Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Főoldal » Receptek » Húsételek receptjei » Fűszeres báránycomb recept

Fűszeres báránycomb recept

A Fűszeres báránycomb hozzávalói:
1 nagyobb, csontos báránycomb (kb. 2 és fél kg összesen),
5 vöröshagyma,
4 fej fokhagyma,
fél kg sárgarépa,
só és frissen őrölt bors,
1 üveg száraz fehérbor,
2 kávéskanál Erős Pista,
2 kávéskanál őrölt gyömbér,
2 kávéskanál őrölt kömény,
1 kávéskanál őrölt fahéj,
2 kávéskanál kurkuma.

A körethez:
2 evőkanál olaj,
2-3 szál újhagyma,
20 dkg rizs,
5 dl csirke alaplé,
1 teáskanál só,
frissen őrölt fekete bors,
1 babérlevél,
10 dkg mazsola,
2 teáskanál kukruma.


A Fűszeres báránycomb elkészítési módja:
Először is egy nagy tepsibe teszem a negyedekre vágott vöröshagymát, a megtisztított fokhagyma gerezdeket, és a 3-4 centis darabokra vágott sárgarépát. Az egészet megsózom, megborsozom, és ráültetem a 2,5 kilós, csontos báránycombot. A zöldségágyon csücsülő báránycombot betolom a 200 fokra
előmelegített sütőbe 30 percre. Ha ez az idő letelt, visszaveszem a sütő hőmérsékletét 120 fokra.
Ezután egy tálban összekeverem a bort a fűszerekkel; az Erős Pistával, az őrölt gyömbérrel, az őrölt köménnyel, a kurkumával és a csipet őrölt fahéjjal. Ha a pác kész, ráöntöm a bárányra, az egészet letakarom alufóliával és vissza teszem a sütőbe 5-6 órára.
Amikor a sütési idő a vége felé jár, előkészítem a köretet. Ehhez vékonyan felkarikázom az újhagymát, majd olívaolajon néhány perc alatt puhára párolom egy közepes méretű serpenyőben, aztán hozzáöntöm az átválogatott, leöblített rizst. Az egészet alaposan összekeverem, majd kb. 3 perc pirítgatás után felöntöm a csirkealaplével. A köretet sózom, borsozom, majd hozzádobom a babérlevelet és a mazsolát is, végül megfűszerezem a gyönyörűen élénk sárga színt adó kurkumával. Az egészet alaposan összekeverem, majd erős lángon felforralom. Amint elkezd bugyogni, leveszem a serpenyőt a tűzről, és letakarom akkora - kör alakúra kivágott - sütőpapír lappal, amekkora a serpenyő felső pereme.
Ha a bárányhús már omladozik a csontról, felerősítem a sütő hőmérsékletét újra 200 fokra, és amikor már forró, alufólia nélkül visszateszem a húst 15-20 percre, hogy a teteje megpiruljon. Ekkor készítem el véglegesre a rizst is; a sütő alsó részében, 175 fokon szintén 10-15 perc alatt elkészül a rizs is.



Kategória: Húsételek receptjei

A receptet beküldte: , 2007. szept. 30. 10:46
A fűszeres báránycomb elkészítési módja és hozzávalói.

Ha ez a recept tetszett, az alábbiakat is ajánljuk figyelmedbe:


Minden jog fenntartva © 2005-2019, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Facebook