Főoldal » Receptek » Húsételek receptjei » Finom karaj recept

Finom karaj recept

A Finom karaj hozzávalói:
1.5 kg sertés rövidkaraj (csont nélküli, egyben)
10 dkg bacon (szeletelve)
20 dkg trappista sajt
15 dkg kolbász (1 szál)
1 db leveskocka (húsleveskocka)
1 dl fehérbor (száraz)
1 db vöröshagyma
1 db piros kaliforniai paprika

Páchoz

1 dl napraforgó olaj
3 kávéskanál magyaros fűszerkeverék (sertéssült fűszerkeverék is jó)
1 kávéskanál ételízesítő
1 teáskanál fűszerpaprika (őrölve)
só ízlés szerint
bors ízlés szerint


A Finom karaj elkészítési módja:
Pácolás A megtisztított karajt egy-másfél centinként bevagdossuk úgy, hogy az alja egyben maradjon. Az olajból és a fűszerekből (magyaros fűszerkeverék, ételízesítő, pirospaprika, só, bors) pácot készítünk. A húst mindenütt jól bekenegetjük vele, a zsebecskéket is, majd becsavarjuk egy alufóliába, és légmentesen lezárjuk. Egy éjszakára a hűtőbe tesszük, hogy az ízek jól összeérjenek. Sütés Másnap a zsebecskékbe vastag szelet sajtot, baconszalonnát, kolbászkarikákat és vöröshagyma szeleteket rakunk. Majd az egészet beletesszük egy előzőleg hideg vízbe áztatott római tálba (cserépedénybe). A tetejét még csíkokra vágott kaliforniai paprikával kirakjuk, és aláöntünk egy deciliter vizet, amelyben feloldottunk egy húsleves kockát és a száraz fehérbort. Hideg sütőbe tesszük, folyamatosan emeljük a hőfokot, és körülbelül 180 fokon, 2 órán keresztül sütjük. Ezután ellenőrizzük, ha a hús puha, akkor levesszük a tál tetejét, és körülbelül 20 perc alatt pirosra sütjük. A sütőből kivéve várunk, hogy langyosra hűljön. Ami levet engedett a sütés alatt, nehogy kiöntsük! Szuper pecsenyeszaft készül belőle: egy edénybe merőkanállal kiszedjük a sütés során keletkezett szaftot, majd kissé felforraljuk, és egy kevés ételsűrítővel (keményítő) néhány perc alatt összefőzzük. Ezután egy deszkán ferdén felszeleteljük a sült húst, és az imént elkészített finom pecsenyeszafttal meglocsolva tálaljuk.

sütési hőfok: 180°C
sütési mód: alul-felül sütés


Kategória: Húsételek receptjei


A finom karaj elkészítési módja, hozzávalói és a sütéshez/főzéshez hasznos tanácsok.

Ha ez a recept tetszett, az alábbiakat is ajánljuk figyelmedbe:


Minden jog fenntartva © 2005-2024, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook