Figyelembe szoktátok venni a dolgok szavatossági idejét? (beszélgetős fórum)
Huhh.
Én meg mostanában szinte csak olyan csirkecombokkal találkozom, amelyeket alaposan át kell nézni tokok után. Vagy nem is nagyon, mert szembeszökő tollcsomó ágaskodik rajta...
23-án vettem csirkecombot, ami 27-ig jó, állítólag Büdös volt, visszavittem, másikat kaptam, az is büdös volt...
Nem veszek egy jó ideig... :(
Mindig mindenét nézem.
És alapszabály, hogy a boltban mindent leghátulról veszek ki, mert oda teszik a frisset :D
:D
Így is jártam már sokszor. Vagy épp én tettem néhány alapanyagot ehetetlenné.
Ahogy írta is valaki, kétféle dátum lehet a csomagolásokon.
1. Minőségét megőrzi
2. Fogyasztható
Az 1. esetben nem feltétlenül romlik meg az adott termék, csak a minőségéből veszíthet. Ezek általában egy jó darabig még ugyanolyan minőségűek. Nem figyeltem még, de szerintem a fűszerek pont ebbe a kategóriába eshetnek. Használhatod kockázatmentesen, csak esetleg több kell belőle, hogy ugyanazt az ízhatást elérd.
Én fűszert még nem igen dobtam ki és a lejáratot se figyeltem.
A 2. eset azt jelzi, hogy az adott termék meddig ehető. Ezek a dátum után már nem használhatóak fel. Jellemző ez pl. a tejtermékekre, bár ott is akad kivétel. Egy ismerősöm véletlenül megevett egy fél éve lejárt gyümölcsjoghurtot. Azt mondta az ízén nem vett észre semmit és semmi problémája nem lett tőle. Azért én a tejtermékekkel nem szoktam kísérletezni, főleg miután nem egyszer találkoztam már olyan túróval, ami már a lejárt napján romlott volt.
A lisztnél se figyelem a dátumot, de annak érzem az illatán, ha már nem jó. Igaz liszt az nem nagyon szokott nálunk lejárni. Egyrészt mert egy kilónál többet egyszerre nem veszek, másrészt a párom nagyon szereti a rántott húst meg a süteményeket.
Teánál inkább az aromája vész el vagy ha nagyon sokáig tartogatod, akkor a filter öregszik el.
Persze, a napi élelmiszert igyekszik az ember normális minőségben megvenni.
Pl. a túró is olyan, hogy a nejlonon keresztül esetleg semmi nem látszik, és már egy hete lejárt.
Igaz, a boltban nem lenne szabad kint hagyni, de hát ott is emberek dolgoznak.
Szemeset végképp nem. Párolt-sült dolgokhoz esetleg szegfűborsot.
Tuti az én babérlevelem is lejárt, de én nem dobom ki, legfeljebb többet teszek.
Szerintem fele csomag is elég lenne...
És szemeset sem használsz? Nálunk az szinte minden levesbe, és sok főzelékbe is megy, én jobban szeretem, mint az őröltet.
Valamelyik nap babérlevél nem volt, vagyis csak lejárt. Nem használtam, elment Ő a boltba, morogva. D
Húúúú...
6 éve halt meg a férjem, ő nagyon sok mindenbe használt borsot.
Az utolsó tasak fekete bors, amit az ő kedvéért vettem, nemrég fogyott el. Én jobban kedvelem a fehér borsot. A mostani bontottat vagy két éve vettem.
Fogok venni fekete borsot, mert van, amibe csak az jó, de fogalmam sincs, az meddig bírja. Lehet, az eredeti tasakjában és plusz becsomagolva a fagyóban fogom tartani, annyira ritkán kell.
Igen, a savanyított tejtermékek pl. csak picivel savanyúbbak. A tej gyakran borzasztóan megkeseredik.
Felvágottakat nem veszek, esetleg kolbászféléket vagy füstölt-főtt tarját, azokon azért látszik, ha baja van.
A vitaminokon, gyógyszereken (Aszpirin) nem figyelem, mert csak akkor veszek, ha tényleg kell, és ezeken elég hosszú a szavatossági idő, elfogy addigra.
Régen hallottam, hogy ráírt időtől függetlenül, a gyógyszerek is hatásosak még, amíg láthatóan nincs rajtuk változás. Ez megnyugtató, de mint írtam, nálunk nem áll tömegben a tabletta.
Akciós áron sokat venni a végén drágább... mert kidobálod.
A liszt régen egész télen át kitartott... mert faládában tárolták, nem papírban meg nejlonban meg üvegben.
De nem is tudták kilónként a boltban venni.
A gabonafeldolgozókban profi módon tudják tárolni, nem érdemes otthon raktározni, ha aztán a végén ki kell dobni, mert megdohosodott.
Úgy érted, ha fűszert veszek, a tartó üvegre fel kellene írnom a lejáratát, mind a harmincvalamennyit rendszeresen nézegetnem kellene és lejáratkor kidobálni?
Nézegeti a csuda. Nem veszek túl sokat, és míg van, használom.
A babérlevél fogy a leglassabban, abból idővel egyre több kell az ételbe.
A teákat megfelelően kell tárolni, és abból sem kell túl sokat venni.
Az ilyen fajta szavatossági idő nem érdekel!
A tejterméknél figyelembe veszem,de pl. most is tele vagyok lejárt teával,mert jól levitték az árát a lejárati idő miatt!
Mennyire veszitek komolyan, ha egy fűszer szavatossága lejár? Valóban megromlanak valamennyire, vagy csak szabály, hogy rá legyen valami írva? Kidobjátok pl. a szárított babérlevelet, ha eljött a lejárat ideje?
Vagy pl a teák? Lejárhatnak egyáltalán? Mert időpont van rajtuk. De tényleg megromlanak?
A lisztek?
A zsemlemorzsa?
Stb???