Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Főoldal » Fórumok » Babák & Mamák fórumok » Gyermeked hány éves korában tanulta meg kimondani az R hangot? fórum

Gyermeked hány éves korában tanulta meg kimondani az R hangot? (beszélgetős fórum)


24. Encsi3400 (válaszként erre: 22. - Misz)
2010. okt. 3. 14:12
Elküldtem! Remélem megkaptad!:-)
2010. okt. 2. 21:55
a nővérem kisfia nagyon sokára tanulta meg szépen kimondani, így lettem először Csita aztán Lita, majd Rita. :)
22. misz (válaszként erre: 18. - Encsi3400)
2010. okt. 2. 21:54
Ezt nem tudtam. Akkor ezt is kipróbáljuk. :)
21. misz (válaszként erre: 16. - Encsi3400)
2010. okt. 2. 21:54

Hú, az szuper lenne! :) Köszönöm szépen. :)

Megírom priviben az e-mailcímem.

2010. okt. 2. 15:29
5 évesen már szépen mondta
2010. okt. 2. 14:36
Arra már nem emlékszem hány éves koráig, de nagyon sokáig. Amikor elsős lett ráadásul úgy is irta le. A répa helyett lépát irt. aztán meg szegény úgy összezavarodott, hogy ahová tényleg már el betü kellett oda is er betüt tett.
2010. okt. 2. 14:14
A lányom sem tudja kimondani az R hangot és naponta kell gyakorolni vele.Heti 4 alkalommal foglalkozik vele logopédus. A nyelv a szájpadláson a felső fogsor mögött és gyorsan többször mondogassa felváltva a tetetetet-dedededede-t! Ettől fog idővel pörögni a nyelv.:-)
17. AViki (válaszként erre: 1. - RLindi)
2010. okt. 2. 14:10

Anno több mint 20 éve én is a nagycsoportosként jártam logopédushoz.

A logopédus kijött az oviba megnézni ki mit nem tud kimondani aztán akit kellett azt hetente egyszer vinni kellett hozzá.


Egyébként nekem úgy tanították, hogy az r helyett először D betűvel kellett mondanom a szavakat kis szóösszetételeket (ebből a "kenyedet kédek" maradt meg nagyon), mert a d betűből valamiért előbb lesz r betű mint j-ből,tehát ha ilyenekből összeszedsz neki párat, és ezeket mondogatod vele azzal segíted.

Na meg mondogathatjátok a répa retek mogyorót is.

Meg nekem volt ilyen kis mondókám is, hogy:

Trudi kék trikót kapott

kéket mint a Balaton

Trudi nem tréfa

a trikód kifakulhat a napon.

16. Encsi3400 (válaszként erre: 15. - Misz)
2010. okt. 2. 13:51
Nekem van egy gyakorló könyvem ami az R L J betűk gyakorlásáról szól. Ha érdekel megpróbálhatom átküldeni e-mailben.
15. misz (válaszként erre: 11. - RLindi)
2010. okt. 2. 13:42

Jól teszed, ha elviszed.

Én is hallottam a lányomnál, hogy nem megy az "r". Amit egy tanító néni kezdeni tud ilyen problémával, azt mindent próbáltam, sikertelenül. A logopédus néni nagyon kedves, sokat segít. De minden nap gyakorolni kell, hogy tuti sikerüljön.

És ami mellbe vágott az az volt, hogy kiderült nem csak a "r" kiejtése a gond. Hanem az is, hogy a "l" és "j" hang között nem tud különbséget tenni a kislányom. Úgyhogy nagy szerencse, hogy logopédus látta, és kiszűrte azt a problémát is, amit én nem vettem észre. Így mire iskolába megyünk, remélem már minden rendben lesz.

Ezek nagyon fontos dolgok az 1. osztályban.


Szóval vidd csak el! Kárára nem lesz, az biztos.

2010. okt. 2. 13:20
Sziasztok! Én is úgy tudom,hogy az oviba kellene menni a szakembernek aki logopédus vagy fejlesztő pedagógus és ő szűri ki a beszédhibás illetve a más problémával küzdő gyerekeket. Ha még sincs erre lehetőség akkor az óvoda pedagógusnak a dolga,hogy figyelmeztesse a szülőt és adjon tanácsot hova vigye a csemetéjét! Netán ha ő sem szól akkor a területileg illetékes Nevelési Tanácsadóban szívesen segítenek és logopédiát is biztosítanak ingyen. Iskola előtt minden féleképpen nézze meg szakember mert hibás beszéddel nehezen fog menni az első osztály és minél korábban elkezdik a fejlesztést annál hamarabb lesz eredmény!:-)
2010. okt. 2. 12:51
Az én párom már 29 és még mindíg nem tudja kimondani:DDDDDDDD
12. RLindi (válaszként erre: 10. - D82f1e2683)
2010. okt. 2. 12:35

Köszi, tényleg a répa-retekkel próbálkoztunk sokszor:)

De nem volt sikerélménye:(

Megpróbálom amit írtál, hátha bejön nekünk is!

Azért elviszem logopédushoz is, ártani nem árthat.

11. RLindi (válaszként erre: 9. - Móriczka)
2010. okt. 2. 12:34

Nem baj, örülök,hogy leírtad, büszke is lehetsz a kisfiadra!


A lányom is korán tanult meg beszélni egyébként úgy 1,5 évesen és egész szépen kivéve ezt az egy hangot.


Nos, akkor elviszem én, nem várunk, igaz még 2 évig ovis lesz, de nem szeretném ha az iskolában lennének gondjai emiatt.

2010. okt. 2. 12:32

Szia!

Az én picikém 4 évesen. Olyan szavakkal gyakoroltunk, ami után egyből mássalhangzó jön, pl. torta, marcipán, görkorcsolya, markoló. Ezekkel dolgozik a kis nyelve, tanul meg pörögni. Ha azokkal próbálkozol, hogy répa, retek, mogyoró, akkor nem dolgozik, vagy lenyeli az r hangot, vagy j-t vagy l-t mond helyette. Egyszer vártam rá az oviban, uzsiztak és egy logopédiai munkafüzet volt kint az előtérben, és ebből szedtem az ötletet és nálunk bevált. :)))

2010. okt. 2. 12:26

Az én kisfiam most négy és fél éves , két és fél éves koráig egy kukkot nem mondott .


Mindent értett és meg is értette magát velünk de nem beszélt.

Van egy rokon kislány aki egyidős a fiunkkal és már 1-1,5 évesen beszélt de hatta ratta ta hotten tottán semmit nem lehetett érteni de marha büszkék voltak rá a szülők és közbe engem meg húztak hogy a mi fiunk semmit nem mond.


Akkor nekem valaki azt mondta hogy ne törődj vele majd meg tanul inkább később de akkor majd talán tisztábban fogja mondani nem úgy mint a kislány hogy tolmács kellet mellé .


És képzeld el így is lett ahogy elkezdett beszélni mindent tisztán érthetően mondott nem selypített nem raccsolt,nem orrból nem nyeli a szó végeket stb gyönyörűen,érthetően jól ragozva beszél sőőt azt mondom az óvodai csoportjában a fiúk közül a legszebben beszél.


Tudom nem ez volt a kérdés de le írtam ,a te kicsikéd is biztos ovis és az óvodában erre nagyon figyelnek lesz vagy van logopédus és ő fogja kezelésbe venni őket légy türelmes erre is meg kell érni , ha esetleg azt az óvodait nem akarod megvárni akkor ha magán úton viszed szerintem a kettőt nem szabad össze keverni,mármint a magán és az óvodai logót.

2010. okt. 2. 12:25
Nálunk az oviban nincs sajnos logopédus, aki vitte logopédushoz a gyerekét az mindenki magától..
7. misz
2010. okt. 2. 12:24

Az én lányom 5 és fél éves, nagycsoportos. Az oviba jár ki logopédus, és hozzá megy hetente 1x az "r" hang miatt.

Ha az oviban nincs szűrés, mindenképp vidd el a gyerkőcöt szakemberhez te, mert az iskolában komoly gondjai akadhatnak az olvasással és helyesírással. Tanító néniként sok ilyen esettel találkozom sajnos.

6. csodapók (válaszként erre: 1. - RLindi)
2010. okt. 2. 12:21
Szia! Nekem két gyermekemnek volt gondja az "r" betűvel. Mind a ketten jártak nagycsoportban logopédushoz, de eredménye csak spontán és később lett. Már mind a ketten iskolások voltak, amikor egyszer csak "jött az r betű" magától. Egyébként először a szó közepén lévő hangok sikerültek, első hangként nehezebb kimondani! Beszéld meg az óvodában, ők mit gondolnak erről!
2010. okt. 2. 12:20
Én logopédus segítségével tanultam meg 5-6 évesen, de berregni nem tudok. A c betűt is cs-nek mondtam, de ezeknek más oka is volt szerintem (rövid szájpadlás).
2010. okt. 2. 12:13
Kérdezd meg a szakembert,de elvileg minden oviban van,és Ők szoktak is szólni ha úgy látják segítség kell.Egyébként nagyon változóak a gyerekek a beszédben is.Nekem a legnagyobb 2 éves elmúlt amikor mondta az r-t, a középső alig másfél,a kicsi elmúlt kettő,és nem csak az r-t nem mondja,de még pösze is.Viszont a barátnőm legkisebb fia is elmúlt 4,5,de szinte érthetetlen a beszéde.Vitte nevelési tanácsadóba,semmi különöset nem csináltak,szerintük nincs még elkésve.Pedig annyira érthetetlenül beszél,hogy aki nem ismeri abszolút nem érti meg.
2010. okt. 2. 12:11
Miért nem az ovi küdi logopédushoz. Azt nem neked kell vinni. Legalábbis nálunk.Nálunk oda megy az oviba a logopédus egy héten egyszer. Az én kislányomnak öt évesen sikerült az R hang. Kisfiam most 4 éves,és még neki is jepülő a repülő:O))
2010. okt. 2. 12:11
Nekem 6 évesen logópédus segítségével!
2010. okt. 2. 12:07

A lányom decemberben lesz 5 éves, még nem mondja az 'r'-t.

Szükséges lenne már logopédushoz vinnem, vagy még várjunk hátha..?

További ajánlott fórumok:


Minden jog fenntartva © 2005-2021, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Facebook