Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Főoldal » Cikkek » Lélek & Szerelem témák » Félre a bűntudattal! cikk

Félre a bűntudattal!


Tegye a szivére a kezét:ugye szinte egyetlen napot sem képes eltölteni bűntudat nélkűl?

Mérget vehet rá,hogy ez az érzés mindig kisérteni fogja,mikor olyat tesz,amit nem volna szabad.Ráadásul gyakran a felelőségteljes viselkedés egyik ismertetőjeleként értékeljük,hiszen azt is megbizhatóan jelzi,ha nem teljesitettük a kötelességünket.

10 lépés a szabadulás felé

1-A bűntudat leginkább védelmezni akar-a bűntetéstől,a többiek elutasitó magatartásától vagy épp saját magunktól,azaz valami kellemetlenségtől.

tartsa tehát számon hasznos jelként,amelyet jó célra is használhat.

2-Ha egy barátnője mindig ugyanazzal a problémával hivja fel,ön pedig csak a lelkiismeret furdalásából hallgata meg századszor is legyen inkább büszke magára ,hiszen tanújelét adta segitőkészségének.Ha viszont már nagyon elege van,udvariasan szakitsa meg a beszélgetést.

3-Bárhogyan is reagál egy helyzetre,annak megvan az oka.Probálja ezt kibogozni,és ne egyszerre akarjon mindenen változtatni,hiszen a változás mindig apró lépésekből áll.

4-Kihagyta a családi vacsorát vagy a baráti összejövetelt,mert nem volt kedve elmenni?Ne hagyja,hogy ily módon szabaddá tett estéjét elrontsa a bűntudat,hiszen ennyi erővel akár el is mehetett volna!

5-Figyeljen oda a bóknak álcázott bűntudatkeltésre(mire mennék néküled?).Nem ön a felelős a többiek álmainak valóra váltásáért!

6-Legyen türelmes önmagával,és készüljön fel arra ,hogy ha nem a megszokott módon cselekszik,a legközelebbi hozzátartozói nem fognak ujjongani a változástól.

7-Mindenki elsősorban önnmagáért felel:ha eldöntötte,hogy véget vet a kapcsolatának,ne hagyja ,hogy a bűntudat az útjába álljon.Legyen elég annyi,hogy ön a lehető legjobbat tette,és nem birkózhat meg kedvese helyett a nehézségekkel.

8-Ne hagyja magát érzelmileg manipulálni,és ne gondolja,hogy egy bizonyos módon kell cselekednie ahhoz,hogy "megtartsa" a másik embert.Tudnia kell,hogy amig igy gondolja,addig nem a saját életét éli,s nagy bűn volna,ha erre csak idős korában jönne rá.

9-Ismerje meg a saját határait!

A bűntudattól való megszabadulás a legtöbbször együtt jár határaink kijelölésével,és azzal,hogy megtanuluunk nemet mondani mindarra,ami belőlünk fakad.

10-Általában azoknak az embereknek mondunk a legnehezebben nemet,akiktől valamilyen értelemben függünk,például a főnökünknek vagy a kedvesünknek.

Gondoljon rá,hogy csak azoknak az embereknek lehet hatalma ön fölött,akiknek ezt megengedi!
Írta: Elviracska, 2007. június 27. 12:17
Fórumozz a témáról: Félre a bűntudattal! fórum (eddig 5 hozzászólás)

Ha ez a cikk tetszett, az alábbiakat is ajánljuk figyelmedbe:


Minden jog fenntartva © 2005-2021, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Facebook