Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Főoldal » Fórumok » Babák & Mamák fórumok » Gyógyszerek a terhesség alatt fórum

Gyógyszerek a terhesség alatt (beszélgetős fórum)


Ez a fórum a következő cikkhez nyílt: Gyógyszerek a terhesség alatt

1 2 3
89. Kyoko
2020. febr. 13. 06:03
Sziasztok, eléggé migrénes lettem és a dokin ajánlotta, ha nem bírom, akkor egy kis koffeines panadolt vegyek, mert az elméletileg nem árt a babának, még van egy kis időm a vízválasztó 12 ig és nem igazán merek bevenni semmit. Tűrjek vagy hallgassak, bízzak a dokimban?
2011. máj. 17. 16:17

Sziasztok!


22 hetes terhesen lehet vajon használni gyógynövényes Naturland Árnika krémet?? Zúzódásra, ficamra van.

Köszi, aki tud valamit a témáról :)

87. Majga
2011. febr. 21. 20:11

Nem kell megijedni, ha terhességed alatt elkap egy kis megfázás vagy éppen más ok miatt kell gyógyszert szedned. A terhesség és a betegség megfér együtt, a legtöbb gyógyszer nem ártalmas se rád, se a pocaklakóra nézve.


“8200 gyógyszer van és ebből csak 27 veszélyes igazoltan a magzatra. Ennek ellenére az anyák de az orvosok is nagyon félnek minden gyógyszertől és inkább nem alkalmaznak semmit, ami gyakran nagyobb bajt eredményez. Évente sok terhességet szakítanak meg indokolatlanul mert félnek a gyógyszerek káros mellékhatásaitól.” (dr. Czeizel Endre)

2010. jan. 25. 20:36
sziasztok!Szedett valaki terhessége alatt tarivid antibiotikumot?Félek,hogy gond lesz tőle a babának!15 hetesvagyok.szerintetek?
2009. aug. 19. 13:31

Sziasztok!


Lenne egy kérdésem!

Ha beveszem a vasgyógyszeremet (6hónapos kismama),akkor utánna mennyi ideig nem ihatok tejet,mert az semlegesíti a gyógyszert!1ora?

2009. jún. 11. 10:51
Van itt valaki? :)
83. d58b988bee (válaszként erre: 82. - Otis)
2009. jan. 15. 15:32
Ha nem muszáj nem szabadna:o((
82. otis
2009. jan. 15. 14:06

nem igazán illik ide, amit kérdezni szeretnék, de nem tudom hová írni.


Szerintetek 4 hetes terhesen mennyit szabad megemelni? Minden reggel és este ki kell segítenem a férjemet a tolószékébe és vissza. Rendeltünk betegemelőt, de sajnos nincs raktáron az országban, 3-4 hét mire ideér!!

Mit gondoltok?

2008. okt. 2. 09:02

Találtam egy tanúlságos cikket a gyóygszerekkel kapcsolatban, érdemes elolvasni:

Terhesség alatt szedhető és nem szedhető gyógyszerekKossuth Rádió

2004. november 23.Péter György (műsorvezető 1): Nem tudom megfogadták-e már pénteki tanácsunkat, hogy nézzék meg a gyógyszereket, hiszen érdemes, hogy vajon hány készítményen olvasható az a tájékoztatóban, hogy terhesség alatt nem szedhető.Bizony komoly dilemmával néz szembe az az állapotos nő, és persze férje és egész családja, akiről talán későn derül ki, hogy terhes és egyik másik gyógyszerből felírt neki talán egy másik orvos. Egy ilyen eset következik egy hölgytől, akinek kérésére a hangját eltorzítottuk.


Alany 1: Majdnem pont két évvel ezelőtt történt, hogy hosszas, körülbelül fél éves kivizsgálások után a bőrgyógyászaton közölték, velem, hogy enyhe, közepes fokú pikkelysömöröm van, ez főleg a fejemet érinti, néhány végtagomat, illetve körmömet. Elmondták, hogy a betegség jelenleg gyógyíthatatlan, a tüneteket lehet kezelni, erre az én bőrgyógyászom háromféle gyógyszert javasolt, amit ő fel is írt, ezek közül, ha jól emlékszem volt kétféle krém, illetve egy csepp. Ismertette, hogy ezek szteroid tartalmú készítmények, meg is kérdezte, hogy nem vagyok-e terhes, rávágtam, hogy nem, és végül is gyanútlanul elkezdtem használni. Valóban hatott is, csak körülbelül eltelt 3-4 hét, amikor kiderült, hogy hát bizony én már akkor terhes voltam, amikor megkérdezte az orvos. Mi a párommal már nagyon régóta szerettünk volna gyereket és igazából, először amikor meghallottuk, hogy terhes vagyok, nagyon örültünk, igazából eszembe se jutott, meg valahogy úgy az ember a fejére ken valami krémet, meg rácsepegtet néhány cseppet, akkor azt gondolja, hogy ez nem lehet olyan nagyon ártalmas egy korai 4-6 hetes terhességre. Utána konzultáltunk a nőgyógyásszal, és akkor innentől kezdődik a rémálom, amikor az örömből, hát nagyon gyorsam elég nagy szomorúság lett, mert igazából a nőgyógyász nem mondta azt, hogy na ezt nem, meg nem mondta azt egyértelműen, hogy ezt nem szabad terhesség alatt, csak elkezdte vonogatni a szemöldökét, hümmögött, hogy ez nem biztos, hogy jó így, meg kellene kérdezni a bőrgyógyászt. És igazából nekem akkor állt össze a kép, hiszen ő meg is kérdezte, akkor, mikor felírta, hogy nem vagyok-e terhes. Ezek után elmentünk persze, elszaladtunk a bőrgyógyászhoz vissza, aki szintén nem mondta azt egyértelműen, hogy igen én vállalom a felelősséget azért, hogy azt tanácsolom maguknak, hogy ezt a terhességet ne tartsák meg. Ezt nem mondta ki, csak annyit mondott, hogy hát a gyógyszerrel kapcsolatos ismeretei szerint nem javasolt, nem tudják igazából, hogy milyen hatása van, hát ez szteroid, és ő is csak úgy hümmögött, meg huzogatta a szemöldökét, szintén, meg széttárta a karját. Terhes nők zöme, ezek után, ha két különböző orvos mondjuk, eléggé nem támogatja ezt a terhességet, akkor akármennyire is fáj, a döntést meghozni, de elveteti, mert ki az, aki bevállal egy erősebb rizikójú terhességet.


Műsorvezető 1: Ezek szerint Ön is ezt tette?


Alany 1: Így van.


Műsorvezető 1: Amikor Ön rávágta a bőrgyógyász kérdésére, hogy nem terhes, azt miért vágta rá?


Alany 1: Azért, mert rendesen menstruáltam előtte, körülbelül 2-3 héttel ezelőtt és mondjuk a következőnek az időpontja meg még nem jött el, tehát éppenséggel nem néztem valóban minden nap meg terhességi gyorsteszttel, hogy ma terhes vagyok-e, ezt tényleg nem tettem meg. Hát ezt minden normális nő, hogyha mondjuk egy menstruáció kimaradását minimum meg szokták várni, míg az ember elkezdi sejteni azt, hogy talán terhes. Semmi olyan ráutaló jel nem volt, hogy én terhes vagyok. Az orvos persze nem kérte azt, hogy azért mégis csináljon egy tesztet, vagy akár vérvételre nem küldött el, és való igaz, én sem tettem azt meg, mielőtt elkezdtem használni ezeket a készítményeket, hogy mondjuk, elsétáltam volna egy patikába és veszek egy terhességi gyorstesztet.


Műsorvezető 1: Megbeszélték ezt a férjével, gondolom, talán a családdal is, és akkor tulajdonképpen volt két olyan orvosi véleményük, hogy hát nem tudjuk, de nem szerencsés?


Alany 1: Hát hosszan, nem volt egy egyszerű döntés, a párommal beszéltük meg. Nagyon fájó szívvel és nagyon rossz szájízzel, de meghoztuk ezt a döntést, mert az ember abból indul ki, meg úgy számol, talán, hogy – legalábbis mi ezt tettük – tényleg az ember ha egy biofarmon él és mindent, de mindent megtesz az egészsége érdekében, akkor is van egy terhességnek bizonyos kockázata, hogy valamilyen születési rendellenessége, vagy bármi problémája lehet annak a gyereknek. Mert van két ilyen vélemény, meg valóban mi is elolvastuk utána a betegtájékoztatót alaposan, abban is ez benne volt, hogy terhesség, illetve szoptatás idején nem használható. Akkor arra jutottunk, hogy ha nem sikerül, azt nagyon sajnáljuk, és nagyon fáj, de meg fogjuk próbálni később. De nem vállaljuk be ezt a plusz kockázatot, ami minden tény azt jelölt, hogy ez benne van a pakliban.


Műsorvezető: Nem mondott a nőgyógyász olyat, hogy hát a mai vizsgálatok mellett, azért ezek kiszűrhetők, ezek az esetleges rendellenességek?


Alany 1: Azt mondta, hogy valóban van sok olyan vizsgálat, ami többféle betegséget kimutathat, de olyan is van, amit nem. Semmiféle korszerű technikával jelenleg még nem lehet, és tehát mi nem szerettünk volna úgy élni kilenc hónapig, hogy minden napunk arról szóljon, egy rettegésről tulajdonképpen, hogy mi lesz, ha eljön az a nap, amikor megszületik és nem csak az a nap, hanem utána még több hónap, vagy esetleg év. Annyira nehéz helyzetbe hoztak minket, vagy annyira nehéz helyzetbe kerültünk, amiből mi úgy gondoltuk, hogy ezzel a lelkileg mindkettőnket nagyon megrázó döntéssel, de csak így tudunk kijönni.


Műsorvezető 1: Önök hogy döntöttek volna, vagy hogy döntenének hasonló helyzetben? Még egyszer telefonszámunk 328-71-11-es. Hogy mennyire nem egyedi esetet hallottunk, azt az is igazolja, hogy évente mintegy kétezren döntenek így, ahogy az imént megszólaló hölgy. Dr. Czeizel Endre genetikus professzor.


De. Czeizel Endre (genetikus professzor): Nagyon szomorúan hallgattam ezt a történetet. Itt lényegében elpusztítottak érdemtelenül egy embert. Tudniillik ma jelenleg Európában 8200 gyógyszert forgalmaznak, és 28 olyan gyógyszer van, a 8200-ból, ahol igazolt az emberi magzatra való ártalmasság. 1996 óta az Európai Uniónak van egy szakértői bizottsága, ez hét tagú ember, ennek én is tagja vagyok, minden évben végig vesszük az Európában forgalmazott gyógyszereket és ennek a testületnek az álláspontja, hogy tudományos bizonyítékát 28 gyógyszer esetében van. Elképzelhetetlen, hogy kenőcs, cseppek, kívülről, tehát a bőrön, vagy nyálkahártyán keresztül felszívódhat olyan mennyiség, hogy az, fejlődési rendellenességet okoz. Itt ugye szteroidról volt szó. A szteroid sajnos benne van az orvosi tudatban, hogy hűha, az lehet, hogy veszélyes, mert például egérben szájpad hasadékot okoz, de egészen biztosan tudjuk, hogy emberben nem növeli a fejlődési rendellenesség kockázatát. A nagyon nagy baj az, hogy az egyetemen minket megtanítanak arra, hogy a halántékcsonton hány bigyó van. Nem tudom miért, de például azt a 28 gyógyszert, mondjuk évente nem tanítják meg az orvosoknak, az orvostanhallgatóknak, és az orvos továbbképzésben, hogy most melyik az, ahol tényleg bizonyíték van arra, hogy fejlődési rendellenességet okoz, és akkor a szegény orvos is csak ezekről a félrevezető információkból indulhat ki, ami rá van írva a gyógyszer használati utasítására, amely az én véleményem szerint egyértelműen egy nagyon nagyon tisztességtelen önvédelme a gyógyszergyáraknak. Csak azért, hogy őket hagyják békén, ugye hiszen ha rá van írva, akkor ők mindenfajta jogi védelmet élveznek, és ugye tudni kell azt, hogy valóban 100 kisbaba közül négy rendellenesen születik, és ugye amikor megkérdezi az a kétségbe esett édesanya, aki mondjuk ajakhasadékkal hozta világra gyerekét, hogy doktor úr mitől van, hát a doktor nem nagyon tudja, de visszakérdez, nem szedett valamim gyógyszert? 100 asszony közül 91 szed gyógyszert terhesség alatt. És akkor az orvos azt mondja, hát lehet. És ugye akkor elment az ügyvédhez, ebből per volt, ugyan a pert megnyerte a gyógyszergyár, mert akkor megkérik a szakértőket, de az két évig tart, sok pénzbe kerül, közben a Blikk megírta, hogy már megint micsoda botrány. 84 óta van egy hallgatólagos megegyezés a nagy multinacionális gyógyszergyáraknál, hogy a legegyszerűbb minden gyógyszerre ráírni, hogy terhesség alatt jobb nem szedni.


Műsorvezető 1: Tudja nagyon meggyőző az, amit Ön mond, nagyon konkrét számokat mond, és Ön azt mondta, hogy itt értelmetlenül hát így fogalmazott, öltek meg egy embert. Azért ez nem egy kitalálás volt. Tehát, hogyha vannak olyan helyzetek, amikor jobb azt hallani, hogy határozott nem a válasz, mint azt, hogy hát. És hogyha valaki elmegy egy orvoshoz, és ő bizonytalan és elmegy egy másikhoz és ő talán még bizonytalanabb, és lehet még sok orvoshoz menni, de ezt már úgy hívják, hogy közvéleménykutatás, és nem orvos-beteg kapcsolat, akkor nagyon nehéz döntés elé áll az a család és az a nő. Vendégünk Dr. Ádám Zsolt az I. számú Szülészéti Klinika osztályvezető orvosa is, aki nagyon nagy örömmel fogadta el ezt a meghívást, és azt mondta, hogy ez egy valós probléma. Hogy létezik az Ön szerint, hogy vannak nőgyógyászok, akik azt mondják, hogy hát, és hogy létezik az, hogy vannak nőgyógyászok, akik ismerik ezt a 28 készítményt?


Dr. Ádám Zsolt (az I. számú Szülészeti Klinika osztályvezető orvosa): Tulajdonképpen a nőgyógyásznak nem is az lenne a feladata, hogy ismerje ezt a 28 készítményt, én egy kicsit leegyszerűsítem, hogy még könnyebb legyen a helyzetük. Ismerjék azokat a helyeket, ahova egy ilyen terhest el kell küldeni, nevezetesen a Genetikai Tanácsadók Teratológiai Tanácsadására, tehát arra a tanácsadási részlegre, ahol pont ilyen kérdésekkel foglalkozunk. Ennek az az értelme, hogy egy ilyen helyen a hozzánk forduló páciens olyan meggyőző információt kap, pont, amit Czeizel tanár Úr is az előbb említett, olyan információ mennyiséget kap, ami alapján a döntése egyértelművé válik, vagy közel egyértelművé válik. Mi végeztünk egy tanácsadást, mi végeztünk egy felmérést a tanácsadási szituációinkban és azt tapasztaltuk, hogy a hozzánk forduló és ilyen kérdésekkel hozzánk forduló terhesek döntő többsége kiviseli a terhességét a tanácsadást követően. A másik reakcióm erre az, hogy szerencsére azért az oktatás helyzete az már nem ennyire tragikus, tehát elhangzott, hogy a szülészek ezt a, illetve az orvosok ezt a tudást nem kapják meg. Az elmúlt néhány évben szerencsére az orvostanhallgatók képzésébe már teljes mértékben integráltuk pontosan ezt a tudást, ezt a 28 gyógyszert, ha már így idézzük, tehát a teratológiai szemlélet alkalmazását és a ma végző orvosoknak már az elmúlt néhány év alapján mindenképpen tudniuk kell.


Műsorvezető 1: Nagyon érdekes, amit mond, mert hogyha egy nőnek nőgyógyászt kell választani, akkor valószínűleg szívesebben hajlik afelé, hogy egy tapasztalt, sok esetet ismerő, idősebb nőgyógyászhoz menjen el, Ön meg azt mondja, hogy inkább a fiatalok azok, akik aztán tanácsot is tudnak valóban adni?


Dr. Ádám Zsolt: Nem, nem, nem. Tehát most az a képzésre vonatkozott csak, tehát a képzésben az elmúlt néhány évben történt változás ebben a tekintetben. Ez a generáció majd egyszer megöregszik, és ők lesznek az öreg és tapasztalt nőgyógyászok, de változatlanul fenntartom azt a véleményemet, hogy különösen néhány speciális gyógyszer esetében ne a nőgyógyász próbálja eldönteni ezt a kérdést, akinek ebben nincs jártassága, és nincs tapasztalata. Legyen annyi ismerete, hogy továbbküldi a terhest, küldje el a genetikai tanácsadók egyikébe, ahol megfelelő információ birtokába fog jutni, tehát ne ő próbáljon barkácsolni, hiszen nem lesz még meg a megfelelő ismerete ehhez.


Dr. Czeizel Endre: Én örülök. Örömmel hallom, hogy most már a képzésben benne van, de én tényleg azt tapasztalom, hogy, és most az orvosokat védem egy bizonyos fokig, hogy akikkel én beszéltem, idősebb, közép korosztállyal, tényleg felkészületlenek. Például itt van ez az első trimeszter, tehát, hogy a terhesség első három hónapja az borzasztóan veszélyes a gyógyszerszedés szempontjából.


Műsorvezető 1: Hát, mert minden akkor alakul ki.


Dr. Czeizel Endre: Na most ez egy teljesen idejét múlt butaság. Tessék végiggondolni. Ugye a terhességet az utolsó havi vérzés első napjától számítjuk, vagyis az asszony az első két hétben nem is terhes.


Műsorvezető 1: Csak a kerek mutató szerint, hogy majd mikor szül.


Dr. Czeizel Endre: Mert nem tudjuk honnan máshonnan számolni. És akkor a 3., 4., amikor az a kis magzatkezdemény vándorol a petevezetékben, majd beágyazódik a méhben és a 29. nap az, amikor sejtek elkezdenek specializálódni, a 3. és 4. héten őssejtek vannak. Az őssejtek mindenre képesek. Akkor, ha valami nagyon drasztikus hatás éri a magzatot, eltűnik, egy-két napot késik a havi vérzés. Általában senki se tud róla. De az összes többi totálisan regenerálja. Teljesen egészségesen születik. Vagyis az első hónapban semmifajta rendellenesség nem alakulhat ki. Tehát például ezt borzasztóan meg kéne tanítani az embereknek, hogy a kimaradt havi vérzés előtt semmifajta külső ártalom nem tud rendellenességet okozni. Tudniillik azért sajnos a várandósságok nagy része az nem tervezett. Tehát a nő arról jön rá, hogy várandós, hogy kimaradt a havi vérzés. Akkor elkezd gondolkozni, hogy Jézus Mária múlt héten volt a férjem szülinapja, hogy berúgtunk, ilyen gyógyszert szedtem, olyan betegségem van, elmegy a körzeti orvosához, és azt mondja Jézus Mária, hát a legérzékenyebb első hónapban, na hát. Pedig az első hónapban semmifajta fejlődési rendellenesség nem alakulhat ki.


Lendvai Béla (műsorvezető 2): Amit Önök említettek 28 készítményt, ezek milyen jellegű gyógyszerek? Milyen betegségekre kapják a páciensek?


Dr. Czeizel Endre: A legtöbb az epilepszia ellenes gyógyszer. Az egy olyan gyógyszercsoport, amely, mondjuk hatan vannak rajta a 28-as listán, ez megint persze egy nagyon kényes kérdés, mert ezeknek a döntő többsége nagyon kis kockázatot okoz, 1-2 százalékot. És sokkal nagyobb baj lenne, ha egy epilepsziás asszonyt mondjuk nem kezelnek, mert akkor jön a rohamozás, és a rohamozás sokkal inkább árt. És az egész problémának, mi most fejeztünk be egy hét országot magába foglaló Európai Uniós vizsgálatot, és a legkeserűbb tapasztalata az volt, hogy ma tízszer nagyobb kárt okoz a magzatnak, hogy az édesanyát a szükséges esetekben nem kezelik. Mert van egy hüvelyi fertőzése, de nem adnak gyógyszert, akkor erre fölmegy a fertőzés a magzatra, bajt okoz. Asztmás, nem kezelik, oxigénhiánya lesz, magas vérnyomása van, nem kezelik, toxémiája lesz. Tehát ma azt látjuk, hogy teljesen átestünk a ló másik oldalára. Ma mindenki csak a veszélyekről beszél és elfelejti, hogy az anya, ha beteg, akkor szükséges kezelni, mert ez a magzat érdekét is képviseli.


Műsorvezető 1: Dr. Ádám Zsolt.


Dr. Ádám Zsolt: Igen, tehát a klinikai gyakorlatban mi ezt úgy fogalmazzuk meg, klinikusként, hogy az előnykockázat mérlegelése, és azért sportszerűtlen és etikátlan a gyógyszergyáraknak a viselkedése, mert pontosan ezt a mondatot írják le egyébként a tájékoztatóban is, hogy a gyógyszer a terhesség alatti alkalmazása csak az előnykockázat gondos mérlegelését követően javasolt.


Műsorvezető 1: Köszönjük szépen.


Dr. Ádám Zsolt: Hát köszönöm szépen. Mondjon nekem egy olyan helyzetet az életben, amikor egy gyógyszert nem úgy adunk. Hát szépen néznénk ki, ha mi csak úgy adnánk a gyógyszert, hogy hát szedje be, mert hátha jó lesz. Tehát minden esetben, minden gyógyszerszedésnek ez a mutatója és ez az alapindikációja, hogy mérlegelünk, nem újdonság. Tehát.


Műsorvezető 1: Néhány mondatot beszéljünk akkor erről, ha nem is feltétlenül az indikációkról és a kockázatokról, hanem arról, hogy miért is van ott a tájékoztatókban ez a bizonyos mondat. Telefonvonalban van Székely Krisztina az Innovatív Gyógyszergyártók Szövetségének elnöke. Jó napot kívánok.


Székely Krisztina (az Innovatív Gyógyszergyártók Szövetségének elnöke): Jó napot kívánok. Köszönöm szépen, hogy lehetőséget kapok erre a megszólalásra, mert hallottam az eddigi beszélgetésből, meglehetősen a gyógyszergyárakat hibáztatják a kialakult helyzetért. Szeretném felhívni a figyelmet arra, hogy nem a gyógyszergyárak találják azt ki, hogy milyen figyelmeztetésekkel szabad egy gyógyszert forgalomba hozni. Nem csak Magyarországon, hanem sehol a világon. A gyógyszerhatóságoknak van egy olyan kialakult gyakorlata, sőt harmonizált gyakorlata, mert például az Európai Unióban azonos szabályok kötelezőek, amely szerint előírják, hogy csak akkor írható rá egy gyógyszerre, hogy terhességben adható, hogyha erre vonatkozóan kísérleteket végzett a gyógyszergyár.


Műsorvezető 1: Azt hogy kell elképzelnünk, a kísérletet, hát azt nehezen tudom elképzelni, hogy mondjuk 100 terhes nő jelentkezik Önöknél, hogy tessék rajtunk kísérletezni, amúgy gondolom, hogy ez nem csak nálunk, hanem szinte mindenhol a világon törvényekbe ütköző is lenne?


Székely Krisztina: Na pontosan ez. Tehát itt bezárul a kör, mivel terhes nőkön kísérleteket végezni etikátlan és tilos, ezért természetszerűleg ilyen adatok nem állnak rendelkezésre. Rendelkezésre állhatnak olyan adatok, hogy állatkísérletekben hogy viselkedett a gyógyszer. Ezek szerint különböző kategóriát állít fel, nem a gyógyszergyár, hanem az egészségügyi hatóság, szeretném többször is hangsúlyozni, hogy nem a gyógyszergyárak határozzák meg azt a figyelmeztetést, ami megjelenik a gyógyszernek a leírásában, hanem az egészségügyi hatóság, nálunk az Országos Gyógyszerészeti Intézet. Bekéri a megfelelő dokumentációt, és utána dönt, hogy mit enged, mi legyen ráírva erre a bizonyos tájékoztatóra. Amennyiben a gyógyszer állatkísérletekben teratogén hatást mutatott, tehát magzatkárosító volt, akkor ezt is ráírják és igen szigorú figyelmeztetés kerül rá. Amennyiben nem, akkor csak az kerül rá, hogy nincsenek adatok arra, hogy hogy viselkedik magzattal szemben, sőt szoptatás alatt a gyógyszer. Nagyon kevés olyan kivétel van, amikor véletlenszerűen terhes nőknek került beadásra gyógyszer és megfelelően ellenőrzött körülmények között és ebből valamiféle következtetés vonható le, ezek inkább ma már inkább csak anekdotikus történtek, mert a jól felügyelt gyógyvizsgálatokban manapság nem fordulhat elő.


Műsorvezető 1: Ön ismeri nem csak a saját készítményeiket, hanem nyilvánvalóan a teljes piacot. 100 gyógyszerből hányhoz adnak olyan tájékoztatót, hogy azt mondják, hogy terhesség alatt szedhető?


Műsorvezető 2: Vagy akár a 8200-ból hány lehet ilyen?


Székely Krisztina: Hát miután az egészségügyi hatóság ismétlem, azt írja elő, hogy csak akkor szabad azt ráírni, hogy terhességben nyugodtan adható, hogyha vannak ilyen klinikai vizsgálatok, ez gyakorlatilag lehetetlen. Tehát minden, majdnem minden gyógyszeren rajta van egy figyelmeztetés. De tudok mondani egy példát, amin nincs rajta. Több tíz évvel ezelőtt francia gyarmatokon, egy francia gyógyszer, egy antibiotikum került bevezetésre, és éppen akkor, ott egy nagyobb járvány tizedelte az ottani lakosságot. Ennek kapcsán életmentő céllal ezt az antibiotikumot, ez egy makroli típusú antibiotikum, beadták nagy számban terhes nőknek, ellenőrzött körülmények között, és utána azt tapasztalták, sőt évekig végigkövették aztán ezeknek a nőknek a gyerekeit, hogy nem lett tőle semmi bajuk. Na ennek a gyógyszernek szabad ráírni a betegtájékoztatójára, hogy terhességben adható, de hát ez egy fehér holló és manapság ilyen véletlen nem is fordulhatna elő. Tehát nagyon kérem, hogy ne a gyógyszergyártókra kenjék azt, hogy ilyen megjegyzés van a tájékoztatókon, hanem ez a világon az egészségügyi hatóságoknak a megállapodása a harmonizált jogi előírásra.


Műsorvezető 1: Tehát, amit Önök nem tudtak igazolni, vagy annak az ellenkezőjét, azt nem írhatják rá.


Székely Krisztina: Így van, pontosan.


Műsorvezető 1: Akkor ezt kell ráírni.


Műsorvezető 2: Az orvosnak kéne tudnia?


Dr. Czeizel Endre: Világos. Most én elfogadom, amit a szakértő mondott, de rögtön azért hadd mondjam el. Bizonyított tény, hogy az állatkísérletek eredményei emberre semmit nem jelentenek.


Műsorvezető 2: Ezt akartam kérdezni.


Dr. Czeizel Endre: Ugye, ahogy mondom, hogy a szteroid egérben szájpad hasadékot okoz, az Aspirin az fejlődési rendellenességet patkányban, ezzel szemben a Contergan, ami a legsúlyosabb emberi fejlődési rendellenességet okozó gyógyszer volt eddig, az viszont állatkísérletben nem. Viszont nincs igaza a szakértőnek abban, hogy nincsenek emberi adatok. 1973 óta van egy világrendszer, 3,2 millió születést monitoroznak jelenleg a világon, minden évben, és összeadjuk az adatokat, hogy a különböző országokban a fejlődési rendellenességek gyakorisága hogy alakult. Magyarországon van 22850 rendellenes gyerek, akit 38151 egészséges gyerekhez hasonlítunk és 56 gyógyszer esetében tudtuk egyértelműen igazolni, hogy semmifajta fejlődési rendellenességet nem okoz. Csak azért 56 gyógyszer, mert ennyire volt kapacitásunk, tehát ez abszolút nem igaz, hogy nem állnak rendelkezésre az adatok. Itt inkább az a baj, hogy ezekről az adatokról a gyógyszerellenőrző, gyógyszerszabályozó hatóságok vagy nem vesznek tudomást, vagy túl lassan reagálnak, és ha már egyszer kimondják egy gyógyszerre, hogy c, vagy d, vagy x, mert tudniillik ezek azok, amikor a várandóság alatt nem helyes, vagy nem szabadna használni, ezt rettentő nehéz megváltoztatni, és ez egy borzasztó dilemma, ahogy ez a hölgy is elmondta, ugye ma nagyon kevés kisbabát akarnak, azt nagyon egészségesre akarják. Hiszen egy gyerek, egy fogyatékos gyerek megpecsételi a család sorsát, és amikor ezt így hallják ezt a bizonytalanságot, ezzel óriási kárt okozunk lelkileg, és hát hozzájárulunk, asszisztálunk emberi magzatok elpusztításában.


Dr. Ádám Zsolt: Én változatlanul fönntartom, hogy ez a kategorizálás, legyen ez bárkinek a műve, legyen ez a gyógyszergyártók, vagy gyógyszerforgalmazók műve, ez jól jön ezeknek a cégeknek, jól jön annak az oldalnak, hogy így fogalmazzak. Ugyanis a teratológia nem egy olyan tudomány, ahol matematikáról van szó, a 2 meg 2 az nem mindig négy, tehát egy adott gyógyszerről állítani, hogy biztonságos, azt nyilván olyan határokkal lehet, amiről eddig beszéltünk. Éppen ezért egy adott esetben, egy jogi kérdésben, ahol felmerülhet ennek a bármilyen károsító szerepe, még hogyha ez nem is megalapozható tudományosan, teljes mértékben, a másik oldal részéről ez a statement, ez az állítás ez ott van, le van írva, és innentől kezdve ők védettek. És ez a hozzáállás vezet ahhoz, hogy ez nem is fog megváltozni egy könnyen, hiszen számukra ez így kényelmes, így megnyugtató.


Műsorvezető 1: Székely Krisztina itt van még a vonalban.


Székely Krisztina: Igen. Professzor Urak, vagy doktor Urak itt tulajdonképpen arról van szó, hogy a felelősséget ki viselje. Önöknek nyilván az az érdeke, hogy az orvos ne viseljen felelősséget, tehát egészen konkrétan legyen megmondva a betegtájékoztatóban, hogy mit szabad és mit nem. Az egészségügyi hatóságoknak meg az az érdeke, hogy ne ők viseljék a teljes felelősséget. Tehát itt valahol a hatóságok és az orvosszakma között kell egy megegyezésre jutni, hogy hogy osztják meg ezt Önök egymás között. A gyógyszergyártók nyilván csak követni tudják ezt a megállapodást, mert mi előírások alapján dolgozunk, magunktól nem tudunk statementeket kiállítani, hanem csak követjük az egészségügyi hatóságnak az előírását.


Dr. Czeizel Endre: De azért itt hadd vágjak közbe. Én most megnéztem, 2003-ban engem 272 esetben kerestek föl terhesség alatti gyógyszerszedéssel. Ebből a 272-ből én 269-ben kiadtam az írásos szakvéleményt, hogy semmivel se nagyobb a fejlődési rendellenesség kockázata, mint a népességbeli gyakoriság alapján várható. Tehát azért mi vállaljuk a felelősséget a saját szakírásunkért.


Dr. Ádám Zsolt: Pontosan ezt szerettem volna mondani, hogy a felelősséget mi leírjuk, tehát a genetikai tanácsadásban, amikor ilyen tanácsot adunk, azt aláírjuk, lepecsételjük, és azt mondjuk, hogy a gyógyszerszedésből nyerhető előny az, biztos, hogy meghaladja azt a kockázatot, amit a gyógyszerszedés jelent, vagy jelenthet potenciálisan. Legyen ez akár az epilepszia esetében, ahol tényleg van miről beszélnünk. Tehát mi vállaljuk a felelősséget. Itt a betegnek a lelki állapotát kell egy picit vizsgálnunk, ha erről a kérdésről beszélünk, a beteg elolvassa ezt a papírt, és minden beteg jön hozzánk utána ezzel a kérdéssel. És tízből kilencszer, vagy százból 99-szer indokolatlanul.


Műsorvezető 1: Az a rossz hírem van, hogy ebben a nagyon érdekes vitában hát nő, család, legyen a talpán, aki úgy tűnik, hogy a felelősség rá hárulván igent, vagy nemet tud mondani egy ilyen helyzetben, amellyel egyébként úgy tűnik, hogy hatóságok, gyógyszergyárak, orvosok, genetikai tanácsadók is vitatkoznak.


Műsorvezető 2: Egy dolog jutott még eszembe. Hogyha valaki nem hisz sem az orvosoknak, sem a gyógyszergyártóknak, tehát a leírásoknak, amit a patikaszerek mellé kap, akkor utána tud-e nézni egyszerű civil állampolgárként, hogy mi is ez a 28 szer, hol található meg ennek a listája, amelyiket jobb, ha elkerüli?


Dr. Czeizel Endre: Most zavarban vagyok, mert van egy telefonszám, egy zöldvonal, ezt majd megmondom később, hogy bemondhassák, csak fejből nem tudom. Tehát bárki felhívhatja azt a telefonszámot és ott egy ingyenes, mivel, hogy zöldvonalas tájékoztatást kaphat.


Dr. Ádám Zsolt: Én azt tudom felajánlani, hogy az I-es nőklinikán, Baross utcában van egy genetikai tanácsadás, ahol minden nap állunk a betegek, illetve hát nem betegek, terhesek rendelkezésére, ebben a tekintetben is és hozzáférhető ez az információ.


Műsorvezető 1: Köszönjük szépen mindhármuknak.


Kossuth Rádió – Napközben, 2004. november 22. [09:11]Kapcsolódó cikkek


Gyógyszer, terhesség, szoptatás ››

Aszpirin a terhesség alatt? ››Hírlevél regisztráció


NévE-mail címBankszámlaszám:

10300002-10396249-

49020010 (MKB Bank Zrt.)NévanalizátorBabafotótárnév:

hely:BabagalériaHirdetés

80. d5804739e2 (válaszként erre: 79. - Titati)
2008. szept. 13. 08:54
Mindenképpen kérd orvos, genetikus tanácsát.
79. titati (válaszként erre: 78. - Titati)
2008. szept. 12. 19:53

Ja és 3 röntgenem is volt.

1 fog és 2 alkar :-(

78. titati
2008. szept. 12. 19:38

Sziasztok!

Most derült ki, hogy terhes vagyok (5 napja késik, és a teszt is pozitív), és egy hete hagytam abba egy doboz antibiotikumot :-( Akkor lehettem 2-3 hetes kb. Foghúzás helye begyulladt arra adták, és még nem tudtam, hogy terhes vagyok...igazából nem próbálkoztunk, csak összejött (de jó lenne). Előtte mege gy hétig napi 1 advil ultrán éltem.

Szertintetek most mire számítsak???

77. Vikee (válaszként erre: 76. - Vorsi75)
2008. aug. 1. 16:02
És ha ezek a tünetek más miatt vannak? és ha abba hagyom a gyógyszert nem borul fel teljesen a hormonháztartásom?
2008. aug. 1. 14:45
szia! bármi lehet, bár én nem szedtem fogamzásgátlót, de 2 teszt sem mutatta ki a babát. A harmadik is csak halványan a 4. héten. Pedig elvileg 3 nap után mutatnia kéne. Mindhárom teszt más márka volt. Én a helyedben abbahagynám a gyógyszert, és még várnék.
75. Vikee
2008. aug. 1. 14:30

Sziasztok!


3 éve szedek fogamzásgátló tablettát. Múlthét pénteken elfelejtettem bevenni a tabit és szombat este, úgy érzem teherbe estem. Amivel nem lenne gond, mivel a párommal nagyon szeretnénk egy kicsit. Igaz nem mostanra terveztük, de én már így is beleéltem magam..

Viszont ez nem ilyen egyszerű. Ugyanis sokáig nem fordult meg a fejemben, hogy terhes lehetek. Kb két napja merült fel, amikor a kólától rosszul lettem, megnöttek a melleim és el is szineződtek.

De mind a két teszt negatív lett... ezért szedtem tovább a fogamzásgátlót, mert úgy hittem nem vagyok az. Viszont napról napra egyre furcsábban érzem magam.

Az lehetséges, hogy terhes lettem, de mivel szedtem tovább a gyógyszert így a pici nem tudott beágyazódni és ettől produkálok tüneteket és a teszt, pedig ettől negatív?


Előre is köszönöm a segítségeteket. Nem tudom mi történik.

74. f1c20677ee (válaszként erre: 73. - Tweety2626)
2008. máj. 29. 20:32

Szia!

Lehet, csak szólj,hogy terhes vagy és a doki tudni fogja, hogy mennyit adjon. Pont így voltam amikor 6 hetes terhes voltam.

2008. máj. 27. 18:37
Sziasztok ! 2 hetes terhes vagyok. Nagyon fáj a fogam. Elmentem a fogorvoshoz aki gyógytömést rakott bele. Lehet- e injekciót kérni, mert gyökértömésre lenne szükségem.
72. fildus
2008. máj. 15. 13:07

Tina25: én is migrénes vagyok, bár mióta kiderült, hogy babát várok nem volt rohamom érdekes módon.

Most a fogammal szenvedek, és a terhesség előtti héten kaptam rá antibiotikumot és röntgenezték, én inkább ettől tartok egy kicsit. De hétfőn megyek az orvoshoz és remélhetőleg okosabb leszek mint most. Majd kifaggatom, hogy mi szedhető, ha szedhető...

71. Tina25
2008. ápr. 17. 01:08

Sziasztok!

Mikor az én kisbabám fogant, éppen kigyógyulóban voltam egy tüdőgyulából de még szednem kellet antibiotikumot és köhögéscsillapítót. És a terhességem alatt is szedtem fájdalomcsillapítót mert rettenetesen migrénes voltam(vagyok). Próbáltam homeopátiás szereket is de azok nekem nem használtak semmit! Kockáztatni meg nem akartam a gyógyszer elhagyását mert volt már olyan, hogy az ügyeletet kellett kihívni egy migrénes roham miatt. :( Ők meg aztán jól telepumpálják ám gyógyszerrel az embert!!! Akkor most melyik a jobb? Szerencsére a kisfiam egészséges lett.

Annak ellenére, hogy én is szedtem, nem támogatom a gyógyszereket terhesség alatt. De az sem jó ha hagyunk bizonyos betegségeket (gyulladás, fertőzések stb...) kezeletlenül. Az sem tesz jót a babának! Sőt!!! Hát akkor most mit tegyünk?! Sajnos erre nincs egyszerű válasz.

70. 56e930fc2a (válaszként erre: 69. - Bf310ae20b)
2008. márc. 20. 14:19
Szerintem nem ártottál!!Ha az orvos azt mondta beveheted akkor biztos,hogy nem árt!!De ha nem vettél volna be semmit,akkor a folyamatos lázzal biztos ártottál volna.Ugyhogy nyugi!!
2008. márc. 18. 09:03
Sziasztok! Nem tudom meg tudtok-e esetleg nyugtatni, múlt hét pénteken pozitív terhességi tesztet produkáltam, és éppen ezen a napon kezdtem el nagyon beteg lenni. Annyira, hogy lázas is lettem. Számításaim szerint a baba kb márc. 1-én foganhatott. Elmentem a dokihoz, és ő mondta, hogy semmilyen gyógyszert nem szedhetek, de ha lázam van, mindenképpen szedjek be Rubophent. Volt is lázam szombaton vasárnap és hétfőn is, kb. olyan 38 körül volt max, de megelőzvén, hogy fölé menjen, bevettem kb. 3 szem gyógyszert mind a három napon. Ma már úgy néz ki, hogy nincs lázam, csak annyira bánt, hogy esetleg árthattam a babámnak, akit annyira vártunk már. Muszáj volt bevennem, mert lázas meg ugye semmiképpen nem lehet az ember, mert az is magzakárosító hatású. Mi a véleményetek? Ugye nem ártottam?
68. predgirl (válaszként erre: 65. - 56e930fc2a)
2008. márc. 5. 20:26

Ja és lehagytam, hogy a mézes-torma is hasznos rá, de borzalmas az íze :)

Ha nem szereted a gyógyszereket (én ha lehet kihagyom) azt is megpróbálhatod.

67. predgirl (válaszként erre: 65. - 56e930fc2a)
2008. márc. 5. 20:25

Szia!


Használd nyugodtan a bioparoxot, én is azt használtam, minden rendben volt.

66. vikke (válaszként erre: 65. - 56e930fc2a)
2008. febr. 21. 13:28
szia! nekem is ezt ajánlották, én tegnap óta használom, és reménykedek, hogy nem lesz baja a babának tőle. de a doki azt mondta, hogy ezzel nem ártok... háát, remélem!
2008. jan. 28. 09:31

Sziasztok.

Remélem tud valaki segíteni.Nagyon köhögtem már napok óta és egy Bioprox nevű spray-vel befujtam 2x1 et.Az van a használat útmutatóban hogy terhesség alatt alkalmazható.Szerintetek megnyugoghatok??Muszáj volt használnom mert már semmi nem segitett és ugy tünik ez a spray jó.Én ugy gondoltam jobb ha szájon át szednék be bármit is.Szerinettek?,Használta már valaki?

2007. dec. 19. 18:12
Sziasztok! Szeretném kérni a segítségeteket! A problémám az,hogy már napok óta beteg vagyok,de nagyon.Levegőt nem tudok venni az orromon mert be van dugulva,a torkom nagyon nagyon fáj.A fejem szétmegy.Pár napja megittam két Coldrex meleg italport. Lehet hogy nem kellett volna,mert már 2 napja feszül a mellem,majd leszakad és a hasam is fáj. Lehet hogy terhes vagyok.Azért aggódom,mert megittam a coldrexet. Ha terhes vagyok,árthatott-e az a babának? Ha valaki tud,segítsen. Köszönöm.
2007. nov. 28. 21:47

Sziasztok!

Új tag vagyok, még...Babát szeretnénk és úgy tűnik megfogant, és beszedtem 2-szer fél Qualerint még az első hetekben, mert migrénszerű a dolog.

De szeretném kérdezni,h Qualerint szabad-e szedni terhesség legelején fejfájásra?Persze csak ritkán alkalmazva.Mert hallottam, h azt lehet...?

A másik kérdésem, h hajhullásra is bevettem 2 db (nem egy napon)Revalid kapszulát.Szabad-e ilyen növényi eredetű szert szedni?Nagyon aggódom.

2007. nov. 21. 13:39
Köszi a válaszokat.Most már tul vagyok a tömésen és mindent meg is kérdeztem:).Azt mondta az orvos hogy az érzéstelenítő injekció egyátalán nem árt és amalgán tömést is bátran ki lehet cserélni,föleg ha pont az a problémás fog.Ugyhogy megnyugodtam:))De azért köszi nektek!!
61. DODICA (válaszként erre: 59. - B9b65d264a)
2007. nov. 21. 11:07
Szerintem pont, hogy nagyon aktuális az amalgám kixserélése, de érzéstelenítő nélkül! Ha bírod...
60. 92ba3c78f9 (válaszként erre: 59. - B9b65d264a)
2007. nov. 21. 11:06

Reguska!


A legtisztább az, ha felkeresed a fogorvosod, és ő választ ad minden kérdésedre.

Én is voltam tömetni - egyszerre kettőt is -, azt mondta, hogy olyan kicsi a javítanivaló, hogy nem javasol érzéstelenítőt. De ha kértem volna, akkor beadta volna. Kibírtam nélküle!

1 2 3

További ajánlott fórumok:


Minden jog fenntartva © 2005-2021, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Facebook