy)
2012. márc. 17. 21:53
Nézd, hiába próbálod beleverni az idegen nyelvet, mert az anyanyelvét sem tökéletesen birtokolja. Inkább innen kéne elindulnotok, mert az idegen nyelvi érettségit még ki lehet kerülni, de magyarból és nyelvtanból muszáj lesz és a többi tárgynak is elég sok anyaga van, amit rendszerben kell látnia-tudnia, s ehhez kevés, ha bebiflázza.
30. 55a25cd29e (válaszként erre: 28. - Dócy)
2012. márc. 17. 21:51
A nyelvoktatásról van némi alapom, hogy milyen.....de szinte mindenhol van kezdő csoport...igen egy jó tanárra van szüksége, de ahhoz, hogy egyáltalán megtanuljon..
29. Dócy (válaszként erre: 24. - Pan Dóra)
2012. márc. 17. 21:51
Nem tudom, hogy a bizottság elé hogy kerülhetne, mert a mostani jegyei jók, sőt, azt mondja hogy a z osztályban ő a legjobb, de ha csak a szótárfüzetből kérdezek szavakat, alig tud vmit, nem beszélve mondatalkotásról.Még akérdőszavakat sem tudja.Hetedikben azért nem itt kellene tartani...
28. Dócy (válaszként erre: 25. - 55a25cd29e)
2012. márc. 17. 21:46
De a kkor nagyon jó tanárt kellene kifognia.Itt általánosban úgy haladnak, hogy hetedikben "már" a hatodikos könyvet elkezdték :)
27. Dócy
2012. márc. 17. 21:43

"ajaj, akkor magyarul sem tiszta neki a nyelvtani rendszerünk, gondolom, elég rossza szövegértése is -ezért nem szeret olvasni, ezért nem tud fogalmazni.

" Na ezt jól megfogalmaztad, mert tényleg ez a z igazság.De ezen nem tudom, hogyan lehetne változtatni...?

26. Dócy (válaszként erre: 22. - B486c9cf7d)
2012. márc. 17. 21:41
Sajnos, egyáltalán nem érdekli a nyelv,amit megtanul sem hasznosítja.És a külföldi előadók számainak jelentése sem érdekli, meg nem szeret olvasni még magyarul sem, büntetés neki, ha olvasni kell,szupertanár az jó lenne, de nem sok van belőle, nehéz kifogni, tudom, mert a másik gyerekem nyelviskolába jár, és hiába vágja ő a nyelveket, ha a tanár nem jó, nem tud kellőképpen fejlődni még ő sem.
25. 55a25cd29e (válaszként erre: 1. - Dócy)
2012. márc. 17. 11:29
Igen, mehet...hiszen a szakközépiskolák gyakran indítanak kezdő nyelvi csoportokat is---érdeklődj erről-----
24. Pan Dóra (válaszként erre: 21. - Dócy)
2012. márc. 17. 09:34
Szakközépben gondot jelenthet, mert az idegen nyelv érettségi tantárgy. Ha viszont van szakértői bizottságos véleménye, amely alapján mentesül az idegen nyelv értékelése alól (tanulnia akkor is kell, de jegyet nem kap), akkor érettségin választhat a nyelv helyett egy másik tantárgyat.
23. zebracsikó (válaszként erre: 16. - Dócy)
2012. márc. 16. 22:34

ajaj, akkor magyarul sem tiszta neki a nyelvtani rendszerünk, gondolom, elég rossza szövegértése is -ezért nem szeret olvasni, ezért nem tud fogalmazni.


Hagyjátok az idegen nyelvet, csak görcs lesz belőle. Ha az anyanyelvében sem tökéletesen tájékozódik, akkor az angol sem fog belemenni a fejébe.

22. b486c9cf7d (válaszként erre: 21. - Dócy)
2012. márc. 16. 22:26
Szerintem fejlodhet meg a gyereked minden teren, ne tarts ettol elore. Serdul, erdekelni fogjak dalszovegek, motivaciot biztos fog talalni (esetleg ebben segithetnetek neki, kik a kedvenc kulfoldi eloadoi, tanulja a dalszovegeket es forditsa vagy olvasson zenei vagy sporthireket angolul, vagy barmit, ami erdekli...). Kifoghat egy szuper tanart, de lehet sokan lesznek, akik kozep elsoben kezdik az angolt vagy lesz kezdo csoport/osztaly, bizz benne, hogy menni fog neki.
21. Dócy
2012. márc. 16. 21:00

Köszi, bár szerintem ezen már nemigen lehet segíteni.Nem mindenkinek fogja a feje a nyelveket.

Csak a z lett volna a kérdésem, hogy ha nem tudja a nyelvet, akkor probléma lehet-e ez szakközépbe, vagy nem annyira fontos minenhol a nyelvtanulás.

20. Pan Dóra (válaszként erre: 16. - Dócy)
2012. márc. 16. 20:34

Ha anyanyelvből is vannak problémái, elképzelhető, hogy részképesség zavara van. A nevelési tanácsadó vagy szakértői bizottság ezt tudja diagnosztizálni. Kérj egy vizsgálatot!

A testvéreket nem szabad egymáshoz hasonlítgatni - főleg úgy nem, hogy hallják :)

19. Dócy
2012. márc. 16. 17:29

Igen ez is egy megoldás, ha már a tanár nem veszi a fáradtságot, h megtanítsa a fonetikai jeleket, csak olyan hülyén néz ki, mikor egy angol szó le van írva magyarul, de lehet, hogy célravezető.

Én pl.ha magyarosan van leírva egy angol szöveg, nem értem meg, csak ha angolul látom leírva.Mert én ezt szoktam meg, vagy a szótár szerinti fonetikát.

18. 5674644b5d (válaszként erre: 12. - Dócy)
2012. márc. 16. 17:24

Emlékeim szerint nem írják mellé a szó kiejtését csak a jelentését, bár nekünk volt tanár aki nagy lelkesen felírta a táblára a szavak mellé a kiejtést fonetikai jelekkel, de az fel se merült a fejébe, hogy nekünk ezeket soha, senki, sehol nem tanította meg!

Ha nekem nagyon nem ment egy szó kiejtése, akkor bizony én "szépen" magyarosan mellé írtam. Pl comfortable nekem sokáig komforttébül volt, aztán inkább mögé írtam, hogy kamftabül és valahogy így már sikerült megjegyeznem a normális kiejtést. Talán próbálkozhatnátok ezzel!

17. Dócy (válaszként erre: 15. - Kankalin67)
2012. márc. 16. 17:23

Arról van szó, hogy még csak 7.-es, és nem utolsó pillanatban akarok kapkodni.Igen ő szakmára akrt menni, de az iskolában aki a továbbtanulási tanácsadó, ő javasolta, h szakközépbe menjen, mert a szakmunkásba kettessel is felveszik, és ő mek 4,2.

Úgyis rábeszélnék a középiskolába is, hogy ne a szakmunkást válasza, mert nagyon kevés a gyerek, és az iskolák nagyon harcolnak a gyerekekért, az már nem számít nekik, h aztán bírni fogja-e.

16. Dócy (válaszként erre: 13. - Kankalin67)
2012. márc. 16. 17:18
Történelemből,és magyarból is 4-es.De nagyon utál olvasni.és kisebb korában, volt szokása, hogy olyan furcsán fejezte ki magát mintha nem magyar lenne, tehát nyelvtanilag roszul rakta össze a mondatot.Érdekes, mert a másik gyerekemnek meg épp ezek a tantárgyak a z erősségei.Amúgy meg fogalmazni sem tud, vagy egy verset értelmezni, meg állandóan magol.
2012. márc. 16. 17:10

Ha pedig nem akar tanulni,minek erőltetitek??Menjen szakiba,és legyen szamája,nem kell érettségi,és így a nyelvtanulás is kilőve.

Bár azért nem értem a kérdést mert a középiskolai felvételi időszak beadási ideje már lezárult..vagy beadtátok,vagy nem...már nem lehet megjelölni újat.

14. Dócy (válaszként erre: 9. - Judit0625)
2012. márc. 16. 17:08
Á, nem akar sokáig tanulni, itt az a kérdés, h szakközépiskola, vagy szakmunkásképző legyen kiválasztva..
2012. márc. 16. 17:06

A mostani felvételi rendszerben meg kötelező jelölni egy tanult idegen nyelvet.

De ha a gyerek ennyire nem tudja a fejébe rakni,sem a tanártól,sem tőletek a szavakat,és a tudást..akkor lenne egy kérdésem...:Magyar nyelv és irodalom,történelem hogy megy neki???

Mert az idegen nyelv és a magyar töri oktatás egy terület az agyban,ha ezzel gond van érdemes lenne

egy Nevelési tanácsadói felmérés ,hogy nem speciális eset-e, mert ha az ,akkor felmentik.

Ezt nektek/szülőknek /kell kérvényezni a suliban.

12. Dócy
2012. márc. 16. 17:06

Gratulálok a kitartásodhoz.

Persze igazad van, mi nem vagyunk nyelvtanárok.Lehet igazad van, h magántanárhoz kellene vinni, már ha találunk egy olyat, aki tud is tanítani.

Nem tudom, egyébként a szavak kiejtését nem kellene leírni a szótárfüzetbe? Mert azt otthon kell megtanulni, és vagy emlékeznek rá otthon,hogy hogy mondta a tanár,vagy nem.

2012. márc. 16. 16:52

Ma már van felvételi a középiskolákba is, legalábbis a nívósokba tuti, de talán a kevésbé jókba is. Tehát sok esetben ez dönti el, hogy bekerül e oda a gyerek vagy sem. Én anno 10 éve egy átlagos suliba jelentkeztem, nem volt egy Apáczai vagy Madách, de nem is volt kisegítő jellegű középiskola és nekem írnom kellett magyarból, angolból és matematikából + felvételi elbeszélgetés volt. Biztosra vettem, hogy nem fognak felvenni, mert mondták, hogy a matekom nem sikerült túl jól, de azért bekerültem:D Persze másodikosként félévkor meg is lettem húzva matekból, ezután kezdtem el matek tanárhoz járni meg minden fakultációs lehetőségre eljártam, amit az iskola is kínált. Az első hónapok kemények voltak, nem egyszer én is sírtam, hogy nem értem. Egyszerűen nem lehet az én fejembe se logaritmikus egyenleteket, se deriválást se mást belepasszírozni. Aztán szépen lassan, de egyre többször fordult elő, hogy egy-egy feladatnál már szinte rögtön jött a "megvilágosodás". Nem mondom, hogy matek zseni lett belőlem, de 4-re leérettségiztem és mai napig büszke vagyok a kitartásomra és hogy nem adtam fel.

A másik: az elején én is szerettem volna megúszni a matek tanárt, mert nem kevés pénz a szülőknek így egy ideig a nagynéném próbált segíteni, de ő nem tanár csak egyszerűen jó matekból azonban sokszor nem tudta úgy elmagyarázni, hogy én azt megértsem és mivel félévkor már biztos volt a bukás utána mentem tanárhoz. Én nem akarlak titeket megbántani, de attól, hogy valaki beszél angolul és jól beszél nem biztos, hogy meg is tudja tanítani. A tanár mesterséget nem hiába oktatják 4-5 évig! Én megfontolnám a magán tanár kérdést, ne várjátok meg a bajt. Sok sikert!

10. judit0625 (válaszként erre: 9. - Judit0625)
2012. márc. 16. 16:50
ÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁ!!!! Hülye vagyok, informatikából nem volt kötelező az érettségi!!!!!!!!
2012. márc. 16. 16:45
A lányom tavaly érettségizett közgazdaságiba, ott csak választható volt a nyelv, nem kellett kötelezően érettségizni belőle.Viszont a továbbtanulásnál jó ha van, vagy még jobb a nyelvvizsga!
2012. márc. 16. 16:31

Az az igazság, hogy az oktatás is nagyon gyenge,és a gyereknek sem akar a fejébe menni az angol.Ha otthon tanulunk vele a kkor van mikor elsírja magát, mert nem érti.Az iskolai követelmény nagyon gyenge.És még azt mondja, hogy ő a legjobbak közt van a csoportban./ketté vannak osztva, ő nem a kiemeltben van/

Nem nagyon szeretnék tanárt fogadni, mert itthon ketten is tudunk neki segíteni, de egyszerűen még az egyszerű szavakat sem bírja megjegyezni, és akkor a ne is beszéljünk a mondatalkotásról.attól félek, ha szakközépbe megy, mert felveszik a tanulmányi eredménye átlag 4-es, akkor nagyon megszenved vele.Mert ha jól tudom, nyelvből kell érettségizni is...

2012. márc. 16. 16:23
Hát szerintem ha 4-es belőle, akkor azért csak tudja!! Vagy olyan gyenge az az iskola, hogy a "nem tudást" 4-re értekelik?? Vagy ha szerinted annyira nem megy neki, akkor nem gondoltatok még magántanári oktatásra? Lehet, hogy nem is a gyerekkel van gond, hanem a tanárral?
6. Aurora_becca (válaszként erre: 5. - Dócy)
2012. márc. 16. 16:22

Nincs semmi baj, középiskolában lehet szerencséje lesz és jó tanárt kap, akkor meg fogja érteni. Különben is előröl kezdik az oktatást, hetát lehet hogy így hogy másodjára hallja, leesik neki. :)


Ha meg így sem megy, akkor még mindig tud különórára járni, vannak suli ahol eleve van külön nyelvóra.

2012. márc. 16. 16:17
Úgy értem, hogy nem tudja megtanulni az idegen nyelvet, 4-es belőle, de ha kikérdezem, szinte semmit nem tud, és amit megtanítunk vele itthon, azt is hamar elfelejti, meg nem is érti a nyelvtant sem.
1 2

További ajánlott fórumok:


Minden jog fenntartva © 2005-2023, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook