Fincsi kaják / avagy mit hogy kell megfőzni? Mi kell hozzá? (beszélgetés)
értelek, értelek, nem azt mondom hogy a mobil net nem jo, de drágállom, és állítolag nagyon érzékeny....
szerintem rádio hallgatásához alkalmatlan........
videot nem tudnál a receptröl?? videó szerintem sokkal jobb :D
A személyes tárgyaidat magaddal viheted, sőt mobil nettel ott is ugyan úgy netezhetsz.
Azonban valóban vannak olyan intézetek - ezek általában magán vagy egyházi/alapítványi kézben vannak - ahová a beugró a házad - ne ilyenbe nem szabad bele menni!
Amit lentebb ajánlottak az állami fenntartású. Oda nem kell "belépési díjat" fizetni. Az viszont intézetenként változik, hogy milyen az elhelyezés és az ellátás. Vannak nagyon színvonalas és sajnos még mindig akadnak szerényebb körülmények között működőek is.
És hogy recept is legyen:
A krumplikat megpucoljuk, kockákra vágjuk, sós vízben megfőzzük. Leszűrjük. (A krumpli levét nem öntjük ki, mert egy leves - pl. tarhonya - felöntő vize lehet, ami által ízletesebb lesz.)
A szalonnát kockákra vágjuk, majd szépen zsírjára sütjük. A tepertőket kivesszük a serpenyőből és a zsiradékon megpirítjuk a hagymát. Erre öntjük a leszűrt krumplit és a tepertőket. Ha kell utána sózzuk, borssal gazdagon meghintjük és átforgatjuk a forró zsíron. Köretnek, de akár önálló ételként is ízletes.
ohh, köszy szépen :)
Igen, már jobban van, gyógyulgat :) kapott kenöcsöt is az orrára hogy kenegesse, meg kapott gyógyszert is :)
de rendes emberkének tünsz, sajnos igen kevés az ilyen emberke mint te :(
Gondolom az intézetben nincs net, meg gondolom ismerkedni se lehet emberkékkel, meg gondolom nem lehet kimenni az intézetböl...........
izé említed a leltárt vagy mit, nah ezt nálam is megcsinálták, kérdezték hogy mi az ami csak az enyim, mondtam hogy a pc, dvd és felírták :D és hogy eladni nem lehet....
a pc-t megjavítathatom de eladni nem lehet.......
ill elehet adni de kell a bele egyezésük
De hát mondom, hogy nem veszik el.
Utáne tudsz nézni magad is! Én mégsem válastjhatok helyetted, és nem is udom, merre laksz.
A rokon, akit mondok, a ház nem is az övé, mert három testvéré, ő az egyik. Ezért egyharmad része van a házból, és a gyámügy nem is engedi eladni, mert az az ő vagyona.
Azért mondom, hogy érdeklődj utána, mert nagyon jól tudod intézni a dolgokat, csak olyanoktól is megijedsz, amitől nem kellene.
Szívből kívánom, hogy sikerüljön a sok gondodat megoldani, és kedves Édesanyádnak is jobbulást kívánok.
szia!!
Érdekes amit írsz :D // hát, tanulgatok fözzni ezt-azt ami olcsó, a számlákat én szoktam fizetni, jelenleg nincs elmaradásom :D
Én ugy tudom hogyha intézetbe kerülnék elveszik a házat, és utánna az állam látna el engem, nah ebbe sose fogok bele menni :D
Kedves Hamyka, én nagyon sajnálom, hogy ilyen nehezen küszködsz. Éppen emiatt lenne érdemes elgondolkodnod azon, hogy jobb lenne egy megfelelő intézetben élned.Nagyon nehezen boldogulsz a főzéssel is, az látszik a kérdéseiden, pedig amit csak bírsz, megteszed. Édesanyádnak is lehet az orvosi felügyelet.
Nemhogy nem veszik el a házat, de éppen hogy vagyoni leltárba veszik, és nem is lehet eladni, mert az a Te és Édesanyád vagyona. Nem írtad, miből áll a jövedelmed, de egy rokonom él egy intézetben, és félre is tud tenni pénzt, és annyit költ magára, amit csak akar. Szépen tud öltözni, és nem kell kínlódnia az étellel, mert bőségesen kapnak reggelit, ebédet, vacsorát. Elmehetnek vásárolni is, és vehetnek még kaját ha éhesek, elmehetnek cukrászdába is ha akarnak.
Olyan esetben, mint a Tietek, nagyon olcsó az intézeti befizetnivaló, mert az állam kipótolja. A rokonom az Intézet területén belül még dolgozhat is, ha akar, és van keresete is, azt a bankba is beteheti.
A gondnokodnak erről tudnia kell, vagy a gyámhivatalnál valakinek.
A digitális villanyórát nálunk is beszerelték, de a házmester nálunk nincsen, mert nálunk másik villanytársaság van.
Szerintem az intézet annak kell aki nem lássa el magát, én ellátom magam nagyon is, sokszor olyan hulla vagyok hogy dölök az ágyba, hétföi napom az nagyon huzos volt....
Más:
Kinek van digitális villany órája? írna róla hogy neki hogy mér a villany órája??
Tegnap ez ügyben voltam benn a villanyszolgáltatónál, azt állítsa hogy pontosabban mér, hár nem tudom, szerintem meg tul gyorsan pörög a villanyóra, a régebbi villanyórát jobban szerettem :D :D
illetve igényelte valaki a villanyszolgáltatótól ezt a házmester szolgáltatást??
a házmester lényege:
400ft/hó a havidíja, pl: szikrázik a konnektor akkor elhárítsák a hibát, de viszont ha nincs vész akkor saját költségen meg lehet javítatni, persze akkor nem a Démász állja a költségeket hanem az ügyfélnek kell állnia, ez egyértelmü, és ugye ha vész van nem javítsák meg csak elhárítsák a hibát valahogy így mondta a nö az ügyfélszolgálaton....
Szia!!
Köszy írsz :D :D
Tegnap voltam benn a gondnokomnál, kérdezte hogy mi lett vele, elmondtam mi történt, azonnal le szálltak rólam, mert azt hitték hogy én bántotam, mondtam hogy rá esett a betonra, meg hogy kihivtam a mentöket, azért mentem utánna mert azt mondták a mentösök hogy nem hozzák haza, én meg nem tudtam hogy a beteg szállíto haza hozza, azért mentem be a sürgösségire!! de a sürgösségin azt mondták hogy már elvitték, tényleg haza hozták 1 darabban, de nem takarítoták le rendesen az arcát a sürgösségin, mondtam itthon anyunak jó tanácssként hogy takarítsa le azt a véres csíkot az arcárol mert rossz volt látni, azóta jobban van, meg hétfön be vittem az orrfül gégészetre, sajnos az orra elvan törve, csütörtökön megy vissza, és majd akkor meg mondják neki hogy kell-e vagy sem müteni az orrát, szegénykém a száján keresztül veszi a levegöt istenem :( :(
Most okoljam magam hogy mérnem voltam akkor vele??
Bár a szomszéd azt mondta hogy ha fogom a kezét akkor is elesne....
Talállkoztam Nagy Bélával a gyámhivatalban és ö is kérdezte hogy mi lett vele, mondtam neki is hogy mi történt vele, és ö azt javasolja hogy lehet hogy 24 órás orvosi felügyelet kéne neki csak hát ugye akkor oda a félház ami anya nevén van, és miután eléri a ház értékét aztán se ház se ápolás, gondolom én....
anya jövedelme nagyon kevés :(
Meg ma voltunk benn a család segítönél, mondtam neki hogy mi lett vele, féltem hogy rám hívja a rendörséget, nem hívta rám, és kicsit beszélgettem vele, és azt mondja hogyha anyu meghal én intézetbe kerülök, én nem akarok intézetbe kerülni, rendesen ellátom magam, fözök-mosok-takarítok-bevásárlok- intézem az ügyeimet,
majd ezügybe beszélek a gondnokommal.....
Ha intézetbe kerülnék akkor aztán se ki se be :( gondolom één.....
Várom a hozzászolásaitokat!!!!
Vannak unalmas munkák, de megéri, mert utána lesz valami a semmiből. Ha rendszeresen csinálod, akkor még testmozgásnak is jó:)
Hogy van anyukád?
Közösségi kertek? Mostanában sokat hallani róluk.
Szerencsére nekem van egy zsebkendőnyi kertecském. Hol többet ad, hol kevesebbet. Nem mindig adja vissza a ráfordított időt és gondoskodást. De akkor is szeretek vele foglalkozni.
Ha azt hajtogatod magadnak, hogy rosszabb lesz, akkor az is lesz. A gondolatnak teremtő ereje van. Próbáld azt ismételgetni magadban, hogy mindig egy kicsit jobb lesz.
Megint azt érzem, hogy kamuzol. Nálunk az ókrumplit adják közel 300Ft/kg áron, nem az újat. Mi nem élünk olyan rosszul, de ilyenkor még eszembe sem jut újkrumplit venni, mert nincs rá pénzem.
Igen, valami ilyesmiről beszélek én is.
Ne csak sírjunk, hanem keressük a lehetőségeket. Itt vidéken sokan élnek majdnem semmiből. De a kertes ház udvarán csak gaz vagy fű nő... az ólak üresek... az önkormányzat ingyen biztosított volna földet és vetőmagot a rászorulóknak, de senkinek nem kellett... Miért? Nem értem.
jogos.... már sokszor megfigyeltem ezt én is.... párom is pont ilyen. Tipikus "városi" gyerek. Csak sírni tud, de megoldást nem tud összerakni. Sok fogalma nincs arról, h mit, hogyan, és ha csak 1-2 dolog van itthon, de pénz semmi, milyen, és pláne, hogyan lesz főtt étel az asztalon. De honnan is tudná?! Olyan családban nőtt fel, ahol mostanáig soha nem volt semmilyen fajta nélkülözés. Mindkét szülője vezető beosztásban dolgozott, rendesen volt mit a tejbe aprítani, így ő csak azt láthatta, tanulhatta, h van miden, semmiért nem kell küzdeni, nem kell az agyat tornásztatni, h mit együnk ma?
Én paraszti családban nőttem fel vidéken, már gyerekkoromban is tudtam milyen a nincs (igaz, nem kaja terén, de azért ott is sok praktikát tanultam el nagyanyámtól, anyámtól), így aztán most meg párom csak les, amikor hupsz, mégiscsak a szerinte semmiből ott az étel!
Nem mondom, h xarul élünk (pedig párom szerint igen :) de ez sztem relatív, h ki mit gondol annak), nálunk sokkal kevesebből él sztem a lakosság nagyobb része. Én optimista vagyok, mert úgy vélem, úgy még sose volt, h valahogy ne lett volna, párom meg pesszimista, mert ő csak azt látja, h van egy keret, amit a havi megélhetésre szán (azt szinte semmilyen áron nem hajlandó átlépni), és mellette manapság már nem tud annyit félretenni, mint 2 éve...... Jó dolog a rakosgatás, becsülöm is érte, csak azt nem tudom megértetni vele, h örüljön neki, h ennyit is sikerül, mert bizony más a hónap végéig is alig húzza ki a pénzéből, nehogy félretegyen.
Ma farhát pörköltet csináltam, ill galuskáát....
Kicsit segített kereszt anyu mert épp akkor jött, és megcsinálta a galuska tésztáját, kiszagattni pedig én szaggattam ki.... hát mit ne mondjak elégé megszenvedtem vele...
De jó lett nagyon :p
Kicsikét jo volt ma mást is enni, nem csak krumplit...
Tudjátok itt eléggé olcso szokott lenni a krumpli, most még itt is drága, 300 ft/kg, tudjátok az uj krumpli....
De bízok benne hogy szeptemberben olcsobb lesz és akkor olyan 50-60 ft/ kg áron lehet kappni itt vidéken.....
Idáig mindig ugy csináltam hogy egész télen, pláne a még nehezbb idökben krumplit krumplival... vagy esetleg tészta ha van jo árban, vagy srágaborso vagy tudom is én :D
Mikor mit fogok ki olcson....
És ez még ennél is rosszabb lesz szerintem....
Mindég azt mondják hogy ennél rosszabb nem lehet de sajnos igen :(
Szerintem borzaszto eez nagyon....
Tudjátok itt sokan még kevesebb pénzböl élnek szerintem mint én.....
Sokan szerintem itt vidéken 27-30 ezer ft-ból él, és se kábeltévé se internet nincs bent nála, és még így sem tud megélni.....
Borzaszto ez nagyon :(
ismerem a palackos gázt, hogyne ismerném :D :D
Szomszédom palackos gázzal föz, de mindég akkor fogy ki neki mielött kapná a pénzt, és nem mindig tudja kicseréltetni, borzalom ez....
Mit nem értesz? :O
Nálam/nálunk vezetékes gázvan, be van kötetve évek ota, asszem lassan annyi éve van bent a gáz ahány éves vagyok/leszek
azt hiszem egyre kevésbé értelek
ha hordod valahonnan az ebédet akkor is kell mosogatni, igaz kicsit kevesebbet
a gáz elérhető palackos kiszerelésben is
javítás:
Nem inen helyböl hordattuk a kaját hanem máshonan, tudjátok van ilyen ételfutár vagy micsoda....
Szióka!!
26 éves leszek :D
Miért kérded hány éves vagyok??
én ekkor születtem: 1986.11.16
Értem én, hogy a család segítö csak jot akar, de nem hiszem hogy tudnám a kaját hordatni....
Tudod/tudjátok anno hordattuk a kaját, és ugye hetente kellett fizetni, hát 1 db-ig tudtuk hordatni aztán nem :(
Ha maga föz az ember ugye azt föz amit akar és ahogyan akarja, a hátránya az hogy utánna sok a mosogatni valo, és fizetni kell azt a rohadás gázt...
de viszont ha az ember hordassa a kaját akkor ugye nem kell vele pepecselni, nincs mosogatni valo, nem kell gázt sem fizetni, csakhát ugye hetente és/vagy naponta kell fizetni...
gondolom ezzel egyet értetek velem :D
Fel a fejjel. A problémádon mi nem tudunk segíteni, max. "meghallgatunk". A főzés viszont kellemes időtöltés, főleg az evés:-)
Visszatérve a sütő fóliához. Éppen vacsorát készítek, vettem egy gyönyörű darab oldalast. Bepácoltam só-bors-őrölt kömény-fokhagyma-méz-csilipor keverékével, néhány órát a hűtőben pihent most megy a zacsiba, mellé sárgarépa, fehérrépa és burgonya. Egyszerre elkészül a hús és a köret is:-)
Hát ez így első olvasatra elég megdöbbentő.
Hány éves vagy?
nah hova lett mindenki? :D
fözzünk továbbra is :D
Persze majdm ost azt vágod a fejemhez hogy csak panaszkodok :D
kíváncsi vagyok hogy mit reagálsz erre :D
További ajánlott fórumok:
- Melyik az az étel amit nem tudsz megfőzni (valami miatt nem sikerül)?
- Hogyan kell a rizst megfőzni, hogy jó állagú legyen?
- Ha a babának főzeléket akarok csinálni, miért kell a krumplit és a répát külön megfőzni?
- Fagyasztás előtt meg kell mosni a zöldséget (konkrétan felszeletelt cukkinit) vagy majd akkor mikor kiveszem megfőzni?
- A sonkát mikorra kell megfőzni? Holnap reggelre v. hétfőre? (okos vagyok, mi?:D)
- Hogyan kell megfőzni a sonkát?