Főzés 😊 (beszélgetős fórum)
Egy ötlet nekem van: En nem mindig élvettem a főzés kepeket csinalni, de azt tanultam amikor egy kicsi főző blog kezdetem. Es akkor egy youtube videot arrol csinaltam. Talan azt erdekel valaki?
Es en is gondolom hogy igazi nem fontos a receptben kepeket lenni amikor a címe világos van.
(elnézést hogy nem tökéletes irom. Még tanulok magyarul)
Nem csak rutinos háziasszonyok olvassák.
Bár nekem teljesen mindegy, eszembe se jutna itt keresni receptet.
Sokat csak a pontok miatt töltenek fel, olyanok is.
De erről beszélek: sem technikai felszerelésem, sem tudásom nincs, hogyan kell egy képet felrakni az asztali gépemre, és még ráadásul 3-at is, főzés-sütés közben, bizonyítandó hogy valóban én készítettem azt a kaját.
Aki nem bízik abban, hogy a felrakott recept valóban attól származik, aki azt írta, akkor... akkor mi van? Akkor sem lőnek vele nyulat, ha más tollával ékeskedik valaki. Nevetséges ötletnek tartom a kötelező fotót, ráadásul rögtön 3-at is.
Jól hangzik. Amikor egy új recept készítem, mindig as első Google-ben lattom kepek nezem :)
(elnézést hogy nem tökéletes irom. Még tanulok magyarul)
Talan nem igazi fontos a kepje minőség? Talan teszhetnek mobiltelefon kepeket.
(elnézést hogy nem tökéletes irom. Még tanulok magyarul)
"Én nem is engednék receptet feltenni az ételről készített saját fénykép nélkül, mert ügyeskedésre, visszaélésekre ad lehetőséget. Ha majd elkészít valaki egy ételt és saját fotót is tesz fel róla, akkor engednék csak a Receptek rovatba receptet feltenni bárkinek is. Anélkül nem."
Teljesen egyetértek.
Sőt! Három saját képet tennék kötelezővé (elején, közepén és a kész étel), amellyel dokumentálnák, hogy valóban ők készítették el az ételt.
Nemhogy nem is bizonyít semmit, de nem az alapján főz az ember.
A klasszikus szakácskönyvek nem is tartalmaznak fotókat.
Szerintem a kép nem bizonyít semmit! Nem tudhatjuk, hogy a feltett fotókat valóban arról a kajáról készítették-e, mint ami a recept alapján készül. Nem tudhatjuk, hogy másnak is ugyanolyan kinézetű lesz-e???
Én a recepthez írt "hozzávalók"-at nézem először, majd átolvasom az elkészítés menetét (látni kell magunk előtt az egyes műveleteket, amit ír!!) és abból már tudni lehet, hogy az a kaja nekem tetszik-e, vagy nem! Nem fotó alapján döntöm el, hogy nekem ízlik-e, tetszik-e, hanem az összetevők, az elkészítés módja, bonyolultsága, egyszerűsége...
A fotó semmit sem bizonyít. Lehet ugyanaz a fotó két tányér marhapörköltről, és ha nem ugyanaz a szakács főzte, egész biztosan nem ugyanolyan az íze, állaga, stb. stb.
Kár ezen a fotó-témán ennyire leragadni. A feltett fotó semmit sem bizonyít.
Nekem elég sok szakácskönyvem van, gyűjtöm őket.
Nem sok ételt főztem pontosan recept szerint, de ötletnek jó.
Aztán van, ami nevet sem kap, mert pillanatnyi ötlet a hozzávalók alapján,sőt néha még a rendelkezésemre álló technika is belejátszik.
Van egy jókora elektromos serpenyőm újabban. Csakalulról melegít, de van egy átlátszó fedője. A mérete miatt (32 cm belső átmérő) az étel nem is sül, nem is párolódik benne, valahogy mégis nagyon jól nézett ki a mai vacsora: két jókora sertésszelet sült, párolódott, majd néha kicsit megint odasült fedő alatt, ezért barna lett a szaftja. Felkockázott krumplit öntöttem a hússzeletek köré a végén, a kockák olyan színt kaptak, mint a pirított krumpli, de puhára párolódtak.
Remekül jóllaktunk tőle.
Nevet ennek a műfajnak nem tudnék adni.A serpenyőt Gusztinak hívjuk, tehát Gusztiban készült ételek.
Hasonló volt a hétvégén a sok csirkecomb, a megfelelő pillanatban rizzsel összepárolva, a végén fagyasztott franciasaláta-zöldségkeverék párolódott még az egésszel össze.
Ha sok a munkám, ilyeneket csinálok, mert nem kell ott állni mellette.
Ha valaki receptet tesz fel, az nem biztos, hogy saját recept. Így van ez a képekkel is. A "Hentestokány" képe megtalálható itt: [link]
Igaz, fordítottak rajta, de azért ugyanaz a kép maradt. Na ennyit a feltett fotókról.
Akkor bizony a te kép nélküli receptjeid is gyanúsak maradnak. Vagy ahogy mások is írják, olvasd csak vissza az előtted szóló tagtársunk 16. sz. hozzászólását, "Pedig a kép nélkülieket érdemes kritikusan szemlélni..."
Tehát, változatlanul tartom a 12. hozzászólásomban foglaltakat: "A kép nélküliekkel azért vigyázzál, mert nagy részük csak valahonnét összebuherált, de jórészt ki nem próbált recept." Még akkor így van, ha te ezt a kijelentésemet gyalázatosnak tartod.
Ha valaki túlreagál valamit, az te vagy.
Pontosan tudom, hogy képeket a receptekhez csak a megújult Hoxa óta lehet, ezért gyalázatos a 12. bejegyzésed.
Ugye megbocsátod, ha nem rohanunk hanyatt homlok utólag képeket feltölteni, ahogyan te tetted?
Nem gyanús. Számtalan receptem van, amihez a munka közben nem volt időm, érkezésem képet készíteni, mégis feltettem és továbbra felteszem, ha úgy adódik.
Pedig a kép nélkülieket érdemes kritikusan szemlélni, nem egy olyan sütireceptet találtam, amit tutira nem lehet elkészíteni. Pl. nincs benne zsiradék, vagy több a cukor, mint a liszt...
Régebben beszélgettünk róla, hogy jó lenne, ha a receptekhez is hozzá lehetne szólni. Tanácsot kérni, ötletet, visszajelzést írni.
Látom, megint csak (ki)fogást keresel minden hozzászólásban. Nem azt írtam, hogy minden kép nélküli recept összebuherált. Neked is kéne tudnod, hogy képeket a receptekhez csak a megújult Hoxa óta (vagyis 2018 május 16-tól) lehet feltenni, ezért az én első néhány receptem sem tartalmazhatott még képeket. Bár néhányhoz tettem fel utólagosan is fotókat, sőt ha jól emlékszek a régi Hoxa idején feltett receptjeim még linkeket is tartalmaztak a képekhez. Úgyhogy megint egy kicsit túlreagáltad ezt a dolgot is a tőled szokott stílusban. Ja, és neveket is tudnék mondani jó párat, akik a régi Hoxára és az új Hoxára is százával tettek és még napjainkban is tesznek fel innen-onnan másolt, kicsit átfogalmazott, de ki nem próbált recepteket. De nyilván nem mondok, mert aki egy kicsit is figyel, az magától is rájön, hogy a tavaly május óta kép nélkül feltett recepteknél bizony nem árt az óvatosság. Tudod, eleve gyanús az, aki napjainkban nem tesz fel a saját receptjéhez egy általa készített fényképet, mert ma már a legegyszerűbb mobilok is tartalmaznak fényképezőt. Tehát ez nem lehet kifogás, csak nyafogás.
Én nem is engednék receptet feltenni az ételről készített saját fénykép nélkül, mert ügyeskedésre, visszaélésekre ad lehetőséget. Ha majd elkészít valaki egy ételt és saját fotót is tesz fel róla, akkor engednék csak a Receptek rovatba receptet feltenni bárkinek is. Anélkül nem.
„A kép nélküliekkel azért vigyázzál, mert nagy részük csak valahonnét összebuherált, de jórészt ki nem próbált recept.”
Ezt kikérem magamnak a többi receptet beküldő nevében is! Lehet, hogy ki nem próbált az általad beküldött több, mint két tucatnyi, kép nélküli recept?
Kedves Fincsi5!
Ha kipróbált mindennapos recepteket keresel, akkor ajánlom a figyelmedbe a Hoxa Receptek oldalán a fényképpel ellátott recepteket. Azok biztos kipróbáltak. Legalábbis az enyémet olyanok.
(A kép nélküliekkel azért vigyázzál, mert nagy részük csak valahonnét összebuherált, de jórészt ki nem próbált recept.)
Újraélesztés.:)
Az a Mit főtök ma rossz. Bevakkantják: semmit, van maradék, stb.
A régiben leírás is van, és sokkal bővebben beszélnek róla. Vagy 8 év alatt ennyit romlott a beszéd- és íráskultura?