Főoldal » Fórumok » Lélek & Szerelem fórumok » Fogamzásgátló tapasz fórum

Fogamzásgátló tapasz (beszélgetős fórum)


2010. aug. 14. 10:51
Használta ezt valaki? Mennyire volt könynű/nehéz használni?
2010. aug. 11. 16:40
Hát nem túl elterjedt. Neten találtam árat. 8-10e Ft egy havi adag.
2010. aug. 7. 16:01
lehet ezt kapni Mo-n? és mennyibe kerül?
2010. aug. 7. 12:10

Fogamzásgátló tapasz

A fogamzásgátló tapasz hasonlít a sebtapaszhoz: kb. 5 cm-es, négyzet alakú tapasz, amelyet a vállra, az alhasra vagy a felsőtestre (a mellek kivételével) helyeznek, hogy a benne levő ösztrogén és progeszteron a bőrön át a vérkeringésbe kerüljön. Minthogy elkerüli az emésztő rendszert, ezt a módszert különösen a gyomor-problémákkal küszködő nők kedvelik. A tapasz egy hétig hatékony, majd kétszer meg kell ismételni, hogy három hétig hasson. Ez után egy tapaszmentes hét következik, hogy teret adjon a nő menstruációs periódusának. Ezt követően három hétig újabb tapaszok következnek – és így tovább. A heti egyszeri tapaszváltás sok szempontból praktikusabb, mint naponta bevenni a tablettát. A tapasz esetleges mellékhatásai ugyanolyanok, mint a tablettáé, s nem minden nő fogadja el bármelyiket. Az orvos tanácsa és felügyelete fontos.

Hatékonyság: igen hatékony.

2010. aug. 7. 12:07

Ezt találtam róla, 2001-ben íródott a cikk.


Az amerikai élelmiszer- és gyógyszerengedélyezési hatóság (FDA) engedélyezte az első bőrön át felszívódó fogamzásgátló tapasz kereskedelmi forgalmazását. Az Ortho-Evra nevű tapaszt jövő évtől vásárolhatják meg az amerikai nők, egy havi adag ára a fogamzásgátló tablettákhoz hasonlóan 40 dollár körül lesz. A tapaszt a tablettákhoz hasonlóan négyhetes ciklusban kell alkalmazni, három héten át heti egy tapaszt kell viselni, a menstruáció hete alatt pedig szüneteltetni a kezelést.

Míg a naponta szedendő tablettáknál előfordulhat, hogy tulajdonosuk megfeledkezik a gyógyszer bevételéről, a tapaszt csak egyszer kell felhelyezni, és egy egész héten át hatásos. Az Ortho-Evra ugyanazokat a hormonokat tartalmazza, mint a fogamzásgátló tabletták, és mellékhatásai is azonosak a tablettáéval.


Túlsúlyos nőknek nem hatásos


Az Ortho-McNeil Pharmaceuticals által kifejlesztett fogamzásgátló tapasz jól szerepelt a klinikai vizsgálatokon, kiderült azonban, hogy a túlsúlyos nőknek nem nyújt elegendő védelmet. A tesztek során 3319 nő viselte a tapaszt különböző ideig, nagy részüknél hatásosnak bizonyult a kezelés. Tizenöten azonban teherbe estek a tesztidőszak alatt, közülük öten 90 kilónál nehezebb nők voltak.


Hosszú távú fogamzásgátlók divatja


A Wired szerint az Ortho-Evra idén már a negyedik engedélyezett új fogamzásgátlási módszer. Az engedélyezett termékek között van egy havi injekció, egy hormonokat kibocsátó méhbe helyezhető eszköz és egy havonta egyszer a hüvelybe helyezendő fogamzásgátló gyűrű. A korábban engedélyezett hosszú távú fogamzásgátlók között pedig szerepel a Norplant nevű, éveken át hatásos, bőr alá ültethető kapszula, és egy háromhavonta beadandó injekció.


Úszás közben is viselhető


A tapaszt a gyártó szerint a hasra, a fenékre, a vállra vagy a karra kell ragasztani, semmiképpen nem a mellre. A fogamzásgátló tapasz úszás vagy fürdés közben sem ázik le, amennyiben mégis ez történne, a felhasználó egyesével is vásárolhat pótlást. Ha egy napnál hosszabb ideig nem érintkezik a tapasz a bőrrel, az FDA azt tanácsolja, hogy a felhasználó kezdjen meg egy új négyhetes ciklust, és az első hét során kiegészítő fogamzásgátló módszert (pl. óvszert) is alkalmazzon.


Feledékeny nőknek hasznos


A klinikai tesztek során a nők 5 százalékának legalább egy tapasza leázott. Az FDA szerint a tapasz mégis megbízható fogamzásgátló módszer lesz, mivel a tesztek során a felhasználók 90 százaléka nem felejtette el a heti tapaszt felragasztani, a fogamzásgátló gyógyszereket szedő nőknek azonban csak 80 százaléka nem felejtette el mindennap bevenni a tablettát.


Dohányozni tilos


A tapaszból folyamatosan kis mennyiségű ösztrogén és progesztin hormonok szívódnak fel a bőrön át, melyek megakadályozzák a peteérést: ugyanígy működnek a fogamzásgátló tabletták is. A tapasz és a tabletta mellékhatásai és kockázati tényezői is megegyeznek. Rövid távon fejfájást, hányingert, mellfeszülést okozhat, hosszú távon pedig növelheti a vérrögök kialakulásának kockázatát, mely szívrohamhoz és agyvérzéshez vezethet, különösen, ha a fogamzásgátlót szedő nő dohányzik.

2010. aug. 7. 11:57

Haló mindenki.

Érdeklődnék ismeri e valaki a fogamzásgátló tapaszt? Nagyon érdekelnének a tapasztalatok. Én még csak fontolgatom, hogy kipróbálom.


Minden jog fenntartva © 2005-2023, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook