H1N1 oltás - csecsemőknek, gyerekeknek (beszélgetés)
NEM ÉRTEM...
Az Országos Epidemiológiai Központ Tájékoztatója
az influenza surveillance adatairól
Magyarország
2009. 43. hét
2009. október 19-25. között az előző héthez viszonyítva mintegy 15%-kal csökkent Magyarországon az influenzaszerű tünetekkel orvoshoz fordulók száma (14 200) a figyelőszolgálatban résztvevő orvosok jelentéseinek alapján végzett becslés szerint.
A betegek 56%-át a Közép-magyarországi Régióban regisztrálták: Pest megyében
100 000 lakos közül 425, a Fővárosban 201 betegnél diagnosztizáltak influenzaszerű megbetegedést az orvosok. E két területen kívül az országos átlagnál (142,1%ooo) magasabb morbiditást Hajdú-Bihar (186,8%ooo), Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében (161,6%ooo) észleltek.
A 43. héten orvoshoz fordult betegek kor szerinti megoszlása az előző hetihez hasonlóan alakult: 22,8%-a 0-14 éves gyermek, kevesebb mint fele (46,4%) 15-34 éves fiatal felnőtt volt, a 35-59 évesek aránya 23,1%, míg a 60 éven felülieké 7,7% volt.
A 43. héten 101 influenza gyanús betegtől küldtek vizsgálati anyagot virológiai vizsgálatra, 20%-kal többet, mint az előző héten (84). A minták egyharmada továbbra is a sentinel orvosoktól, kétharmada pedig egyéb egészségügyi szolgáltatóktól érkezett. A minták közül 89 az OEK Légúti vírus osztályára, 6 az ÁNTSZ Dél-dunántúli, 6 minta pedig a Dél-alföldi és az Észak-magyarországi
regionális intézet víruslaboratóriumába érkezett.
A sentinel orvosok által az OEK Légúti vírus osztályára beküldött 36 légúti minta közül 5 volt influenza A pozitív (NT), a pozitivitási arány 13,9%-nak felelt meg.
A hagyományos beküldés keretén belül beérkezett 65 mintából kilenc (13,8%) bizonyult influenza A pozitívnak (9 H1N1v).
A héten összesen 14 betegnél igazoltak influenza A fertőzést, 9 esetben az RT-PCR vizsgálat influenza A(H1N1)v vírust azonosított. A pandémiás influenzában megbetegedettek közül 4 gyermek, 5 felnőtt volt, közülük négy beteget ápoltak kórházban.
A heti influenza A(H1N1)v pozitív esetek Budapesten (5), Csongrád (1), Fejér (2), Heves (1) megyében fordultak elő. A héten 2 régió kivételével minden régióban igazoltak pandémiás influenza vírus okozta megbetegedést.
A 43. héten az ÁNTSZ két, pandémiás vírus által okozott, viszonylag alacsony megbetegedési számmal járó közösségi járványról értesült.
A Közép-magyarországi régióban egy középiskolai osztályban 13 fő betegedett meg 39°C-os láz, fejfájás, levertség, száraz köhögés tüneteivel október 15-20. között.
Két betegnél történt mintavételezés, mindkét esetben A/H1N1v etiológiát igazoltak.
A Dél-alföldi régió egyik általános iskolájának két osztályában október 17-21. között 17 fő betegedett meg influenzaszerű tünetekkel, egy tanuló influenza A/H1N1v pozitívnak bizonyult.
Összegzés: A klinikai és a virológiai adatok értékelése alapján megállapítható, hogy a 43. héten hazánkban az influenza-aktivitás alacsonynak minősíthető. Az influenzás panaszok miatt orvoshoz fordulók száma országosan csökkent, alacsonyabb volt az influenza pozitivitási arány is mint az előző héten, azonban két lokális járványban is bizonyították a pandémiás vírus szerepét. Forrás: OEK Járványügyi osztály A 21-43. hét között 2 452 betegnél történt virológiai vizsgálat influenzavírus kimutatása céljából. A héten megerősített 9 új esettel a pandémiás H1N1 variáns által okozott ismert megbetegedések kumulatív száma 306-ra emelkedett, közülük 64 beteget ápoltak kórházban,
négy beteg halt meg.
-------------------------------------------------------------------------
Ami ebből nekem átjön, az a következő:
A terepdiagnózisok 86%-ban tévesek. (Nem influenzavírus a kórokozó.)
Akkor milyen járvány van, mert ez nem influenzajárvány, ugye?
Két iskolában történt összesen 30 esetben miért csak 3 mintát néztek? Vagy csak ennyi volt itt is H1N1 pozitív?
Tehát az iskolai járvány is túlnyomó részben MÁS vírus által okozott csoportos megbetegedés volt?
Hiszen ez a 3 éppen csak 10% pozitív eredmény?
Ha az egész országban a ILI megbetegedések mindösszesen 10-15%-a influenza, akkor miért beszélünk influenza-járványról?
Akkor járvány van, aminek 10-15%-át okozza influenzavírus, a többit más. Nem?
Mi ez a más? Ez senkit nem érdekel? Nincs adat? Nincs hozzá fűződő üzleti érdek?
Mert ezek szerint a zajló fertőzések 85%-a ellen nem véd meg az éppen agyonreklámozott oltás. Hiszen nem az a vírus a kóroki tényező.
Azt sem TUDJUK, CSAK HISSZÜK, hogy a maradék 15%-ban van védőhatása az oltásoknak, de ezt lehet mérni, kérdés, hogy mérik-e?
Összefoglalva: milyen járvány van, ha nem influenzajárvány van?
Miért nem ez ellen oltunk?
Azért írtam,mert tanácstalan voltam,és akartam tájékozódni több oldalról(anyák,érintettek,orvosok,közvélemény),és tájékozódtam több oldalon is..már amennyire a neten lehet.
Konzultáltam a tüdőgondozónkkal,aki az asztma miatt kezeli és már orvos ismerősökkel.A családban is van 1 orvos..szóval szeretem több oldalról körbe járni:)
Viszont állásfoglalást azért nem szeretnék tenni itt...,mert senki nem győzködhet senkit egyik oldalról sem,hisz bármi baj lenne ettől vagy attól...tehát a döntés saját és a felelősség is saját!
Figyelj, ha be is akarod oltatni, akkor is várj. Az oltás maximum 3 hónapig ad maximum 70%-os védettséget, a járvány pedig áprilisra fog levonulni, azaz december vége felé "érné meg" az oltás, ha már mindenképpen ehhez ragaszkodsz...! Addigra már lesz egy csomó új tapasztalat, vélemény, és azt is megláthatjuk jobban, hogy valójában lesz-e egyáltalán nagy járvány. Egyelőre NINCS akkora, ami miatt érdemes lenne.
De ha továbbgondolod, minimum 30% arra az esély, hogy felesleges az oltás :( hiszen a védettség max. 70% Neked kell eldönteni, hogy vállalod-e a kockázatokat, de amint az a sok anyag, köztük egy legyengített H1N1-egész sejt és triomerzal, és egyéb ínyencségek amiket műtrágyába is szoktak tenni, bekerül a szervezetbe, egy életen át bármikor hozzásegíthet bármihez, az influenza pedig (most még!) kétséges, hogy elkaphatjuk-e.
Nem voltál félre érthető, de még félreérthető sem, épp csak amelyik orvos a tudására támaszkodik és próbál alaposan tájékozódni, az nemigen szokott ilyesmit javasolni. Sanszos, hogy doki nénire erőst hat a propaganda.
Nem tudom, tovább tájékozódás céljából néztél-e be ide, vagy megerősítésért, hogy jó kis zsebikettő csinálja szépen, amit okos doki néni mond, de talán itt is érdemes szétnézned:
Nagyon jól megfogalmaztad!
Mi is oltatunk!
Utána olvastam picit a külföldi sajtókban,úgy láttam,hogy az egészségügyi dolgozók kevésbé vannak ellene az oltásnak,mint nálunk.A példamutatás nagyon fontos,és a bizalom!Én megbízom a saját orvosomban,és a gyerekem orvosában is.
Kételkedők mindig lesznek,akiket észérvekkel,hiteles adatokkal sem lehet meggyőzni.
Ahogy írtad te is,lesz olyan aki a fényevést tartja helyén valónak,és biztosan lesz olyan is aki a házi gyógymódokkal,homeopátiával kezeli magát.
De szerintem senki nem vitathatja,hogy az oltások mennyire fontosak az életünkben,főképpen gyermekeink védelmében!
Mikrobiológusként dolgozok, nem mintha ez sokat osztana szorozna a döntésemben...egy 5 és 7 éves kislányom van...nincs krónikus bajuk...
Idén februárban kaptak utoljára anibiotikumot. Egyik pillanatról a másikra elkezdte rázni a kicsit a hideg, fájt a feje, lefeküdt, fájt keze-lába...rövidesen 39 feletti láz...3 napig...aztán köhögés és hörghurut-gyulladás...influenza volt (valószínűleg, bár nem csináltunk szerológiai viszgálatot), de a hörghurut az bakteriális eredetű volt (a szemét baci kihasználta a vírus okozta rést az immunrendszeren, és beosonkodott a tüdő felé)...erre antibiotikum kellett...hamar rendbe jött. A nagy a harmadik napon (lappangott, a kicsitől kapta el)ment ezen végig. Anyu eljött vigyázni rájuk...a negyedik nap reggel én is ágynak dőltem (ekkor jöttem rá, mi az influenza.Az eddigi láz, takony, fejfájás, torokfájás-amire hamar rámondjuk...ja:influenzás vagyok- sétagalopp ehhez képest: mozdulni se tudtam, égtem a láztól...se torokfájás, se orrfolyás...), ahogy múlt el a láz, úgy jött a köhögés, nehéz légzés...a negyedik nap délután mami is hidegrázott, lázas lett...neki tüdőgyuszi lett a hab a tortán, de a jó öreg anibiotikum megygógyította...a férjem megúszta...
Újinfluenza...
Eleinte úgy gondoltam...jajaj...találjanak valami jó védőoltást, hogy ne legyen itt olyan sok súlyos beteg, halott, mint Mexikóban. Ez nyár elején történt, amikor feltünt a járvány. Bárcsak már a rák ellen lenne egy jó kis szuri...ölnénk érte, mert tudjuk mi a rák...
Aztán úgy gondoltam, óóó...ez el sem jut ide, ugyanaz lesz, mint a BSE, madárinfluenza, ebola stb...
Aztán úgy gondoltam, hogy jajajaj...már itt is van, tarol a sulikban, pedig meleg van...akkor ez egész évben fenyegetni fog...
Aztán úgy gondoltam, ó...meggyógyul mindenki, néhány nap para a láz miatt...legfeljebb idegbeteg leszek (pedig szakmailag tudom, hasznos a láz...)
Aztán úgy gondoltam...ajajajaj...nem elsősorban a felső légutakra megy rá, hanem a tödőre...kaput nyit a csúnya baciknak, akik aztán dorbézolnak...
Aztán úgy gondoltam...ajajajaj...már vannak halálos áldozatok...
Aztán úgy gondoltam...ó...krónikus betegek voltak...
Aztán úgy gondoltam...ajajaj...nem is mindegyik...sőt...ahol már tarol járvány, ott sok a krónikus betegséggel nem küzdő fiatal áldozat...mi a sok?...akinek e gyereke közte van, annak az egy is...
Aztán úgy gondoltam...ó...nálunk nincs is járvány...vagy van? csak mindenki könnyen átvészeli?...honnan tudni, ki milyen vírustól dől ágynak...ajajajajaj...most járvány van, vagy ez csak ízelítő...
Aztán úgy gondoltam ...micsoda...nanochip...mesterséges fertőzés...hatalmas üzlet (mi nem üzlet...amit a gyógyszertárban látsz, az is üzlet...de a vitamingyártás, a nonilé, a homeopátia, bach csepp..is üzlet... a természetgyógyász is ebből él...persze, hogy üzlet...sajnos a világot nem Teréz anya írányítja és mi sem dolgozunk pusziért...)...kipusztítják az embereket...kísérlet...jézusom...mindet orvos írta alá...ez a szakma véleménye?...
Aztán úgy gondoltam...nem jó oltani, nem jó oltani...nem jó...nem jó...miért?...mert belehalunk a szövődménybe...ki mondta...orvos...e-mail...
Aztán úgy gondoltam...OK. nem oltatom, a háziorvosunk azt mondta, várjunk még...de sokáig nem lehet, mert jön a hurutos idő, a vírusok-bacik és beteg gyereket nem lehet oltani...
Aztán úgy gondoltam ...húha...alig oltatja magát valaki, de Ausztráliában és Amerikában már járvány van...most már sokan oltatnák magukat, de előbb kellett volna...Olyan, mint a fülbesúgós játék...minél több fülön megy át, annál másabb lesz a mondat...meg kell akadályozni, hogy a vírus megváltozzon, mutálódjon az emberi szervezetben...meg kell akadályozni a járványt...Azt hittem, majd sokan beoltatják magukat és én elsumákolom...de megúszom, mert a sok beoltottól nem kapom el...Potyautas...hihihi...
Aztán felhördül egy csomó orvos...kampány az oltás mellett...elölt a vírus...a WHO küldte a törzset...nem érünk annyit, hogy teljen nanochipre (ez kezd hasonlítani a szcientológiai egyházra)...nem higany, hanem szerves higanyt tartalmazó vegyület...kiürül a pisivel, nem épül be...az adalékanyag azért van, hogy kizárjuk a vakcina bakteriális fertőzését ( ez okozta anno amerikában a vakcina miatti halálozász, mert kihagyták az adalékanyagot)...azért teljes, hogy ne kelljen többször oltani és ez hatásosabb így...minden oltás hasonlóan készül...nincs gyerekbénulás, torokghyík...olyan mint a szezonális elleni oltás, azért nem kellett ennyi kísérlet, mert mintha piros gyöngy helyett zöldből fűznél karkötőt-a módszer ugyanaz...ha már akkor akarok oltatni, mikor a szomszéd gyereke az intenzíven fekszik, lehet, hogy késő...egy tömeges megbetegedéskor ki ápol minket?...csórikaként bejutunk az intenzívre,ha szükséges, vagy várólistásak leszünk...a láznak is lehet mellékhatása...ajajajajajajaj....mit tegyek?
Aztán láttam , ahogy egy szimpi orvos szinte könyörög, hogy higyjük el, ez nem egy összeesküvésről szóló film...pont azok vezetnek minket félre, akik lebeszélnek róla...akik a gyerekbénulás ellen sem oltatnának és valószínűleg szegény Ignácot is kiröhögték volna anno a kézmosás miatt...mindig mindennek vannak ellenzői...hiszen van aki egész életében fényt akar enni, amíg a guruja ki nem írtja így a családját, és neki is vannak követői...ma is...
Aztán apu megkapta az oltást...a régit az egyik karba a szezonálist a másikba...semmi baja...jééé...majd 30 nap múlva lesz, vagy 5 év múlva...remélem nem...és azéletben sok mindn így működik: remélünk, hiszünk...egyre több ismerősöm megkapta és semmi...
Aztán telfonált a dokink...minden rendben...utánanézett, megtapasztalt...menjünk mindannyian nyugodtan, biztos benne, hogy nem lesz komoly bajunk tőle, de az influenzától már nem biztos benne...
Döntöttem: oltatunk...és remélünk és hiszünk...kedves Ignác...
Én sem tudtam, hogy az influenza nem náthával kezdődik.
Mivel kezdődik? Ilyen fej-, végtagfájdalom meg láz? Gondolom ez a jellemző.
Szia!
Ma a déli hírekben hallottam, hogy nem adható kismamáknak és gyerekeknek, mert nem tesztelték, így nem tudni rájuk milyen hatással van. Ezt az országos gyógyszerészeti kamara mondja...
Szóval NEEEEEE!
Szerintem ez az oltóanyag mizéria űzlet!
A gyógyszeripar mindég előrukkol valamivel...
Szerintem felesleges beadatni,nem tudjuk valóban mit okoz egy csecsemőnél az oltás?
Ha nekem lenne gyerekem nem merném beadatni h1n1 ellen az oltást.
Sok szűlő retteg, mi van ha nem adatja be a gyereknek?
Szerintem megelőzni kell mindent...KÉZMOSÁS,FERTŐTLENÍTÉS..
További ajánlott fórumok:
- H1N1 oltás - pro és kontra
- H1N1 oltás - terhesség vagy szoptatás alatt
- Karácsonyi ajándékötletek, ajándéktippek gyerekeknek
- Szerintetek milyen az a nő, aki nem szereti a csecsemőket, gyerekeket?
- Influenza elleni védőoltás beadása után tapasztaltatok valami mellékhatást gyerekeknél?
- 6 éves korú gyerekeknek oltás