Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Főoldal » Fórumok » Hobbi & Otthon fórumok » Gázkonvektorral való fűtést hogyan érdemes használni, hogy meleg is legyen, meg költséghatékony is? fórum

Gázkonvektorral való fűtést hogyan érdemes használni, hogy meleg is legyen, meg költséghatékony is? (tudásbázis kérdés)


1 2
52. Napsugár8 (válaszként erre: 51. - Rabankari)
szept. 30. 20:55
Meg én panelban lakom, tehát oldalról és alul-felül is kapok fűtést, már amikor az alattam lakó is fűt. Már egy éve elköltözött a nénike, a lányáékhoz, a lakást nem fűtik, érzem is a lábamon. Kell a vastag zokni. :))
51. rabankari (válaszként erre: 50. - Napsugár8)
szept. 30. 20:50

Mindenesetre nagyon ügyes,ahogy elérted,azt a napi 3-4 m3 megtakarítást!

Én is gázzal fűtök,igaz, nem konvenktor van, hanem radiátor. Nagyon sokat számít az is, ha van redőny.

50. Napsugár8 (válaszként erre: 48. - Rabankari)
szept. 30. 20:20

Bocsi, igazad van. A villanynak az átlagára van valahol 38-40 ft körül, hirtelen azzal kavartam. A gáz ára 120-130 ft/m3, fűtőértéktől függően.


Hát ezért csukom én be inkább a szoba ajtót, és az előszobát, ill. a konyha felé közlekedőt nem fűtöm. Ez utóbbiakon leginkább csak keresztül megyek, annyi idő alatt nem fogok megfagyni.

Megy a konvektor a szobában, amikor már odakint zúzmarás hideg van, akkor kapcsolom be abba a mini konyhában levőt is. Addig még elég a tűzhely melege. A fürdőszobában hőtárolós villany radiátor van. Az sem megy egész nap, csak este lehelek bele meleget. :)

49. Channa* (válaszként erre: 48. - Rabankari)
szept. 30. 20:06

Igen!

Ennyi az ára.

48. rabankari (válaszként erre: 45. - Napsugár8)
szept. 30. 19:44

100 m3 gáz, havi 4000 Ft???

Kb. egy m3 gáz 100-115ft között van.

Szerintem ha 100 m3 gázt spórolsz ezzel a módszerrel, akkor az jóval több, mint havi 4000 Ft spórolás!

47. Channa* (válaszként erre: 42. - Amaunet)
szept. 30. 19:10

Pont így csináltam, csak nem 1 napos intervallumot néztem, hanem 1 hetest.

Így alakítottuk ki ezt, ahogy fűtünk.


Igen, az ablakokat szigeteltük, az ablakok között párna van, illetve az erkély ajtónál és a bejáratinál lent a padlón egy termotakaróból készített hurka.


Nyáron nem szeretem a szőnyeget a lakásba, de így ősszel már leteszek az előszobába is, illetve a szobákba is, valamint termo hurkát csináltam a szoba ajtókhoz is.


Ja, a mi lakásunk körbenyitható, így ha itthon vagyunk, akkor kinyitunk minden ajtót és ilyenkor 1 konvektorral fűtünk.

46. Channa* (válaszként erre: 37. - Fórumnyitó (anonim))
szept. 30. 19:05

Semmiképp ne hagyd kihűlni a lakást, azaz menjen a konvektor 3-as fokozaton. esetleg, ha kevés lesz, mert hidegebb lesz, akkor négyesen hagyd, valamint lehet, hogy esténként egy kicsit feljebb kell majd tekerni.

Én így szoktam.


Most elég volt annyi, hogy elindítottuk a konvektorokat ötös fokozatra tettük, majd a szobákba levettük 3-ra, a konyhába meg őrlángon van. Így kellemes 22 fok van mindenhol.

Mi a konyhaival fűtjük az előszobát és a fürdőt is, illetve van egy kis gardróbunk, ami az előszobából nyílik. Ha nem felejtjük el, akkor azt nyitva hagyjuk, hogy ott se legyen nagyon hideg.


Mi egy közel 70 nm-es lakásban lakunk, 2 hatalmas szobánk van. A konyhánk is elég nagy, és az előszoba és fürdő sem túl kicsi és a belmagasságunk is 3,3-as. Így fizetek minden hónapban (átalány) 16.800 Ft-ot.

45. Napsugár8 (válaszként erre: 37. - Fórumnyitó (anonim))
szept. 30. 16:43

Nálam is öregek a nyílás zárók, ahogy írták is, az ajtókra-ablakokra a szigetelő csík, az ablak párkányra, ill. a bejárati ajtó elé raktam öreg plédet szétvágva, és beleszabtam méteres szivacsot. De ha csak aprított szivacsot kapsz, vagy akár kész díszpárnát, azzal tölts meg a kígyódat... Egyszobás garzonban lakok, éjszakára és ha napközben hosszabb időre elmentem (pl. dolgozni), visszavettem 2-esre a radiátort, azzal tartani tudja a 20 fokot, és onnét már nem sok fog elfogyni, ha feltekered és 21-22 fokot csinálsz.

Én úgy tapasztaltam, hogy ezzel módszerrel napi 3-4 m3-t tudtam spórolni, mintha állandóan 21-22 fokon menne a fűtés. Márpedig az a különbség egy hónapban 100 m3, és kb. havi 4000.- Ft különbség a számlánál. Pedig ez csak egy garzon!

44. Fórumnyitó (anonim) (válaszként erre: 43. - Guruljka)
szept. 30. 16:41
Igen, de az az alacsonyabb hőfok max 18, ami sajnos nekünk elég hideg, főleg ha majd minuszok is lesznek
43. Guruljka (válaszként erre: 40. - Fórumnyitó (anonim))
szept. 30. 14:49
A "temperál" elvileg azt jelenti, hogy tart egy alacsonyabb hőfokot. Biztos, hogy jól működik a szabályzója?
42. Amaunet (válaszként erre: 37. - Fórumnyitó (anonim))
szept. 30. 14:12

Így, hogy átalányt fizettek a gázóra leolvasásával tudjátok mérni, hogy mennyi a fogyasztás ha egy hőfokon tartjátok folyamatosan a lakást vagy leveszitek reggel és este fel.

Ezt akár két nap alatt is ki lehet kísérletezni.


Az ablakoknál használjatok szigetelő szalagot (purfix) és ablakpárnát. Bejárati ajtóhoz valami nehéz, hőszigetelő függönyt.

41. Fórumnyitó (anonim) (válaszként erre: 39. - Anitácska 1)
szept. 30. 11:26
Bocsánat félre értelmeztem a válaszodat. Már értem, köszönöm
40. Fórumnyitó (anonim) (válaszként erre: 39. - Anitácska 1)
szept. 30. 11:25
Sajnos 1-es fokozaton nem fűt, csak temperál, ugyan olyan hideg van tőle
szept. 30. 10:43
A mi lakásunkban konvektorok vannak. Kipróbáltuk hogy reggel őrlángra lehúztuk a szabályzót, délután a jéghideg lakásba hazaérve felhúztuk. Több energia kellett a hideg lakás felmelegítéséhez mint a lakás hőmérsékletének a szintentartásához. Szóval a tapasztalataim alapján hagyd nyugodtan a szabályozót 1 állásban.
38. Magdi985 (válaszként erre: 37. - Fórumnyitó (anonim))
szept. 30. 10:09

A lakás adottságaitól is függ.

Szerintem kísérletezni kellene, hogy hogyan a legjobb. Pár napot így, pár napot úgy.

szept. 30. 10:06

A konvektor csere itt nem jöhet szóba, a kérdésem nem ez volt igazából, hanem az, hogy akinek gázkonvektora van, az hogy oldja meg, hogy ne legyen fagy a lakásban. A hálószobában nincsen, mint írtam a konyhában és a nappaliban van, illetve egy 3. Szobában amit nem használunk. A nappaliban bekapcsoltuk. 3-as fokozaton van 21 fokon a szoba, ennél lejjebb nem megyek, mert nagyon hideg az már nekünk, a nyílászárók rosszak, régiek, önkormányzati lakásról van szó, kicserélni jelenleg nem tudjuk. Viszont azt sem szeretném, hogy egész nap tekergetni kelljen, ha elmegyünk itthonról és lekapcsoljuk akkor a hidegbe érünk haza, onnan gyorsan maxra kapcsolni, hogy befűtsön. Ezért az lenne a kérdés, hogy ha a konyhában is és a nappaliban is menne 3-4es fokozaton folyamatosan, akkor az érné e meg jobban, vagy ha fel le tekergetjük este, reggel, ha elmegyünk valahova.

És mint mondtam 12 ezer forintot fizetünk az év minden hónapjában, mert tavasszal az elszámolásnál kijött egy 30 ezres csekk, ezért betelefonáltam, és megoldották így, hogy minden hónapban fix összeget kelljen fizetni télen nyáron. Áprilisban kapcsoltuk ki, és most kapcsoltuk vissza, tehát volt jó pár “üres”hónapunk, amikor szintén fizettük a 12000ft-ot. Köszönöm annak, aki a kérdésemre válaszol.

36. Epresturmix (válaszként erre: 15. - Levarosbukta)
szept. 30. 09:32
Egyetértek. Nekem is kell a klóra a meleg. :D
szept. 30. 09:25

Nekünk is konvektor volt régen. Hideg volt, kattogott, Csúnya volt, de legalább drága is.

Pár éve szereltettünk a felújításkor kondenzacios kazánt, radiatorokat és egyes helyekre - ahol hideg burkolat van - padló fűtést.

Nappal 20 fokon tartjuk, a termosztát programozható, mire hazaérünk, 22 fokot csinál.

Diktáljuk az óra állást, a leghidegebb hónapban régen a konvektor mellett fizettünk 40 ezret is, így 20 ezer a legtöbb. Össze nem lehet hasonlítani mennyivel jobb.

Próbálkoztunk mi is mindennel, hogy lenne a jobb, de rossz volt az mindenhogy.

Érdemes utána nézni az MFB Bankos energiahtekonysagi teljesen kamatmentes hitelnek, az pont erre van kitalálva. Több ismerősöm is igénybe vette.

34. Channa* (válaszként erre: 31. - Aszparagusz)
szept. 30. 09:06

Pontosan!


És valóban, amit írtál, egy kazán, amit manapság be lehet szereltetni, mert ez az előírás, közel 1 millióba kerül+radiátor, csövek, munkadíj, és ne feledkezzünk meg a a tervekről sem.


Nem rég elromlott a gázbojlerem, ha nem ilyet rakatok fel, akkor engedélyeztetni kellett volna, terveket és mindent beszerezni, ami rendesen megnövelte volna a kiadásunkat, ráadásul jó hosszú ideig nem lett volna melegvizünk sem.


És persze, ahhoz is kellett volna engedély, hogy az új ugyan olyan bojlert felszereljem...

33. tumbo2 (válaszként erre: 31. - Aszparagusz)
szept. 30. 09:05
a régi kémény rossz,új kéne,a bélés bele,hát addig nem élek,míg az ára megtérülne.
32. tumbo2 (válaszként erre: 22. - Pasionella)
szept. 30. 09:02
én átalányt fizetek,ha harmincat ki kéne fizetnem,plusz víz,áram,internet,gyógyszer,nem igen maradna a nyugdíjból.
31. aszparagusz (válaszként erre: 16. - Channa*)
szept. 30. 09:01
Van, ahol egyáltalán nem oldható meg, pl. kémény, kivezetés, stb.
30. globus (válaszként erre: 27. - Tumbo2)
szept. 30. 09:00
Itt akkor is meleg van, ha nincs nyitva a fűtésszabályzó csap, azaz hideg a radiátor. Maga a cső, ami végigmegy a lakáson, tűzforró, bőven elég.
29. aszparagusz (válaszként erre: 13. - Levarosbukta)
szept. 30. 09:00

Inkább 12-13 év az.

Egy kondenzációs kazán (már csak ilyet lehet felszerelni) többszázezer forint. Ehhez jönnek a radiátorok, csövek, munkadíj. Plusz a kémény bélelése, ami szintén százezres/többszázezres tétel.

28. tumbo2 (válaszként erre: 21. - Pasionella)
szept. 30. 08:59
egy előnye viszont van,akkor gyújtom be,mikor fázom.nem kell vacogni,míg ideér a fűtési szezon.
27. tumbo2 (válaszként erre: 23. - Globus)
szept. 30. 08:56
az öcsémék régen panelban laktak,télen olyan meleg volt,hogy az ablak szinte mindig nyitva volt,jó ötlet volt az utcát fűteni.
26. globus (válaszként erre: 23. - Globus)
szept. 30. 08:53

Mondjuk nem ez volt FI kérdése, eltértem a lényegtől, bocsi.

Igazából arról jutott eszembe, hogy tudtommal a távhőt is gázzal üzemeltetik, ennek ellenére olcsóbbnak tűnik. Mégpedig azért, mert jellemzően a távfűtéses lakások jóval kisebbek.

Elnézést az offért.

25. tumbo2 (válaszként erre: 21. - Pasionella)
szept. 30. 08:51
nekem sincs pénzem másra.ezt apránként kifizetem,de nagyobb beruházást öregkoromra már nem tervezek.
24. Channa* (válaszként erre: 21. - Pasionella)
szept. 30. 08:50

Igen, erről nem írtam.

Márciusban még 9-10 ezret fizetek, azaz a fogyasztásom ennyi, de áprilistól már csak 3-4 ezret, októberben még mindig csak 6-7 ezer szokott lenni...

23. globus (válaszként erre: 21. - Pasionella)
szept. 30. 08:42

Mi távfűtésesben lakunk.

Legkeményebb hónapban volt 16 ezer, átlagos télen 14 ezer. Nyáron 6-7 ezer, ezt rendelkezésre állási díjnak nevezik. Lehetne átalányt fizetni, fiam Bp-en ezt választotta, 11800 - egész évben. Durván 142 ezerre jön ki egy év, ebben benne van a vízmelegítési díj is.

Tény, hogy nincs lehetőség korábban befűteni, vagy tavasszal tovább, de a panelek alapvetően agyon vannak szigetelve, nekem mindig melegem van.

1 2

További ajánlott fórumok:


Minden jog fenntartva © 2005-2020, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Facebook