Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Főoldal » Fórumok » Egyéb témák » Globális felmelegedés! Tegyünk ellene! Te fontosnak tartod, hogy óvd a környezeted? Mit teszel ezért? fórum

Globális felmelegedés! Tegyünk ellene! Te fontosnak tartod, hogy óvd a környezeted? Mit teszel ezért? (beszélgetős fórum)


1 2
50. syria
2020. márc. 20. 11:06

Fontosnak tartom, nem véletlenül írtam 3 cikket ebben a témában. A véleményeimért kaptam nem is keveset a képemre.

[link]

[link]

[link]


Ám attól tartok, elkéstünk. :( A hülyeség korát éljük. [link]

49. ina87
2017. ápr. 27. 17:04
óvom ahogy tudom,már ültetem az idén fát,nem szemetelek környezettemben össze szedem a szemetet a vízzel is csínján bánok,ja és próbálok állatokat menteni igaz ennek nincs köze a globális felmelegedéshez de ha már mindenki csak 1 állatot mentene meg akk több meg maradna a következő generációnak tudom nem olyan állatokat mentek mint pl elefánt,zsiráf,oroszlán,tigris,aligátor,de attól még nekem számít ha csak egy egyszerű kis madarat is meg tudok menteni akk már növeli a megmaradtak számát...
2017. ápr. 27. 12:48

Ez a téma egyre aktuálisabb.

"Ne vágj ki minden fát!"

Ültessünk fákat a városokban. A mi kerületünkben sok fát ültetnek, a belvárosokban is kéne.


Pokoli hőség vár a városokra

A vidékhez képest a városokban kétszer nagyobb lehet a jövőben a hőség okozta megterhelés - jelentették ki kutatók a Európai Földtudományok Egyesületének (EGU) közgyűlésén.

Már kétszáz éve ismert tény, hogy nyáron a városok egyfajta hőségszigetet képeznek - mondta Hendrik Wouters, a Genti Egyetem munkatársa.


A városokban mindig néhány Celsius-fokkal magasabb a hőmérséklet, mint a környéken, ez a hatás ráadásul éjszaka még nagyobb, mint nappal, mivel a mesterséges, beton és aszfalt alkotta környezet alig hűl le. Még inkább felerősítik ezeket a forró pontokat a hőhullámok, amelyek a klímaváltozás révén gyakoribbakká és hosszabbakká válnak - fejtette ki a kutató.


A városok hőségét nemcsak érezni és mérni lehet: a világűrből is látszik. A NASA által készített felvételeken gyakran nagy lyukak láthatóak a ködfelhőben a nagyvárosok felett, ott ugyanis a magas hőmérsékletek miatt erősen elvékonyodik a felhőzet.


A következmények már most észlelhetők: nyáron mérhetően csökken a városokban a munkateljesítmény, károsodik az infrastruktúra és lényegesen több beteg kerül kórházba. Még a halálozási arány is jelentősen megnövekszik ebben az időszakban - magyarázta a kutató.

2014. márc. 12. 16:38
Az adatlapomon is rajta van: komposztálásban segítek. Még ugyan az idén nem vittünk ki semmit a komposztba, majd később.
2014. márc. 11. 14:11
A családomban mindenki szelektíven gyűjti a szemetet (hulladékot), én is. Szerintem fontos.
45. Rochlitz Szilveszterné (válaszként erre: 43. - Kristo_f)
2014. márc. 10. 16:26

Milyen izű a hód?

Meg sem tudnám kóstolni (szegényt).

44. Rochlitz Szilveszterné (válaszként erre: 36. - Carpediem*)
2014. márc. 4. 16:59

Mondjuk, a növényeket pótolni lehet (ültetés).

Én alig eszem húst, nem annyira kívánom. Persze, a hús helyett lehet gombát is enni, az is finom.

A zöldség, és gyümölcs nagyon egészséges, én eszem ezeket.

43. kristo_f (válaszként erre: 40. - Grizus)
2014. márc. 3. 13:40

A HAARP az tuti ludas!

Különösen hogy mostanság a saját országára zúditott hóviharokat és a szövetségesére árvízet

Nálunk meg enyhe tél volt


Látsz műanyag csomagolás nélkül élelmiszert? Esetleg zöldséget, de azt is mű.szatyorba adják


Én hódot eszem, mert védem a fákat!

42. Rochlitz Szilveszterné (válaszként erre: 37. - D7ba7bf7ff)
2014. márc. 3. 13:20
Emiatt izgulok én is - mi lesz az unokáinkkal ebben az egyre jobban szennyezett, vegyszerezett levegőben, talajban, vízben?
41. grizus (válaszként erre: 37. - D7ba7bf7ff)
2014. márc. 3. 03:01
Így van, tökéletesen egyetértek.
40. grizus
2014. márc. 3. 03:00

Állítólag a globális fölmelegedés egy kamu. Inkább a Haarp a ludas.

Azon kívül, hogy amit lehet, szelektíven gyűjtünk, nem veszünk sok csomagolt árut, ha tudunk, komposztálunk és néha felszedjük a szemetet, nem sokat tehetünk. Akik tehetnének érte, azok lesz.rják a témát és a fejünket is.

2014. márc. 2. 16:35

rengeteg szemét van az utcán! Nem bírom fölszedni, pedig néha kedvem lenne..

én nem dobok el semmit az utcán

2014. márc. 1. 15:25
Viszont a közvetlen környezeted/természet meghálálja ha segítesz rajta. Itt már csak a saját portán érdemes takarítani.
37. d7ba7bf7ff (válaszként erre: 1. - Kislany2009)
2014. márc. 1. 15:23
Nem rajtunk, kis embereken fog múlni, zöld szatyorral a kezünkben, hanem a nagy iparmágnásokon, akik sz*rnak az egészre. Itt már csak az időt kell kivárni és borul a rendszer. Visszafordítani nem nagyon lehet.
2014. márc. 1. 14:39
Amit én teszek érte: Nem vagyok vega! Vagyis nem eszem meg a növényeket :)
2014. márc. 1. 14:35
a kupakot is gyűjtöm, az unokámnak viszem, ők beviszik az oviba, ahová járt a kicsi.
2014. febr. 28. 13:32
papírt gyűjtök a barátnőm unokájának
2014. febr. 27. 16:26
Télen nem, de jó időben kiviszem a szerves hulladékot a komposztálóba
2014. febr. 26. 10:35
Nem szemetelek, nem égetek pet palackot, sem műanyag ruhát a kazánbn.
2014. febr. 26. 10:34
A használt étolajról volt szó. Újabban kiteszem a kukák mellé PET palackban, amikor viszik a szemetet, azon a napon. Rögtön elviszik a romák. Főznek vele, gondolom.
30. Csülkösbab (válaszként erre: 27. - Wicked.)
2012. jan. 25. 18:20
Van egy érdekes növény. Magyar nevén nyári üróm. Ha jól emlékszem, a latin neve Artemisia annua. Ebből a növényből szárítva, vagy akár frissen egy maréknyit tegyél egy vászon, vagy papír zacskóba és azt tedd be a szódabikarbóna helyett. Nagyon hatásos lesz!
2012. jan. 25. 17:24

Újabban itt Szolnokon nincs olyan bedobó, ahová a PET palackot lehet dobni széttaposva! Eddig volt.

Papírt sem lehet bedobni sehová, de ezt az iskolások gyűjtik. Beleteszem a gyógyszerek papír-dobozait is.

28. Rochlitz Szilveszterné (válaszként erre: 27. - Wicked.)
2012. jan. 25. 17:22

Szívesen!

Most a családban van valaki, aki szappant csinál a használt étolajból! Nem tudom, hogy honnan vette az

ötletet, illetve a tudományát. Azóta mi is és az egyik fiam is neki adja le az olajat, vagyis, mikor itt jár, ő viszi el. Van kedve kísérletezni...

27. Wicked. (válaszként erre: 24. - Rochlitz Szilveszterné)
2011. nov. 20. 17:06

Igaza van Betyárninjának, el is felejtettem, hogy szagtalanít a szódabikarbóna:) Pedig pl. ágyneműtartóba azt használjuk, mivel ott csak tároltuk télen a nyári cuccot és fordítva. Idén tavasszal olyan büdös, dohos lett benne minden, hogy hiába mostam ki, benne maradt. Vagy 2 nap kellett, hogy kiszellőzzön. Az ágyneműtartóval meg kínlódtunk hetekig, naponta kitöröltem ecetes vízzel és egész nap szellőztettük. De mihelyt nem nyitottuk ki 1-2 napig, ugyanolyan dohos lett.


Akkor jutott eszembe a szódabikarbóna és régi hűtőszagtalanító "golyójába" csomagoltam szódabikarbónát, abból tettem 5-öt az ágyneműtartóba (4-et sarokba, egyet középre). Néhány hét után teljesen eltűnt a szag, bár hetente, kéthetente kiveszem 1-1 napra és hagyom a golyókat kiszellőztetni, kiszáradni.


A CORA-nál még nem próbálkoztam, mert ritkán járunk arra, de majd megejtjük:) Köszönöm a tippet!

2011. nov. 20. 16:50
*szagtalanít
2011. nov. 20. 16:50
A szódabikarbóna még szagalanít is ;)
24. Rochlitz Szilveszterné (válaszként erre: 23. - Wicked.)
2011. nov. 20. 16:02

Jó volt olvasni a soraidat...

Én is ecettel harcolok a vízkő ellen.

Van egy vegyszer (még jó régen vette az, aki itt takarított, mielőtt beköltöztünk ebbe a lakásba, mert nem itt laktunk, kb. 2 és fél éve lakunk ebben a lakásban), és nem tudom, mire jó... Fújni kell, elolvastam, hogy hová jó és hová nem, aztán a fürdőkádat befújtam vele. Az eredmény: csíkos lett a kád, akármit csinálok, nem jön le. Egyébként az volt ráírva, hogy a szappanlerakódás, vízkő, és minden piszok ellen.

A szódabikarbóna nálunk kis adagban van, még nem tudtam, mire jó.

Régebben a fogaimat tisztítottam vele (míg volt sajátom), és szépen levitte a sárga színt, ami nem tudom, mitől volt (nem is dohányoztam).

Ahogy írtam, a Cora mellett itt Szolnokon átvették a használt étolajat.

Már nekünk sincs autónk, és nem volt 40 éves korunkig sem. Biciklire nem ülhetek. Marad a busz és gyalogolás.

2011. nov. 17. 11:20

Sajnos ilyen alapvető dolgokat nem vesznek figyelembe:S Mi fiatalok vagyunk, de pl. nincs autónk. Van biciklink:) Meg kutyánk, úgyhogy kutyagolni tudunk:)))

Ami rossz, hogy bicikliút viszont nincs, úgyhogy az effajta környezetbarát közlekedés még igencsak kívánnivalót hagy maga után a városokban.

Kocsit direkt nem akarok. Van elég kiadás a 3 gyerekkel és egy kocsi fenntartása manapság felér egy gyerek ellátásával... Szóval: nem kell. Gyalogolunk, buszozunk, ha muszáj, cipekedünk.

Bár az is igaz, hogy nagyobb szállításhoz, vagy nagybevásárláshoz kölcsön szoktuk kérni apukámtól. De kb. ennyi. Minden gond nélkül elvagyunk nélküle.


Sajnos a MOL kutaknál még eddig én is csak visszautasításra találtam, így kíváncsi lennék, ki az, akinek sikerült már leadni az olajat ott? Az "olajos" wc-t, csatornát próbálom hetenkénti SEPTIFOS-ozással elkerülni, amit elvileg pottyantós budiba és emésztőgödörbe találtak ki, mert olyan baktériumokat tartalmaz, amelyeket kiölünk a tisztítószerekkel, így felgyorsítja a természetes lebomlást és megakadályozza az elzsírosodást. Gondoltam így csatornánál sem jöhet rosszul. Eddig még - úgy látom - bevált:)


A másik amivel kísérletezek: a minél kevesebb tisztító- és mosószer. Láttam egy sorozatot, ahol szinte mindent természetes módszerekkel takarítottak: szódabikarbóna, hagyma, ecet, citromlé, stb.


A szódabikarbóna és az ecet már alapból nélkülözhetetlen nálunk. Ezt a legjobban a gáztűzhelynél tudnám szemléltetni. Eddig, minden főzés után hideg zsíroldóval fújtam be, az feloldotta a szennyeződést (vagy nem...) és lemostam. Vagy folyékony súrolóval és 10 körömmel szedtem le.

Most csak nyomok rá a mosogatószivacsból egy kis vizet, a szivacsot belenyomom a szódabikarbónába és simán leszed mindent, erőteljesebb dörzsölés nélkül. Utána ecetes vízzel, mikroszálas törlőronggyal áttörlöm és olyan, mint a tükör. Ez leginkább tűzhely üveg tetején és ajtaján feltűnő. Azokkal is megkínlódtam eddig, míg tényleg foltmentesek lettek.


Mosáshoz Vanish helyett inkább hozzáadok 1 ek szódabikarbónát. Eddig még nem maradt foltos a ruha, ráadásul kevésbé szennyezett ruháknál fele annyi mosószer is elég a szódabikarbónás kombinációval. Mindig figyelem mikor szívja be a gép mosás után az első öblítővizet, akkor öntök a mosószer adagolóba fél dl 20%-os ecetet. Tökéletesen semlegesíti a benn maradt mosószert, a hátralévő 2-3 öblítés az ecetszagot semlegesíti és elég egy fél kupaknyi öblítőszer a 7kg-os mosási kapacitású mosógépben lévő ruhákhoz, hogy tényleg puhák és illatosak legyenek.


Amit még nem említettem: gyógyszertárban 1 kg szódabikarbóna 400,-Ft. Elég 1-2 hónapra, attól függően, mennyi mosni, ill. takarítani valóm van.

A 20%-os ecetből is elég 4-5 üveggel egy hónapra.

Ami még érdekes: egyáltalán nincs ecetszag, sőt semmilyen szag nincs, olyan szépen semlegesít mindent!


Vízkőoldáshoz megint csak ecet... Kávéfőzőbe csak lefőzöm 2-3 alkalommal (fele víz, fele 20%-os ecet) kiöblítem és tiszta. Vízforralóba csak 1 dl ecetet teszek, felöntöm vízzel, felforralom és hagyom kihűlni. Mire kihűl, addigra semmi vízkő nem marad.

A mosógépbe havonta egyszer beleöntök egy üveg 20%-os ecetet, főzőmosásra állítom. Ha már forró a víz benne, akkor lekapcsolom és hagyom benne kihűlni. Ha kihűlt, csak átöblítem és nem kell a méregdrága Calgon:)


Bocs, kicsit hosszú lettem:)

22. Rochlitz Szilveszterné (válaszként erre: 21. - Wicked.)
2011. nov. 16. 14:22
Azt mondják, oda nem jó, mert eldugul tőle a WC. Aki nem ér rá, az beleönti egy flakonba és beteszi a kukába így.Vagy: a kinti lefolyóba (csatornába) önti. Hát ez sem jó, de mi van, ha öreg és nincs autója valakinek és nem ér rá? Akkor hová tegye? A MOL-nál állítólag át fogják venni, de nem mindegyiknél. Én már kérdeztem itt a közelben nyáron. Azt mondták: ők nem veszik át. A Nők Lapja azt írta, hogy ősszel több MOL kútnál át fogják venni, és továbbküldik, majd újra hasznosítják a használt étolajat.
21. Wicked. (válaszként erre: 20. - Rochlitz Szilveszterné)
2011. nov. 15. 20:55

Sajnos a használt étolajjal még nem tudtunk mihez kezdeni, nem tudtuk kideríteni hol adhatjuk le:S

Így - szégyenszemre - még mindig a wc-be kerül...

1 2

További ajánlott fórumok:


Minden jog fenntartva © 2005-2021, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Facebook