Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Főoldal » Fórumok » Babák & Mamák fórumok » Fejtsd ki véleményed:Jó, ha a gyerek az anyjával/apjával gyújt rá/iszik először? fórum

Fejtsd ki véleményed:Jó, ha a gyerek az anyjával/apjával gyújt rá/iszik először? (beszélgetős fórum)


1 2
37. siba22
2014. okt. 18. 20:37
Ami az én véleményem : addig amíg tudjuk/látjuk mit iszik meg a gyerek / azért legyen egy korhatár,ez egyén függő,de azért 17-18 körül az ideális szerintem / és mire gyújt rá.Amikor ezt haverokkal kezdi el ki tudja mibe rángatják bele.Az első lépéseknél tanácsos szem előtt lennie.Mi a szülők azért csak tisztában vagyunk dolgokkal.Így sokkal kisebb veszélynek tesszük ki őket mintha teljesen egyedül és tudatalanul engedjük őket ki a szórakozás nagy világában,hogy a saját bőrén tanulja meg mi a jó neki.Így is lehet példát mutatni. Annó 18 évesen saját bőrömön tapasztaltam meg az alkohol hatását,szerencsére akkor megtanultam a mértéket és tudom szar-gagyi piát nem szabad inni,a poharat nem hagyjuk magára és még sorolhatnám.A droghoz csupán anyám hasában kerültem közel,azóta sem.Mai napig ellenzem azt.
36. rewt
2012. jún. 29. 23:00

Jó, ha a gyerek az anyjával/apjával karcolja meg/töri be saját autójuk oldalát, szélvédő ablakát először?


Ez az kérdés egy tárgyal kapcsolatos. Lehet újat venni, lecserélni, megjavítani.


Az egészség a legdrágább kincs. És a szülői példamutatás a leghatásosabb nevelés.


A kérdés magában annyi feslett erkölcsöt tartalmaz mintha a kérdezőnek valaki vissza kérdezne: Néni maga k...a...?


(De hiszen én nem mondtam semmit..., csak kérdeztem...! Már kérdezni sem szabad...?!


---------------

Megjegyzés: Minden nyelvnek vannak szabályai - és vannak akik a szabályokat megsértik. Nyilvános szabálysértés a példa - a rossz példa mutatás erejével hat.

Marok telefonon:

- a helyes "sz" csak egy többlet beütés,

- a "v" könnyebben írható mint a "w"

- tudtommal van olyan (nem magyar) csoport amelynek tagjai egymásnak úgy jeleznek, hogy "látványos" "hejesírási" hibát írnak be. Ilyen a "muszály" is.

Ezeknek - tudtommal - a bomlasztás a félrevezetés a cél. Bomlasztani a rendet, a nyelvet, az ifjúságot (egy bizonyos megírt "forgatókönyv" szerint..)

2009. okt. 7. 06:15
Semmiképpen sem. Igaz, az sem jó, ha mással.
2009. ápr. 6. 13:51
egyáltalán nem jó
2008. nov. 21. 10:01
nem
2008. nov. 17. 13:26

Szüleim dohányoztak. Sohasem tiltottak tőle, sőt ha elfogadom, kaptam volna pár slukkot is. Mégsem vonzott.

Gyerekeim tudják, hogy nem iszom, nem dohányzom. Viszont nem tiltom őket egyiktől sem, majd eldöntik, hogy mi "jó" nekik. Az viszont biztos, hogy nem fogom javasolni azt, hogy előttem próbálja ki először. Egyáltalán nincs ennek jelentősége.

Miért később majd megyek gyertyát tartani?

2008. nov. 17. 12:38

A cigaretta nálunk nem játszik... a közeli családban senki nem dohányzik, a gyerekeim mélységesen lenézik a "bagósokat". Elmondják, hogy milyen büdös xy tanár a suliban, mert szünetben tuti bagózik... és fuj! :o)


Ital. Születésnapon, ünnepnapon van pezsgő, mindig, ez valahogy hozzátartozik az ünnephez, és olyankor ők is kapnak. Aprókámnak éppen,hogy csak az alján van, a 16 éves lányom félig vagy akár rendesen kapja a poharát.

Én nem úgy látom, hogy eljön a kamasz kor és úgy is inni fog. Ebben nem hiszek, ha látja és tudja, hogy az italnak mi a szerepe, és nem víz helyett fogyasztjuk, hanem valaminek a velejárója, és ha iszunk, akkor az minőségi legyen, ne csak valami, hogy ártson... akkor nem fog ... szerintem. :o) Legalábbis eddig nem volt rossz tapasztalatom. :o)

2008. nov. 14. 17:58

Sziasztok!

Nekem még tiszta emlékeim vannak erről:)


CIGI: soha nem mondták, hogy gyújtsak rá, mindig mutatták milyen rossz, apu elég régóta cigizik és ezzel együtt elég régóta krákog, anyu is mondta, hogy minden szál -2nap az életemből csak, hogy meggyőzön...és én még is rászoktam. Amikor gimnazista 2.os voltam vagyis 15-16 éves az osztályból mindössze 5ember nem próbálta ki a 32ből, viszont a aktív dohányos 16 ember most. Szerintem társaságtól, kíváncsiságtól függ. Csak bízni lehet benne, hogy nem szokik rá.


ALKOHOL: megkostoltatni...eljön a kamasz-tinédzser kor és úgy is fog inni, azt tényleg csak úgy lehet megállítani, ha bezárják a szobájába és soha nem mehet sehova. Am. nekem mindig csak annyit mondtak mértékkel és ezt betartottam. Inni úgy is fog, csak a mennyiség a nem mindegy.


Hát ez az én véleményem, bár én igazából azt írtam le, hogy fölösleges bármilyen "akció"

2008. jún. 9. 10:39

Először is, a cigi és az ital semmiképpen nem jó.

Az egyik néha, időnként, a család kötelékében esetleg, talán, mondjuk, ez az ital, de miért éppen a szülő kínálja meg vele? Ez olyan felszabadító jelleggel bír, hiszen ha már te adtál, utána nem szólhatsz, ha a baráti társasággal iszom. Esetleg részegségig!


A cigizés hasonló. Ha úgy is szívott már, muszáj nekünk még segíteni is a kissé lelkifurdalásos bagózását?


Nekem van egy nagy fiam. Amikor betöltötte a 18-at, vagy 20-at, a nagyszüleivel ebédeltünk, és a nagypapa vett neki pár üveg általa kedvelt sört. És tudtuk, h cigizik, meg is kínálta vele, mint amolyan felnőttet. Egyiket sem fogadta el. Azóta sem iszik, cigizik itthon. Tudjuk mindkettőt, de én tiltom a cigarettát a lakásban, főleg h az édesapja a sok év bagó után, infarktust kapott. Azóta bezzeg letette ő is!


Még venni sem veszek neki egyiket sem. Pénzt sem kap rá, akkor olyan lenne, h csináld csak fiam.

Azt mondja egyébként is, h neki az itthoni cola jobban esik, mintha sörrel kínálnám. Azt sem issza, csak családi összejöveteleken.


Magyarán, a fenti kérdésre a válasz, legyen egy kis tartása a szülőnek, mert akkor ők sem engednek meg maguknak annyit a gyerek előtt. Így könnyebb elengedni a zablát maguk felé, h tudja a gyerek az italozásunkat, cigizésünket, ő is csinálja, akkor meg?

28. DODICA (válaszként erre: 27. - KIRA7)
2007. júl. 5. 15:31

Nehéz eset....

Vigyázz, ha folyton piszkálod vele, lehet, többet ártasz az ügynek, mint használsz! Ebben a korban pláne úgy vannak vele, hogy "mondjad csak".

27. KIRA7
2007. júl. 5. 10:06
az én 14 éves lányom most elkezdett itthon cigizni(0.1 mg)mert szerinte az olyan nagylányos,felnöttes.Megengedem neki de elmondom minden szál cigijénél(napi 2 engedek)hogy mivel kell szembenéznie majdf évek múltán,hogy csúnyább lesz a bőre hogy milyen büdös lesz a szája meg mennyi szív és érrendszeri betegség várja majd öregkorára.Nem is áll jól a kezébe még szívni se tudja rendesen.Leszoktam cikizni mert tudom,hogy a barátnők miatt akar csak cigizni9 hiszen nem is bírja.
2007. júl. 5. 06:55
Volt egy fiú,dohányzáson kapta az apja,és utána meghívta egy szivarra,de azt végig kellett szívnia.Azóta cigire nézni sem bír, nem hogy dohányos lenne...
2007. júl. 4. 23:48
Egy gyerek mindent kipróbál, szerintem teljesen felesleges a tiltás, azzal célt nem érünk el. El kell magyarázni a gyereknek mi és miért nem jó milyen hatásai vannak az egészségére. minél idősebb annál nehezebb visszafogni! Teljesen mindegy kivel csinálja először.
24. DODICA (válaszként erre: 23. - Ccd9bb7d17)
2007. júl. 3. 09:29

Hát ez az...:)))


Nincs tökéletes megoldás, módszer, nincs bevált recept. Csak a saját lelkiismeretünk.

23. ccd9bb7d17 (válaszként erre: 22. - Ccd9bb7d17)
2007. júl. 2. 21:35
Hugommal ugyanazon szülők ugyanúgy neveltek.Én soha nem dohányoztam,ő tini kora óta,nemrég szokott le.26éves,így is kb10évet dohányzott...
22. ccd9bb7d17 (válaszként erre: 21. - DODICA)
2007. júl. 2. 21:34
Persze,kell hogy lássa a dolog árnyoldalát is,pusztán tíltani úgy sem elég,vagyis értelmetlen.
21. DODICA (válaszként erre: 20. - Ccd9bb7d17)
2007. júl. 2. 21:29

Ez igaz. Én se úgy értettem, hogy napra pontosan eljön az adott idő. :)


Bár néha a rossz példa jól is elsülhet: pl. van egy csomó olyan ismerősöm, akinek szülei dohányoztak, ő maga meg azért se. De persze bizonyára ez a ritkább eset.

20. ccd9bb7d17 (válaszként erre: 15. - DODICA)
2007. júl. 2. 18:38

szerintem nem egy adott életkorban kell előkapni a gyereket és "felvilágosítani",hanem eszmélésétől kellene tudatosan nevelni,és főként példával előljárni.

Mert hiába mondom én hogy picifiam,ne gyere be szandállal a lakásba,ha rámutat a kedvesem lábára,hogy apa is...:-)))

Ez vonatkozhat másra is,pl dohányzás...mert lehet hogy kipróbálja,de látja hogy van más út is...

19. kfheni (válaszként erre: 18. - LoLiNa)
2007. jún. 30. 21:09
Bocs, ha félreértetted. Most már értem az okát a betűknek, rendben.
18. LoLiNa
2007. jún. 30. 21:07
azt hittem, a mondanivalómra reagáltál úgy :-) tel, igen, gép behalt :D
17. kfheni (válaszként erre: 9. - LoLiNa)
2007. jún. 30. 20:51
Igen, értettem, hogy mit akartál írni, csak a sok x meg w betű...
16. 5a5c6c6a02 (válaszként erre: 15. - DODICA)
2007. jún. 30. 12:27
van egy két szulo sztem aki gatlasos és nem meri a sajat gyereket felvilagositani akar ezekrol a dolgokrol akar a sexrol!és ez az ami borzalmas!
15. DODICA
2007. jún. 30. 12:26

Talán jó lenne... De szerintem általában sunyiban kipróbálta már a gyerek, mielőtt a szülők úgy döntenek, ideje a "felvilágosításnak".


Nagynénémék sose dohányoztak, de amikor a lányaik abba a korba kerültek, hogy rágyújtanak divatból, vettek egy doboz cigit, kitették az asztalra, s közölték, szabad a gazda. Nem emlékszem pontosan a történetre, lehet, 1-2 szál cigi el lett belőle használva, de a lényeg, egyik unokatesóm se lett dohányos.

2007. jún. 30. 11:58
hát szerintem nem
2007. jún. 30. 11:57
jah, h telorol irsz!azt nem tudtam!sorry :P
12. LoLiNa
2007. jún. 30. 10:37
sorry, telefonról egyszerűbb x-el és w-vel írni.
11. 278c85ecf4 (válaszként erre: 6. - Nono80)
2007. jún. 30. 10:36
És megmondom, hogy ez egy jó megoldás! Velem ugyanezt csinálta anyu, és a mai napig nem gyújtottam rá, és soha a büdös életbe nem fogok! Akkor jól megundorodtam tőle, nem értettem, mi a jó benne! Aztán mikor tini voltam, és a haverok kínálgattak, kellett a fenének... Később pedig láttam a káros hatásait, stb., úgy meg már triplán utáltam az egészet!
10. 5a5c6c6a02 (válaszként erre: 9. - LoLiNa)
2007. jún. 30. 10:35
ertelmeztuk,de valamit csinalj az irasoddal, mert tenyleg borzalmas! bocsi
2007. jún. 30. 10:33
Heni, amúgy értelmezted a hsz-emet?!
2007. jún. 30. 10:31
biztos jobb felfogás, hogy a 6 éwes gyerekkel kostoltassuk wégig az öxxes alkoholt.. Tuti jobb hatással lenne a gyerekkel, ha a xülőwel leülne inni, cigizni, füwezni, mint bexélni a dologról.. egy normális, newelt gyerekkel lehet bexélni! de úgyis ki fogja próbálni, ha wan exe nem xokik rá! ennyi
1 2

További ajánlott fórumok:


Minden jog fenntartva © 2005-2021, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Facebook