Főoldal » Írások » Diéta & Fitness témák » Fogyáshoz egyen spárgát eperrel

Fogyáshoz egyen spárgát eperrel


Végre itt a spárgaszezon; mostanában, a spárgával egy időben érik a tavasz legillatosabb és talán legfinomabb gyümölcse, az eper. Mindkettő rendkívül kalóriaszegény: 10 dkg spárgában mindössze 18, ugyanannyi eperben 32 kalória van.
Fogyáshoz egyen spárgát eperrel

A spárga különösen egészséges zöldség: megköti a szervezetben a káros nehézfémeket, és vízhajtó hatását is dicsérik.Használja ki tehát ezt az időszakot, és ha hallgat ránk, egy hét alatt 3 kilót fogyhat. Ahogy mondani szokták: amíg a készlet, ez esetben amíg a spárga és az eper szezonja tart. Receptjeink 2 személyre szólnak.


1.nap

Reggeli

Epres müzli

10 dkg epret négyfelé vágunk, 1 banánt felszeletelünk. Tálba tesszük, összekeverjük 4 evőkanál natúr müzlivel és 2 evőkanál búzacsírával. 2 dl kefirrel leöntjük.

Adagonként 190 kcal.

Tízórai

Íróturmix

5 dl íróba belekeverünk 1 teáskanál neszkávét, 1 teáskanál kakaóport és 3 evőkanál cukrot. Fél percig turmixoljuk, majd hozzáadunk 1 felszeletelt banánt is. Habosra keverjük.

Adagonként 160 kcal.

Ebéd

Bélszín spárgával

50 dkg fehér spárgát alaposan megtisztítunk és sós vízben megfőzzük (10-15 perc). 2 vastag szelet bélszínt megborsozunk és olajjal kikent serpenyőben mindkét oldalon 2-3 percig sütünk. Hozzáadunk 10 dkg, karikára vágott póréhagymát és együtt pároljuk. A végén sózzuk. A húst a hagymával együtt tálaljuk, a lecsöpögtetett spárgával körítjük. Adagonként 360 kcal.

Uzsonna

Mediterrán zöldségek

2 szál, karikára vágott újhagymát kevés olajon megpárolunk. Hozzáadunk 1 felkarikázott cukkinit, 2 zöldpaprikát, sózzuk, borsozzuk. Felöntjük 1 dl passzírozott paradicsommal. Rozmaringgal fűszerezzük és 2-3 percig pároljuk.

Adagonként 190 kcal.

Vacsora

Spárgasaláta

30 dkg zöldspárgát sós vízben megfőzünk. Lecsöpögtetjük, hozzáadunk 2, kockára vágott paradicsomot és ugyancsak 2, kockára vágott kemény tojást. Öntetet készítünk 1 evőkanál olajból, 1 teáskanál mézből, 2 teáskanál almaecetből és 1 evőkanál vízből. Sóval, borssal ízesítjük. A salátára öntjük, és 20 percig érleljük. Apróra vágott snidlinggel és sós mogyoróval megszórva tálaljuk.

Adagonként 380 kcal.


2.nap

Reggeli

Sajtos zsemle

2 magvas zsemlét megkenünk 1-1 dkg vajjal és ráfektetünk 1-1 vékony szelet sovány sajtot. Metélőhagymával megszórjuk. Hozzá 2 dl paradicsomlevet iszunk.

Adagonként 300 kcal.

Tízórai

Gyümölcssaláta

25 dkg epret felszeletelünk, 2 kivit felkarikázunk, 1 jonatán almát kockákra vágunk. A gyümölcsöket összekeverjük, 10 percig állni hagyjuk.

Adagonként 130 kcal.

Ebéd

Spárgaleves füstölt sonkával

30 dkg összekötözött spárgát sós vízben megfőzünk. A spárgafejeket levágjuk és félretesszük. A többit a lével együtt összeturmixoljuk. 1 teáskanál vajat megforrósítunk, megszórjuk 1 teáskanál liszttel és megpirítjuk. Felöntjük a krémlevessel, beleteszünk 10 dkg mirelit zöldborsót és összeforraljuk. A tűzről levéve belekeverünk 1 evőkanál tejfölt, 10 dkg lezsírozott, csíkokra vágott, főtt füstölt sonkát és összemelegítjük. Utána 2 alma legyen a desszert.

Adagonként 330 kcal.

Uzsonna

Eper carpaccio

25 dkg epret egészen vékonyan felszeletelünk. 15 dkg tehéntúrót összetörünk, majd kikeverjük 1 teáskanál mézzel és 1 evőkanál joghurttal. A krémet a gyümölcsre halmozzuk és megszórjuk 2 dkg, szálasra vágott mandulával.

Adagonként 210 kcal.

Vacsora

Márványsajtos pirítós

4 szelet korpás tósztkenyeret mindkét oldalon megpirítunk. Megkenjük összesen 2 dkg vajjal és salátalevéllel befedjük. Rámorzsolunk 10 dkg márványsajtot és megszórjuk 2 dkg durvára vágott dióval. Utána 30 dkg eper az édesség.

Adagonként 380 kcal.


3.nap

Reggeli

Zöldséges túró

25 dkg tehéntúrót összekeverünk 2 szál, lereszelt sárgarépával, 1 kis, lereszelt karalábéval, 1 teáskanál búzacsírával és ugyanannyi lenmaggal. Kikeverjük 2 evőkanál kefirrel, sózzuk és azonnal fogyasztjuk.

Adagonként 180 kcal.

Tízórai

Málnaturmix

8 dkg málnát és 10 dkg epret összeturmixolunk. Hozzáadunk 1 teáskanál mézet, csipetnyi őrölt fahéjat és felöntjük 3 dl tejjel. Habosra keverjük.

Adagonként 150 kcal.

Ebéd

Tésztás csirkeragu

10 dkg sajttal töltött tortellinit sós vízben kifőzünk. 25 dkg spárgát, 10 dkg, felkarikázott sárgarépát, és 5 dkg nagyon zsenge, héjas zöldborsót sós vízben megfőzünk. 20 dkg bőr nélküli, kockára vágott csirkemellet 1 teáskanál olajon megpirítunk. 2 dkg forró vajon megpirítunk 2 evőkanál lisztet, felöntjük a zöldségek főzővizével és híg mártássá főzzük. 1 kanál tejföllel ízesítjük. Belekeverjük a húst, a zöldségeket és a lecsöpögtetett tésztát.

Adagonként 490 kcal.

Uzsonna

Energiaital

Kifacsarjuk 2 grépfrút levét és belekeverjük 3 dl sárgabaracklébe.

Adagonként 140 kcal.

Vacsora

Spárgás omlett

25 dkg zöld spárgát sós vízben megfőzünk. 4 tojást habosra felverünk, majd kikeverjük 4 evőkanál tejjel, sóval, borssal és apróra vágott petrezselyemmel. A masszából 1-1 teáskanál vajon 2 omlettet sütünk. Ráhelyezzük a lecsöpögtetett spárgát és félbehajtjuk.

Adagonként 280 kcal.


4.nap

Reggeli

Epres túró

25 dkg átpasszírozott tehéntúrót összekeverünk 2 dl tejjel. 25 dkg epret 1 evőkanál porcukorral együtt pürésítünk. Az eperpürét spirális alakban belekeverjük a túrókrémbe. Gyümölcsnyárssal díszíthetjük.

Adagonként 220 kcal.

Tízórai

Ham-let

2 szelet Ham-letet (puffasztott rizs- vagy búzaszelet) megkenünk 2-2 dkg sajtkrémmel és ráhelyezünk 1-1 paradicsomkarikát.

Adagonként 120 kcal.

Ebéd

Spárgás metélt

25 dkg feldarabolt spárgát sós vízben megfőzünk. 20 dkg zöldmetéltet sós vízben kifőzünk. 1 kis fej hagymát 1 teáskanál olajon megpárolunk. Hozzáadjuk a spárgát, kevés lével együtt. Belekeverünk 1 doboz tejszínkrémsajtot, sózzuk, borsozzuk, összefőzzük. A metéltre öntjük.

Adagonként 550 kcal.

Uzsonna

Vegyes gyümölcsök

10-10 dkg epret, málnát és gerezdjeire vágott narancsot összekeverünk.

Adagonként 110 kcal.

Vacsora

Spárga sonkával

40 dkg spárgát sós vízben megfőzünk, lecsöpögtetjük. 3-4 szál spárgát összefogunk és beletekerjük 1-1 szelet sovány gépsonkába. A tekercseket tűzálló tálba egymás mellé helyezzük. Meglocsoljuk 2 kanál tejföllel és meghintjük a 3 dkg reszelt sajttal. 10 percre forró sütőbe toljuk.

Adagonként 340 kcal.


5.nap

Reggeli

Trópusi gyümölcssaláta

25 dkg epret felnegyedelünk. Hozzáadunk 1 feldarabolt narancsot és 1 karikára vágott banánt. Összekeverjük, meglocsoljuk 2 evőkanál ananászlével. Meghintjük 2 evőkanál kókuszreszelékkel.

Adagonként 250 kcal.

Tízórai

Pulykaszendvics

1 magos zsemlét félbevágunk. Megkenjük 1 dkg vajjal, ráfektetünk 1-1 szelet pulykamellsonkát és retekkarikákkal díszítjük.

Adagonként 150 kcal.

Ebéd

Zöldséges lecsó

1 fej hagymát olajon megpárolunk. Hozzáadunk 4 zöldpaprikát, 2 szál, felkarikázott sárgarépát és 4 paradicsomot. Sózzuk és fedő alatt megpároljuk. 20 dkg zöldspárgát sós vízben megfőzünk. Lecsöpögtetjük és a kész lecsóba keverjük.

Adagonként 260 kcal.

Uzsonna

Piros gyümölcsök

10-10 dkg epret, málnát és ribizlit összekeverünk.

Adagonként 110 kcal.

Vacsora

Spárga lengyelesen

50 dkg spárgát sós vízben megfőzünk. 2 tojást keményre főzünk. 5 dkg vajat megolvasztunk, és kikeverjük 1 teáskanál mustárral, sóval, fehér borssal. A lecsöpögtetett spárgát tálra halmozzuk, leöntjük a vajmártással és megszórjuk a kockára vágott kemény tojással.




Írta: 93a74b44ea, 2006. június 22. 22:01
Fórumozz a témáról: Fogyáshoz egyen spárgát eperrel fórum (eddig 9 hozzászólás)

Ha tetszett, az alábbiakat is ajánljuk figyelmedbe:


Minden jog fenntartva © 2005-2024, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook