Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Főoldal » Fórumok » Hobbi & Otthon fórumok » Gyakran kiégő izzó, mi lehet a probléma? fórum

Gyakran kiégő izzó, mi lehet a probléma? (tudásbázis kérdés)


23. katt2 (válaszként erre: 22. - Guruljka)
nov. 28. 16:16
Mit tévesztettem össze?
22. Guruljka (válaszként erre: 21. - Katt2)
nov. 28. 14:48

Érdekes, hogy az nem fordul meg a fejedben, hogy esetleg összetvesztetted az elnevezéseket.

Nekem mindegy,mennyi van ráírva, alehetőlegerősebbet szoktam venni, amit kapni lehet, mert nem akarok vakoskodni.

A jelenlegi, a helyi boltban is kapható izzó,amely a lámpámban van itt az asztalom fölött, 1270 lm-es, 2700 K-es E27 izzó, ennek a fényereje a doboza szerint, de szerintem is kb. 95 W-nak felel meg. Kicsit csökkent a fényerő, kb. egy éve vettem.

És ez az, amelyet több óráni működés után is simán meg lehet fogni.

Az az izzó, amely miatt tavalyelőtt elolvadt a lámpa műanyag foglalata, és majdnem tűz iskeletkezett emiatt, egy régebbi, doboz nélkül félretett izzó volt. Nem állítom biztosan, hogy halogén volt, de más volt a belső kialakítása, mint a megszokott normál izzóé, az biztos.

Igaz, az én figyelmetlenségem is hozzájárult a balesethez. Azóta LED-es izzót veszek, és nem melegszik a lámpa.

21. katt2 (válaszként erre: 19. - Guruljka)
nov. 27. 09:42

Te írtad a 14-esben, hogy:


"A kérdező valószínűleg LED-est durrogtat, mert abból kapható 42-es."


Hát, ha nem melegednek a lámpáid, akkor azok kisebb teljesítményűek. Még az sem számít, hogy mit írtak rá teljesítménynek. Valahogy el kell adni a hulladékot is és mennyivel vonzóbb, ha nagyobb teljesítményt írnak rá. Azt azért tudnod kell, hogy csodák nincsenek.


Alig számít, hogy a LED-es izzó burkolata mennyire meleg, ugyanis egész jó a hőszigetelése egy ilyen búrának a tényleges LED és a búra között. Ezért is van az, hogy a LED-es izzókból csinálnak hosszított, szélesített kivitelt is, hiába E27-es. Nagyobb felület, jobban kivezeti a hőt a búra falára. A 10W-os LED-ek már nagyjából mind ilyenek.

20. Guruljka (válaszként erre: 15. - Csenge(ttyű))
nov. 26. 23:35

Ja, a halogént tényleg nem érdemes megvenni.

Elég, ha picit koccan, már kipingik. És erősen melegszik is, ha jól emlékszem. Régen vettem már,de azóta sem. (Éppen nem volt más a boltban, ami történetesen szintén Coop.)

19. Guruljka (válaszként erre: 17. - Katt2)
nov. 26. 23:31

Nálam nem opció, hogy elmegyek az OBI-ba. Sajnos, mert szívesen mennék el néha ott sztnézni.

A 42-est a kérdező írta eredetileg, én csak próbálom megfejteni.

A LED-es izzóim éppen hogy nem melegítenek. Itt ég a fejem fölött már egész nap, és simán meg tudnám fogni, mert alig langyos. (Más dolog,hogy nem fogdosom össze.)

Nálunk elég nagy tétel a világítás, mert hülye mód sötét a lakás. Amikor átálltam a normál izzókról energiatakarékosra, majd LED-re, csökkent a számlám.

18. katt2 (válaszként erre: 16. - Csenge(ttyű))
nov. 26. 18:35

Régebben kicsit drágább volt. Akkor találták ki, amikor az eu harmonizáció miatt betiltották a hagyományos 100W-os izzókat. Nosza, én is vettem 2 db 42 W-osat. Kevés fény és 3 hónap alatt megpusztultak. Nem is látok ilyeneket mostanában. Igazi, ipari hulladék.

Nem az a baj, hogy csájn országban gyártják, hanem hogy egyszerűen sz@r.

Egy LED élettartama, ha nem megy a hőmérséklete 60 fok fölé, akkor legalább 15000 óra.

17. katt2 (válaszként erre: 14. - Guruljka)
nov. 26. 18:28

Hát, ha arra gondolsz, a "42" alatt, hogy 42W-os, akkor az egy 250W körüli hagyományos izzó fényáramának felelne meg. Nincs ilyen, legalábbis izzó kivitelben nincs. Biztos van ilyen reflektor, vagy fényvető kivitelben, mondjuk a piacon lehet őket kapni. A töredék teljesítményt tudja, mint amit ráírtak. Meg sem szabad nézni, kár az időért.

Elmész egy Obi-ba és megkéred az eladót, hogy mutasson egy ilyet. Nem hiszem, hogy ne tenné meg. Azonnal fogod látni a különbséget, aztán vagy tetszik, vagy nem.

A közvilágítás meg egy időben Tiborc vejkó "szakterülete" volt, nem csodálkozom, hogy csak vaksiskodni lehet. Nálunk 10 W-os kültéri lámpák vannak kb. 50 méterenként, de nagyon jók. Tökéletesen látni a szineket, itt nehéz "eltévedni".

Ha 1270 lumenes lámpákat veszel, az legalább 10 W-os. Biztos van ilyen, de ha E27 foglalatban van, akkor nem értem, hogy hova megy a meleg, amit az izzó termel? Abból a 10W-ból kb: 9 W meleg keletkezik. Ez még nem volna baj, mert legfeljebb rosszabb a fényhasznosítás. A baj ott van, hogy a LED nem izzólámpa, vagyis az előbb említett 9 W nagyon meleggé teszi a búrát. Ezt viszont utálják a LED-ek. Eleve kb. 80 Celsius körüli hőmérsékletet viselnek el, de ezzel már rendesen csökken az élettartamuk. Erre a 9 W-ra, meg szerintem még melegebbek lesznek, ezért ezt drasztikus élettartam csökkenéssel tolerálják. Aztán megpusztulnak.

Nyilván vannak sokkal nagyobb teljesítményű LED-ek is, de azokat hűtőlemezre szerelik, sokkal nagyobb méretben, nem is lakásba valók, bár lehet ilyen lámpatesteket csinálni, boltban nem hiszem, hogy kapni lehetne.


Egyébként, egy lakásban az, hogy LED-es, vagy izzós világítás van, legfeljebb 10...15%-ot számít a villanyszámlában. Viszont egy rendes LED-es lámpa élettartama sokszorosa az izzónak. Na, ezért érdemes használni.

nov. 26. 17:28
Most nézem hogy Kínában gyártják. :D Ócska f*s, oszt elkértek 300 ft-ot.
15. Csenge(ttyű) (válaszként erre: 14. - Guruljka)
nov. 26. 17:26
Ez most nem jött be mert ez sima halogén izzó. Avide a márkája, itt vettem a coopban. Az van a dobozán hogy 624 lumen, 42 Watt. Ja, és hogy 2000 órá kéne kibírnia. Az előző is ugyanez a tipus volt ami eldurrant. De csak ez a fajta van most, akciósan adják, biztos ezért, tudják hogy nem jó. :D
14. Guruljka (válaszként erre: 13. - Katt2)
nov. 26. 17:22

Biztos igazad van, a táblázatot találomra választottam.

A kérdező valószínűleg LED-est durrogtat, mert abból kapható 42-es.

Én már annak is örülök, hogy helyben kapható a közepes minőségű LED-es izzó. Szívesen megnéznék egy natural-t is, de erre nincs alkalmam.

Hogy éjjel hol milyen világítás van, fogalmam sincs. Annyit tudok, hogy a lakóhelyemen elégtelen a közvilágítás. Szerencsére nem kell sötétben mászkálnom, a fiam meg hazatalál, neki jó a szeme.

A lakásba régóta LED-es izzókat veszek, meleg fényűt, azaz 2700 Kelvinest és 1270 lumenest vagy erősebbet.

Én ezeknél tapasztalom a teljesítmnycsökkenést,a hagyományosnál nem.

13. katt2 (válaszként erre: 12. - Guruljka)
nov. 26. 14:43

A táblázat elég pontatlan. Egy hagyományos 100-as izzó 1200 lument tud az első 50 órában. Utána csökken a fényereje.


Azért sem jó a táblázat, mert különböző fényhasznosítású LED-ek vannak. Az átlagos, amiket kereskedelmi forgalomba hoznak, azok 50...70 lumen fényáramot hoznak létre 1 W elektromos betáplált energia hatására. Az igazán jó meg mondjuk 200 lument. Van egy kis különbség, vagyis negyedannyi energia betáplálására tudják ugyanazt. Egy baj van velük, nagyon drágák és nem nagyon teszik bele a konzum elektronikába...

Nézőpont kérdése, hogy meleg-, vagy hidegfehér fényű. Én a natural light-ot kedvelem, szerintem ez közelíti meg legjobban a természetes megvilágítást, vagyis a kettő között.

Menj végig egy olyan utcán éjjel, ahol nátriumgőz lámpák vannak. Azt mondják a dokik, hogy a sárgás fényre legérzékenyebb a szem, vagyis ott kellene a legkevesebb megvilágítás. Én nem így látom, de lehet, hogy rossz a szemem. Nyilván a kékes szín, vagyis a magas színhőmérséklet sem jó, engem kifejezetten idegesít, annak ellenére, hogy tényleg nagyon jól látható minden.

12. Guruljka (válaszként erre: 9. - Csenge(ttyű))
nov. 26. 13:48

Nem jó taktika, hogy szerinted nincs, és utána se nézel.

Milyen 57 -es volt régen 60-as?


Az E27 foglalatot szokás normál foglalatnak mondani, az E14-es a "minyon", azaz a kisebb foglalat.


A lumen- Watt átszámítására itt egy táblázat:

[link]


Én a LED-es izzóknál a meleg fényűt szeretem (és a szemész is azt ajánlja a makula degeneráció miatt), de vannak,akiknek a hideg fény kellemesebb.

[link]

11. Csenge(ttyű) (válaszként erre: 10. - Katt2)
nov. 26. 12:54
Jaja, arra gondolok az E27-re. Koszi a linket. 🙂
10. katt2 (válaszként erre: 9. - Csenge(ttyű))
nov. 26. 12:51

Itt nézz körül.


[link]


De van a Praktikerben, Obiban, nagyobb boltokban.


Ha a régi 100W-os izzónak megfelelő méretet keresed, akkor az az E27-es foglalat. Ha a becsavaros része kisebb, akkor az E14-es.

9. Csenge(ttyű) (válaszként erre: 5. - Bummihatka)
nov. 26. 12:30
Az lehet mert max 60 wattost lehet belerakni. 57-est hoztam ami regen 60-as volt, de most egy 42-est raktam bele, csak sajna ez nem sokat vilagit. Ledes izzo lenne jo, de az szerintem hagyomanyosban nincs. Erre a nagy gömbszerure gondolok.
8. Csenge(ttyű) (válaszként erre: 3. - Lávli*)
nov. 26. 12:26
Nem is robbanas, inkabb csak elromlik, hirtelen. Amihez hozzaerek. De robbant mar fel mikrosuto is a kezem alatt. Az tenyleg robbant, mert tiszta korom volt a belseje. De ilyen mixerek, meg kavedaralok, meg hasonlo dolgok ezek nalam semeddig nem birjak. Egy idoben a konyhaban is ahogy hozzaertem a kapcsolohoz ment ki az aram. Es ez ugy 2-3 naponta megismetlodott. Most meg a lampam szorakozik. Most csereltem benne izzot, kivancsi leszek. Lekapcsolni meg nem mertem.
nov. 26. 11:49
folalatot kellene megnézni, nálunk is akadozott a világitás, a sok körtecsere után megnézte a fiam és lógott belőle egy drót / villanyszerelők bocs . /
6. katt2 (válaszként erre: 5. - Bummihatka)
nov. 26. 10:43

Általában a foglalatokkal van baj. Gyenge a csatlakozás az izzó közepe, meg a foglalat közepe között. Az áram még átmegy, de azon a ponton melegszik, esetleg nagyon melegszik. Az izzóba bemegy ez a plusz meleg, esetleg összeolvadnak belül a kivezetések, aztán zárlat lesz, levághat a kismegszakító a villanyóra környékén. Ha nagyobb teljesítményű izzó kerül bele, akkor ez a hatás nagyobb, mivel nagyobb áram folyik. Különösen az E14-es izzóknál láttam ilyesmit.

Lehet beletekerni LED-es izzót, ez jóval kevesebb áramot igényel, kevesebb lesz ez a melegfejlődés. Egy 60 W-os izzó helyére mondjuk egy 4...6 W-os LED-es izzót kell betekerni, nagyjából ugyanannyi fényt fog adni. ( Persze ez a felhasznált LED-ek minőségétől függ és ezek között vannak jók, meg nagy hulladékok is. Lutri )

5. bummihatka (válaszként erre: 1. - Csenge(ttyű))
nov. 26. 09:14
Nekem akkor csinált ilyet, ha magasabb watt számú izzót tettem bele, valószínűleg azért is durran egy nagyot.
4. Bless the child (válaszként erre: 3. - Lávli*)
nov. 26. 06:07
A szomszéd ugató kutyája😂😂😂😂
nov. 26. 05:26

A jysk-ben időhatár nélkül bármit kicserélnek vagy vissza adják a termék árát.


Tudnál mondani példát, hogy mi minden robbant fel és durrant tőled? Ez roppant érdekes! 🤔😀

2. Amaunet (válaszként erre: 1. - Csenge(ttyű))
nov. 25. 23:55

Első körben megpróbálnák garanciát érvényesíteni, cseréltetni a terméket.

Lehet, hogy típus, gyártó hiba. Akkor pedig kezdeményezni kell/kéne a forgalmazónak a termék visszahívását. Lehet ez balesetveszélyes is.


Ha ez nem hoz eredményt, akkor egy elektromossághoz értő ismerősöm megkérném, hogy nézze át.

Jó lenne, ha lennének mérőműszerei.

nov. 25. 23:30

Csajok, lányok, asszonyok. Urak. :)

Van egy jysk-es lámpám, amiben folyton kiég az izzó. Tegnapelőtt cseréltem ki benne, aztán ma megint kiégett. Nagy durranással. Épp hogy benyomtam a kapcsolóját már durrant is. Mitől lehet ez? Zárlatos lenne a lámpa? Alig múlt 3 hónapos, eddig bírta volna?

Nem szeretném kidobni mert szeretem ezt a lámpát. Van más eshetőség is? Van az úgy hogy az izzó csak két napig bírja a dobozra írt 2000 vagy hány óra helyett? Egyébként máskor is volt már ilyen hogy hozzáértem vmihez aztán felrobbant vagy durrant egyet. Lehet miattam van, túlfeszültség van bennem aztán kinyírok mindent ami elektromos. :D

További ajánlott fórumok:


Minden jog fenntartva © 2005-2021, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Facebook